Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zarem A.
Zarem A.
37K UP
Üye 11 saat önce 2 Cevap
3

Ödüllü Soru Arıların kuantum fiziğine duyarlı olması, insanın kapasitesinin düşünülenden daha basit yapı da olduğunu kanıtlamaz mı?

Kovanda yaptıkları dans koreografisi, besin kaynağının nerede olduğuna dair kesin bilgi iletir. iletişim sistemlerinin karmaşıklığı ve etkililiği arıların bilgiyi soyut , sembolik bir yolla kodladıklarını ve iletme yetilerinin ne denli gelişmiş olduğunu gösterir.
177 görüntülenme
Cevap Ver 5K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Oğuz Bilir
Düşünüyorum o halde yazıyorum 10 saat önce

Arıların insanüstü bazı özelliklere sahip olması, insanın arıdan daha basit bir canlı türü olduğuna kanıt olamaz. Her canlı türünün, diğer türler ile karşılaştırıldığında, kendine özgü üstünlükleri veya zayıflıkları bulunabilir. Karada yaşayan hayvanların, suda yaşayan hayvanlardan üstün olmaması gibi. Ayrıca her türün içerisindeki belli bireylerin göreceli olarak diğer bireylerden üstün özelliklerinin bulunması da mümkündür. Bazı kuşların aynı türdeki kuşlardan daha uzun süre havada kalabilmesi, bazı insanların diğerlerinden daha güçlü yada güzel sesli olması gibi. Bu şekildeki farklılıklar, türler arasında “basit tür” veya “komplike tür” şeklinde genelleme yapılabilmemize imkan verecek ölçüde yeterli değildir. Şurası su götürmez bir gerçektir ki kainat olarak adlandırılan maddi coğrafya, canlı, cansız; şuurlu, şuursuz, çıplak gözle görünen, görün(e)meyen, halihazırda bilinen ve bilin(e)meyen, bilimsel deney konusu olan, deney konusu dışında kalan çok farklı sistemlerden oluşan çok karmaşık ama birbiriyle uyumlu bir bütün olarak karşımızda durmaktadır. Bir saatin içerisindeki büyük çarkların küçük olanlardan daha önemli yada önemsiz olduğunu iddia edemeyeceğimiz gibi bir türde bulunmayan veya kabiliyeti olduğu halde keşfedilememiş bir özelliğinin o türün diğerinden daha basit olduğu iddiası doğru bir yaklaşım olarak kabul edilemeyecektir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ata İskender
11 yaşındayım Adana Baraj Yolunda yaşıyorum. 8 saat önce

Arılar, gözlerindeki kriptochrome proteinlerinde oluşan radikal çift mekanizması ile Dünya’nın manyetik alanını algılayarak yön bulur . Buna karşın insan beyni, yaklaşık 86 milyar nöron ve karmaşık sinaptik ağlardan oluşan makroskobik bir sistemdir . Mevcut bilimsel görüşe göre, beyin fonksiyonlarında kuantum etkileri çoğunlukla kendiliğinden ortadan kalkan süreçler nedeniyle ihmal edilebilir kabul edilmektedir . Bu nedenle, arıların kuantum duyarlılığı, insan kapasitesinin daha basit bir yapı olduğunu kanıtlamaz; aksine insan beyni, büyük ölçekli ağ dinamikleri ve doğrudan sinaptik etkileşimler sayesinde yüksek bilişsel kapasiteler sergiler.

Kuantum Duyarlılık Arılarda

Radikal Çift Mekanizması ve Kriptochrome

Tüm Reklamları Kapat

Arıların manyetik alan algısı, gözlerinde bulunan kriptochrome proteinlerinde ışık etkisiyle oluşan radikal çiftler üzerinden gerçekleşir .

Aynı radikal çift prensibi, kuşların manyetik alan algısında da benzer şekilde işlev görür .

Deneysel Kanıtlar

Son dönem çalışmalar, arıların kriptochrome 2 proteininin, radikal çift mekanizması aracılığıyla manyetik alan algısını yönlendirdiğini göstermektedir .

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca biyolojik manyetik algılayıcıların kuantum limitine yakın hassasiyet sergileyebileceği, deneysel bulgularla desteklenmiştir .

İnsan Beyninin Karmaşıklığı

Nöron Sayısı ve Ağ Mimarisi

İnsan beyninde yaklaşık 86 milyar nöron ve trilyonlarca sinaptik bağlantı bulunur; bu sayı, arı beynindeki yaklaşık bir milyon nörondan katbekat fazladır .

Bu yoğun sinaptik ağ, verinin işlenmesinde yüksek düzeyde paralellik ve karmaşıklık sağlar ki bu da evrimsel olarak ortaya çıkan bir üst bilişsel kapasitenin temelini oluşturur .

Kuantum Etkileri İnsan Beyninde

Yaygın Görüşler ve Tartışmalar

Makroskobik ve sıcak bir ortam olan insan beyni, kuantum koherensinin uzun süre korunamayacağı ve dekoherens yoluyla hızlıca ortadan kalkacağı bir sistem olarak kabul edilir .

Buna rağmen, bazı kuramsal çalışmalar, nöronal mikrotübüllerde kuantum tünelleme veya entanglement gibi fenomenlerin potansiyel rolünü tartışmaktadır .

Kuantum Biliş Yaklaşımları

Tüm Reklamları Kapat

Quantum cognition alanı, insan karar verme süreçlerinde klasik olasılıklardan sapmaların kuantum benzeri modellerle açıklanabileceğini öne sürer .

Bu modeller, insan mantık hataları ve belirsizlik durumlarında ortaya çıkan davranışları, kuantum mekaniksel olasılık kuramıyla daha tutarlı şekilde temsil edebileceğini iddia eder .

Karşılaştırma ve Sonuç

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, arıların kuantum düzeyde manyetik alan algısı, yön bulma yeteneklerinin evrimsel bir adaptasyonu olarak anlaşılır; bu durum, insan beyninin daha basit yapıda olduğunu değil, aksine çok daha karmaşık ve makroskobik ağ dinamiklerine dayalı olarak işlediğini gösterir.

İnsan bilişi, sadece kuantum süreçlere değil, geniş çaplı nöronal etkileşimler, nöroplastisite ve yükselen (emergent) mekanizmalara dayanır .

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close