Google'ın Yeni Kuantum Çipi

- Blog Yazısı
Google'ın Yeni Kuantum Çipi: Willow Projesiyle Teknoloji Devrimi
Bugün sizlere bilgisayarlarımızda ve akıllı cihazlarımızda henüz kullanılamayan, ancak gelecekte hayatımızı kökten değiştirebilecek bir teknolojiden bahsedeceğim: Google’ın Willow projesiyle geliştirdiği kuantum çip! Kuantum çip insanların sonunu getirebilir mi? Ya da insanları düşünmeyen bir zombiye çevirebilir mi? En sonda bundan bahsedicem ancak şunu kesin olarak biliyoruz ki bu çip sayesinde cihazlarımız hiç olmadığı kadar hızlı çalışacak, ancak asıl devrim hızlı çalışmasında değil! Bunu anlamak için önce Google’ın diğer projelerine göz atalım.
Gemini 2.0 Flash: Google’ın Yeni Nesil Yapay Zekası
Google DeepMind, kısa süre önce Gemini 2.0 Flash sürümünü duyurdu. Bu yapay zeka;
Genel mantık yürütme,
Bilgisayar kodu yazma,
Matematik problemleri çözme,
Doktora seviyesinde mantık yürütme (GPQA),
Görselleri algılama,
Sesli tercüme ve video analizi yapma gibi özelliklere sahip.
Yeni sürüm, bazı alanlarda önemli iyileştirmeler gösterse de uzun metinleri anlamada ve sesli çeviride önceki sürümlere göre geride kalmış görünüyor. Test sonuçlarına baktığımda, Google’dan beklenen performansı göremediğimi söylemeliyim.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Gemini, ChatGPT gibi tarayıcı üzerinden kullanılabiliyor, ancak henüz bir mobil uygulaması yok. Mobil uygulama üzerinde çalıştıklarını biliyoruz.
Google Ajanları: Etrafımızdaki Dünyayı Anlayan Teknoloji
Google, yeni bir teknoloji olarak “ajan” adını verdiği özelliklerini tanıttı. Şu anda sadece küçük bir kullanıcı grubunun test edebildiği bu ajanlar, Google’ın geliştirdiği uygulamalarda kullanılacak. Bu ajanlar, Çevremizdeki dünyayı görecek, duyacak, düşünebilecek, hatırlayacak ve harekete geçecek. Görsel, işitsel ve yazılı hafızaya sahip olacaklar. Bilişsel yetenekleri ve hafızalarını kullanarak gerçek zamanlı işlem yapabilecekler. Yaptıkları işlemlere çoklu dil desteği ve gerçek zamanlı internet aramasını da ekleyecekler. Ekranda görülen bir programı nasıl kullanacağımızdan, oynanan oyundaki en iyi hamleleri bulmaya kadar her konuda bize yardımcı olacak. Bizden daha iyi bir biz olacak! Bunların hepsi yetmezmiş gibi, üç boyutlu görüntü algılama yetenekleriyle robotik kollarla el becerisi, güç ve yüksek hassasiyet gerektiren işlemleri de yapabilecekler.
Project Astra: Yeni Nesil Akıllı Gözlükler
Google, yapay zeka deneyimini bir adım ileriye taşıyarak Project Astra adında akıllı bir gözlük üzerinde çalışıyor. Bu gözlük, kamera ve minik bir hoparlör içeriyor. İstediğiniz zaman gözlüğe soru sorabileceğiniz, minimal ve sıradan gözlüklerden ayırt edilemeyen bir tasarıma sahip olması planlanıyor. Ancak, şu ana kadar yalnızca tanıtım materyallerinde gördük, gerçek bir çalışan versiyonu henüz bulunmuyor.
Project Mariner: Otomasyon ve Görev Yönetimi
Google, Project Mariner adını verdiği bir Chrome uzantısıyla kullanıcıların ekran üzerindeki bilgileri kullanarak internette görevler yapmasına olanak tanıyacak. Örneğin, bir Google Spreadsheet tablosundaki firma isimlerini Google’da aratarak iletişim bilgilerini otomatik olarak bulup tabloya ekleyebilecek. Tüm bu işlemleri ekranda gösterecek şekilde yapacak.
Google Imagen 3: Metinden Görsel Üretimi
Google, metinden görsel üretme teknolojisi olan Imagen 3 özelliğini duyurdu. Gemini ile entegre çalışan bu özellik, Google’ın kendi testlerine göre diğer tüm text-to-image uygulamalarından daha başarılı. Ancak, bu karşılaştırmalarda Sora gibi rakiplerine yer vermemişler.
Google Veo: Gerçekçi Videolar Üreten Araç
Google, Veo adını verdiği yeni bir text-to-video aracını da tanıttı. Gerçekçi görüntüler, 4K kalitesinde videolar, farklı tarz ve kamera açılarında üretim yapma özellikleriyle dikkat çekiyor. Animasyon filmler, gerçek dünya fiziğini taklit eden videolar ve daha fazlasını üretebileceği söyleniyor. Ancak, bu araç da henüz sadece küçük bir kullanıcı grubuna sunulmuş durumda. Denemek isteyenler için alternatif olarak Kling.ai ve Sora kullanılabilir.
Google’ın Kuantum Bilgisayarı: Willow
Google’ın en heyecan verici teknolojisi kuantum çipi Willow. Bu çip, öylesine hızlı ki, klasik bilgisayarların 10^25 yılda yapabileceği işlemleri yalnızca 5 dakikada yapabiliyor. Bu süre, evrenin yaşından bile uzun!
2019 yılında 53 kübit ile yapılan çalışmaları, 70 kübit ile sürdürmeyi başardılar. Kübitler, klasik bilgisayarlardaki bitlere karşılık gelir. Ancak bitler yalnızca 1 veya 0 olabilirken, kübitler aynı anda hem 1 hem 0 olabiliyor. Bu özellik, hesaplamaların hızını inanılmaz bir şekilde artırıyor.
Gelecekte bu teknoloji, yapay zeka eğitiminde kullanılmaya başlandığında Google’ın, OpenAI gibi rakiplerini geride bırakması mümkün olabilir. Ancak, bu teknoloji hala emekleme aşamasında ve günlük hayatımıza girmesi için biraz daha beklememiz gerekecek.
Google’ın yenilikleri etkileyici olsa da, birçok teknolojisinin hala geliştirme aşamasında olduğunu görüyoruz. ChatGPT ve diğer mevcut araçlar ise bu alanlarda şimdiden oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Kuantum çiplerle donatılmış bir gelecekte, rekabetin nasıl şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz!
Şu anda bile elimizin altında bizden daha hızlı düşünebilen, daha iyi gören, duyan, çizen, daha çok hatırlayan araçlar var. Bu araçlar ileride çok daha iyi hale gelecek. Daha iyi hale gelmenin yanında hayatımızın içine daha çok girecek. Bunun sonucunda acaba biz insanlar olarak kendi kapasitemizin sınırlarını zorlamayı bırakarak, aklımızı ve hafızamızı tembelleştirerek gelişimlerini olumsuz etkiliyor olabilir miyiz? Sahip olduğumuzdan daha düşük bilişsel yeteneklerle yaşamımızı sürdürmemiz mümkün olduğunda artık yeni doğacak nesil daha akıllı olmak zorunda kalmayacak mı? Ve insanları insan yapan bilişsel yetenekleri körelmeye başlayacak mı? Bilgisayarların yönettiği organik bir topluluk mu olacağız!
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 14:06:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19768
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.