Uzay Hangi Ülkeye Ait?
[1]Uzay; Dünya ve diğer bütün gök cisimlerinin de içinde yer aldığı sonsuz olarak kabul edilen boşluk. Bu "sonsuz" boşluk neden bu kadar önemli? Gelin uzay neden bu kadar önemli önce bir bunu öğrenelim.
Uzay Neden Bu Kadar Önemli?
Uzayı seven ve keşfe inanan çoğu insan muhtemelen bir ya da iki kez şunu duymuştur: "Dünyada halletmemiz gereken sorunlar varken uzay araştırmalarına para harcamamalıyız."
Uzayı İncelemek Kendi Dünyamızı Anlamamıza Yardımcı Olur.
Uzayı incelemek bize önemli bir bakış açısı değişikliği sağlar. Güneş sistemimizin diğer dünyalarını ve ötesini incelemek, Dünya'nın yaşam için değerli bir vaha olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.[1]
Bir asteroit Dünya'yı etkilerse, dünyadaki tüm sosyal ve çevresel ilerleme bize yardımcı olmaz. Bir nesne yolumuza çıkarsa gezegenimizi savunabileceğimizden emin olmak istiyorsak, kozmik mahallemizdeki asteroitleri ve kuyruklu yıldızları bulmak ve incelemek için uzayı araştırmalıyız.
Uzay Hangi Ülkeye Ait
Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Kullanımları Komitesi (UNCOPUOS) tarafından denetlenen, uzay hukukunu destekleyen beş uluslararası anlaşma vardır.[2]
1- Dış Uzay Antlaşması
Bir diğer adıyla “Ay ve Diğer Gök Cisimleri Dahil Dış Uzayın Keşfi ve Kullanımında Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Antlaşması”. Anlaşma, imza sahibi ülkeler için uluslararası uzay hukukunun temelidir. Bu antlaşmadaki en önemli maddelerden bazıları;
1. Dış Uzayın keşfi ve kullanımı tüm ülkelerin yararı ve çıkarları gözetilerek yürütülür.
2. Dış Uzayın keşfi ve kullanımı hususunda tüm ülkeler özgürdür.
3. Dış Uzay bakımından egemenlik, işgal ve benzer iddialarda bulunulamaz.
Antlaşmanın detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
2- Kurtarma Anlaşması
Bir diğer adıyla “Astronotların Kurtarılması, Astronotların İadesi ve Uzaya Fırlatılan Cisimlerin İadesi Sözleşmesi”. Taraflar, ihtiyaç sahibi astronotlara yardım etmek veya kurtarmak için mümkün olan tüm önlemleri almayı ve varsa onları geldikleri ülkeye iade etmeyi kabul ederler. Anlaşmanın detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
3- Ay Anlaşması
Bir diğer adıyla “Devletlerin Ay ve Diğer Gök Cisimleri Üzerindeki Faaliyetlerini Düzenleyen Anlaşma”. Anlaşma, gök cisimlerinin yalnızca barışçıl amaçlarla kullanılabileceğini, kirletilmemesi gerektiğini belirtir. Ay'da kaynak madenciliği yapılabilir hale gelirse, bu kaynakların nasıl elde edileceğini ve kullanılacağını yönetmek için uluslararası bir rejim kurulmalıdır. Anlaşmanın detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
4- Sorumluluk Sözleşmesi
Bir diğer adıyla “Uzay Nesnelerinin Neden Olduğu Zararlardan Uluslararası Sorumluluğa İlişkin Sözleşme”. Anlaşmanın tarafları, uzay nesnelerinden kaynaklanan herhangi bir hasar için sorumluluk alırlar ve giderilmesi için uygun prosedürleri kabul ederler. Anlaşmanın detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
5- Kayıt Sözleşmesi
Bir diğer adıyla “Uzaya Fırlatılan Nesnelerin Kaydı Sözleşmesi”. Sözleşmenin amacı uzaydaki nesneleri kayıt altına almaktır. Bu sözleşme, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreterine tüm uzay nesnelerinin kaydını tutma yetkisi verir. Anlaşmanın detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b The Planetary Society, et al. Why Space Exploration Is Always Worthwhile. Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2022. Alındığı Yer: The Planetary Society | Arşiv Bağlantısı
- ^ Space Foundation Editorial Team, et al. International Space Law. Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2022. Alındığı Yer: www.spacefoundation.org | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 14:28:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12272
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.