Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanın Varoluşu ve Değer Atfetme Yetisi

İnsanın Varoluşu ve Değer Atfetme Yetisi
16 dakika
46
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hayatta her şeyin bir anlamı vardır.

"İnsanlar etraflarındaki şeylere anlam verirler, dolayısıyla aslında her şey anlamsızdır." usavurumunun nereden geldiği anlaşılabilir ancak bu beyan farkındalık yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Evrimin bir sonucu olarak insanlar, çevrelerinde gördüklerine anlam verirler ve yaşamlarını bu anlam doğrultusunda sürdürürler.

Tüm Reklamları Kapat

Nesnelere, olaylara ve ilişkilere anlam atfetme şeklimiz beynimizin zihinsel bir aktivitesidir.

Ve bir şeyleri anlamlandırma yeteneğimiz evrende var olan bir şeyin ürünüdür:

Beyin.

Biz farklı bir şey çevremizde gördüklerimiz farklı şeyler değillerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Her şey evrendir.

Bunu mistik bir anlatı gibi almayın.

Fiziksel bağlamda biz de insanlar olarak evrendeki malzemeyiz.

Doğa denilince aklımıza hep akarsular, ağaçlar, dağlar, evren denilince de aklımıza hep yıldızlar, bulutsular ve galaksiler gelir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kendimizi güya bunlardan farklı şeylermişiz gibi yorumlarız.

Biz evreni camın arkasından izleyen gözlemcilermişiz gibi...

Oysaki evren biziz zaten.

Biz evrenin içinde değiliz, biz evrenin kendisiyiz.

Bir galaksiye baktığınızda siz de o galaksiyi galaksi yapan atomlarsınız.

Siz galaksinin kendisisiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Sizi bir şekilde yok edebilse idik (ki bu şu anda fizik bilgimizle mümkün gözükmüyor.) galaksinin miktarı azalırdı.

Benmerkezciliğimizden ötürü kendimize Third Person View verip olup bitenleri dışardan izliyormuşuz, sanki biz o olup bitenlerden ayrı bir varlıkmışız gibi sanrılara kapılıyoruz.

Biz evrendeki madde değiliz, biz evrenin ta kendisiyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle çevremizdeki nesneler ile etkileşip onlara anlam yükleyip değer vermemizi sağlayan tüm kognitif yetilerimiz beynimizdir.

Beyinlerimiz de evreni evren yapan atomlardır.

Bu da demek oluyor ki çevremizde her şeyin bir anlamı var, çünkü biz öyle söylüyoruz.

Zira bir şeylere değer ve anlam yükleyen şey de bir madde topluluğudur.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Sanki bir Yüksek Evren Mahkemesi varmış da neyin önemli veya anlamlı olduğuna o karar veriyormuş gibi düşünmeye meylediyoruz.

Hatta böyle bir mahkeme olsa ne yazar?

Varsayalım ki bundan siz söyleyin kaç ışık yılı ötede bir medeniyet evren işlerini yönettikleri bir mahkeme kurmuş.

Orada evrende neyin anlamlı neyin anlamsız olduğuna hükmediyorlar.

Böyle çok yüce bir mahkeme var olması şu anda bu yıldızlararası mahkemenin varlığından habersiz benim ve türdaşlarımın eylemlerimizin anlamdan yoksun olduklarını mı gösterir?

Biz de evrendeki madde olarak evrende olup bitenlerin ta kendisiyiz.

Konuşmalarımız, davranışlarımız, ilişkilerimiz, dertlerimiz, kavgalarımız, davalarımız ve daha binlercesi ile biz de varız ve evrenin bir parçasıyız.

Bundan milyarlarca ışık yılı mesafedeki sözde bir otoritenin bizi yaptıklarımızla yargılayabilecek olması insanlık olarak anlamsız olduğumuzu göstermez.

Bir devletin anayasasına aykırı hareket eden bir vatandaş devlet tarafından alıkonabilir, doğru, ama bu o devletin suçlu olarak nitelediği şahsın eylemlerinin hem kendi hem de diğer insanların hayatlarını etkilediği gerçeğini değiştirmez.

İşin aslı o şahıs devletin "Bu şekilde davranacaksın." buyruğunu umursamayıp davranışlarını tam tersi istikamette şekillendirdiği için göze çarpıyor ve dikkate alınası bir tehdit oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yani devlet o şahsın davranışlarını yorumluyor, iyi veya kötü bir anlam iliştiriyor.

Sınırlar Arasında Anlam Arayışı

Kendimizden katlarca büyük devasa yıldız sistemlerine, galaksilere, karadeliklere bakıyoruz ve şöyle diyoruz:

"Vay be, evrende ne kadar küçüğüz. Bu evren için hiçbir şey ifade etmiyoruz."

Bu birkaç sebepten dolayı epey sakat bir düşünce şekli:

Tüm Reklamları Kapat

1) Birincisi, evrendeki bir şeyin anlamı ve değeri, onu oluşturan atomların miktarına ve bu miktarın belirli bir hacme ne kadar yayıldığına göre mi şekillenir?

2) Bir şeyin evrendeki değeri kapladığı hacim ile (boyutu ile) belirleniyorsa, "Evet, bu ciddiye alınacak kadar değerli!" diyebileceğimiz şey ne kadar "büyüktür"?

3) Evrendeki şeylerin kıymetleri boyutları vasıtasıyla belirleniyor ise, bunu ölçmenin bir yolu evrendeki tüm şeyleri tek tek tanımlamak ve onları büyüklüklerine göre sıralamak olabilir.

Örneğin, listenin en dibinde güncel bilgimize göre evrendeki en küçük şeyler olan kuarklar, listenin en üstünde ise evrenin kendisi yer alır.

Tüm Reklamları Kapat

Mantık yönünden, evrendeki en büyük şey evrendeki bütün maddelerin toplamıdır, bu da evrenin kendisidir.

Evrendeki galaksilerin "en geniş kümesini" bulacak olsanız bile, bu küme hala kendisi ile aynı çerçevedeki diğer galaksi kümeleriyle bir arada ele alınan genel resimden daha küçüktür.

4) 3.madde göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki sonuçlar çıkarılabilir:

Evrendeki en büyük şey evrenin kendisi ise evreni evren yapan maddeleri çeşitli sınırlar çizerek parçalara ayırmamız neticesinde meydana gelen daha küçük evren parçacıklarının istisnasız her biri evrenin toplam boyutundan daha küçük boyutlarda olacağı için hazırladığımız gözlem listesinde ilk sırada bir bütün olarak evrenin kendisi bulunacaktır ve dolayısıyla evrenin tamamı dışında diğer her şey anlamsız ve önemsizdir.

Tüm Reklamları Kapat

Şayet "Boyut sıralamasında ilk bilmem kaça girecek kadar büyük olan şeyler anlamlı ve dikkate değerdir." biçiminde üniversite için öğrenci ayıklıyormuşuz gibi keyfi bir kota oluşturmayı deneyecek isek evrendeki şeylerin büyüklük tablosunda ilk kaça girenler yeterince "WOOOWW!!" olarak nitelendirilecek?

5) Eğer evrendeki şeyleri ayrı ayrı tespit edip onları boyutlarına göre sıraladığımız bir katalog oluşturuyorsak bu listede bir "şey" olarak vasıflandırılıp yarışmacı olabilmenin koşulları nelerdir?

Örneğin üzerinde bulunduğumuz, "Dünya" adını verdiğimiz kaya yığını evrende bulunan şeylerin büyüklüklerinin kıyaslanacağı listede "bağımsız ve özerk bir şey" olarak kendine 41829547390253. sırada yer bulabilecek mi?

Yoksa "Dünya" diye isimlendirdiğimiz bu gezegeni bir yıldız sistemine dahil madde olarak yorumlayıp "Güneş Sistemi" adını verdiğimiz bölgeyi mi evrendeki diğer şeyler ile büyüklük kıyaslamasına sokacağız?

Tüm Reklamları Kapat

Peki Güneş Sistemi de Orion Kolu adını verdiğimiz yerel kabarcığa dahil değil midir hocam?

Peki Orion Kolu da Süt Yolu denen bir plazma ve toz yığınına dahil değil midir hocam?

Peki Süt Yolu da...

6) Evren bir bütündür ve biz bu bütünü keyfi limitler çizip o hudutların neticesinde oluşan keyfi bölgelere göre anlamlandırmaya çalışırız.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, 4'ü 3 ve 1'e ayıklarız ve sonrasında 3 1'den büyüktür deriz.

Evet, yaptığımız bu ayrıştırma işlemi neticesinde ortaya çıkan bölgeleri birbirleri ile kıyaslayabiliriz.

Ama yapabileceğiniz bölme işlemleri sonsuz sayıdadır.

4ü 1,11 ve 2,89'a ayıklayıp bu ikisini kıyaslayabilirim.

Tüm Reklamları Kapat

Veya 3,14 ve 0,86'ya ayıklayıp aynı karşılaştırmayı yine yaparım.

Hatta 4ü iki tane 2'ye böler ve oluşan bölgelerin denk olduklarına hükmederim.

Yapabileceğiniz ayrıştırmalar sonsuz.

Bunu ortaokul ve lise sınavlarında bolca karşınıza çıkan "Yukarıdaki şekilde kaç tane üçgen vardır?" sorularına benzetebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ama fiziksel gerçeklik teorik matematiğin uygulama kapsamına girmiyor ise evreni sonsuz nicelikte bölgeye ayrıştıramazsınız.

Zira evreni bir bütün olarak düşündüğünüzde o bütünü sadece "kendisinden daha küçük parçalara bölünemeyecek en küçük yapı"ya ulaşana kadar bölmeyi sürdürebilirsiniz.

Söz konusu yapının ne olduğunu spesifize etmeyeceğim.

Bunu aklınızda isterseniz bir atom olarak canlandırın, isterseniz bir proton, isterseniz aşağı yukarı bir kuark ya da belki Planck uzunluğu.

Tüm Reklamları Kapat

7) Anlaşılması gereken nokta şu ki eğer evren dediğimiz o "bütün" daha küçük "bütün"lere ayrılabiliyor ise her bir "bütün" kendisini o "bütün" olarak nitelendirmemize neden olan "alt bütün"lerin birikimidir.

Olur da belli bir noktadan itibaren bir "bütün"ü onu oluşturduğunu varsaydığınız daha ufak "bütün"lere ayrıştıramıyorsanız işte o ayrıştırılamayan bütün evrendeki tek gerçekliktir.

Çünkü o ayrıştırılamaz bütün kendisinden büyük tüm "bütün"lerin içeriğini oluşturur.

8) 7. maddeden hareketle söyleyebiliriz ki bir "bütün" kendisini oluşturan daha küçük "bütün"lere sahip değil ise o "bölünemez bütünler"i bir araya getirerek daha büyük yeni "bütünler" meydana getirdiğiniz zaman söz konusu "bütünler"in ne kadar sayıda "bölünemez bütün"ün bir araya gelmesi neticesinde vücut bulduklarını sizin keyfi sınırlarınız belirler.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin iki "bölünemez bütün"ün aynı karede düşünüldüğü miktar tek bir "bölünemez bütün"ün miktarından daha fazladır deriz.

Bu da bizim varlık algımızı oluşturur.

Önceki örnekte söz ettiğim "yalnız başına duran" "bölünemez bütün"ü aynı örnek içerisinde bir arada durduklarını iddia ettiğimiz diğer iki "bölünemez bütün" ile aynı sınırlar içerisinde kalacak bir çerçeve içerisinde değerlendirirsek bu defa da üç "bölünmez bütün"den oluşan yeni bir miktardan söz ediyor oluruz.

Üç "bölünmez bütün"den oluşan bu yeni miktarı, o miktarı oluşturan "bölünmez bütünler"in birbirlerine olan mesafelerinden daha da uzakta "yalnız başına duran" başka bir "bölünmez bütün" ile mukayese ederim ve içerisinde üç "bölünmez bütün"ün yer aldığı çemberimin ihtiva ettiği toplam madde miktarının çemberimin dışında kalan tek ve yalnız "bölünmez bütün"ün miktarından fazla olduğunu ileri sürerim.

Tüm Reklamları Kapat

Ve bu işlemi evreni evren yapan tüm "bölünemez bütünler"i kapsayacak bir çember oluşturana kadar tekrarlamam gerekirdi.

9) 8.maddedeki çıkarımlarımız bize evreni alt kompartmanlara ayrıştırarak regüle ettiğimiz boyut algımızın esasında keyfi çemberlemelerden ibaret olduğuna işaret ediyor.

Evrendeki şeylere onların boyutlarına (hacimlerine) göre anlam atfetmeye çalıştığımız bir skala beraberinde bir dolu tutarsızlık ve baş ağrısı getiriyor.

Bir "şey"in ifade ettiği anlam ve değeri ölçmek için onu diğer "şeyler"in miktarları (hacimleri) ile mukayese ettiğimiz bir puan sıralamasına koymak çok fazla ön kabulü ve dolayısıyla bu ön kabülleri yapacak taraflar arasında muhtemel anlaşmazlıkları beraberinde getiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

"Dünya nedir?"

"Ne kadar yer kaplar?"

"Dünyanın atmosferi onun büyüklüğüne dahil midir?"

"Atmosferin bittiği yer neresidir?"

Tüm Reklamları Kapat

gibi sadece dünya için değil, oluşturduğunuz her bir bölge için sorulması lazım olan bu tetkiklere kafa patlatmanız gerekiyor - ki onca beyin fırtınasından sonra etraflarına keskin köşeli teller ördüğünüz bu bölgelerin her birinin sizin hayal gücünüzün ürünü olduklarını unutmazsınız umarım.

10) Evren adını verdiğimiz "bütün" bölünemeyecek en ufak "bütün"lere kadar ayrıştırılabiliyor ise gerçek olan tek şey kendilerini daha küçük "bütün"lere indirgeyemediğimiz o "bölünemez bütünler"dir.

Çevremizde birbirlerinden farklı boyutlara sahiplermiş gibi algıladığımız her bir şey esasında denk boyutlardaki "bölünemez bütünler"den meydana geliyor demektir.

Burdan yola çıkarak bir balinanın bir insandan daha büyük olduğu, bir dağın bir balinadan daha büyük olduğu, bir gezegenin bir dağdan daha büyük olduğu, bir yıldız sisteminin bir gezegenden daha büyük olduğu, bir galaksinin bir yıldız sisteminden daha büyük olduğu, bir galaksi kümesinin tekil bir galaksiden daha büyük olduğu gibi algısal iddialarımızda kullandığımız her bir basamağın keyfi yorumlamalar dahilinde inşa edildiğini ve mukayeselerimizde kullandığımız öğelerin esasında orda bulunuyorlarmış gibi varsaydığımız ayraçlar ile birbirlerinden ayıkladığımız temelde aynı şeyler yığınları olduklarını aklımızda bulundurmamız gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sorgulayan bir zihin galaksinin insana görece akıl almaz devasalıktaki boyutu karşısında allak bullak olur iken biraz daha fazla sorgulayan bir zihin insanın galaksiyi dışarıdan gözleyen ayrı bir nesne olmadığını, insanın o galaksiyi galaksi yapan madde olduğunu bilir.

11) 10.maddeden hareketle eğer evren aynı tip ve eşit büyüklükte bölünemez yapı taşlarından meydana geliyor ise evrendeki "şey"lerin boyutlarını ölçüştürdüğümüz bir dizelge hazırlamamız dahilinde listede var olan tüm şeylerin birinciliği paylaşacaklarını söyleyebiliriz.

Zira bu listeye var olan birincileri ikinciliğe düşürecek yeni bir "şey" ilave etmeyi arzuluyor isek halihazırda var olan birincilerinden en az iki tanesini bir arada daire içine aldığımız keyfi bir toplam fikri ile gelmeliyiz.

12) Eğer evren aynı tip ve eşit büyüklükte bölünemez yapı taşlarından değil de, farklı tip ve farklı boyutlarda yapı taşlarından meydana geliyor ise bu farklı hacimlerdeki yapıtaşlarını daha küçük parçalara bölemediğimiz için onları kendi aralarında büyüklüklerine göre tasnif ettiğimiz bir dizin hazırlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda listeye en ön sıraya koyduğumuz en büyük "bölünemez bütün"ü ikinciliğe geriletecek yeni bir "şey" ilave etmek istiyor isek halihazırda birinciliği tutan "bütün"ü kendisi ile aynı bir "bütün" ile veya listede kendisinden daha küçük olan herhangi başka bir "bütün" ile bir arada çember içine aldığımız keyfi bir toplam fikri ile gelmeliyiz.

Skalanın İki Yönü

Bu maddeye değin yapılan açıklamalar sizi yine de tatmin etmedi ve kafanızı bulandırdı ise 1. maddeye yeniden bir bakış atalım:

"Evrende bir şeyin anlam ve değeri onu oluşturan atomların miktarına ve bu miktarın ne kadar bir hacme yayıldığına göre mi şekillenir?"

Bu soruya yanıtımız "evet" ise insanlar olarak esasında pekala "anlamlı" ve "değer içeren" varlıklar olduğumuzu söylemeden edemeyeceğim.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü çeşitli sosyal medya platformları üzerinde evrendeki "şeyler"in boyut kıyaslamalarının yapıldığı içeriklere maruz kalan kitleler kendilerini kozmik bir anlamsızlık ve çaresizlik içerisinde kaybolmuş buluverebiliyorlar.

Bu içeriklerin birçoğunda insanın en sol tarafta yer aldığı bir cetvel ile başlangıç yapılır ve soldan sağa doğru "İnsandan Daha Büyük Şeyler"e doğru kademeli kaydırma yapılır.

"Evren İnanılmaz Büyük, Vay Beee!" sloganları ile pazarlanan içeriklerin temel stratejileri insanları savunmasız ve hassas hissedecekleri bir pozisyona konumlandırıp onları sözde kendilerinden daha görkemli ve haşmetli "üstün varlıkların" şaşası altında sarsmaktır.

Bu tarz içerik yaratıcılarının insanlara iletmekten imtina ettikleri şey ise insanı başlangıç noktasına koydukları bu uzun skalanın tek yönde uzamadığı, "İnsandan Daha Küçük Şeyler"e doğru tam tersi istikamette de uzayabileceğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçeği söylemek gerekirse skalayı her iki yöne doğru açıp uzun uzadıya serdiğiniz zaman "minnacık ve kıymetsiz bir varlık olan insanın" esasında ne kadar da devasa ve ihtişamlı bir mevcudiyete sahip olduğunu anlayabiliyorsunuz.

İçerik üreticilerinin şahsi ideolojilerini ve hayat anlatılarını dayatabilmek pahasına hakikati çarpıtarak izleyicilerini aşağılık kompleksi türevi duygular ile kendilerini azımsamalarına ve hor görmelerine isteklendirdikleri manipülatif çerçeveye şöyle tarafsız bir pencereden bakar isek şöyle bir sonuç çıkarıyoruz:

Doğrusu hiç de o kadar minik sayılmayız.

Tüm Reklamları Kapat

Varlığı metre düzleminde 10'un kuvvetleri üzerinden çözümlediğimiz bir skalada insan 10'un 0. kuvveti dolaylarında bir ölçeğe iniveriyor.

Gözlemlenebilir evrenin toplu ebatının metre cinsinden 10'un 27. kuvvetine kadar genişletilebileceği buna karşın teorik olarak en kısa uzunluğun metre cinsinden takriben 10'un eksi 35. kuvvetine kadar sıkıştırılabileceği aklımızda bulunsun.

Düşünsel Bir Yolculuk

"Her şey anlamsızdır." çıkarsaması doğa bilimlerine ilk adımımızı attığımızda tesiri altında kaldığımız ortalamanın biraz yukarısında tip 1 farkındalıktır, bunun ötesinde düşünebilmeliyiz.

Evet, "insan uydurması" deriz ya hani, çevremize yönelik farkındalığımız biraz olsun ilerlemeye ve "normal insanların" göremediklerini görmeye başladığımızda.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu sorgulayıcı düşünceye doğru attığımız bebek adımıdır ama halen zayıf ve dirayetsizdir.

Kendimizi toplumdan soyutlarız, onların anlayamadıklarını anladığımızı söyler, bu nedenle üst insan olduğumuzu ileri sürdüğümüz bir kimlik pohpohlaması içerisinde kendimizi yüceltiriz.

Bunu yapmaya son vermeliyiz.

Her yeni bir keşif ve farkındalık ile birlikte keşfedeceğimiz ve farkına varacağımız yeni görüş açıları olduğunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların etraflarında vuku bulan olaylara atfettikleri manaların temelinde insanların o manaları yaratmalarını sağlayan bilişsel becerileri rol oynar.

Bu bilişsel becerileri mümkün kılan beyin en az o beynin işleyip yorumladığı olaylar kadar gerçek ve nesneseldir.

Size "büyükbaş hayvanların insanların tüketimi için yaratıldığını" söyleyen toplumsal mitten araştırma ve bilimsel metot ile sıyrılabilirsiniz.

Büyükbaş hayvanların insanların onları yemeleri için var olmadıklarını, insanların da tıpkı "Büyükbaş Hayvanlar" adını taktıkları canlı türleri gibi doğadaki canlı türlerinden yalnızca biri olduğunu, bir canlı türü olarak insanların kendilerine kar sağlayacak şekilde hükmedebildiği ve istifade edebildiği diğer canlı türlerini tüketim ve çiftlik hayvanları biçiminde tasvir ettiklerini keşfedebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bu aydınlanmanız "büyükbaş hayvanların insanların tüketimi için yaratıldığını" söyleyen toplumsal anlatının "anlamsız" olduğunu kanıtlamaz.

Sadece o anlatının sizin yeni algısal veri çıktınız ile mukayese edildiğinde "farklı" olduğunu, sizi siz yapan yeni algınız ışığında sizinkinden farklı olan bu farklı algıya "yanlış" sıfatı yapıştırdığınızı gösterir.

Toplumların ve toplumları oluşturan bireylerin çevrelerindeki durum ve olayları yorumlama biçimleri bir anlamdır.

İnsanlık parçası olduğu ortamları çeşitli biçimlerde yorumlamasını sağlayan beyni aracılığıyla ahlak sistemleri inşa etti, dinler yarattı, yasa ve bilimsel yöntem adını koyduğu sistematikler ile çıkageldi.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlığın yarattığı her şey var olan bir sistemin ürünüdür.

Sizi siz yapan tüm sistemleriniz, organlarınız, hücreleriniz ve atomlarınız evrendeki maddenin bire bir kendisidir.

Bu nedenle sizi siz yapan inançlarınız, amaçlarınız, hayal gücünüz gerçeklerdir, varlardır ve anlamlıdırlar.

Gerçek olmayan bir şeye inanmanız, gerçekleştirmesi imkansız amaçlarınız olması, absürt bir hayal gücünüz olması inandığınız şeye inanmanıza neden olan kanaatlerinizin, varmak istediğiniz hedeflere beslediğiniz tutkularınızın ve fantezilerinizi formüle edebilmenizi sağlayan yaratıcılığınızın var olmadığını göstermez.

Tüm Reklamları Kapat

"Gerçek olmayan bir şeye inanmak" algısal bir kısır döngüdür.

Zira inandığınız şeye harici perspektiften bakıp o şeyin gerçek olmadığı kanaatine varmanıza yol açan üçüncü şahıs çerçeveniz de sizin yine izafi muhakemenizdir.

Bu noktada "dogma" ve "bilimsel yöntem" şeklinde aralarına yüksek duvarlar bina ettiğimiz kanılarımız temelde aynı tekilliğe işaret ederler.

Dünya'nın düz değil de geoit olduğu kanısına varmamız ile düz dünya savunuculuğu yapmamız arasındaki temel ayrım bu kanaatlerimizin vuku bulmalarına yol açan olaylar silsilerinin çeşitliliğinden ibarettir.

Tüm Reklamları Kapat

"İşte bakın, dünyanın uzaydan çekilmiş uydu görüntüleri orada, inanmıyorsanız kendi gözlerinizle bakın!" ısrarcılığımızı körükleyen başlıca neden "dünyanın uzaydan çekilmiş uydu görüntülerine bakmak" eyleminin de algı organlarımız aracılığıyla gerçekleştirilen öznel bir deneyim olduğunu "göz ardı" ediyor olmamızdır.

Doğa bilimlerine başlangıç düzeyinde ilgi duyanların evrenin anlamsız olduğuna yönelik kısa yoldan vardıkları bu yüzeysel intikalin temel sebebi bir hevesle kendilerini bilim ve sorgulayıcılığa savuruverenlerin bilimin kapısından içeri adım atar atmaz öğrendikleri karşısında boğuluverip küçük yaşlardan beri kendilerine telkin edilen toplumsal öğretiler etrafında şekillenen kognitif pusulalarının 180 derece ters takla atması.

Çocukluğundan beri kendisine "O inek sen onun sütünü içesin diye var." denilen birisi doğa bilimlerinden alacağı ilk yudumda "O ineğin sütü ben içeyim diye orada değilmiş. Biz inek bizim yararımız için yaratılmış şeklinde yorumluyormuşuz. Demek ki kendi kendimize anlam uyduruyoruz." tepkisi ile hayrete düşecektir.

Ama bu toy filozof adayı şaşkınlığını bastırmayı bilmeli ve olayları daha kapsayıcı bir şekilde irdelemeyi öğrenmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Atalarımızın "yanlış" dünya idraklarının da onların bilişsel kanılarının bir ürünü olduğunu ve bu nedenle kendi bilişsel algılarımızın neticesinde "bilimsel" ve "doğru" olduğunu ileri sürdüğümüz güncel dünya idrakımız kadar var ve gerçek olduklarını bilmeliyiz.

Çünkü günümüzde "geçmişte yaşamışların sanrıları" şeklinde küçümseyip anlamsız oldukları gerekçesiyle elimizin tersiyle bir kenara ittiğimiz her inanç, her ideoloji ve her dava birileri için fazlasıyla kıymetlilerdi ve ömürlerini o "sanrılar" etrafında şekillendirip yön verdiler.

Ve bizler şu anda tarihi o cahil insanların doğruluklarından pek emin oldukları sanrılarını birbirleriyle çarpıştırdıkları savaşlar ile dolu bir gezegende yaşıyoruz.

Her biri o kadar yanlış ama her biri o kadar da tarihe yön verecek kadar etkili ve anlamlı.

Tüm Reklamları Kapat

Hiçbir şeyin anlamı olmadığı hususunda ısrarcı bir düşünür olabilirsiniz.

Ama anlamsızlık ve hiççiliği müdafaa eden bu öğretiniz ile sizin eserlerinizi okuyan, sizin konuşmalarınızı dinleyen, sizin kafa yapınızı benimseyen insanların hayatlarında iz bırakacaksınız.

Size hayatın anlamsız olduğunu düşündüren sanrınız bir o kadar hatalı ama bir o kadar da tarihe yön verecek kadar etkili ve anlamlı olacak.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/05/2024 08:52:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16581

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bilim Tarihi
Kimyasal
Sağlık
Kedigiller
Maskeler
Elementler
Eczacılık
Biyocoğrafya
Diyabet
Halk Sağlığı
Deizm
Malzeme
Diş Sorunları
Ara Geçiş Türleri
Primat
Kartal
Dışkı
Solunum
Radyoaktif
Venüs
Tekillik
Sperm
Neandertal
Meteor
Amerika Birleşik Devletleri
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close