Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 8 Aralık 2022 26 dk.

Ad hominem argümanları, doğrudan bir argüman yerine, argümanın kaynağı olan birey veya gruplara yönelik kişisel ve dolaylı bir saldırı yapıldığında meydana gelir. Basit bir alaycı isim takmaktan, daha karmaşık retorik tekniklerine kadar uzanan birçok türü vardır. Bu çerçevede bir ad hominem argümanı örneği, bir kimsenin dikkat çektiği bir noktayı düzgünce ele alıp cevap vermek yerine bu kimseye küfretmeyi veya içinde bulunulan siyasi/ekonomik duruma yönelik bir eleştiri getirildiğinde bu eleştirilerin hangi lobinin etkisiyle ortaya çıktığını sormayı içerir.

Ad hominem argümanlar, çeşitli alanlarda yürütülen resmi ve gayri resmi tartışmalarda yaygın şekilde kullanılmaktadır ve bu nedenle anlaşılması son derece önemlidir. Makalemizde ad hominem argümanları ve türleri hakkında daha fazla bilgi edinecek, bu argümanlara düzgün bir şekilde cevap vermek için neler yapabileceğinizi göreceksiniz.

239
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ömer Ekmel Kara
Ekleyen 4 gün önce 8 dk.

Kordoma, embriyonik gelişim sürecinde oluşan notokord artıklarından köken alan ve genellikle aksiyel iskelet boyunca yerleşen nadir görülen malign bir tümördür. İlk olarak 1857 yılında Rudolf Virchow tarafından kafa tabanı tümör tipi olarak tanımlanmış olsa da günümüzde yapılan birçok çalışma, kordomanın embriyonik notokord kalıntılarından geliştiğini ortaya koymuştur. Tümör; sakrum, omurga ve kafa tabanı olmak üzere üç ana bölgede görülebilir. Yapısal olarak mukus üreten, yuvarlak çıkıntılı, yarı saydam ve gri renkte kitleler olup, kıkırdak tümörleri ile benzer histopatolojik özellikler gösterebilir.[1]

Kordoma, bulunduğu anatomik bölgeye göre değişen semptomlara yol açar. Tümör büyüdükçe görsel olarak belirginleşebilir. Üst omurga çevresinde gelişmeye başladığından ötürü komşu yapılar üzerinde baskı oluşturarak çeşitli nörolojik semptomlara neden olabilir. Genel belirtiler arasında sırtta, kol ve bacaklarda ağrı, kas güçsüzlüğü ve/veya duyu kaybı yer alır.

11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Atilla ㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.
Kaynak: Bilim ve akılcılığı ön planda tutan Atatürk, bu sözü 22 Eylül 1924'te Samsun'da öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmada dile getirmiştir. "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." sözüyle bilimin yol gösterici olduğunu ifade etmiştir. Eğitim ve bilim alanındaki reformlarıyla Türkiye'yi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmayı hedeflemiştir. (Kaynak)
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 3 gün önce 15 dk.

Gökyüzünün antik hâkimleri olarak tanımlanan pterozorlar, çoğu yerde sıklıkla "uçan dinozorlar" olarak anılmaktadır. Ancak bu yaygın yanılgının aksine, pterozorlar dinozor değil uçan sürüngenlerdir.[1] Öyle ki "Pterosaur" kelimesi bile Yunanca "kanat" anlamına gelen “pteron" ve "kertenkele" anlamına gelen "sauros" kelimelerinden türetilmiştir.[2]

Pterozorların "uçan dinozorlar" olarak yanlış tanımlanmasının başlıca sebeplerinden biri, Jurassic Park gibi popüler kültür unsurlarının etkisidir. Aslında pterozorlar (Pterosauria) taksonomik bir takımdır. Bu takım, ayakta durduğunda zürafa boyuna çıkan devasa Quetzalcoatlus‘dan, yalnızca 9 cm uzunluğunda ve 40 gram kütledeki Anurognathus gibi çok çeşitli cinsleri içermektedir.

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İbrahim Kaya
İbrahim Kaya
58K UP
Yazar 20 Haziran 2019 23 dk.

Darwin zamanında, teorisine getirilen en önemli itirazlardan birisi, kendisinin de, Türlerin Kökeni isimli eserinde bahsettiği sorunlardan birisidir: Kambriyen jeolojik devri. Bu dönem, jeolojik devirlerden Paleozoik Çağ’ın ilk periyodunu kapsar ve yaklaşık 541 ile 485 milyon yıl önceki bir zaman aralığına tekabül eder. Bu dönemde oluşan jeolojik katmanlar, daha önceki dönemlere nazaran çok daha fazla fosil içerir.

Kambriyen jeolojik devri, ilk olarak, Darwin'in de öğretmenleri arasında bulunan İngiliz jeolog Adam Sedgwick tarafından keşfedilmiş ve isimlendirilmiştir. Bu döneme ait kayaçların en belirgin olarak görüldüğü yer, İngiltere'deki Galler bölgesi olduğu için, bu jeolojik dönem Sedgwick tarafından, Galler’in Latince ismi olan Cambria'ya gönderme olarak Kambriyen olarak adlandırılmıştır. Günümüzdeki canlı şubelerinin çoğunun ilk olarak bu dönemde evrimleştiği düşünülmektedir.

149
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnceleme
Erdinç Ayaz Yalçın
İnceleyen10 5 gün önce
Ümit Özdağ'ın kaleminden çıkmış bu eser;ülkede yaşamakta olanların refahının,komşu ülkelerden bize gelmekte olan mültecilerden öncelikli görülmesinin faşizm olmadığını detaylı bir şekilde bizlere anlatıyor.Mültecileri ülkemizde istemeyenleri faşist gözüyle görenlerin okuması gereken bir kitap.
7.5/10
(4 Kişi)
Puan Ver
Kavimler Göçüyle İşgal Edilen Türkiye
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehemmed Shahmuradov
Bilimsever 2 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, anonim bir üye tarafından sorulmuştur.

Beğenilme arzusu ve buna bağlı kaygılar, kökenleri insanlığın evrimsel geçmişine dayanan çok temel bir sosyal güdüdür. Atalarımızın küçük, birbirine bağlı gruplar halinde yaşadığı dönemlerde, grup tarafından kabul görmek ve beğenilmek, hayatta kalma ve üreme başarısı için kritik öneme sahipti; çünkü grup dışına itilmek, kaynaklardan mahrum kalmak ve tehlikelere karşı savunmasız kalmak anlamına geliyordu. Dolayısıyla, başkalarının onayını arama ve reddedilmekten kaçınma eğilimi, sosyal bağları güçlendiren ve işbirliğini teşvik eden adaptif bir özellik olarak evrimleşti. Bu temel dinamik, sosyal statü, eş seçimi ve grup içi uyum gibi konularda benzer "onaylanma" mekanizmalarının işlediği pek çok sosyal hayvan türünde de farklı biçimlerde gözlemlenebilir. Ancak bu ihtiyacın şiddetinin kişiden kişiye bu kadar farklılık göstermesi, işin içine hem doğuştan gelen mizaç farklılıklarının hem de yaşam deneyimlerinin girmesinden kaynaklanır; evet, genetik yatkınlıklar kişinin temel kişilik özelliklerini (örneğin, sosyal onay ihtiyacına daha duyarlı veya daha kaygılı bir yapı gibi) etkileyebilirken, çocukluktaki bağlanma deneyimleri, yetiştirilme tarzı, kültürel normlar ve öğrenilmiş başa çıkma stratejileri de bu temel güdünün ne kadar baskın olacağını ve kişinin beğenilmek için ne kadar çaba göstereceğini veya bunu ne kadar umursayacağını büyük ölçüde şekillendirir.[1]

Kaynaklar

  1. Compassionate Counseling St. Louis. Anxiety And The Need To Be Liked. (20 Mart 2018). Alındığı Tarih: 29 Nisan 2025. Alındığı Yer: Compassionate Counseling St. Louis | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 19 Şubat 2015 1 dk.

Tembel hayvanlar, isimlerinden de anlaşılabileceği üzere son derece yavaş canlılardır. Öyle ki, Dünya'nın vücut kütlesine ve boyutlarına göre en yavaş hayvanı olarak bilinirler. 24 saat içerisinde kat ettikleri ortalama mesafe? Birkaç metre kadar... Gün içerisinde ne kadar dinleniyorlar? 20 saat kadar... Metabolizmaları? Öylesine yavaş ki, ağaçlar üzerinde yaşayan bu hayvanlar haftada en fazla 1 defa dışkılamak için yere iniyorlar. Bu elbette onların faydasına, zira bu yavaşlıktaki bir hayvanın yerde fazla dolaşması, çok kolay bir şekilde av olmasına neden olurdu. Dahası, günümüzde arabalar, insanlar, vb. unsurlar da onların yaşamını tehdit ederdi. 

Tembel hayvanların iskeletleri, evrimsel süreçte bir ağaç üzerinde baş aşağı asılabilmelerini sağlayacak şekilde özelleşmiştir. Bu şekilde yerler, içerler, uyurlar, doğururlar ve seks yaparlar. Şimdi size şaşırtıcı bir gerçekten bahsedelim: ABD'de bulunan Baltimore Ulusal Akvaryumu içerisindeki yağmur ormanları sergisi bölümünde bugüne kadar 4 tembel hayvan doğumu olmasına rağmen, bu canlılarla ilgilenen ve onları inceleyen bilim insanları 1 defa bile bu canlıların çiftleştiklerine veya doğum anına denk gelmemişler! Serginin küratörü Ken Howell, onların oldukça gizli bir özel hayatları olduğunu düşündüğünü söylüyor. 

31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emre Odabaş
Ekleyen 5 Ocak 2021 12 dk.

Ekinokokkozis, Cestoda sınıfının Cyclophyllidea takımına dahil edilen Taeniidae familyasından Echinococcus cinsine ait yassı solucanların neden olduğu enfeksiyondur. Hastalığa kistik ekinokokkoz, hidatik ekinokokkoz ve hidatizos da denilmektedir. Hastalığa neden olan Echinococcus türleri başlıca E. granulosus, E. multilocularis, E. vogeli ve E. oligarthrus olmak üzere dört tanedir. Bu Echinococcus türleri son konak olan başta köpek olmak üzere, tilki ve kurt gibi yabani etçillerin vücutlarında yaşayan endoparazitlerdir (iç parazit). Başta koyun, keçi, sığır olmak üzere birçok memeli de arakonaktır. İnsanlar da bu parazitler için arakonak olarak değerlendirilir, bu yönüyle zoonoz karakterlidir.

Enfeksiyon şiddeti ve biçimi enfekte ettiği canlının arakonak yada son konak olmasına göre değişiklik gösterir. Bunun sebebi ara konaklarda parazitin larval formları enfeksiyon oluştururken son konaklarda ise ergin parazitlerin enfeksiyon oluşturması, bunların tutunduğu ve yerleştiği organların farklı olması, dolayısıyla meydana getirdikleri patolojik değişikliklerin farklı olmasıdır. Ara konak olan insan dahil çeşitli memeli canlıda larva formu olarak içi sıvı dolu, çapı 10 cm den fazla olabilen ve farklı organlarda bulunabilen kistik yapılar meydana gelir. İnsanlarda parazitlenme ve görülme sıklığı bakımından en önemlileri E. granulosus ve E. multilocularis türleridir.

47
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cengiz Öztürk
1 gün önce
Merhaba ben cengiz ailenize yeni katıldım merhaba demek istedim
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
1 gün önce
Yeni bir araştırma, köpekbalıklarının bazen kendini savunma içgüdüsüyle ısırdığını ortaya koyuyor. Fransız Polinezyası ve Küresel Köpekbalığı Saldırı Dosyaları’ndan elde edilen veriler, ısırıkların yaklaşık %5’inin spear fishing gibi insan eylemlerine yanıt olduğunu gösteriyor. Bu ısırıklar genellikle yüzeysel ve tekrarlayıcı olup, köpekbalıklarının hayatta kalma tepkisini yansıtıyor. Çalışma, sorumluluğun yeniden değerlendirilmesini ve köpekbalıklarına saygı gösterilmesini öneriyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Çeviren 20 Eylül 2023 6 dk.

"Starfield" yakın tarihin en çok beklenen video oyunlarından biri.

Oyuncuların kendi karakterlerini ve uzay araçlarını inşa etmelerine, bin küsür gezegenden herhangi birine seyahat etmelerine ve birden fazla hikaye dizisini takip etmelerine olanak tanıyan oyun, 6 Eylül 2023'te piyasaya sürüldü.

44
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
14 Eylül 2022
Bir içeriğe eleştiri sunmadan önce üreticinin amacını anlamaya çalışın. Amacı anlamayan bir tüketici, kendi amacını içerik üreticinin amacı gibi görerek eleştiri yapmaya çalışacaktır. Örneğin; sorusuna tek, mutlak ve kısa cevap bulma amacı ile içeriği tüketen kişi, amacı bir konu etrafında birbiriyle bağlantılı birçok bilgi vermek olan üreticiyi gördüğünde içeriğin gereksiz detaylar ile uzatıldığını düşünecektir.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
13
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şevval Ayşe Kızılırmak
Etkinliği Ekleyen 2 hafta önce İstanbulÜcretsiz3 Mayıs
BioSphere Konferansı
03 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 04 Mayıs 2025 17:40 tarihine kadar.

İÜBBK olarak bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz BioSphere Konferansımız ile karşınızdayız! Biyolojiye dair en güncel bilgileri edinmek, alanında uzman akademisyenlerden çalışmalarını dinlemek, akademi ile sektör arasındaki bağları keşfetmek ve farklı disiplinlerden bakış açıları kazanma fırsatı sizi bekliyor. BioSphere, araştırmalarınıza yön verecek interdisipliner bakış açısı sunacak önemli bir deneyim olacak. Hepinizi BioSphere'e bekliyoruz!🧬

Deprem tehlikesi ve üniversitelerde ilan edilen iki günlük tatil sebebiyle ertelenen etkinliğimiz *3-4 Mayıs 2025* *tarihlerinde Çemberlitaş Gençlik merkezi konferans salonunda gerçekleştirilecektir.🪷

Konuklarımızın ve akışın duyurularını İÜBBK Instagram hesabımız üzerinden takip edebilirsiniz. 🌸

Tarih değişikliğinden önce kayıt formunu dolduran kişilerin değişiklik sonrası formu tekrar doldurması gerekmektedir. 🌿

Devamını Göster
6
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close