Metal Ametal ve Yarı Metal Nedir
Metallik Nedir?
Metaller periyodik tablonun sol tarafında bulunan (Hidrojen hariç). İletken olan + yüklü iyonlaşan dışı parlak atomik yapılı maddelerdir. Periyodik tabloda en çok metaller bulunmaktadır. Demir (Fe) bakır (Cu) nikel (Ni) gibi maddeler metaldir. Cıva hariç öbür metallerin erime noktaları oldukça yüksektir. En yüksek erime noktasına sahip olan tungstenin erime noktası 3.422 °C dir. Metaller kendi aralarında bileşik oluşturamazlar, ama eriyerek alaşım dediğimiz yapıları oluşturabilirler. Periyodik tabloda soldan sağa ve yukarıdan aşağı doğru metallik arttığı için en metalik element fransiyumdur. İletken madde olarak kullanılırlar. Özellikle bakır maliyeti ucuz ve iletkenliği çok iyi bir metal olduğu için elektrik devrelerinde tercih edilmektedir. Ayrıca oksijenle tepkimeye girerlerse çoğunlukla bazik oksitler oluşturabilirler.
Metaller şu şekilde sınıflandırılır:
Aktif Metaller Elektron verme eğilimi hidrojenden büyük olan metallere denir.
Na, K, Ca, Fe, Mg, Zn, Ni, Cr, Pb, Sn gibi örnekler verilebilir.
Pasif Metaller Elektron verme eğilimi hidrojenden küçük olan metallere denir.
Cu, Hg, Ag, Au, Pt gibi örnekler verilebilir.
Yarı Soy Metaller Pasif metallerden Cu, Hg ve Ag’e yarı soy metal denir.
Soy Metaller Pasif metallerden Au ve Pt’e soy metaller denir.
Amfoter Metaller Asit ve kuvvetli bazlarla tepkimeye giren aktif metallere denir.
Be, Zn, Al, Sn, Pb, Cr metalleri amfoter metaldir.
Ametallik Nedir?
Ametaller metal ve yarı metal olmayan maddelerdir. Flor klor karbon hidrojen gibi elementler birer ametaldir. ametaller iyonlaşmada katmanlarını doldurmak için - yüklü olarak iyonlaşırlar. Metallerle iyonik bağ ile iyonik bileşikleri oluştururlar. Erime ve kaynama noktaları metallere göre düşüktür. Bükülemezler kendi aralarında kovalent bağ ile bileşik yapma özellikleri vardır. Bu yüzden atomik halde bulunmazlar. Periyodik tablonun sağ tarafından bulunmaktadırlar. katı, sıvı ve gaz olarak 3 farklı halde de bulunabilirler. soygazlar dediğimiz 8A grubu bir ametal grubudur. İyonlaşmaları çok zordur ve bileşik yapmazlar. Grafit ve Fulleren hariç elektriği ve ısıyı iletmezler. oksijenli bileşiklerin sulu çözeltileri asidik özellik göstermektedir. 4A 5A 6A 7A ve 8A bir ametal grubudur. Halojenlerde ametaller arasında yer almaktadır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Yarı metaller
Periyodik tabloda metaller ve ametaller arasında zikzak şeklinde giden elementler yarı metallerdir. Yarı metaller kimyasal özelliklerini ametallerden fiziksel özelliklerini metallerden almaktadır. Diyot ve transistör gibi modern elektroniğin temel parçalarının ham maddeleridirler. Elektriği metallerden kötü ama ametallerden de iyi iletmektedirler. Metallerle tepkime verirken ametal, ametallerle tepkime verirken de metal gibi davranırlar. En dikkat çekici özellikleri iletkenliklerinin değiştirilebilir olmasıdır. Özellikle silisyum bu alanda çok rağbet görmektedir. Bunun yanı sıra parlak veya mat olabilirler. İşlenebilir, tel veya levha hâline getirilebilirler. Kırılgan değildirler. Yarı metaller toplam sekiz tanedir.
İyonlaşma ve metallik
İyonlaşma hakkında daha önceden detaylı bir yazı yayımlamıştık. Burada ise bunun metalik halini işleyeceğiz. Metallerin son katmanları daha boş olduğu için elektron vermeleri daha kolaydır. İyonlaşarak katyon oluştururlar. İyonlaşma enerjisi periyodik tabloda sağdan sola ve üstten alta doğru gidildikçe azaldığı için metalik özellik ile iyonlaşma enerjisi ters orantılıdır. Elektronegatiflik de aynı şekilde metalik özellik ile ters orantılıdır. Yani metallik ile birlikte atomun elektron alma isteği ile iyonlaşma enerjisi düşer. Özellikle 1A ve 2A grubu bu özelliği çok göstermektedir.
Ametallik ve İyonlaşma
Ametaller iyonlaşmada anyon oluşturan elementlerdir. Elektron alırlar. son katmanları metallere göre daha dolu olduğu için elektron vermektense almayı tercih ederler. Elektronegatiflikleri oldukça yüksektir. İyonlaşma enerjileri yüksektir en yüksek iyonlaşma enerjisine sahip olan helyum bir ametaldir.
Metal-Asit Tepkimeleri
Metallerin kendi aralarında grupları ve her bu grupların farklı özellikleri olduğu için asitlerle olan tepkimeler metalin türüne göre farklı gerçekleşebilir.
Asit Aktif Metal Tepkimeleri
Aktif metaller ile asitlerin tepkimeleri sonucunda tuz ve hidrojen gazı dediğimiz kimyasallar oluşmaktadır. Mesela
Na+Hcl→H2+NaCl tepkimesi buna örnek olarak gösterilebilir
Asit Yarı Soy Metal Tepkimeleri
Bakır Civa Gümüş gibi yarı soy metaller oksijen içeriği olarak yüksek seviyede olan asitlerle tepkimeye girebilirler (HNO3 ve H2SO4 gibi). Bunun sonucunda da ametal oksit adını verdiğimiz kükürt dioksit, azot dioksit, azot monoksit gibi yapıları oluştururlar.
Cu(k) + 2H2SO4(suda)→ CuSO4(suda) + SO2(g) + 2H2O(s)
Burada bakır yarı soy metal olup oksijence içeriği zengin olan sülfürik asit ile tepkimeye girerek bakır sülfat kükürt dioksit ve su oluşturmuştur
Asit Soy Metal Tepkimeleri
Soy metaller sadece kral suyu dediğimiz hidroklorik asit ve nitrik asit karışımında tepkimeye girebilirler.
Au(k) + Kral Suyu→ HAuCl4(k) + 3NO2(g) + 3H2O(s) gibi
Asit Amfoter Metal Tepkimeleri
Amfoter metallerin su ile tepkimeye girmemek gibi bir özelliği vardır. Bu sayede su ile ilgili işlerde bu metaller tercih edilebilirler. Asitler ile tepkimeye girdiklerinde tuz ve hidrojen dediğimiz yapıları oluştururlar.
Zn(k) + H2SO4(suda)→ ZnSO4(suda) + H2(g)
Asit Bazik Oksit Tepkimeleri
Asitler bazik oksit dediğimiz maddeler ile tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. Bu tepkimelerin önemli bir yanı pas çözücü olmasıdır. Bu açıdan önemli tepkimelerdir.
Fe2O3 + 6HCl→ 2FeCl3 + 3H2O
- 5
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- B. Hazer. (2012). Genel Kimya. ISBN: 9786054259748.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/11/2024 21:25:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13190
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.