Hidrojen (Hydrogen)
Künye
- Kısaltma: H
- Atom Numarası: 1
- Standart Kütle Numarası: 1.00794 atomik kütle birimi (akb)
- Grup: 1 (Geçiş Metalleri Dahil)
- Periyot: 1
- Kaşifi: Henry Cavendish, 1766
- İsimlendiren: Antoine Lavoisier, 1783
- Renk: Renksiz
- Faz: Gaz
- Yoğunluk (NŞA): 0.08988 g/L
- Erime Noktası: -259.14 C
- Kaynama Noktası: -252.87 C
İlginç Bilgiler
- "Hidrojen" kelimesi Yunanca'daki "hudor" (su) ve "gennen" (üretici) kelimelerinden türetilmiştir ve literatüre Fransızcadan, "su üreticisi" olarak girmiştir. Bilindiği üzere oksijen ile birleşerek canlılık için vazgeçilmez bir bileşik olan su moleküllerini oluşturur.
- Hidrojen olarak bildiğimiz fiziksel unsur, esasında bir protonun etrafında dönen tek bir elektrondur. Yani tek bir proton ve tek bir elektrondan oluşan tüm fiziksel yapılar, "hidrojen" ismiyle anılırlar. Diğer bütün elementler, farklı sayıda hidrojenin birbirine yıldızların içerisinde, yüksek basınç ve sıcaklıklarda kaynaması ve bazı diğer elektronik aktiviteler sonucunda oluşmuştur. Bu yüzden kimi zaman diğer bütün elementler, barındırdıkları Hidrojen sayısıyla anılırlar.
- Hidrojen, tüm elementler arasındaki en hafif olan elementtir. Havadan 14.5 kat daha hafiftir.
- Periyodik cetvelin ilk elementidir.
- Hidrojen, Evren'in oluşumundan sonra ortaya çıkan ilk elementtir. Aynı zamanda Evren'de en çok bulunan elementtir. Bütün Evren'deki elementlerin kütlelerinin %75'ini hidrojen oluşturur. Ayrıca Evren'deki tüm atomların %90'ının Hidrojen olduğu düşünülmektedir.
- Hidrojen'i katı hale getirebilmek için Dünya'nın üzerimize uyguladığı atmosferik basıncın 500.000 katını gaza uygulamak gerekmektedir.
- Hidrojen'in iki izotopu (atom numarası aynı, kütle numarası, yani nötron sayısı farklı) olan döteryum (deuterium) ve ve trityum (tritium), nükleer bombalarda ve reaktörlerde kullanılmaktadır.
- Hidrojen, araçlar için çok önemli bir yakıt kaynağıdır. Sadece ABD'de üretilen 7.8 milyon metreküplük hidrojen ile 25 milyon araba ve 7 milyon eve enerji sağlanabilir. Hidrojen, bir yakıt olarak aşırı derecede verimlidir. Ancak hidrojenden üretilen pillerin üretimi zor, maliyetleri ise yüksektir.
- Hidrojen'in popüler bilimde meşhur oluşu, 6 Mayıs 1937'de alev alarak patlayan Alman zeplini LZ129 Hindenburg'dur. Zeplin içerisindeki 97 yolcudan 35'i ölmüş, ayrıca patlama sırasında karada bulunan ekipten de 1 kişi hayatını yitirmiştir. Patlamanın sebebinin uzun süre yakıt olarak kullanılan hidrojen tanklarının güvensizliğinden kaynaklandığı sanılmıştır. Ancak patlamayı ateşleyen asıl kimyasalların, zeplinin gövdesini kaplayan aşırı yanıcı elementlerin, bulutlardaki elektrik boşalmalarından ötürü alevlenmesi olduğu, sonrasında hidrojen tanklarının patlamasıyla facianın kaçınılmaz hale geldiği tespit edilmiştir. Konu hakkındaki belirsizlikler hala güncelliğini korumaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 13:07:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/576
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.