Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mühendislik Harikası Ayaklar:Gecko Kertenkeleri

Mühendislik Harikası Ayaklar:Gecko Kertenkeleri Gecko kertenkelesi
4 dakika
76
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Gecko'ların temel özellikleri:

Gekkonidae familyasına bağlı olan Gecko(gekko)lar dünya üzerinde yaklaşık olarak 950 türe sahip[1](kaynaklara göre değişebilir), doğanın en nadide özelliklerine sahip hayvanlardır. Ortalama 2-60 cm uzunlukları,10-20 yıl yaşam sürelerine(en uzunu 27 yıl)sahiptirler.Geckoların en gözde özellikleri teflon harici bütün yüzeyler de tavana asılı durumda dahi çok rahat yürümesidir.Eublepharidae familyasındaki türler dışındaki tüm geckolarin göz kapağı yoktur,onun yerine gözlerinde insanlarda da bulunan şeffaf kornea tabakası bulunmaktadır.Geckolar aynı zamanda diğer kertenkele türlerine nazaran cıvıltı,tıslama,tıkırtı vb. sesler çıkartırlar.Tehlike anlarında veya yiyecek depolama ihtiyacı duydukları zaman kuyruklarını önceden belirlenmiş noktalardan atabilirler ve diledikleri zaman tekrar yeni bir kuyruğa sahip olabilirler.Bunların yanısıra gecko lar tıpkı bukalemunlar gibi bir kamuflaj ustası yani renk değiştirebilirler.6-8 inç lik bir vücuda sahip olan "Ptychozoon kuhli"(ing. Flynig Gecko) türü deri kanatları sayesinde tıpkı paraşüt kullanırmışcasına 200 fit kadar yüksekliklerden süzülebiliyor.[2] [3]

Nasıl çoğu yüzeye tutnabiliyorlar:

Tüm Reklamları Kapat

Ortaya birkaç hipotez atalım ve tek tek eleyerek sonuca ulaşalım.

Hipotezler:

1-yapışkan bir sıvı/madde salgılamaları

2-vantuz pirensipli ayaklar

Tüm Reklamları Kapat

3-ayaklarındaki kıllar

İlk tezimizden başlayalım: pürüzsüz bir zemin hayal edelim(cam vb.)ve gecko kertenkelesini üstüne koyalım,tezimiz nedeniyle Gecko ayaklarından bir sıvı salgılasın: sıvıyı salgıladı,cama yapıştı... Ayrıca geckolarin ayaklarında sıvı/madde salgılayabilecekleri herhangi bir kanal bulunmamaktadır.Birinci hipotez elendi.

İkinci olarak vantuz prensipli yani havayı minimum derecede azaltıp yapışmasını sağlayan ayaklar geliyor, araştırmacılar bunu Geckolari deneylere tabi tutarken elediler.Peki nasil? Geckolari havası boşaltılmış bir ortama koydular ve geckoların yürüyüşünde hiçbir şey değişmedi.

Son hipotezimiz aslında genel olarak herkesçe doğru kabul ediliyor(big bang gibi düşünebilirsiniz)ama kesin bir sonuç yok.Geckolarin ayaklarında spatula denen yapılırdan ayak başı yaklaşık 900.000 adet bulunuyor(türe göre değişmektedir)ve her birinin uzunluğu ortalama olarak 100-200 mikrometre(1 mikrometre =0,0001 cm) arasındadır,bunların sayısı ve büyüklüğü Geckolar ın ayaklarını eşsiz derecede işlevsel kılıyor.Spatulaların yüzeyinde temas eden alanı arttırabilmek için ince bir yapışkan sıvı tabakası vardır ama asıl önemli olan "seta(ing.setae)"isimli kıllar, bu kılların boyu ortalama 1-10 mikro metre.Seta ların sayısı hakkında kesin bir şey vermemiz zor fakat araştırmacılar bir spatulanın yüzey alanından yola çıkarak geckoların bir ayağında yaklaşık olarak milyarlarca seta bulunduğunu düşünüyorlar.Setalar ise sap ve üzerlerinde dallanmış kıllardan oluşur,bu dallanmış kılların boyutu 1 mikrometre den daha küçük ve bu kıllar van der waals kuvveti için muazzam derecede önemliler.[4] [5] [6]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Van der waals kuvveti(etkileşimi) nedir?

Temelinde elektronların homojen(simetrik, düzgün) değilde belli bir nokta da toplanması yani polarizasyon sırasında iki farklı cismin atomları işlem süresine göre birbirine yaklaşması (bkz.polar,apolar;bkz.dipol moment) van der waals kuvvetini oluşturur. Oldukça zayıf olan bu kuvvet sadece atomik ölçekte(mikro ölçek) kendisini belirginleştirir ama bu demek değil ki normal hayatımızda bu etkileşimi yaşamıyoruz. Açmak gerekirse: van der waals kuvveti için şuanda bulunduğunuz yerde duvar,yer vb. Herhangi bir zemine elinizi yaklaştırmanız yeter fakat bu etkileşimi tıpkı everest in en noktası gibi düşünebilirsiniz,yani:elinizdeki atomların daha fazla duvarın atomuna değmesi lazım ki everest in alt bölgesini göresiniz.Bunun içinde yüzey alanını mümkün olan en fazlaya çıkartmalısınız.(Gecko kertenkeleleri van der waals kuvvetini düzgün bir şekilde kullanabilmeleri için seta lar haricinde bacaklarındaki koordinasyon haraketleriyle de olabileceği söyleniyor fakat görüş ayrılıkları çok fazla)peki Geckolar bundan nasıl yararlanıyorlar? Cevabı çok zor değil:geckolarin ayak tabanlarında bulunan spatula lar ve seta lar yüzey alanını mümkün olduğunca büyütüp neredeyse duvar ile setaların atomları arasında çok az boşluk kalıyor ve buda onlara muazzam derecede van der waals kuvveti sağlıyor.[7]

Yapılabilecek biyomimikri(biyotaklit) çalışmaları:

Gecko kertenkelelerinin sahip olduğu bu yapışma özelliği birçok endüstriyel alanda kullanılabilir:yapışkanlı malzemelerin üretiminde, sıvıların ve gazların taşınmasında ve hatta uzayda araçların tutunmasında.

Örneğin cerrahi ameliytalarda kullanılan yapışkan bantlar da bunu kullanabiliriz: bantların yapışkan kısmına yapışkan değilde milyarlarca seta benzeri yüzey alanını arttırabilecek maddeler yapabiliriz ve van der waals kuvvetini arttırabiliriz. Veya giysilerde kullanabiliriz: örneğin bir dağ tırmanıcısısınız ve sizin işinizi kat kat kolaylaştıracak Gecko ayaklarından esinlenilmiş bir giysi giyiyorsunuz,harika olmazmıydı eliniz i kayalara yaklaştırıp sımsıkı tutunabilmeniz.

Gecko kertenkeleleri aynı zamanda bacaklarını son derece koordineli hareket ettiriyorlar.Bunun zorluğunu şöyle düşünebilirsiniz:sağ elinizi kuzeydoğu yönünde düz bir şekilde,sol elinizi de tam tersine yani güneybatı yönünde eş süreli,sabit hızda ve aynı mesafede haraket ettirmeniz sapmalar dahilinde bile imkansız gibi bir şey dir değil mi? Geckolarin bu harika koordine yöntemlerini inceleyip aşırı gelişmiş(hatta insan kolundan daha iyi)kollar,bacaklar yapabilir ve bu durumdan mağdur olan kişiler için yeni bir ufuk açabiliriz.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/05/2024 04:51:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14337

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Boyut
Memeli
Gelişim
Yüz
Sperm
Bağışıklık Sistemi
Balıklar
Kuş
Gözlem
Ay Görevleri
Süpernova
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
İnsan Sağlığı
Tarih
Hindistan
Şiddet
Meteor
Evrim Teorisi
Basınç
Bağırsak
Genel Halk
Uzaylı
Diş
Hidrotermal Baca
Covıd-19
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close