Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrimin 3 Mekanizması: Doğal Seçilim, Genetik Sürüklenme ve Gen Akışı

2 dakika
14
Evrimin 3 Mekanizması: Doğal Seçilim, Genetik Sürüklenme ve Gen Akışı pexels
  • Blog Yazısı
Tina Nord
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrimin 3 mekanizması vardır (sadece 3 değil ama bu yazımızda sadece 3 mekanizmayı ele aldık). Bu mekanizmalar; Doğal Seçilim, Genetik Sürüklenme ve Gen Akışı olarak üçe ayrılmaktadır. Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri Doğal Seçilimin doğadaki baskın mekanizma olmasıdır. Doğal Seçilim doğada en çok etki gösteren ve en çok çeşitliliğe neden olan bir Evrim Mekanizmasıdır. Doğal Seçilim Teorisini yaklaşık 160 yıl önce Doğa Bilimci Charles Darwin ve Doğa Bilimci Alfred Russel Wallace tarafından ortaya atılmıştır.

Doğal Seçilim

Doğal Seçilimi kısaca özetlememiz gerekir ise şunu söyleyebiliriz; Doğal Seçilim bir canlının doğada hayatta kalmasını sağlayan avantajlı bir özelliğini seçerek hayatta kalmasını ve çoğalmasını sağlamaktadır. Dezavantajlı özelliğe sahip olan canlılar ise Doğal Seçilim sürecinde elenir ve yok olur. Bu sayede doğada “Adaptif Evrim” meydana gelir ve canlılar bulundukları ortama harika bir şekilde uyum sağlayabilirler. Günümüzde Doğal Seçilim teorisini sadece Charles Darwin’in ortaya attığı düşünülmektedir. Bu tamamen yanlıştır! Çünkü Doğal Seçilim teorisini sadece Darwin Ortaya atmamıştır. Bu teori Darwin – Wallace Teorisidir ama günümüzde Doğal Seçilim denildiğinde sadece Darwin anılmaktadır. Bunun sebebi Darwin’in Wallace’ın aksine Evrim konusunda daha donanımlı olmasıdır çünkü kendisi yaklaşık 20 yıl boyunca Evrim Teorisi hakkında çalışmıştır. Ayrıca “Türlerin Kökeni” adlı kitabını yayınladıktan sonra adı tarihe silinmez bir şekilde yazılmıştır.

Şimdi Doğal Seçilime bir örnek verelim; bir adada bir kuş popülasyonunda 2 çeşit kuş olduğunu düşünelim ve aynı zamanda adadaki kuşların yediği tohumların çok sert olduğunu hayal edelim. Bu durumda sizce ne olur? Cevabı çok basit Doğal Seçilim sürecinde güçsüz gagalı kuşlar elenir, güçlü gagalı kuşlar ise hayatta kalıp çoğalır daha sonra ise birkaç nesil sonra güçlü gagalı kuşlar ortaya çıkmaya başlar işte biz buna Doğal Seçilim mekanizması demekteyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik Sürüklenme

Genetik Sürüklenme bir popülasyonda tamamen rastgele yani tamamen şans eseri bir alelin o popülasyonda yaygınlaşmasıdır. Popülasyonda bir alelin yaygınlaşmasını sağlayan durumda tamamen rastgeledir. Bir adadaki ormanda bir kuş popülasyonunda mavi renkli ve kırmızı renkli 2 çeşit kuş olduğunu düşünelim. Bu ormanda bir yangın başladığını düşünelim bu yangında tamamen yani tamamen şans eseri kırmızı renkli kuşların yok olduğunu hayal edin bu durumda ne olur? Tamamen şans eseri olarak yok olan kırmızı renkli kuşlar yok olduğu için (illa tamamen yok olmasına gerek yok sayıları azalabilir ve nesiller içerisinde o kırmızı alel yok olabilir) mavi renk alel taşıyan kuşlar çiftleşebilecek ve o popülasyonda sadece mavi renkli kuşlar bulunacak. İşte bu duruma Genetik Sürüklenme demekteyiz.

Gen Akışı

Gen akışı bir popülasyona dışarıdan gen girmesidir. Yani bir popülasyona farklı bir alelin dahil olmasıdır. Örneğin bir kuş popülasyonunda mavi ve kırmızı renkte 2 çeşit kuş olduğunu düşünelim. Bu popülasyona siyah renk aleli taşıyan farklı bir kuşun girdiğini düşünelim bu durumda ne olur sizce? Cevabı çok basit bu popülasyonda o renk aleli yaygınlaşır bununla birlikte o popülasyondaki 2 renk çeşidi 3’e çıkar ve siyah veya koyu renkli kuşlar meydana gelir. İşte bu durumda Gen Akışı demekteyiz.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Neil A. Campbell. Campbell Biyoloji.
  • Charles Darwin. Türlerin Kökeni.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 11:36:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14053

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kilometre
Hamilelik
Korku
Vücut
Enfeksiyon
Kafatası
Habercilik
Parçacık
Mikrop
Siyaset
Elektrik
Epistemik
Botanik
Endokrin Sistemi
Evrimsel Antropoloji
Mikroevrim
Deprem
Güve
Yiyecek
Risk
Sürüngen
Matematik
Klinik Mikrobiyoloji
Psikoterapi
Çağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close