DİNOZORLARIN ÇAĞINDAN GÜNÜMÜZE KALAN EVRİMSEL BİR HATIRA!
Eskiden Çoktum, Şimdi Tek Kaldım

- Blog Yazısı
YAŞAYAN BİR FOSİLLE TANIŞIN!
Hepimiz izlediğimiz belgesellerden veya filmlerde dinozorlar hakkında görüntüler gördüğümüz de mutlu oluruz çünkü bu antik sürüngenler bizim çocukluk günlerimiz de en azından pek çoğumuz için hayran kalınan canlılar olmuşlardır. Peki onların döneminden gelen kadim bir canlı var desem? Kulağa şaşırtıcı geliyor ama evet dinozorları görüp geçirmiş ve onların yok oluşundan sonra dahi günümüzde yaşamına devam eden bilim dünyasının "yaşayan fosil" olarak adlandırdığı canlı ile tanışın: Tuatara (Sphenodon punctatus).

NEDİR BU YAŞAYAN FOSİL TUATARA?
Yeni Zelanda’ya özgü olan tuatara (Sphenodon punctatus), dış görünüşüyle kertenkeleleri andırsa da, filogenetik açıdan onlardan oldukça farklıdır. Bugün yalnızca bu türe ev sahipliği yapan Rhynchocephalia takımı, yaklaşık 240 milyon yıl önce ortaya çıkmış, Jura döneminde yaygınlaşmış ve Kretase sonrası yok olmaya yüz tutmuştur. Ayrıca Rhynchocephalia takımı Lepidosauria kladının önemli bir kolunu oluşturmaktaydı. Bu takımdan geriye kalan tek tür olan tuatara, (takımının tek türü olması yönünden de önemlidir) evrimsel süreçte neredeyse değişmeden günümüze ulaşmıştır.

MORFOLOJİ VE ANATOMİK ÖZELLİKLER
Tuatara ilkin bir canlı olmasından kaynaklı elbette pek çok özelliği sadece onlara ait olan özelliklerdendir, bu canlının eşsizliğini gösteren temel özellikler ise:
Diş yapısı: Tuatara, çiğneme sırasında alt çenesindeki tek sıra dişi, üst çenede bulunan iki sıra dişin arasına geçirir. Bu akrodont (kökün olmadığı ve dişin yenilenmediği diş yapısı) diş dizilimi, modern sürüngenlerde nadirdir (bukalemun, agama ve bazı iguanalarda gözükmektedir)
Parietal göz: Belki de canlının sahip olduğu en olağandışı özelliklerden biri bu eşsiz üçüncü göz yapısı olabilir. Bu üçüncü göz yapısı Tuatara’nın kafatasında, epifiz beziyle bağlantı yapan ve ışığa duyarlı bir fotoreseptör organıdır. Ayrıca bu parietal göz, pineal yapıların evrimsel kalıntısıdır. Embriyonik gelişim sırasında daha belirgin olan bu yapı, yaş ilerledikçe pigmentasyonla örtülür. İşlevi tam olarak bilinmese de günlük ritimlerin düzenlenmesi ve ışık algısı ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Özellikle fotoperiyotun arttığı zaman da canlının üremeye çalıştığı, fotoperiyotun azaldığı dönemler de ise canlının hibernasyona (kış uykusu) girdiği düşünülmektedir.
Omurga yapısı: Tuatara, modern sürüngenlerin çoğunda bulunmayan amfisel omurlara (her iki ucu içbükey omur gövdesi) sahiptir; bu da onu arkaik (ilkin) özellikleri koruyan bir canlı kılar.

SOĞUKKANLILIĞINI EFENDİSİ!
Tuatara, soğuk ortamlarda aktif olabilen nadir sürüngenlerden biridir. Optimal vücut sıcaklığı 16–21°C olup, 5°C gibi düşük sıcaklıklarda bile hareket edebilmektedir. Bu fizyolojik özellik, yaşadığı adaların serin iklimine uyum sağlamasına yardımcı olmaktadır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Tıpkı içinde bulunduğu sürüngenler grubunda olduğu gibi tuataraların da metabolizma hızı düşüktür ve bu durum, hem uzun yaşam süresiyle hem de yavaş büyüme hızıyla ilişkilidir. Cinsel olgunluğa 10–20 yaşlarında ulaşmakla beraber; yaşam süresi 60 ila 100 yıl arasında değişebilmektedir.
DAVRANIŞ VE ÜREME BİYOLOJİSİ
Tuatara, gececil (noktürnal) bir canlıdır. Diyetini böcekler, örümcekler, solucanlar, salyangozlar ve kuş yavrularından oluşmaktadır. Mevsimsel olarak aktiflik gösterir (üçüncü göz yapısından kaynaklandığı düşünülmektedir) ve üreme genellikle iki ila beş yılda bir gerçekleşir. Çiftleşme sırasında, erkekler kloakal temas yoluyla spermi dişiye aktarır; bu durum, sürüngenler içinde nadir görülen penis içermeyen çiftleşme biçimi ile dikkat çeker.
Yumurtalarını toprağa bırakır ve inkübasyon süresi çevresel sıcaklığa bağlı olarak 12 ila 15 ay sürebilir. Bu, bilinen en uzun kuluçka sürelerinden biridir. Ayrıca, cinsiyet belirlemesi sıcaklığa bağlıdır (bu özellik timsahlarda, bazı kertenkeleler de ve kaplumbağalar da bulunmaktadır) yani sıcaklık arttıkça erkek yavru oranı artmaktadır.
KORUMA DURUMU VE EKOLOJİK ROL
Tuataralar, yalnızca Yeni Zelanda'nın belirli açık deniz adalarında ve özel rezervlerinde doğal olarak yaşar. IUCN'ye göre "Near Threatened" (Tehdide Açık) statüsündedir. Ana tehditleri arasında istilacı türler örneğin fareler (yumurtalarını yedikleri için) habitat tahribatı ve iklim değişikliği sayılabilir.
Yeni Zelanda Doğa Koruma Departmanı (DOC) ve çeşitli araştırma kurumları, tuatara popülasyonlarını izlemek, yumurtaları yapay kuluçkaya almak ve farelerden arındırılmış adalara yeniden yerleştirmek gibi aktif koruma stratejileri yürütmektedir.
GENETİK VE MOLEKÜLER ARAŞTIRMALAR
2020 yılında yayımlanan tam genom dizilimi, tuataranın yaklaşık 5 milyar baz çifti içeren devasa bir genom taşıdığını ortaya koymuştur. Bu, insan genomunun neredeyse iki katıdır. Genom analizi, DNA onarımı, yaşlanma mekanizmaları ve soğuk adaptasyon genleri hakkında önemli bilgiler sunmuştur.
Ayrıca bu genom, sürüngen filogenisinin çözülmesine katkı sağlamış; tuataranın yılan ve kertenkelelerle olan evrimsel ayrımının yaklaşık 250 milyon yıl önce gerçekleştiği tahmin edilmiştir.
SONUÇ: YAŞAYAN BİR EVRİM KİTABI
Tuatara, yalnızca biyolojik bir endemizm örneği değil; aynı zamanda evrimin sürekliliği ve geçmişin bugünkü temsilcisi olarak son derece değerlidir. Onu korumak, sadece bir türün yok olmasını engellemek değil; gezegenimizin evrimsel belleğini de korumaktır.
- 7
- 6
- 6
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/05/2025 22:21:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20691
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.