Ubuntu Kullanıyorum ve Senin de Kullanmanı Öneriyorum
Son kullanıcı olarak Linux/Ubuntu kullanmaya başladım.
Herkese selam!
Uzun süredir Windows 11 kullanıcı olarak sıkılmıştım. Üstelik Windows 11'in hafif de olsa gecikmeli çalışması ve son yerleşik Copilot AI haberleri - bknz. Recall- beni bir düşündürttü. Hazır yakın dönemde Ubuntu'nun [1] son sürümünün LTS halinin yayınlandığını da öğrendim. Üst üste gelince neden olmasın dedim.
Nomble Numbat kod adıyla yayınlanan Ubuntu'da 1 hafta geçirdim. Eskiden de son kullanıcı halinde Linux tecrübem olmuştu tabii. Açıkçası Linux kullanmak öyle ahım şahım bir şey değil. Fakat sisteminize değişiklik göstererek daha tepkisel ve sezgisel çalışması iyi hissettiriyor.
Ubuntu'nun yeni sürümünde GNOME 6 gibi son sürüm masaüstü ortamı var.
Bunun yanında Linux'un Windows'u olarak bilinen Ubuntu'nun arkasında Canonical ismindeki dev var.
Linux camiası, Türklerde çok gördüm, özellikle açık kaynak delisi olanlar, Ubuntu'yu ve Canonical'ı sevmez. Çünkü şirketin politikalarında biraz dayatmacı ve kapitalist bir mekanizma bulunur. Ama şimdi yiğidi öldür hakkını yeme! Herkes Ubuntu'yla başlar ve Ubuntu olmasaydı Linux'un Türkiye'de bu kadar duyulması mümkün olur muydu bilmiyorum açıkçası. Yani sokaktaki dayı bile Ubuntu'yu duymuştur tabiri caizse.
Canonical'ın kendi paketleme sistemi olan Snap'i dayatması açık kaynak ve özgür yazılım felsefesine tapan Linuxer'lar için kabul edilemezdir ve tepki görmüştür. Yalnız Canonical'ın Ubuntu'da yerleşik olarak sunduğu Snap paket sistemini şahsen ben beğeniyorum. Uygulama yükleme, güncelleme ve istediğin uygulamayı bulma noktasında son kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor. Üstelik sandboxed (konteyner) sistemi ile uygulamaları izole bir ortamda çalıştırıyor olması da güvenliği arttırıyor -tabii ki bunun bir getirisi de Snap uygulamaları biraz daha yavaş çalışıyor. Ama son güncellemelerde bu çözülmüş ve optimizasyon sağlanmıştır. Tabii ki bir apt'ye göre hala yavaş ama bu kadar da olacaktır. Çünkü her bir uygulamayı izole bir konteynerde çalıştırıyor.
Ubuntu'yu kurar kurmaz Nvidia sürücümü güncelledim. Daha sonrasında Steam, Heroic Games Launcher gibi oyun istemcilerini de yükledim. İlk oyunumu indirdim -arkadaş bulunca oynayacağım: V Rising. 32 TL'den satın almıştım ve şu an oyunun fiyatı dolar cinsinden yüksek. İyi aldım!
Ubuntu'nun grafik arayüzü de oldukça iyi ve sezgisel. Yani Windows'tan geçen biri afallamayacaktır. Her şey elinin altında ve istemeyen için uçbirime muhtaç olmak minimal düzeydedir. Uçbirim demişken... Elzem değil ama zor da değil. Zamanla alışılır ve büyük faydasını görürsünüz. Çünkü işlemleri uçbirimde -alışmak kaydıyla- yapmak daha kolay ve hızlı.
Bu blog yazısını yazmak istedim. Çünkü Türkiye Linux kullanım oranı %8'e geldi ve bu oran benim dikkatimi çekti. Evrim Ağacı'nda neden Ubuntu'dan, Linux'tan bahsetmeyeyim dedim. Windows gibi tekel firmaların ürünlerine muhtaç olmadığımızı, bazı kullanım tipleri hariç (örneğin Adobe uygulamaları) söylemek isterim.
Bu linkten Ubuntu'nun son kullanıcı için hazırlanmış LTS ISO dosyasına ulaşabilirsiniz.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Tabii ki Ubuntu haricinde birçok dağıtım var. Ama çok uğraşmayayım, düşünmeyeyim, hele bir başlayayım diyorsanız Ubuntu'yla girebilirsiniz. Çünkü herkes Ubuntu'yla başlar :)
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Ubuntu. Enterprise Open Source And Linux | Ubuntu. Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Ubuntu | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/02/2025 18:53:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17737
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.