Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

UZAYIN BÖLÜNEBİLME SINIRI

Kuantum Kütle Çekim Alanları

3 dakika
95
UZAYIN BÖLÜNEBİLME SINIRI
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Modern fiziğin son yüzyıl içinde ilgilendiği temelde iki alan vardır. Genel Görelilik ve kuantum mekaniği. Her iki alandaki keşiflerimiz yüzlerce kez test edilmiş ve mükemmel bir tutarlık içinde çalıştıkları görülmekte. Fakat ilginç olan şu ki, bu iki fizik alanı ayrı dünyalar gibi görünmekte. Genel Görelilik bize eğri uzayı ve cisimlerin hareketini anlatırken, kuantum mekaniğine göre parçacıklar sanki düz bir uzayda tüm aktivitesini yapmakta gibi görünüyor.

Büyük ölçekli cisimlerin, örneğin; Güneş sistemindeki gezegenlerin tüm hareket ve yörünge hesaplamalarını Genel Görelilik ile açıklayabiliyoruz. Ölçek, atom düzeyine indirildiğinde ve tabi ki atomun kütlesinin çok düşük olması nedeniyle, eğri uzay yerine düz uzaymış gibi düşünmek zorunda kalıyoruz. Her ikisinin aynı anda ele alınmasını sağlayan bir kurama gerek var mıdır? Aslında içinde bulunduğumuz fiziksel evrenin işleyişini anlayabilmek için gerekli görünmüyor gibi dursa da sıra dışı durumları anlamlandırmak ve mekaniğini çözmek için gerekli olabilir. Her iki durumun aynı anda dikkate alınması gereken muhtemel yerlerin başında karadelikler ve Büyük Patlama gelmekte, diğer muhtemel adaylar arasında karanlık madde ve karanlık enerjiyi sayabiliriz. Dikkat ettiyseniz, özellikle ilk ikisine "tekillik veya Genel Göreliliğin çöktüğü alan" diyerek geçiştirdiğimiz bu özel durumlara net, kesin ve emin olabildiğimiz cevaplar üretmek şu an için neredeyse imkansız görünüyor. Genel Görelilik ve kuantum mekaniğini birlikte ele alabilen bir kuram, bizim için Kaf Dağı'nın ardında görünen sorulara cevap üretmemizi sağlayabilir.

Yazının alt başlığında "kuantum kütle çekim alanı" kullanıldı, fizikçiler kuramları birleştiren tutarlı yeni bir kuram ortaya koymayı henüz başaramadılar ama, kuramın ismini bulmakta zorlanmamışlar. Kuantum mekaniğinin "kuantumunu" Genel Göreliliğin "kütle çekim alanlarını" birleştirip ortaya yeni kuramın ismini koymuşlar, bu da bir şey tabi. Şaka bir tarafa bununla elbette yetinmemişler, örneğin; 1999 yılında Hollandalı iki fizikçi Gerard't Hofft ve Martinus Veltman çekirdek kuvvetlerini tanımlamakta kullanılan kuramların tutarlılığını gösterdikleri çalışma Nobel ödülü kazandı, bu çalışmanın amacı Kuantum Kütle Çekim kuramının tutarlılığını ortaya koymak için yapılmıştı. Netice de merdivenin en ucuna diğer basamaklara basmadan çıkamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Her iki fizik dalının ortak bir yönü var "alanlar", alanların boy gösterdiği bir sahne var "uzay" ve bazı cevaplar uzayı anlamaktan geçiyor olabilir. Şimdi biraz geçmişe gidelim. Stalin döneminde yaşamış genç iki Rus bilim insanı Matvei Bronstejn, Lev Landau, bu aynı zamanda Heisenberg ve Dirac'ın kuantum mekaniğinin temellerini attığı dönemle aynıdır. Landau elektromanyetik alanların kuantum durumu nedeniyle eksik veya hatalı tanımlanmış olabileceğine inanmıştı. Bu önermeyi inceleyen Niels Bohr, alanların kuantum mekaniği dikkate alınsa bile doğru sonuçları verdiğini savunan detaylı bir makale yayınladı. Landau zaten kesin emin olmadığı iddiasının peşinden koşmayı anlamsız bulurken, arkadaşı Matvei hemen kabullenmez; Bohr'un makalesinde kullandığı mantığı, Einstein'in denklemlerindeki kütle çekim alanlarına uyguladı ve uyuşmazlığı fark etti. Bu uyuşmazlığı bizim anlayacağımız şekilde ifade edersek; uzayda çok büyük bir alan gözlemlemek istiyoruz ve bir referans noktasına ihtiyacımız var, noktamız büyük bir nesne değil de kuantum parçacığı olsun. Heisenberg Belirsizlik ilkesine göre parçacığın konumu sadece bir anlıktır ve sürekli bulunduğu konumdan uzaklaşacaktır, ne kadar küçük bir alanda bulmaya çalışırsak uzaklaşma hızı o kadar artacaktır, hız artacağına göre parçacığın enerjisi de artar. Einstein bize kütlenin (enerjinin) arttıkça uzay-zamanı o miktarda büktüğünü öğretmişti, o halde enerji, çok küçük bir alanda aşırı yoğunlaşırsa uzay-zaman öylesine bükülecektir ki bu parçacık artık karadeliğe dönüşür, karadeliğe dönüşen parçacığı artık referans noktası olarak değerlendiremeyiz.

Bu düşünce deneyinden ortaya çıkan önemli bir sonuç vardır; uzayı istediğimiz kadar küçük ölçeklerde ölçemeyiz, yani bölünebilirliğinin bir sınırı olmalı. Matvei aslında daha önce Max Planck tarafından hesaplanan ve Planck Uzunluğu olarak bilinen değere farklı bir yorum getirmeye başarmıştır. Bu aslında yazımızda bahsettiğimiz Genel Görelilik ve kuantum mekaniğinin birleşerek kuantum kütle çekiminin ortaya çıktığı ölçektir. Planck uzunluğu aşağıdaki gibi hesaplanabilir.

Lp=hGc3L_p=\sqrt{\frac{hG}{c^3}}

hh:Planck Sabiti, GG: Evrensel kütle çekim sabiti, cc: ışık hızı. Rakamları yerine koyduğunuzda10−33cm10^{-33}cm değerine ulaşırız. Bu çok küçük değer yazımızda da bahsettiğimiz uzayın bölünebilecek en küçük sınırıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Matvei için söylenecek son bir söz var; komünizm rejimini destekleyen ve inanan bilim adamımız, maalesef Stalin'in sert, acımasız yönetimine muhalefet etmekten yargılanmış ve idam edilmiştir. Öldüğünde henüz otuz yaşındaydı.

Okundu Olarak İşaretle
13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:04:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15332

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close