Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Helyum (Helium)

2 dakika
5,759
Helyum (Helium) Thescienceexplorer
Tüm Reklamları Kapat

Kısaltma: He

Atom Numarası: 2

Standart Kütle Numarası: 4.002602 atomik kütle birimi (akb)

Tüm Reklamları Kapat

Grup: 18 (Geçiş Metalleri Dahil), 8 (Geçiş Metalleri Hariç)

Periyot: 1

Kaşifi: Pierre Jannsen ve Norman Lockyer, 1868

İlk İzolasyon: William Ramsey, Per Teodor Cleve ve Abraham Langlet, 1895

Tüm Reklamları Kapat

Renk: Renksiz

Faz: Gaz

Yoğunluk (NŞA): 0.1786 g/L

Erime Noktası: -272.20 C

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kaynama Noktası: -268.93 C

İlginç Bilgiler:

- Görseldeki mor ışık, Helyum'un "aşırı saflaştırma" denen bir işlemden geçirilmesi sonucu oluşmaktadır. Bu işlem sonucunda gazlar, kimyasal yapılarına uygun spektrumda ışık ışınları yaymaya başlarlar.

- "Helyum" kelimesi Yunancadaki "helios" (Güneş) kelimesinden türetilmiştir. Bilindiği üzere Güneş'te saniyede inanılmaz miktarlarda füzyon tepkimesi meydana gelir ve hidrojen, helyuma dönüşür. Bu yüzden Güneş, bir helyum fabrikası gibidir.

- Evrendeki tüm maddenin %24 civarının Helyum'dan oluştuğu düşünülmektedir.

- Helyum, ilk defa 1868 yılında, bir Güneş tutulması sırasında Fransız astronom Pierre Jannsen tarafından keşfedilmiştir. Jannsen, tutulma sırasında Güneş'in etrafında görülen gizemli, sarı renki ışınları araştırdığında Helyum'u keşfetmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

- Helyum, renksiz, kokusuz, tatsız, zehirli olmayan, soygaz bir kimyasal elementtir. Asil gazlar arasındadır.

- Helyum, bildiğimiz bütün elementler arasındaki en düşük erime noktasına sahiptir.

- Helyum, Dünya'nın ilk oluşumu sırasında gezegenimizde bolca bulunmaktaydı; ancak atmosferin oluşumu sırasında uzaya kaçarak gezegen üzerinde neredeyse hiç bulunmayacak düzeylere indi. Soluduğumuz havanın %0.0005'i Helyum'dur.

Tüm Reklamları Kapat

- Helyum atomunun çekirdeğinde 2 proton bulunur ve bunların çevresinde 2 elektron bulunur. En temel Helyum izotopu olan He-2'de hiç nötron bulunmaz. He-2'nin Evren'in fizik kuralları dahilinde var oluşu sırasında büyük öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak doğada gözlenmesi oldukça zordur (sayısız defa, çeşitli deneylerle gözlenebilmiş olsa da). He-3'ün 2 protonu ve 1 nötronu bulunur, He-2'ye göre çok daha kararlıdır; ancak doğada kolaylıkla bulunabilecek kadar kararlı değildir. Öte yandan genellikle Helyum'dan bahsedilirken belirtilen He-4 izotopunda 2 proton ve 2 nötron bulunur. Kimyasal yapısından dolayı aşırı kararlıdır. Doğada her 1 milyon He-4 izotopuna karşılık sadece 1 tane He-3 izotopuna rastlanır. Çok nadir olarak rastlanan He-5 izotopu ise, He-2'den biraz daha kararlı olsa da, yine de son derece kararsızdır ve 3 nötrona sahiptir.

- Yoğun miktarda Helyum'u nefesinize çektiğinde sesinizin incelmesinin sebebi, Helyum'un havadan daha az yoğun bir gaz olmasıdır. Ses, Helyum içerisinde, havada olduğundan 3 kat hızlı hareket eder. Bu da, ses tellerinin titreşmesi sonucu yayılan ses dalgalarının genliğini ve frekansını değiştirir. Ancak Helyum'un fazla solunması, oksijen yetmezliğini doğurarak birkaç dakika içerisinde ölüme kadar giden sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden Helyum, kimi zaman "intihar balonları" içerisinde ana madde olarak kullanılır.

- Yanıcı bir gaz olmamasından ötürü gaz balonlarının ve zeplinlerin ana yükselme kaynağıdır.

- Günümüz biliminde ise Helyum, süperiletkenler için soğutucu bir malzeme olarak, dondurma bilimi (cryogenics) içerisinde ana madde olarak, metalleri birbirine kaynatmak amacıyla kaynak biliminde ve derin dalışlarda narkozun etkisini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

- Dünya'daki sınırlı Helyum yataklarının çoğu Amerika'da bulunur. Ancak bu yataklarda Helyum'un oluşumu, milyonlarca yıl sürmektedir ve bu sebeple insanoğlunun tüketim hızı, doğanın üretim hızından çok hızlıdır. Günümüzde, Helyum'u geri dönüştürülebilir olarak kullanmak için geliştirilecek teknolojiler üzerinde durulmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/10/2024 22:04:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/577

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hayvan Davranışları
Pandemi
Sıcak
İklim Değişimi
Karanlık Madde
Zehirli Mantar
Komplo Teorisi
Genel Görelilik Teorisi
Doku
Terapi
Uterus
Epistemoloji
Güneş
Balık
Newton
Viral
Bilgi
Evrenin Genişlemesi
Yanlış
Mit
Eşey
Göç
Plastik
Hasta
Tercih
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Helyum (Helium). (1 Eylül 2012). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/577
Bakırcı, Ç. M. (2012, September 01). Helyum (Helium). Evrim Ağacı. Retrieved October 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/577
Ç. M. Bakırcı. “Helyum (Helium).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Sep. 2012, https://evrimagaci.org/s/577.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Helyum (Helium).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 01, 2012. https://evrimagaci.org/s/577.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close