Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Küresel ısınma ve iklim değişikliği: nedenleri ve önleme yolları

Küresel Isınmanın nedenleri

5 dakika
51,096
Küresel ısınma ve iklim değişikliği: nedenleri ve önleme yolları
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İklim değişikliği, sıcaklık, yağış, rüzgar düzenleri ve Dünya ikliminin diğer göstergelerindeki uzun vadeli değişimleri ifade eder. Küresel ısınma, özellikle atmosferdeki sera gazlarındaki artışın neden olduğu Dünya'nın yüzey sıcaklığının ısınmasını ifade eder.

Volkanik patlamalar ve güneşin yoğunluğundaki değişiklikler gibi doğal süreçlerin yanı sıra fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve tarım gibi insan faaliyetleri de dahil olmak üzere iklim değişikliğine katkıda bulunan birçok faktör vardır. [1], [2]

Küresel ısınmanın ana nedeni, Dünya atmosferindeki sera gazlarının konsantrasyonundaki artıştır. Karbon dioksit (CO2), metan ve su buharı gibi sera gazları ısıyı atmosferde hapseder ve Dünya'nın yüzeyini daha sıcak hale getirir. Kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılması, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının en büyük kaynağıdır ve 2018'deki toplam emisyonların yaklaşık %78'ini oluşturmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

İklim değişikliğine katkıda bulunan diğer insan faaliyetleri arasında ormansızlaşma, CO2 emen ağaçları ortadan kaldıran ve gübre kullanımı ve hayvancılık yoluyla sera gazı emisyonları üreten tarım.

İklim değişikliğinin etkilerini önlemek veya azaltmak için sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekmektedir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli önlemlerle başarılabilir:

• Sera gazı yaymadan elektrik üreten güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması.

• Binalarda, cihazlarda ve araçlarda enerji verimliliğini artırmak, onlara güç sağlamak için gereken enerji miktarını azaltabilir.

Tüm Reklamları Kapat

• Atmosferden CO2 emen ormanların dikilmesi ve korunması.

• Karbon fiyatlandırması veya emisyon standartları gibi sera gazı emisyonlarını azaltan politikalar ve düzenlemeler uygulamak.

• Bireyleri ve işletmeleri, enerji kullanımını ve israfı azaltmak, toplu taşımayı kullanmak ve çevre dostu ürünleri desteklemek gibi sürdürülebilir uygulamaları benimsemeye teşvik etmek.

Sera gazları sınır tanımadığından ve iklim değişikliğinin etkileri tüm dünyada hissedildiğinden, iklim değişikliğini ele almanın küresel çaba gerektireceğini belirtmek önemlidir. Hükümetler, işletmeler ve bireylerin hepsinin sera gazı emisyonlarının azaltılmasında ve iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesinde oynayacağı bir rol vardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Küresel ısınma böyle devam ederse kitlesel yok oluş mümkün mü?

Küresel ısınma, mevcut hızıyla devam ederse, Dünya'nın ekosistemlerinde önemli bozulmalara neden olma ve birçok türün yok olmasına yol açma potansiyeline sahiptir.

İklim değişikliğinin halihazırda bazı türlerin yok olmasına katkıda bulunduğuna ve diğerlerinin de neslinin tükenmesine veya tehdit edilmesine neden olduğuna dair kanıtlar var. Örneğin, artan sıcaklıklar ve değişen yağış düzenleri, birçok türün menzilinin değişmesine neden olarak diğer türlerle çatışmalara ve yiyecek ve yaşam alanlarına erişimin azalmasına neden oldu.

İklim değişikliğinin etkileri tek tek türlerle sınırlı değil, aynı zamanda tüm ekosistemlere yayılıyor. Örneğin, daha yüksek sıcaklıklar ve değişen yağış modelleri, ekosistemlerin hassas dengesini bozarak biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına ve tüm sistemlerin çökmesine yol açabilir.

Küresel ısınmanın gelecekte etkilerinin ne olacağını ve kitlesel bir yok oluşa yol açıp açmayacağını tam olarak tahmin etmek zor. Bununla birlikte, Dünya yüzeyinin devam eden ısınmasının ve buna bağlı olarak ekosistemler ve türler üzerindeki etkilerinin gezegen ve üzerinde yaşayanlar için önemli sonuçları olacağı açıktır.

Küresel ısınmanın etkilerini önlemek veya hafifletmek için sera gazı emisyonlarını azaltmak ve Dünya ekosistemlerinin sağlığını ve dayanıklılığını destekleyen sürdürülebilir uygulamaları benimsemek önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

• Sıcaklık: Dünyanın ortalama yüzey sıcaklığı 19. yüzyılın sonlarından bu yana yaklaşık 1,2°C (2,2°F) arttı ve ısınmanın çoğu 1970'lerden bu yana meydana geldi. Isınma oranı da son yıllarda arttı ve son on yıl, kaydedilen en sıcak yıl oldu.

• Deniz seviyesi: Küresel deniz seviyeleri, 19. yüzyılın sonlarından bu yana yaklaşık 8 inç (20 cm) yükseldi ve artışın çoğu son 25 yılda gerçekleşti. Deniz seviyesi yükselme hızı da son on yıllarda arttı ve buzullar ve buz tabakaları erimeye devam ettikçe gelecekte de yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

• Sera gazları: Dünya atmosferindeki karbondioksit (CO2), metan ve su buharı gibi sera gazlarının konsantrasyonu son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu artışın başlıca nedeni kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

• Ekstrem olaylar: Sıcak hava dalgaları, kuraklık ve seller gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve yoğunluğu son yıllarda dünyanın birçok yerinde artmıştır. Bu olaylar genellikle küresel ısınma ile ilişkilidir ve gelecekte daha sık ve şiddetli olmaya devam etmesi beklenmektedir.

• Biyoçeşitlilik: Pek çok bitki ve hayvan türü iklim değişikliğinden etkileniyor ve sonuç olarak bazıları tehlike altında veya nesli tükeniyor. Örneğin, artan sıcaklıklar ve değişen yağış düzenleri, birçok türün menzilinin değişmesine neden olarak diğer türlerle çatışmalara ve yiyecek ve yaşam alanlarına erişimin azalmasına yol açıyor.

İklim Değişikliği ve Küresel Isınma İnsan Dahil Tüm Hayvanların Beyin ve Sinir Sistemini Nasıl Etkiliyor?

İklim değişikliği ve küresel ısınma, insanlar da dahil olmak üzere tüm hayvanların beyni ve sinir sistemi üzerinde çeşitli etkilere sahip olabilir. Potansiyel etkilerden bazıları şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Darwin’in Kayıp Dünyası: Hayvan Yaşamının Gizli Tarihi (Martin Brasier)

Türlerin Kökeni’ni kaleme alırken Charles Darwin’in kafasını tek bir soru karıştırıyor ve evrim teorisini çıkmaza sokuyordu: “Neden Kambriyen dönemden önce yaşamış canlılara ait kalıntılar bulunamıyordu?” Literatürde “Darwin’in İkilemi” olarak bilinen bu problem yıllarca çözülemeyecekti, ta ki paleontoloji profesörü Martin Braiser evrimin “kutsal kâse”sinin peşine düşene kadar.

Darwin’in Kayıp Dünyası Braiser’ın Kambriyen patlaması öncesinde yaşamış canlı türlerine ait fosilleri arayışının öyküsünü anlatıyor. Karayip sahillerinden Sibirya steplerine uzanan bu zorlu bilimsel çaba, hayvan yaşamının evrimindeki kayıp halkaların izini sürüyor. Bilimin en büyük gizemlerinden birinin kapısını aralarken bizi günümüzün canlı çeşitliliğinden karmaşık hücrelerin ortak yaşama dayalı kökenine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

‘Kambriyen patlaması’ evrimsel bulmacaların en büyüğüdür ve son yıllarda büyük araştırmalara konu olmuştur. Braiser’ın merak uyandırıcı kitabı bize bu konuda tatminkâr bir yanıt veriyor. Konusunu geniş kitlelere bu kadar canlı ve kapsamlı bir şekilde sunma beceri ve iradesine sahip çok az yazar vardır. – Anthony Hallam

 

Organizmaların ve çevrenin birlikte yarattığı bu evrimsel hikâyede Darwin’in İkilemi’ne Braiser’ın bulduğu çözümü okumak büyük keyif. – Lynn Margulis

Bu kampanya, Kolektif Kitap tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.

Devamını Göster
₺180.00
Darwin’in Kayıp Dünyası: Hayvan Yaşamının Gizli Tarihi (Martin Brasier)
  • Dış Sitelerde Paylaş

• Isı stresi: Daha yüksek sıcaklıklar, hayvanlarda bir dizi fizyolojik ve davranışsal değişikliğe neden olabilen ısı stresine yol açabilir. Örneğin, ısı stresi vücudun sıcaklığını düzenleme yeteneğini etkileyerek termoregülasyon ile ilgili sorunlara yol açabilir. İnsanlarda ısı stresi yorgunluğa, sinirliliğe ve konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir.

• Hava kalitesindeki değişiklikler: İklim değişikliği beyni ve sinir sistemini etkileyebilecek hava kirliliğine yol açabilir. Örneğin, hava kirliliği artmış inme riski, bilişsel gerileme ve diğer nörolojik problemlerle ilişkilendirilmiştir.

• Su kalitesindeki değişiklikler: Sıcaklıktaki artışlar veya kimyasal bileşimdeki değişiklikler gibi suyun kalitesindeki değişiklikler, bu suya güvenen hayvanların beyinlerini ve sinir sistemlerini etkileyebilir. Örneğin, daha yüksek su sıcaklıkları, Batı Nil virüsü gibi sinir sistemini etkileyen hastalıkların yayılmasına yol açabilir.

• Yiyeceklerin dağılımındaki ve bolluğundaki değişiklikler: Yiyeceklerin dağılımındaki ve bolluğundaki değişiklikler, o yiyeceğe güvenen hayvanların beyinlerini ve sinir sistemlerini etkileyebilir. Örneğin, av mevcudiyetindeki değişiklikler avcıların avlanma davranışını etkileyebilir.

• Stres ve kaygı: İklim değişikliği ve küresel ısınma, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlarda stres ve kaygıya neden olabilir. Örneğin hayvanlar, habitat kaybı, gıdanın dağılımı ve bolluğundaki değişiklikler veya iklim değişikliğinin diğer etkileri sonucunda stres ve kaygı yaşayabilir.

Genel olarak, iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın insanlar da dahil olmak üzere hayvanların beyin ve sinir sistemi üzerindeki etkileri, bu değişikliklerin her bir tür üzerindeki spesifik etkilerine bağlı olacaktır. Bazı hayvanlar bu değişikliklere diğerlerinden daha dirençli olabilir.

Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 16
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 7
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:39:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13690

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close