Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnançsızlığın Arkasındaki Olası Psikodinamikler

Ateizmi Besleyen Bilinçaltı Psikodinamikler

3 dakika
92
İnançsızlığın Arkasındaki Olası Psikodinamikler
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

DİKKAT!

Bu yazı benim kişisel web sitemde ve Medium profilimde paylaşılmıştır. Fakat fikirlerimin daha çok kişiye ulaşması adına buraya "kısaltılmış" olarak ekliyorum. Eğer daha detaylı bir yazı istiyorsanız profilimde kişisel bloguma gidebilirsiniz.

Giriş

Tüm Reklamları Kapat

Bu yazıda, ateizme psikanalitik bir bakış açısıyla yaklaşıyor ve inançsızlığın arkasındaki olası psikolojik dinamikleri inceliyorum. Yazıda, Freud'un psikanalitik kuramından ve diğer psikanalitik yaklaşımlardan yararlanarak ateizme dair farklı bakış açıları sunuyorum.

***

Freud ve Psikanaliz

Psikanaliz, Freud'un öncülüğünde geliştirilmiş ve Jung, Adler gibi isimler tarafından da katkıda bulunulmuş bir kuram olarak karşımıza çıkar. Freud'un kuramları günümüz psikolojisinde eleştirilere maruz kalsa da, modern psikolojinin temelini oluşturmuş ve yeni bakış açıları sunmuştur. "Çocukluğuna inelim" gibi klişe ifadelerin bile kökeni Freud'un analizlerine dayanır. Freud, devrim niteliğinde psikolojik kuramlar geliştirmiş ve günümüzde de psikologlara ışık tutmaktadır. Hatta, bir psikolog bana "Freud bana çok şey kattı. Freud'un bakış açısıyla baktığımda çözemediğim vakalar aniden çözülüyor" demişti.

Tüm Reklamları Kapat

Freud'un kuramları eleştirilerden nasibini alsa da, bu eleştiriler onu yanlışlamak anlamına gelmemektedir.

Bu blog yazısında, tüm ateistleri kapsadığını iddia etmemekle birlikte, önemli bir kesimi anlattığını savunuyorum. Yazı, tamamen bilimsel ve ampirik bir çalışma olmasa da, psikanalitik kuram perspektifinden yaptığım gözlemlere ve çıkarımlara dayanmaktadır. Aşırı genellemelerden kaçınmak için de baştan belirtildiği gibi, yazının amacı "tüm ateizmin sebebi budur" demek değil, sadece bazı olası psikodinamikleri incelemektir.

***

Ateizme Katkıda Bulunan Psikodinamikler

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bilinçdışı ve Savunma Mekanizmaları: Freud'a göre, bilinçdışı, bastırılmış istekler, korkular, anılar ve arzuların bulunduğu yerdir. Din ve inançla ilgili konular da bu bilinçdışı süreçlerin etkisi altında olabilir. Örneğin, çocukluk döneminde dinle ilgili olumsuz deneyimler veya ebeveynlerle ilgili çatışmalar, bilinçdışında bastırılmış olabilir ve ateizme yol açabilir.

Oedipus Kompleksi ve Din: Freud, Oedipus kompleksini geliştirirken, çocukların ebeveynlerine karşı duyduğu karmaşık duyguları vurgulamıştır. Dinsel figürler ve otoriteler bu dinamiklerin sembolik yansımaları olarak görülebilir. Bazı bireyler, otorite figürleriyle (özellikle baba) yaşadığı çatışmalar nedeniyle dinî otoriteyi reddedebilir.

Süperego Çatışması: Freud'un yapısal modelinde süperego, ahlaki değerleri ve toplumsal normları temsil eder. Bireyin ateizmi, süperegoyla ilgili çatışmalardan kaynaklanabilir. Eğer birey, dini değerleri temsil eden süperegosuyla çatışma içindeyse, bilinçli olarak bu değerlere karşı çıkabilir.

Narsisizm: Freud, narsisizmi bireyin kendine duyduğu aşırı sevgi ve hayranlık olarak tanımlar. Bazı psikanalitik yaklaşımlar, ateizmin bireyin kendi düşünce ve yeteneklerine duyduğu aşırı güvenin bir sonucu olabileceğini öne sürer.

Bilinçdışı İstekler ve Dinî Ritüeller: Dinî ritüeller ve inançlar, bireyin bilinçdışı isteklerini ve korkularını yönlendirebilir. Freud'a göre, din insanın ölüm korkusu ve bilinçdışı suçluluk duygularıyla başa çıkmak için geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır.

Çocukluk ve Erken Dönem Deneyimler: Freud, çocukluk deneyimlerinin bireyin psikoseksüel gelişiminde kritik öneme sahip olduğunu savunur. Din ve inançlarla ilgili erken dönem deneyimler, bireyin gelecekteki inanç sistemini etkileyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim ve Rasyonalizm: Bazı psikanalitik yaklaşımlar, ateizmi bireyin rasyonaliteye ve bilime olan inancıyla açıklar.

Yetişkinlikte Dönüşüm ve Kimlik: Psikanalitik kuram, bireyin yaşam boyu değişim ve gelişim sürecinde kimlik oluşumuna vurgu yapar. Ateizm, bireyin yetişkinlikteki kimlik arayışının ve kendini tanımlama çabasının bir parçası olabilir.

Magazinsel Ateizm ve Aşırı Agresif Tutum

Tüm Reklamları Kapat

Magazinsel Ateizm Nedir?

Magazinsel ateizm, dinî konularda aşırı agresif bir tutum sergileyen ve genellikle felsefi ateizmden ziyade moda fenomeni olarak ateizme yaklaşan bireyleri tanımlamak için kullandığım bir terimdir. Bu bireyler, dinî inançlara sahip olanlara karşı aşağılayıcı ve saldırgan bir tutum sergileyebilirler

Aşırı Agresif Tutumun Nedenleri:

Magazinsel ateizme sahip bireylerin aşırı agresif tutumunun arkasında yatan birçok olası neden vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Murdo - Postacı Soruşturması

Selam, ben Murdo, hani şu Himalayalar’da yaşayan yeti… Beni özlediniz mi?

Bu aralar bol bol mektup yazıyorum. Arkadaşlarıma, tanıdık ve tanımadıklarıma, bulutlara, rüzgâra, yağmura, hatta Güneş’e ve Ay’a!

Ah, bir de mektuplarımı dağıtan ve arkadaşım olduğunu söyleyen şu gizemli postacının kim olduğunu bir anlayabilsem…

Alex Cousseau’nun kendisine Premio Andersen ve Premio Strega gibi iki prestijli ödül kazandıran sınır tanımaz yaratıcılığı Éva Offredo’nun muzip çizimleriyle birleşiyor, ortaya çocukların hayal gücü kadar zengin, dönüp dönüp tekrar okuma isteği uyandıracak Murdo çıkıyor.

Devamını Göster
₺253.00
Murdo - Postacı Soruşturması

İçsel çatışmalar ve bastırılmış duygular: Dini konulardaki agresiflik, içsel çatışmaların ve bastırılmış duyguların bir yansıması olabilir. Örneğin, bireyin bilinçdışında dinle ilgili yaşadığı korku, suçluluk veya öfke duyguları, agresif davranışlar olarak yüzeye çıkabilir.

Varoluşsal sancı: Dini inanç olmadan varoluşsal sancıyla başa çıkmak zor olabilir. Bu durum, bireyin dini inançlara sahip olanlara karşı öfke ve nefret duyguları geliştirmesine yol açabilir.

Grup aidiyetliği: Bazı bireyler, dinsizler grubuna aidiyet hissetmek için aşırı agresif bir tutum sergileyebilirler. Bu durum, grup içi uyumu sağlama ve diğer dinsizlerden onay alma çabasından kaynaklanabilir.

Bağımsızlık ve isyan ihtiyacı: Bazı bireyler, dini veya toplumsal normları sorgulama ve reddetme eğilimindedirler. Bu baba öznesiyle ilişkili bilinçdışı çatışmalardan kaynaklanabilir. Bunun haricinde diğer sosyal etkileşimler de etkili olmuş olabilir. Bu kişiler, dini otoritelerin veya kuralların kendilerini özgürlüklerinden mahrum bıraktığını düşünebilirler. Dolayısıyla, bu bireyler dini semboller veya inançlarla ilişkili herhangi bir şeye karşı aşırı agresif bir tutum sergileyebilirler.

***

Evet! Bu yazımda buraya kadardı. Teşekkür ederim okuduğunuz için. Kendinize iyi bakın!

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/02/2025 18:45:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17771

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close