Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İki Yüzlü Yıldız: Janus

Araştırmalara göre bizden 300 ışık yılı uzakta bulunan bu beyaz cücenin, ölmekte olan bir yüzü hidrojenden diğer yüzü ise helyumdan oluşuyor.

2 dakika
19
İki Yüzlü Yıldız: Janus Caltech
  • Blog Yazısı
Janus'un Sanatçı Tarafından Oluşturulmuş Resmi
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yıldızın Keşfi

2018 Yılında hizmete giren Palomar Gözlemevi'nde bulunan Zwicky Geçici Tesisi (ZTF) tarafından keşfedildi. Ekip, beyaz cüce arıyordu fakat veriler incelendiğinde Janus diğer beyaz cücelerden daha farklı görünüyordu. Bilimsel adı "ZTF J203349.8+322901.1" olan bu yıldız, her 15 dakikada bir dönmesi nedeniyle dikkat çekti. Kanada'daki British Columbia Üniversitesinden Jeremy Heyl bu olayı şöyle açıklıyor:

(Bunun) Güçlü bir manyetik alana sahip olabileceğine ve bir beyaz cüce birleşme kalıntısı olabileceğine dair ipuçları var.

Bu bulgu için daha fazla araştırma gerekiyordu. Bu yüzden yine Palomar Gözlemevi'nde bulunan Hale Teleskobu sayesinde yeni veriler toplandı. Bu veriler, yıldızın 15 dakikada bir değiştiğini doğruladı. Buna ek olarak Hawai'de Mauna Kea'nın tepesinde bulunan W. M. Keck Gözlemevi'nden gelen yeni verilerle beraber, yıldızın döndüğü zaman bilişimin de değiştiği, yani yıldızın iki yüzünün de farklı elementlerden oluştuğunu fark ettiler.

Beyaz cücenin ışığının dalga boylarıyla yapılan spektrometri ölçümleri ile yıldızın iki yanında bulunan elementler ortaya çıktı: Helyum ve hidrojen. Aynı zamanda bu bir tarafında sadece hidrojen bir tarafında sadece helyum vardı. Bu yüzden bu yıldıza iki yüzlü Roma Tanrısının ismi olan "Jasus" ismi verildi.

Tüm Reklamları Kapat

Roma Tanrısı Janus Heykeli
Roma Tanrısı Janus Heykeli
Gorgon Dergisi

Janus'un Yüzeyi

Janus'un Helyum tarafı kabarcıklı görünüyor çünkü konveksiyon nedeniyle hidrojen tabakası yok oluyor ve bu yüzden bol miktarda helyum yukarıya doğru kabarıyor.

Hidrojen tarafı ise daha parlak ve pürüzsüz görünüyor; çünkü hidrojen tabakası burada bozulmadan kalabiliyor. Bunun nedeni ise hidrojen tarafındaki manyetik alanın gücü sayesinde konveksiyonun gerçekleşmesinin önlenmesidir.

Janus'un Sanatçı Tarafından Oluşturulmuş Resmi.   Resimde görülen sol yüzey helyum tarafıdır. Sağ yüzeyi ise hidrojen tarafıdır.
Janus'un Sanatçı Tarafından Oluşturulmuş Resmi.
Resimde görülen sol yüzey helyum tarafıdır. Sağ yüzeyi ise hidrojen tarafıdır.
Caltech

İki Yüzü Olmasının Olası Nedenleri

Janus'un iki yüzü olmasının tam nedeni bilinmiyor fakat bunu açıklamaya çalışan iki tane ana teori var.

  1. Atmosferik Gazların Değişimi: Janus'ta var olan manyetik alanları beyaz cücenin atmosferinde daha düşük gaz basıncına neden olabilecek yeterlilikte. Bu da yüzeydeki helyum veya hidrojenin miktarını belirliyor. Bunun sonucu olarak da yılıdızın hangi yüzeyinde manyetik alan güçlüyse o taraflarda bir hidrojen okyanusu oluşuyor.
  2. Elementler Birbirleriyle Karışmıyor: Var olan manyetik alan bir tarafta daha güçlüyse helyum katmanındaki kabarcıklanma miktarı sınırlanıyor (Bu olay bir yıldız 30.000 Kelvin'in altındaki bir sıcaklığa sahip olduğunda meydana gelir.) Bu tür bir konveksiyonun önlenmesi helyumun karışmasını engeller ve yıldızın bir tarafında daha fazla miktarda hidrojen yığar.
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. Crookes. (All About Space Aralık-Ocak Sayısı., 2023). İki̇ Yüzlü Yıldız.
  • W. Clavin. Two-Faced Star Exposed. (19 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Caltech | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 14:43:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16701

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close