Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Telefon İle Astrofotoğraf Çekmek

Telefon İle Astrofotoğraf Çekmek NASA
1 dakika
81
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Astrofoğraf çekmek için her zaman pahalı bir teleskop veya kameraya ihtiyacımız yok. Sadece bir cep telefonuyla bile çok güzel görüntüler yakalayabilmek mümkün. Sadece bazı terimleri öğrenmemiz gerek.

Bilmemiz Gerekenler

Öncelikle "uzun pozloma" ve "ISO değeri" gibi bazı kavramları bilmemiz gerek.

Uzun pozlama, kısacası kameranızın ışık toplama süresidir. Pozlama süresi ne kadar artarsa makineye giren ışık miktarı artacaktır. Bu sayede gök cisimlerinden sönük gelen ışığı daha çok toplayabilir ve bazı detayları yakalayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

ISO değeri, kısaca ışık hassasiyeti denilebilir. Bu değer ne kadar arttırılırsa görüntüde buna bağlı olarak aydınlanır fakat görüntüde kirlilikte artar. Pozlama süresi ile ISO değerini ters orantılı şekilde tutmanız gerekmektedir.

İhtiyacımız Olanlar

Az önce bahsi geçen uzun pozlama süresi boyunca telefonumuzu sabit tutmamız gerek. Bunun içinde sağlam bir tripoda ihtiyacınız var. Ve tabiki ışık kirliliğiniz az olduğu bir yer gerekiyor, fakat şehir merkezleri gibi ışık kirliliğiniz yüksek olduğu yerlerde bile güzel kareler yakalayabilirsiniz. Gökyüzünü "Bortle Skalası" ile değerlendiririz.

Bortle Skalası
Bortle Skalası

Şimdi gelelim telefonumuza yüklememiz gereken bazı uygulamalara:

  1. Adobe Lightroom: Çektiğimiz fotoğrafların renk ayarlarını yapabileceğimiz en güzel uygulamalardan biri. Alternatif olarak başka uygulamalarda indirebilirsiniz.
  2. Stellarium: Bu uygulama ile hedef gök cisminizi belirleyebilir hatta hedef gök cisminizin bulunduğunuz konuma göre, gök cisminin nerede olduğunu ve farklı saatlerde nerede olacağını bulabilirsiniz. Alternatif olarak başka uygulamalarda indirebilirsiniz.
  3. Star Trails: Eğer bir yıldız izi çalışması yapıyorsanız, bu uygulama sayesinde fotoğraflarınızı birleştirebilirsiniz.
  4. Light Pollution Map: Bu uygulama baktığınız konumun ışık kirliliğini gösterir.

Fotoğraf Çekmeye Başlayalım

Öncelikle telefonumuzun "Profesyonel Moduna" girelim. Sonra uzun pozlama ve ISO ayarlarını bulalım. ISO değerini kendi telefonunuza en uygun şekilde bulmanız gerekmektedir, fakat başlangıç için 800-1300-1400-1600 gibi değerler daha uygun olur. Telefonunuzun pozlama süresi maksimum kaça kadar çıkıyorsa (10,12,20,27,30,32) en yüksek değerine getirip birkaç deneme yapın. Biz şimdi şöyle bir varsayımda bulunalım: 30 saniyelik bir pozlama süremiz var ve 50 adet fotoğraf çekelim. 1500 Saniye boyunca telefonumuzu sabit tutmamız gerekiyor ve sonucunda 50 adet fotoğrafa sahip oluyoruz. Eğer bu yaptığınız bir yıldız izi çalışması ile "Star Trails" uygulamasında birleştirebilirsiniz.

Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 07:36:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14160

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Hayvanlar
Yok Oluş
Diş Hekimliği
Olumsuz
Şizofreni
Sürüngen
Genom
Karanlık Enerji
Tardigrad
Asit
Tohum
Dinozorlar
Demir
Tercih
Yaşam
Samanyolu Galaksisi
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yüz
Maske
Evrim Kuramı
Çocuk
Güç
Hindistan
Güneş Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close