Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ayın Depremi: 19 Temmuz San Pedro de Atacama Depremi

2 dakika
29
Ayın Depremi: 19 Temmuz San Pedro de Atacama Depremi
  • Blog Yazısı
Temmuz 2024'de tüm dünyada meydana gelen 2.5 ve üzerindeki depremlerin dağılımı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Ajansı’nın açıkladığına göre Temmuz ayında büyüklüğü 2.5 ve üzeri 5263 deprem kaydedildi. Geçen ay özelliklerinden bahsettiğim Peru’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Atiquipa depreminden sonra bölgenin güneyinde, Şili’de, 19 Temmuz’da 7.4 büyüklüğünde San Pedro de Atacama depremi meydana geldi. Bölgeyi açıklamaya devam etmek açısından Temmuz ayının depremi olarak bu depremi seçtim.

7.4 büyüklüğündeki deprem de Atiquipa depremi gibi Nazca okyanusal levhasının Güney Amerika kıtasal levhasının altına yılda yaklaşık 7cm’lik bir hızla yaptığı dalma hareketinin sonucu olarak ortaya çıktı.[1]

Güney Amerika levhasının altına batan Nazca Levhasının (b) Kuzey Andlarda ve (c) Orta Andlarda yerin altına dalma hareketi. Mavi çizgi kabuk-manto sınırını ve kırmızı çizgiler ise dalma batma bölgesini gösteriyor.
Güney Amerika levhasının altına batan Nazca Levhasının (b) Kuzey Andlarda ve (c) Orta Andlarda yerin altına dalma hareketi. Mavi çizgi kabuk-manto sınırını ve kırmızı çizgiler ise dalma batma bölgesini gösteriyor.
Geophysical Research Letters

Geçen ayki depremde de gösterdiğim grafik bu depremin nasıl bir jeolojik yapıda olduğunu çok güzel açıklıyor. Deprem tam da B-B’ ile gösterilen yatay kesitin üstünde meydana geldi ve sağ tarafta bu kesite baktığınızda depremlerin yerin altında 200-250km kadar derinlerde dahi olabileceğini gösteriyor. Bunun sebebi de dalma batma bölgesinde yani Güney Amerika kıtasının altına dalan Nazca okyanusal levhası ile G. Amerika levhası arasında kayaçların kenetlenme özelliklerinin hala devam ediyor oluşu. Normalde bu derinlikte kayaçlar ergiyik halde bulunur ve deprem üretebilecek bir tutunma özelliği göstermezler. Ama dalma batma bölgelerinde dalan levha henüz yeterinde ergiyemediği için bu özelliğini korur ve deprem üretmeye devam eder. Bu deprem de yerin yaklaşık 120 km altında ve tam da grafikte sağ altta gösterilen B-B’ kesitinde bir çok depremin meydana geldiği bir derinlikte meydana geldi.

Tüm Reklamları Kapat

19 Temmuz San Pedro de Atacama depreminin kırdığı fayın gösterimi.
19 Temmuz San Pedro de Atacama depreminin kırdığı fayın gösterimi.
USGS

Deprem hem Kuzey-Güney yönlü 100 km’den uzun bir fayı kırmıştır hem yerin altında da benzer bir alanı kırarak toplam 10000 km2’lik bir alanı kırmıştır ki bu İstanbul’un yüz ölçümünün neredeyse iki katıdır! Fayın yarattığı en büyük kırılma depremin merkez üssünde 60 cm’ye yakın bir atımla meydana gelmiştir ve fayın kırılması yaklaşık 30s sürmüştür ve enerjinin büyük bir çoğunluğu haritanın sağ altında gösterilen grafikteki 3 tepe noktasında çıkmıştır. Bir diğer değişle deprem enerjisini fayın belli bölgelerini toplam 3 kez kırarak ortaya çıkarmıştır. Haritadaki bir tarafı beyaz diğer tarafı mavi olan plaj topuna benzer yuvarlak fayın oluş mekanizmasını gösterir. Bu deprem de geçen ayki Atiquipa depremi gibi dalma batma özelliği gösteren bir faylanmayla kırmıştır. Deprem yerin yaklaşık 120 km atlında oldu ve hem derinliği hem de deprem bölgesinde yaşayan çok az insan olmasından dolayı yalnızca 1 kişi kalp krizi sonucu yaşamını yitirirken 2 kişi de yaralandı.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ R. Somoza, et al. (2012). Late Cretaceous To Recent Plate Motions In Western South America Revisited. Elsevier BV, sf: 152-163. doi: 10.1016/j.epsl.2012.03.003. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:15:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18365

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close