Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kekemelik Nedir?

Kekeme İnsanları anlayıp onların dünyayı nasıl gördüğünü daha rahat anlamak.

3 dakika
145
Kekemelik Nedir? Pexels
  • Blog Yazısı
Andrea Piacquadio
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kekemelik, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bir konuşma bozukluğudur. Konuşmanın akışı ve ritmini bozan tekrarlamalar, uzatmalar veya seslerin, hecelerin, kelimelerin veya ifadelerin bloklar halinde kesilmesi gibi belirtilerle karakterize edilir. Kekemelik, bireyin özsaygısı, sosyal etkileşimleri ve genel yaşam kalitesi üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Bu makalede, kekemeliğin nedenlerine, belirtilerine ve kekemelik yaşayan bireyler için mevcut çeşitli tedavi seçeneklerine daha yakından bakacağız.

Kekemeliğin Nedenleri

Kekemeliğin tam nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, araştırmacılar genetik, nörolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığına inanmaktadır. Potansiyel nedenler ve katkıda bulunan faktörler şunları içerir:

Genetik

Kekemelik genellikle ailelerde görülür, bu da genetik bir yatkınlığın olduğunu düşündürür. Kekemelikle ilişkili belirli genler tanımlanmış olsa da, kalıtım modeli karmaşıktır ve tam olarak aydınlatılmamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Nörolojik faktörler

Kekemeliği olan bireylerin beyin yapılarında ve işleyişinde farklılıklar gözlemlenmiştir. Nörogörüntüleme çalışmaları, Broca bölgesi ve motor korteks gibi konuşma üretiminden sorumlu bazı beyin alanlarının kekemelik yaşayan insanlarda farklı çalışabileceğini göstermektedir.

Gelişimsel faktörler

Kekemelik genellikle çocukluk döneminde, dil ve konuşma becerileri henüz gelişme aşamasında olduğunda başlar. Bu, karmaşık bir konuşma üretimi süreci için gereken karmaşık koordinasyonun sonucu olabilir.

Çevresel Etkenler

Yüksek düzeyde stres, kaygı veya baskının yanı sıra, hızlı tempolu yaşam tarzları veya talepkar sosyal durumlar da kekemelik belirtilerini artırabilir.

Kekemeliğin Belirtileri ve Çeşitleri

Kekemelik çeşitli şekillerde kendini gösterebilir ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı yaygın belirtiler şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

Tekrarlamalar

Birey seslerin, hecelerin, kelimelerin veya ifadelerin tekrarlanmasını yapabilir, örneğin "İ-İ-İ-İstiyorum."

Uzatmalar

Sesler veya heceler uzatılabilir, konuşma uzunmuş gibi gelebilir, örneğin "Aaaannnne."

Bloklar

Birey bir ses veya kelime üretme yeteneğini yaşayabilir, sessiz duraklamalar veya konuşmaya başlamakta zorluk yaşayabilir.

Kekemelik Çeşitleri

Gelişimsel Kekemelik

Bu, en yaygın kekemelik türüdür ve genellikle dil ve konuşma becerileri henüz gelişme aşamasında olan çocukluk döneminde ortaya çıkar. Genellikle gelişimsel kekemelik, çocuk büyüdükçe kendiliğinden çözülür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Nörojenik Kekemelik

Bu tür kekemelik, felç, beyin yaralanması veya beyindeki motor kontrol merkezlerindeki diğer bozukluklar gibi nörolojik durumlardan kaynaklanır. Daha önce akıcı konuşmaya sahip olan bireylerde ani olarak ortaya çıkabilir.

Tedavi Türleri

Kekemelik için bilinen bir tedavi yöntemi olmasa da, bireylerin kekemeliği yönetmelerine ve konuşma akıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilecek çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedavi seçimi, bireyin yaşı, kekemeliğin şiddeti ve kişisel hedefler gibi faktörlere bağlıdır. İşte yaygın olarak kullanılan bazı yaklaşımlar:

Konuşmak

Konuşma terapisi, kekemelik için standart bir tedavidir. Bu terapi, iletişim bozukluklarını tedavi etmekte uzmanlaşmış bir konuşma dil patoloğuyla (KDP) çalışmayı içerir. Terapi, kontrollü konuşma hızı, solunum egzersizleri ve kas gerilimini azaltma gibi tekniklerle konuşma akıcılığını geliştirmeyi amaçlar.

Davranışçı Terapi

kekemeliğin duygusal ve psikolojik yönlerine odaklanır. Bireylere başa çıkma stratejileri geliştirmeye, konuşmayla ilişkili kaygıları yönetmeye ve kekemeliğin belirtilerini kötüleştirebilecek negatif düşünce kalıplarını değiştirmeye yardımcı olur.

Elektronik Aygıtlar

Gecikmeli işitsel geri bildirim cihazları ve elektronik akıcılık cihazları gibi bazı elektronik cihazlar, kekemelik yönetimine yardımcı olabilir. Bu cihazlar, işitsel geri bildirim sağlar veya kişinin ses algısını değiştirerek konuşma bozukluklarını azaltabilir.

Destek Grupları

Bir destek grubuna katılmak veya kendi kendine yardım örgütlerine katılmak, kekemeliği olan bireylere değerli duygusal destek, teşvik ve benzer zorluklarla karşılaşan diğer insanlarla deneyimlerini paylaşma fırsatları sunabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İlaç Kullanımı

Bazı durumlarda, kaygıyı ve kekemelikle ilişkili stres seviyelerini azaltmak için anksiyolitik ilaçlar veya selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) gibi ilaçlar reçete edilebilir. Bununla birlikte, ilaç genellikle ilk tedavi seçeneği değildir ve diğer terapilerle birlikte kullanılır.

Sonuç ne olursa olsun kekeme bir insanın halinden ancak kekeme bir insan anlar.
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 17:58:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15088

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close