Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

KADİM BİR DİN SÂBİİLİK ve GÜNÜMÜZE ETKİLERİ (BÖLÜM - 2)

Dinler Tarihi

KADİM BİR DİN SÂBİİLİK ve GÜNÜMÜZE ETKİLERİ (BÖLÜM - 2)
5 dakika
95
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı

İbadetler

Namaz: En temel ibadetler arasında namaz vardı. Prof Dr. Şinasi Gündüz'e göre 3 vakit gündüz, 2 vakit gece olmak üzere 5 vakitti. Fakat bu durum günümüzdeki namazdan farklı olarak sadece dua etme eylemi şeklindeydi. Namaz vakitleri, Güneş'in hareketine göre sabah Güneş doğmadan hemen önce, öğlen en tepe noktasında ve akşam batarkendi. Turan Dursun’a göre ise ritüellerin tamamı, yani ‘’rekat, rükû, secde’’ hepsi vardı. Namazın tamamlayıcıları arasında görülen abdest, niyet, kıble ve ezan da tartışmalı noktaları olsa da mevcuttu. Harraniler kıble olarak kuzey kutbuna yönelirken, Güney Irak Sâbiiler'i oğlak burcuna dönerek namaz kılarlar.

Oruç: Burada oruç, yeme-içme veya cinsellikten uzak durma olarak değil de, kötülüklerden uzak durma olarak anlaşılmalıdır. Günümüze kalan Sâbii kutsal kitaplarında orucu şu şekilde tasvir etmişlerdir:

Tüm Reklamları Kapat

"Seçkinim, sana söylüyorum; inançlım, sana öğretiyorum; büyük orucu tut. Bu, dünyanın yiyeceğinden, içeceğinden uzak durmak şeklindeki bir oruç değildir. İffetsiz göz kırpmalara karşı gözlerinle oruç tut, kötülüğe bakma ve onu yapma. Sana ait olmayan kapılara kulak misafiri olmaktan sakınmak için kulaklarınla oruç tut. Kötü yalanlara karşı ağzınla oruç tut ve yalancılığı, dolandırıcılığı sevme. Kötü düşüncelerden sakınmak için kalbinle oruç tut ve kalbinde kötülük, kıskançlık ve kavgayı barındırma… Cinayet işlemekten ve hırsızlık yapmaktan sakınma konusunda ellerinle oruç tut. Sana ait olmayan evli kadına yanaşmaktan uzaklaşarak vücudunla oruç tut. Şeytanın önünde eğilmekten sakınarak dizlerinle oruç tut ve sahte suretlerin önünde diz çökme. Sana ait olmayan şeylerin ardından sinsice gitmekten sakınarak ayaklarınla oruç tut. Bu yüce orucu eda et ve vücudundan ayrılana kadar onu terk etme.”

Tapınaklar: Daha öncede kısmen bahsetmiştik. Her tanrının kendine has bir tapınak şekli vardır, günümüze çok az kalıntıları ulaşmış olsa da Güney Irak’ta bazılarını görmek mümkündür. Güneş Tapınağı dörtgen, Ay Tapınağı sekizgen, Satürn (Zühal) Tapınağı altıgen, Jüpiter (Müşteri) Tapınağı üçgen, Mars (Merih) Tapınağı dikdörtgen, Venüs (Zühre) Tapınağı dörtgen içinde üçgen, Merkür (Utarit) Tapınağı dikdörtgen içindeki üçgen şeklindedir.

Hac: Bazı Müslüman yazarlar ve tarihçiler Sâbiiler'in Mekke’deki (Kabe’ye) ve Harran’daki tapınağa çok saygı gösterdikleri ve bunlara "hac" için gittiklerini yazmışlardır. İslam Ansiklopedisi'nde de bahsedildiği gibi "hac ritüelleri" arasında ‘’şeytan kovma, tavaf’’ gibi ritüeller vardır. İslam öncesi Mekkeliler'in ve civar bölgelerden gelen halkların "hac" ziyareti yaptığı biliniyor.

Kurban: Prof. Dr. Şinasi Gündüz’e göre kurban bir ibadet olmaktan çok ‘’rit’’ (tören, merasim) yemeği olarak görülmelidir. Fakat yine de bunun kuralları vardır ve kurban olarak koç veya güvercin kullanılır, koyun dişi olduğundan kesilmez. Kurban ritüelinde özellikle baş tanrı Sin, çok ön plana çıkıyor ve törenlerde özel bir yerinin olduğu Sâbiilik'in kutsal kitaplarında uzun uzun anlatılmıştır. Ay Tanrısı'nın doğum günü inanca göre Ocak ayında kutlanıyor. Turan Dursun’a göre, eski ilk dönem Hıristiyanları da ocak ayının 6'sında İsa Peygamber'in doğumunu kutlarlardı. Daha sonraları, Güneşin kıştan yaza dönüşünü simgeleyen 25 Aralık gününe dönüşmüştür (en uzun gece ve en kısa gün biliyorsunuz ki 21 Aralık, ama o dönemdeki gök gözlemcileri fiziki olarak Güneş'in 25 Aralık'ta yönünü geriye doğru çevirdiğini gözlemlemişlerdir. Bu sebepledir ki pek çok Güneş Kültünün olduğu pagan inancı, 25 Aralık'ı dinsel ayinler ile kutlar).

Tüm Reklamları Kapat

Sâbii inancında Temmuz ayının başında da (kimilerine göre ortasında) kurban ve dua törenleri görülmektedir. Tammuz (Dumuzi) veya daha sonra İştar olarak da adlandırılacak İnanna tanrıçasının kocası olan, bir Antik Mezopotamya tanrısıdır (peygamber olduğu da söylenir). Sümer, Akad ve bazı Sami halkların dinlerinde yer almış tanrıdan, Tanah gibi Musevi kaynaklarında da bahsedilmiştir. Türkçe’ye de, Arapça ve Aramice'den girerek Temmuz ayına ismini vermiştir. Anlatıya göre Tammuz, halkları yedi yıldıza (Güneş, Ay ve diğer 5 gezegen) kulluk etmeye çağırır. Fakat Kral, O'nu feci şekilde öldürür. Sonuç olarak Aralık ayındaki kurbanlar yeniden doğuşu, başlangıcı kutlarken; Temmuz ayının başında yapılanlar ölümü ve sonu anma yönündedir (21 Haziran'ın en uzun gün ve Güneş'in terse doğru döngüsünün fiziki olarak Temmuz'un ilk günlerinde görüleceğini hatırlatmakta fayda var).

Diğer bir kurban konusu da, peygamberliğini ilan edenler için geçerlidir. Peygamberliğini ilan eden kişi, halk tarafından da kabul gördü ise ilk oğlunu tanrıya kurban etmeliydi.

Abdest: Gusül (boy abdesti), Sâbii inancında da mevcuttur. Namaz abdesti için de, namaza duracak kişinin abdest alması gerekiyor ve abdesti bozan şeyler günümüz İslam anlayışında da geçerlidir. Hristiyanlıkta olduğu gibi, doğan çocukların da doğum sonrası suya daldırılması bir nevi abdest aldırılması gerekir.

Sünnet: Bazı İslam tarihçileri, Sâbiilik'in bir kolunu ayırarak İbrahimî Sabiiler olarak anılması gerektiği görüşünü savunmuştur. Bunun nedenlerini anlamak zor değil, çünkü pek çok dini ibadet fazlasıyla benzemektedir. Fakat bir farklılık sünnet ibadetinde görülür, İbrahimî kabul edilen Sâbiler'in dışında sünnet yoktur. Sünnet ayrı bir başlık altında, apayrı bir yazı konusu olarak işlenmeli. Ama burada kısaca köklerinden bahsedecek olursak; sünnet, ilk Mısır geleneğinde görülmekte ve sünneti Tanrı İsis ve Tanrıça Osiris’e (O dönemlerde kadın sünneti de pek yaygın) soyun sürdürülebilmesi için verilmiş bir armağan gibi yorumlamak mümkündür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilimsel kanıtlar gösteriyor ki avcı toplayıcılık dönemlerinde ki ilk insan toplulukları, kendilerini doğanın bir parçası olarak değerlendiriyorlardı. Bu tespitlerimizi Amazon, Hint Okyanusu'ndaki Adalar ve Avustralya yerlilerinde yani uzun zaman diğer insan toplumlarından uzak kalmış ufak kabilelerin gelenek ve inançlarından gözlemleyebildiğimiz gibi, eski çağlardan kalma pek çok mağara resmi de insanın kendisini doğanın üstünde ve onu yöneten bir varlık olarak görmediği izlenimi vermektedir. Avcı toplayıcılıktan uzaklaşma ve yerleşik hayata geçiş sürecinde, insan bilinci kendisini doğanın dışında farklı bir varlık düşüncesine yöneltti. Artık kendisini doğada yaşayan herhangi bir canlıdan farklı ve üstün görüyordu ve tabi anlayamadığı pek çok doğa olayını da anlamlandırmaya çalıştı. Yaşam sonrası ölüm ve yok oluş, insan bilincinin kabul etmekte zorlandığı en önemli konu olmalı. Ölüm ve sonsuza dek yok olma düşüncesi, zaten fazlasıyla korkutucuydu. O halde ölüm sonrası bir yaşam olmalıydı. İşte bu sayılan nedenler insanlığı tek bir yola sevk etti, "inançlar". Burada, size dinler tarihi içinde pagan veya semavî tüm dinlere derinden etkisi olmuş kadim bir dini anlatmaya çalıştım. Kim bilir, belki de bir gün insanlık avcı toplayıcı günlerindeki gibi kendini doğanın bir parçası olarak görür.

Kaynaklar

İslam Ansiklopedisi

Prof. Dr. Musa Kazım Çağlar ‘’Sabiiler ve Sabii dini’’

Prof. Dr. Şinasi Gündüz ‘’ Mitoloji’’

Turan Dursun ‘’ Kutsal Kitapların Kaynakları I-II-III’’

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • anonim. Tdv İslâm Ansiklopedisi.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2024 11:10:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14168

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nasa
Nükleik Asit
Viroloji
Ağaç
Kilometre
Konuşma
Hafıza
Genom
Kanat
Zehirli Mantar
Sosyal
Köpekler
Virüsler
Olasılık
Karbonhidrat
Boyut
Güve
Basınç
Aşı
Yapay Seçilim
Gıda Güvenliği
Öğrenme Alanı
Vejetaryen
Sürüngen
Nükleer
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close