Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ

EFFERENT (MOTOR) SİNİRLERİ VE AFFERENT (DUYU) SİNİRLERİ

3 dakika
134
ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çevresel sinir sistemi, merkezi sinir sistemini vücudun diğer parçalarına bağlayan sistemdir. Bu sistemi duyusal (sensitif) sinirler, çalıştırıcı (motor) sinirler, karma sinirler ve ganglionlar oluşturur.

Periferik sinir sistemi kafa çiftleri (cranial sinirler) ve omurilik sinirleri (spinal sinirler) olarak iki bölümde incelenir.

A) Kafa Çiftleri (Nervi Craniales)

Beyin ve beyin sapından çıkan 12 çift sinir vardır. Kafa çiftleri kafa iskeletinde bulunan bazı deliklerden çıkarak genellikle baş ve boyun bölgesindeki yapıları uyarırlar. Sadece 10. kafa çifti olan nervus vagus, torakstaki tekil organların tümünü ve abdominal bölgedeki organların çoğuna inerve eder. Kafa çiftlerinden bazıları duyusal (1,2,8), bazıları motor (3,4,11,12), bazıları da karma sinir telleri içerirler.

Tüm Reklamları Kapat

  1. Nervus Olfactorius: Koku duyusunu alan sinirdir, burun başlığındaki koku hücrelerinin aksonlarının uzantılarıdır.
  2. N. Obticus: Görme siniridir. Gözün retina tabakasında bulunan görme hücrelerinin aksonlarından oluşur.
  3. N. Oculomotorius: Somatik ve parasempatik lifler içerir. Gözde dört kası uyararak gözün hareketlerini sağlar.
  4. N. Trochlearis: Göz kaslarından sadece m. obliquus superioru uyaran sinirdir. Gözün hareketini sağlar.
  5. N. Trigeminus: Kafa çiftlerinin en kalın olanıdır. Üç dala ayrılmasından dolayı üçüz anlamına gelen trigeminus adını alır. Bu dallar başın büyük bir bölümüne, yüzün hemen her tarafına yayılır ve çiğneme kaslarını uyararak çiğneme hareketlerini sağlar.
  6. N. Abducens: Gözde m. rectus lateralisi uyaran sinirdir. Gözün hareketini sağlar.
  7. N. Facialis: Yüz siniridir. Yüzün mimik kaslarını, dil altı ve çene altı tükrük bezlerini uyaran sinirdir.
  8. N. Vestibulocochlearis: Bu sinir n. vestibularis ve n.cochlearis olarak iki kısımdan oluşur. N. vestibularis denge, n. cochlearis ise işitme ile ilgili sinirlerdir.
  9. N. Glossopharyngeus: Dil ve yutak siniridir. Dil ve farinkse dağılır. Farinks kaslarını ve parotis bezini etkiler.
  10. N. Vagus: Kafa çiftlerinin en uzun olanıdır. Duyu motor ve parasempatik sinir liflerinden oluşur. Nervus vagus medulla oblangatadan çıktıktan sonra boyun, göğüs ve karında dağılan geniş bir ağ oluşturarak testisler veya ovaryumlara kadar uzanır. İç organların çalışmasından, solunum, yutma, açlık, ağrı gibi refleklerden sorumludur. Gırtlağa, soluk borusuna, bronşlara, akciğerlere, diyaframaya, yutağa, özefagusa, mideye, kalbe, barsaklara, pankreasa, karaciğere, testislere ve ovaryumlara dallar vererek çalışmalarını sağlar.
  11. N. Accessorius: Omuz ve boyun bölümündeki iki kası (m. sternocleidomastoidus, m. trpezius) uyaran sinirdir.
  12. N. Hypoglossus: Dilin tüm kaslarını uyaran sinirdir.

Kafa çiftlerinden n. oculomotorius, n. facialis, n. glossopharyngeus ve n. vagus otonom sisteme ait parasempatik sinir telleri içerirler.

B) Omurilik Sinirleri (Nervi Spinales/Spinal Sinirler)

Medulla spinaliste arka boynuza gelen duyu nöronlarının aksonları (sinir teli), arka kökü oluşturur. Medulla spinalisin ön boynuzundan çıkan motor nöronların sinir telleri ön kökü oluşturur. Ön kök ve arka kök vertebralar arası delikte birleşerek bir spinal sinir oluştururlar. Spinal sinirler 31 çift olarak vertebralar arası deliklerden çıkarlar. Bu sinirlerin bölgelere göre dağılımı şöyledir: 8 çift servikal sinir, 12 çift torakal sinir, 5 çift lumbal sinir, 5 çift sakral sinir, 1 çift koksiks sinir.

Spinal sinirler vertebral deliklerden çıktıktan sonra arka ve ön dallara ayrılırlar. Arka dallar sırt kaslarına dağılırlar. Ön dallar ise vücudun farklı yerlerinde beş tane önemli ağ (plexus oluştururlar.

  1. Plexus Cervicalis: Servikal spinal sinirlerden ilk dördünün ön dallarının birleşiminden oluşur. Bu plexustan çıkan duyu dalları 10,11,12. kafa çiftleriyle bağlantı kurarlar. Baş ve boyunun yan taraflarına yüzeysel deri dalları ile bazı kaslara motor dallar gönderir. Bu plexusun önemli dallarından bazıları; n.occipitalis minor, n.phrenicustur.
  2. Plexus Brachialis: Bu plexus özellikle üst ekstremitelere dağılır. 5,8. servikal ve 1.torakal spinal sinirlerin ön dallarının hepsi, 4. torakal ve 2. torakal sinirlerin ön dallarına ait bir kısım liflerden oluşur. Bu plexusun önemli sinirleri; n.axillaris, n.radialis, n.ulnaris, n.medianusdur.
  3. Plexus Lumbalis: Lumbal spinal sinirlerin ilk 3'ü ve 4.lumbal sinirin büyük kısmının ön dallarından oluşur. Bu ağdan çıkan sinirler karın duvarının alt ve yan kısmına, dış genital organlar ve uyluk bölgesine dağılırlar. Bu plexusun öne önemli siniri n.femoralistir.
  4. Plexus Sakralis: Pelvis boşluğunda ve sakrumun her iki ön yan tarafında bulunur. Bu plexusu 4.lumbal spinal sinirin bir kısmı, 5.lumbal spinal sinirin tümü, 1,2,3.sakral spinal sinirlerin tamamını oluşturur. Plexus sakralisten çıkan sinirler pelvisin arka yan duvarına ve alt ekstremitelere dağılırlar. En önemli siniri n.schiadicus (siyatik sinir) dir.
  5. Plexus Pudendalis: 2, 3 ve 4. sakral spinal sinirlerin ön dallarından oluşur. Pelvis boşluğunda yer alır. Bu plexustan çıkan sinirler, genital bölge, uyluk, bacak ve ayak bölgelerine dağılır. En önemli siniri pudendustur.
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 12:45:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13381

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close