Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mustafa Kemal ve Latife Hanım'ın Boşanması

Yazım Öncesi

4 dakika
224
Mustafa Kemal ve Latife Hanım'ın Boşanması
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kısa bir süre önce bu blog yazısını yazmak için siz değerli Evrim Ağacı sitesinin kullanıcılarına bir soru sordum. "Mustafa Kemal ve Latife Hanım neden boşandı" bu soruyu herkese açık profilimle değil "Anonim" olarak sordum ki sebebi olası bir farklı görüşten gelecek yanıt ve kaynakları değerlendirebileyim. Profilimden anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal'i çok seven biri olarak, sitede soruma cevap verebilecek karşıt/aynı görüşlerin etkilenmesini istemedim. Şimdi yazıma geçip sizlere tarihte Atatürk karşıtları için istismar edilen bu konuyu izah edeceğim.

Boşanmaya Sebebiyet Veren Durumlar

Latife Hanım'ın istekleri ve Mustafa Kemal'in üzerinde kurmak istediği hakimiyet çabası ikili arasındaki ilişkiyi sallandıran en önemli sebeplerden birisiydi. Bu sebepten ötürü birkaç kez ayrılma noktasına gelinmiş fakat Latife Hanım, yazdığı özür dolu mektuplar ile Mustafa Kemal'in gönlünü almayı başarmıştı. Bu kurmak istediği hakimiyet çabasıyla ilgili birkaç örneği sizlere sunuyorum:

Boşanmaya Sebebiyet Veren Olaylar

1)Mustafa Kemal bir gün Konya'da, Fahrettin Altay Paşa'nın içerisinde bulunduğu belli başlı bir heyetle oturmakta ve sohbet etmekteydi. Birden kapı açılmış ve içeri girenin Latife Hanım olduğu görülmüştü. Latife: "Kemal buraya geldiğini haber aldım. Evde çay hazırlamıştım, seni almaya geldim" dedi, -kılıç Ali bu noktada odadaki herkesin donup kaldığını söyler- Mustafa Kemal ise yüzü asılmış bir şekilde "Peki hanımefendi, buyrun gidelim" dedi.

Tüm Reklamları Kapat

2)Bir gün yine köşkte davetliler ile yemek yenirken Latife, Mustafa Kemal'i o kadar sinirlendirmişti ki Mustafa Kemal "Artık yeter!" diyerek köşkü terk etmiş, yanındakilere de "Beni bu evden uzaklaştırın yoksa bu evi yakacağım!" demiştir.

Sonrası

Latife Hanım örnek verdiğim ikinci olaydan sonra, ilerleyen günlerde yazdığı bir mektupta tartışmanın önemsiz bir meseleden çıktığını söylemiştir. Fakat uzun süre küçük küçük gerçekleşen bu olaylar birikince dağ olmuş, Mustafa Kemal'in patlamasına sebebiyet vermiştir. Mustafa Kemal evden uzaklaştıktan sonra Latife Hanım'ın ailesine göndermek üzere yazdığı mektupta şu sözleri söylemiştir: "Kızınız biraz hasta uzaklaşsak iyi olacak. Tedavi görmesi gerek" sonrasında ise aileyi Ankara'ya çağırtmıştır. Latife Hanım'ın ailesi Ankara'ya geldiğinde Latife Hanım çıldırmış ve "Mustafa Kemal beni böyle bırakamaz" diyerek etrafı dağıtmıştır. Sürekli olarak Mustafa Kemal'in onu uğurlamasını istiyordu. Durum Mustafa Kemal'e bilidirildiğinde ise Mustafa Kemal şöyle cevap verdi: "Eğer görüşürsek çok daha fena olur"

İsmet Paşa köşke çıkmış ve Latife Hanım'ı ayrılması için ikna etmişti, bunun üzerine Latife Hanım, Ankara'dan ayrıldı. Tekrardan barışacaklarını düşünerek eşyalarını yanına almamıştı fakat günler sonra eline boşanma kağıdı geldiğinde yıkıldı çünkü hiç beklediği bir durum değildi. Fethi Okyar'ın eşi Galibe Okyar'a yazıp yolladığı mektupta çıldırmış bir halde ve buna inanmadığını söylüyordu. Basına verilen demeçte evliliğin ortak kararla bitirildiği söyleniyor, Latife Hanım'ın ailesi bu duruma hiç tepki göstermiyordu. Hatta Uşakizade Muammer Bey (Latife Hanım'ın babası), sizi eskiden olduğu gibi çok seviyoruz tarzında birçok mektuplar yazıp yollamıştı. Latife Hanım da ayrılıktan sonra gerek Mustafa Kemal'e gerekse Mustafa Kemal'in çevresine birçok mektup yazmış, çevresinden cevap alsa da Mustafa Kemal'den alamamıştı.

Mustafa Kemal İzmir'e Geliyor

Mustafa Kemal aylar sonra İzmir'e geldiğinde Latife Hanım da İzmir'de idi. Latife Hanım Mustafa Kemal'in kişiliğini, askerliğini ve milleti için öneminden bahsedip ona övgüler yağdırıyor, Mustafa Kemal ile evlilik süresi boyunca Dünya'nın en mutlu kadını olduğunu söylüyor, "Senin mavi gözlerinden beni kimse ayıramaz" diyerek hala sevgisinin kalıcılığını ifade ederek adeta onu bir kere görmek için yalvarıyordu

Tüm Reklamları Kapat

Mustafa Kemal Paşa'nın aylar sonra İzmir'e gelmesi üzerine Latife Hanım ona yazdığı mektup
Mustafa Kemal Paşa'nın aylar sonra İzmir'e gelmesi üzerine Latife Hanım ona yazdığı mektup
Murat Bardakçı: Sizi Serbest Bırakmayı Muvafık Tatlik Ettim

Latife Hanım'ın Yurt Dışına Çıkışı

Latife Hanım artık uzaklaşmak istediğini fark ederek yurt dışına çıkmaya karar verdi ve hükümetten izin istedi. Mustafa Kemal bu izni bizzat kendi imzasının olduğu kararnameyle verdi. Güvenliği için farklı bir isimden pasaport düzenlettirmişti. Bir gün yurt dışında Adana'lı ve Ermeni kökenli bir kişinin çalıştığı gazetede "Latife Hanım, Mustafa Kemal'i Anlatıyor" başlıklı bir mektup yayınlandı. Mustafa Kemal'i aşağılayan ve komutanlığıyla alay edilen bu mektup, Mustafa Kemal'den haz etmeyen dergi sahipleri tarafından yayınlandı. Mektubun orijinali bulunmuyordu çünkü bu şekilde yazılan bir mektup yoktu. Zaten Latife Hanım, Mustafa Kemal'e ve onun çevresine yazdığı her mektupta ona olan aşkını ve içinde bulunduğu hüznü anlatıyordu.

Latife Hanım'ın güvenliği için "Fatma Sadık" adıyla pasaport verilmesi hakkında bakanlar kurulu kararı. 24 Ekim 1926
Latife Hanım'ın güvenliği için "Fatma Sadık" adıyla pasaport verilmesi hakkında bakanlar kurulu kararı. 24 Ekim 1926
Murat Bardakçı: Sizi Serbest Bırakmayı Muvafık Tatlik Ettim

10 Kasım 1938

10 Kasım 1938'de Latife Hanım şu sözleri söyledi: "İlk öldüğüm gün, boşandığımız gün idi. İkinci öldüğüm gün ise bugün"[1], [2]

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Murat Bardakçı. (2021). Sizi Serbest Bırakmayı Muvafık Tatlik Ettim. ISBN: 9786254052309. Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları. sf: 272.
  • ^ Can Osman Aksoy. Atatürk'ün Yaptığı Evlilik Teklifi! Evliliği Ve Boşanma Süreci!. (13 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 6 Ocak 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/02/2025 07:51:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16429

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close