Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Bir Doğa Yasasıdır! Reddedemeyiz!

2 dakika
31
Evrim Bir Doğa Yasasıdır! Reddedemeyiz! pexels
  • Blog Yazısı
Johannes Plenio
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrimi neden reddedemeyiz? Evrimi reddedemeyecek olmamızın aslında birçok sebebi bulunmakta. Evrimi reddeden insanların çoğunlukla nedeni inançlarına “ters” düştüğünü iddia etmelerinden kaynaklanıyor. Bu yazımızda sizlere neden evrimi reddedemeyeceğimizden bahsedeceğiz.

Canlılar Değişmek Zorunda!

Belki bazılarınızın bileceği gibi jeolojiden alışık olduğumuz bir gerçek var; çevre sürekli değişir! Ne olursa olsun ister tüm canlıları bir “mühendis” tasarlasın bu canlıların değişmeyeceği veya değişemeyeceği anlamına gelmez. Çünkü çevre sürekli değiştiğinden dolayı canlılarında oluşan bu yeni çevreye ayak uydurabilmesi gerekmekte. Örneğin buzul çağını ele alalım, buzul çağında dünya tamamen donmuş durumdaydı. Eğer canlılar değişmeseydi yani evrim geçirmeseydi, o ortama adaptif hale gelmeseydi sizce bugün bu canlılar burada olur muydu? Cevap tabii ki de hayır, çevre sürekli olarak değişiyor. Sadece dünyamızda da değil tüm gezegenlerde Yer şekilleri ve İklim gibi etkenler sürekli olarak değişim halinde. Bu yüzden “Doğal Seçilim” gibi seçilim mekanizmaları canlıları seçmek zorunda! Aksi halde bugün bu canlıların hiçbiri var olamazdı hepsinin soyu tükenmiş olurdu. Evrime neden olan şeyler sadece seçilim mekanizmalarından ibaret değil aynı zamanda genetik varyasyonlar ve çeşitlilik mekanizmaları da evrimin yolunu açmakta. En çok bilinen çeşitlilik mekanizmalarından biri hiç şüphesiz “mutasyonlardır” mutasyonlar bir gende yeni bir alelin oluşmasını sağlar. Örneğin mavi göz rengi aleli bulunmayan bir popülasyonda mavi göz rengi alelini ortaya çıkarabilir. Kısacası demek istediğimiz şey çevre sürekli olarak değişiyorsa, seçilim mekanizmaları çalışıyorsa, çeşitlilik mekanizmaları çalışıyorsa ve son olarak genetik varyasyonlar bulunuyorsa evrimin işlemesi kaçınılmaz demektir!

Bir İnanç Uğruna Bilimi Reddetmek

Siz bilim severler hayatınızda bir kez bile olsa “Bir inanç uğruna bilimi reddeden” birini görmüşsünüzdür. Bu insanlar kütle çekim gibi doğa yasalarına değil de daha çok Evrime saldırmaktadırlar. Bunun sebebi evrim teorisinin inançları ile “çeliştiğini” iddia etmeleri. Halbuki bunu söylemek tamamen gülünç bir durumdur. Çünkü adı üstünde “inanç” bir şeye “inanmak” neye inanacağımızı biz seçeriz. İster bir yaratıcının evreni yarattığına inanabilirsiniz bunda bir sorun yok ama sırf inancınız uğruna bilimi reddedemezsiniz. Bilim bir inanç değildir bilimsel gerçekler her zaman ve her yerde aynı şekilde gerçektir ve geçerlidir. Sırf siz inanmıyorsunuz diye Kütle çekim veya Evrim gibi Doğa yasalarının var olmadığı anlamına gelmez. İşin komik yanlarından biri şu; Evrim her ne kadar nesiller içerisinde genelde yavaş yavaş gerçekleşen bir süreç olsa da bunu gözlemleyebiliyoruz! Bakteriler çok basit canlılardır. Hatta öyle basittirler ki çok kısa bir süre içerisinde yeni nesil üretebilirler. Bu nedenledir ki bakteriler diğer çok hücreli canlılara nazaran çok daha hızlı evrimleşebilmektedirler. Bir canlının evrimleşme hızı o canlının yeni nesil üretebilme yani üreyebilme hızına bağlıdır diyebiliriz. Demek istediğimiz şu; bizim size tavsiyemiz bir inanç uğruna bilimi reddetmeyin. İster inanın ister inancınızı bilime uydurun fark etmez. Çünkü bilim her zaman yer yerde sadece ve sadece gerçeği yansıtır yani bilim evrenseldir. Ya bilim yapıp insan olacağız, ya bilime sırt çevirip maymunluğa geri döneceğiz. Seçim tamamen biz insanların elinde.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 11:30:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14061

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kilometre
Hamilelik
Korku
Vücut
Enfeksiyon
Kafatası
Habercilik
Parçacık
Mikrop
Siyaset
Elektrik
Epistemik
Botanik
Endokrin Sistemi
Evrimsel Antropoloji
Mikroevrim
Deprem
Güve
Yiyecek
Risk
Sürüngen
Matematik
Klinik Mikrobiyoloji
Psikoterapi
Çağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close