Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evcilleştirilen Canlılarda Meydana Gelen Değişimler: Evcilleştirme Sendromu Nedir?

3 dakika
57
Evcilleştirilen Canlılarda Meydana Gelen Değişimler: Evcilleştirme Sendromu Nedir?
  • Blog Yazısı
Bu görsel "Midjourney" adlı yapay zeka kullanılarak hazırlanmıştır
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yüzyıllar önce (yaklaşık 30 bin yıl kadar) Doğal Seçilim ve biraz da Yapay Seçilimin etkisi ile köpekleri kurtlardan evcilleştirdik. Bu evcilleştirme veya diğer tabiri ile evrimleştirme sürecinde köpeklerde bazı fizyolojik, morfolojik ve psikolojik değişimler gözlemlenmiştir. Peki meydana gelen bu değişimler tam olarak ne?

Evcilleştirme Sendromu Nedir?

Öncelikle sizlere Evcilleştirme Sendromunun tam olarak ne olduğundan bahsetmek istiyoruz. Evcilleştirme Sendromu evcilleştirilmiş veya evcilleştirilmekte olan canlılarda meydana gelen fizyolojik, morfolojik ve psikolojik değişimlere verilen isimdir. Canlılar evcilleştirildiklerinde bazı değişimler yaşarlar örneğin bir köpeğin bir kurda göre daha küçük dişlerinin olması gibi. Evcilleştirilmiş canlılar daha uysal ve insancıl olma eğilimindedirler. Bu sayede insanlar ile uyum içinde yaşayabilirler ama tabii ki her özellik insanlarla daha iyi bir şekilde yaşayabilsinler diye değişim geçirmemiştir. Bunların farklı farklı sebepleri vardır ilerleyen kısımlarda bunların bazılarından bahsedeceğiz.

Evcilleştirme Sendromu evcilleştirilen her canlıda gözlemlenebilir lakin tilkiler ve köpekler bu konuyla ilgili çalışmalar için çok daha fazla kullanılmaktadır. Köpeklerdeki bu değişiklikleri biz özel olarak seçilim baskısı ile seçmiş olmamış olsak bile arkadaş canlılığı üzerinden bir seçilim baskısından dolayı kulak kaslarının tehlikeye karşı tetikte olmasını gerektirecek bir durum olmadığından kulakların sarkması gibi değişiklikler meydana gelmiştir. Canlı çoğunlukla doğada kullandığı özelliklerini kaybeder. Bunun sebebi doğadan koparılıp insan ortamına geçmesiyle beraber doğada kullandığı çoğu özelliğini artık kullanmamasıdır. Bunlara en iyi örnek köpeklerden verilebilir. Köpeklerin kulakları kurtlarınkinin aksine sarkıktır. Bunun sebebi sendrom sürecinde doğadan insan ortamına geçildiğinden dolayı kulak kaslarını tehlikeye karşı çok daha az kullanmasıdır. Bu sebeple kulak kasları zamanla zayıflamış ve kulak sarkması meydana gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Köpeklerde Meydana Gelen Evcilleştirme Sendromu

Köpeklerde evcilleştirme sendromunun etkileri
Köpeklerde evcilleştirme sendromunun etkileri
ResearchGate

Bu konuyla ilgili çalışmalarda köpekler kullanılarak çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Köpekler uzun zamandır Evcilleştirme Sendromunun etkisinde. Bu nedenle sendromunun etkilerini çok daha iyi ve yakından inceleyebiliyoruz. Bu yüzden çoğunlukla köpekler üzerinden örnek verilmektedir. Ekteki görselde köpeklerde sendrom sonrası değişiklikler gösteriliyor. Bu değişiklikler, kısaca sırası ile; zeka gerilemesi, diş küçülmesi, kuyruk kıvrılması, kulak sarkması ve pigment değişimi (Bu sayede köpeğin kürk rengi değişmekte).

Bu değişiklikler, köpeğin psikolojik hareketlerini ve dış görünüşünü çok büyük ölçüde değiştirmiş ve bir noktadan sonra kurtlardan ayırmış ve farklı bir tür haline getirmiştir. Köpeklerdeki zeka geriliğinin sebebi insan ortamında çok fazla engel yaşamayıp, daha kolay yaşamlarını sürdürmeleridir bu yüzden zekada gerileme meydana gelmiştir. Ayrıca The Silver Fox Domestication Experiment[3] adlı deneyde tilkiler, evcilleştirildiğinde tıpkı köpeklere benzer değişimler yaşadığı gözlemlenmiştir. Gözlem sonucunda tıpkı köpeklerdeki etkilere çok benzeyen evcil tilkiler elde edilmiştir.

Sonuç

Sonuç olarak sendromun etkileri hem biz insanlara hem de evcilleştirdiğimiz canlılara örneğin köpeklere, çok büyük faydalar sağlamıştır. Bu sayede bizler ve evcilleştirdiğimiz canlılar daha uyumlu bir biçimde yaşayabilmekteyiz.

Arkadaş canlısı olma yani evcilleştirme üzerinden bir seçilim baskısı canlılarda bazı değişimlere yol açmıştır. Charles Darwin bu değişimleri fark etmiş ve Türlerin Kökeni[1] adlı kitabında bu konudan az da olsa bahsetmiştir.

Günümüzde bu tür çalışmalarda köpekler ve tilkiler kullanılmaktadır. Az önce de bahsettiğimiz The Silver Fox Domestication Experiment[3] adlı çalışmada gözlemlendiği üzere tilkiler evcilleştirildiklerinde, tıpkı köpeklerdeki gibi Evcilleştirme Sendromunun etkileri gözlemleniyor. Hatta öyle ki köpeklerdeki çoğu etki tilkilerde de gözlemlenebiliyor.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Charles Darwin. Türlerin Kökeni.
  • Timothy M. Kistner, et al. (2021). Geometric Morphometric Investigation Of Craniofacial Morphological Change In Domesticated Silver Foxes. Nature. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b Lee Alan Dugatkin. (2018). The Silver Fox Domestication Experiment. Springer. | Arşiv Bağlantısı
  • Christina Hansen Wheat, et al. (2019). Behavioural Correlations Of The Domestication Syndrome Are Decoupled In Modern Dog Breeds. Nature. | Arşiv Bağlantısı
  • Adam S. Wilkins. (2014). The “Domestication Syndrome” In Mammals: A Unified Explanation Based On Neural Crest Cell Behavior And Genetics. Oxford Academic. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:17:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13947

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close