Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekanın Geleceği

Çarpan Etkisi Yaratan Ortaklık

2 dakika
24
Yapay Zekanın Geleceği Harvard Business Review
  • Blog Yazısı
Collaborative Intelligence: Humans and AI Are Joining Forces
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

2x2 Rubik Küp’ü algoritma ezberlemeden kendi başıma çözmek üç haftamı aldı. İşten eve her gelişimde mutlaka bir-iki saat uğraşıyordum. Çözdükten sonra şunu fark ettim: Küp aracılığıyla bilimin sanata, sanatın bilime dönüştüğünü görebilir; iki alanı, bağlı oldukları kübik yapının konfigürasyonları olarak hayal edebilirdik. Bu konfigürasyonlardan biri olarak düşündüğüm yapay zekâ da aynı yapıdan ortaya çıkıyordu: Matematiksel düşünme olarak adlandırılabilecek bir yapıdan.

Öyleyse bazı kişiler tarafından yanlış temeller üstüne inşa edilen şu tehlikeli söyleme bir göz atalım: “Yapay zekâ (YZ) gelecekte her işi üstlenecek ise okuma-araştırma yapmaya gerek yok.”

Bu tür bir düşünceye dayanarak öğrenmeyi durdurmak, yapılmak istenen işin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Kendi zihninden zevk alan biri ile düşünme sürecini sıkıcı bulan birinin YZ’yı kullanım şekli aynı değil çünkü. YZ'yı bir uçak gibi düşünerek durumu açıklamaya çalışayım: Uçaklar sayesinde dünya küçülmedi, aksine daha da büyüdü! Evet mesafeleri kısalttı ama kullanmasını bilen kişiler için keşfedilecek yerlerin sayısını artırdı; insanları bir araya getirdi ve topluluk kültürünü genişletti. O halde YZ emekleme aşamasındayken daha fazla okuma ve araştırma yapılmalı. Çünkü biz onunla etkileşime geçmeden o çalışmayacak, şimdilik durum bu. Kuracağımız etkileşimin kalitesini ise okuduğumuz kitaplar ve yaptığımız araştırmalar belirleyecek. Kişide oluşan bu birikimin yapay zekaya entegre edilmesi hem nitelikli keşiflerin yapılmasına yol açar hem de çarpan etkisi yaratır (kullandığım uçak analojisini hatırlayın).

Tüm Reklamları Kapat

Sadece para kazanmak için değil adalet sisteminin düzgün işlemesi için de gerekli okumak ve araştırmak, sorgulamak. John Nash’in “İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur” sözüne dikkat edin; düşünme olgusuna da gönderme yapıyor Nash. YZ’nın olumlu bir yönde gelişmesi adına ilham verici bir gözlem bence. Alttaki video aralığını izleyerek ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz:

Buna ek olarak matematikçi Terence Tao, YZ’nın özellikle matematik alanında “asistan” olabileceğini düşünüyor, insan aklının yerini alacağını değil (bilgisayar bilimci Andrew Ng de buna benzer düşüncelere sahip). Aksini iddia etmek ilerlemenin önünü kesebilir. Tao’nun söz konusu konuşması şurada (Google tarayıcıdan Türkçeye çevirebilirsiniz):

Yapay zekanın geleceğine dair çeşitli bakış açılarını bir araya getiren şu web sitesine de mutlaka göz atın:

Terence Tao ve Daron Acemoğlu antolojideki isimler arasında yer alıyor.

Not: Bu yazıyı yazdıktan saatler sonra Barış Özcan'ın "Yapay Zeka Çağında Hayatta Kalma Rehberi!" videosunu görmüştüm, o da faydalı olabilir:

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 05:10:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20424

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close