Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Canlılık

Basittten Komplekse Giderken

2 dakika
11
Canlılık
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Canlı yapıları karakterize eden unsurları tanımlayarak başlayalım:

1- Kendi enerjilerini üretir, korur ve dönüştürebilirler. Örneğin bitkiler güneş enerjisini fotosentezle kimyasal enerjiye dönüştürürken, hayvanlar kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürürler. Hücre seviyesinde ise münhasıran mitokondri hücre için gerekli enerjiyi üreten eleman olarak görev yapar.

2- Canlılar kendilerini kopyalayarak (bölünerek veya doğurarak) çoğalabilirler. Bu noktada inorganik yapılardan farkı çoğalmanın kontrollü olarak devam etmesidir. Kontrollü enerji kullanımları canlıları primitiften kompleks olan yapılara dönüştürür.

Tüm Reklamları Kapat

3- Canlılar enerji akışlarının dinamizmini mümkün kılan metabolizmaları sayesinde hızla değişim geçirirler ve inorganik olandan farklı olarak evrimleşirler. Evrim süreci rasgele değil tersine kontrollüdür. Kalıtsal mirasın adaptasyonu çevre tarafından ayıklanma (seçilim) prosesiyle ilerler. Bu aşamada her kopyalanma veya üreme için benzersizlikler (mutasyonlar) kaçınılmazdır. Bu üçlü mekanizma evrimi elle tutulur ve gözle görülür hale getirerek bilimsel olarak ele alınmasının yolunu açar. Bu noktadaki karakteristik vasıf, inorganik yapılardaki maddenin kendi halindeki entropik örüntüsünün, canlılarda sınırlı bir süre için bile olsa (bir ömür boyunca!) düzenle yer değiştirilmesi olarak tezahür etmesidir. Canlılar inorganik yapılara göre daha karmaşık bir hüviyete sahip olup hızla dönüşürlerken, diğer taraftan, ölmelerine rağmen bilgilerini hayatta tutmayı başarabilirler.

Yukarıda kısaca anlatmaya çalıştığım canlıya özgü ayırt edici vasıflar sıra zeki canlılara geldiğinde karmaşıklık seviyesi iyice artar. Karmaşa kendi halindeki maddeden kendini bilen düzenli yapıların ortaya çıkmasının anlaşılmasındaki zorlukla ilişkilidir ama bir vakadır. Canlının kendine özgün doğasına zekanın eklemlenmiş olmasıyla karmaşıklık seviyesi katlanarak artınca bu fenomenin anlaşılmasındaki zorluk mağaranın önüne düşmüş dev bir kaya gibi kapıya dayanmıştır. Bu metaforun fenomeni insandır ve mağaranın içerisine sızabilen ışıkla yetinmek zorunda kalmıştır, neyse ki mağara yaşamın devamı için yeteri kadar elverişli!

İnsan kendi olgusal gerçekliğini anlamada hakikaten belli bir sınırın ötesine geçmeyi şimdilik başaramıyor. Dinamik ve değişken doğamız inorganik yapılar gibi izole edilip deneye tutulmaya elverişli değil ne yazık ki. İnorganik olanı kavramadaki başarımızı canlılığı tanımlamada devam ettirebilmiş değiliz. Meğer ki sıra insana ve kendimize gelsin, işler durma noktasındadır. Kendimizi anlamada yerinde saydığımız bir konjöktürde diğer canlılar ve nihayetinde dünyaya hükmeden medeniyetlerimiz hakkında fikir yürütürken bin düşünüp bir konuşmak daha akıllıca görünüyor. Zihinsel becerilerimizin ve halet-i ruhiyemizin belli sınırlar içerisinde hapsolmuş ve kendisini son tahlilde kaotik olarak yineleyen fenomenler olduğunu akılda tutmamız gerekiyor.

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 15:39:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18794

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close