Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 8 Mayıs 2011 30 dk.

Kanser, en yalın anlamıyla, kontrolsüz hücre bölünmesi demektir. Hücreler, sürekli olarak belirli bir döngü içerisindediler. Hayatlarının çoğu "interfaz" denen ve "hücre içi sıradan olayların yapımı ve bir sonraki bölünme için iç hazırlıklar" olarak tanımlayabileceğimiz evrede geçirirler. Daha sonradan, DNA'dan "emrin gelmesiyle" (daha doğrusu belirli bir yüzey alanının hacme oranı değerine veya belli başlı bazı diğer kriterlere eriştikten sonra meydana gelen biyokimyasal geri bildirim sayesinde DNA'nın tetiklenmesiyle) hücre bölünmesi için özel çalışmalar başlatılır. Sırasıyla profaz, metafaz, anafaz ve telofaz evrelerinden geçerek hücre bölünmesi gerçekleşir.

Ancak işler, bizlerin lisede öğrendiği kadar basit değildir. Hücrenin normal yaşamı ve bölünme öncesi, sırası ve sonrasında pek çok zincirleme tepkimeler (İng: "cascade") meydana gelir. Bunlar, çeşitli enzim ve proteinlerce denetlenirler. Her bir faz arası geçiş, farklı metotlarla kontrol edilir. En nihayetinde ise önce DNA bölünür, telofazın son kısmında ise hücre bölünmesi gerçekleşir ve sonuç olarak tek bir hücreden, iki hücre (mayoz durumunda peşisıra iki bölünme sonucu önce iki, sonra dört hücre) meydana gelir.

144
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Sizi harekete geçirenin ne olduğunu bulun. Çünkü dünyanın, harekete geçen insanlara ihtiyacı var.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
31
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 8 Haziran 2011 17 dk.

Himen veya hymen, vajinal açıklığın dış kısmını saran ve kimi durumda kısmen kapatan bir mukoza dokusudur. Bu doku, bazı durumlarda ilk cinsel birleşme (coitus) sırasında yırtılır, genişler veya açıklığı büyür. Ancak bu durumun her cinsel ilişkide yaşanmadığına dikkat etmek gerekir. Eğer hymende bir hasar oluşursa bu kişide kanama ve acıya neden olabilir.[11][12]

Seks ile ilişkisinden ötürü birçok toplumda bu dokuya kültürel anlamlar yüklenmiştir ve halk arasında hakkında birçok hatalı bilgi dolaşmaktadır. Örneğin birçok kültürde himen perforasyonu ("kızlık zarı yırtılması"), bir tür "bakirelik testi" gibi değerlendirilir ve bu kültürlerde kadınlara cinsellik konusunda çeşitli baskılar uygulanır. Ne var ki himen, aynı zamanda sert düşmeler ve sarsmalar ile, vajinal tampon kullanımı ile veya at binme ve bisiklet gibi sporlarla uğraşma nedeniyle de yırtılabilir. Ayrıca ilerleyen kısımlarda göreceğimiz gibi, bazı kadınlarda himen daha esnektir ve ilk seks sonrasında da (hatta birden fazla seks sonrasında da) korunmaya devam edebilir. Dolayısıyla himenin varlığı veya yokluğu, "bakirelik" veya cinsel deneyim konusunda güvenilir bir belirteç değildir.

251
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 9 Ağustos 2011 18 dk.

Hiç düşündünüz mü fantastik hikayelerin olmazsa olmazı ejderhalar gerçek olsalardı, ateş püskürtme mekanizmaları nasıl çalışırdı? Örneğin Game of Thrones'tan şu sahneleri bir hatırlayalım:

Ejderhanın boğazından gelen ateşi oluşturan mekanizma sizce ne dersiniz?

88
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meriç Öztürk
Seslendiren 5 Eylül 34:30
Andımız, İlk okul ve üniversite anıları, Bilimsel Boş, 10. Yıl Marşı ve Kapanış - Meriç Öztürk & Eda Alparslan
32
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 13 Mayıs 2023 Sen de Cevap Ver

Kaşığın bir tarafıyla kendimizi ters bir tarafıyla düz görürüz, çünkü kaşık yüzeyi ışığı farklı şekillerde yansıtır. Kaşığın iç kısmı çukur olduğu için ışığı dağınık yansıtır ve gözümüze gelen ışınlar ters yönde gelir. Bu nedenle kendimizi ters görürüz. Kaşığın dış kısmı ise tümsek olduğu için ışığı düzgün yansıtır ve gözümüze gelen ışınlar aynı yönde gelir. Bu nedenle kendimizi düz görürüz. Kaşık yüzeyi ne kadar parlak ve düzgünse, yansıma da o kadar net olur.

Kaynaklar

  1. fenbilim. Düzgün Ve Dağınık Yansıma Örnekleri. Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2023. Alındığı Yer: fenbilim | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ali Sert
Ali Sert
85K UP
İnceleyen 21 Kasım 2022
Konu olarak ilginç ve merak uyandırıcı bir film. Sürükleyici ve izleyiciyi zaman zaman ters köşe yapan bir tarz söz konusu. Yönetmenin kamerayı kullanma tarzı çok etkileyici konu klasik filmlerden çok farklı bir tarzda ilerliyor. Kendinizi olayların içinde bulmanız an meselesi gibi geliyor. Sinemada izlenmesi daha güzel bir etki bırakabilir. Konu olarak anarşiyle yola çıkmanın haklı bir davada dahi olsa hiçbir sonuca varmayacağı; hatta haklı insanları haksız duruma düşüreceği ana fikri çıkabilir. İzlenmesi gereken başarılı bir yapım.
Film
10.0/10
(10 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen7 9 Kasım
48 yaşındaki bir kadın yönetmen olan Coralie Fargeat'ın Cannes en iyi senaryo ödülünü kazanan filmi Cevher, senenin son aylarında adından oldukça söz ettirdi. Kendisinin fazla bir film deneyimi yok gibi gözüküyor. Başroller Demi Moore ve Margaret Qualley için de aynısını söyleyebiliriz. Fazla öne çıkmış isimler değil ama bu filmle oldukça tanınacaklardır. Filme gelince, başta gerilim filmi sanmıştım ama bayağı modern korku türünde bir çalışma olmuş. Aynı zamanda kara mizah ve hiciv de barındırıyor. Yaşlandığı için yıldızı sönmekte olup sektörden yeni çıkmış egosu kırılgan ve güzelliğiyle ön plana çıkmış bir oyuncunun çareyi karaborsa bir ilaçta aramasını işliyor.

Açıkçası klişe bir sektör ve ataerki eleştirisi olarak görmeyip genel bir mükemmeliyetçilik ve okb filmi olarak gördüğüm için beğendim diyebilirim. Genel olarak insan eleştirisi olup benim "İnsan olmak çok zor." lafımı akla getirir. En başından itibaren içine çekip merak uyandırıyor ama son sahnelerde artık bitsin dedirtmeye başlıyor ve grotesk sahneleri abartmaktan saçmalamaya başlıyor bence. Tabii ki böyle bir konunun sonu böyle olurdu muhtemelen ama onu da yönetmen düşünsün. Bana biraz Tarantino ya da yumuşak bir Lars von Trier'cilik oynayabileceği bir film yapmak istemiş gibi geldi. Rahatsız edicilik çekim teknikleriyle bile üst seviyede diyebilirim. Sinematografi, müzik kullanımı ve sahnelerin sadeliğiyle sanat filmi olduğunu da gösteriyor. Konunun sofistikeliğine ve çarpıcılığına rağmen sade bir hikaye ve senaryo olması da bunu destekliyor. Üstüne çok şey konuşulabilecek ve birçok analiz kasılabilecek basit yapılı bir film. Birkaç da temel mantık hatası dikkatimi çekti. Yani biraz ortada bırakan bir film. Güzel ama of aman allahım dedirtecek bir film değil. Aynı şekilde, herkesin izlemesi gereken ama efsane de denemeyecek bir film. Bakınca genel olarak Poor Things standardında.
Film
6.0/10
(9 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : The Substance
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Ecrin Güvenaltın
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Rüzgarın yönünü değiştiremezsin ama yelkenlerini ona göre ayarlayabilirsin .
Kaynak: Quote Investigator .
15
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı
Çeviren 12 Ocak 2018 4 dk.

Pasifik dilleri üzerine yapılan geniş çaplı bir çalışma, dilbilgisi değişimini yönlendiren kuvvetlerin, sözcüksel değişimi yönlendiren kuvvetlerden farklı olduğunu ortaya koymaktadır. Sözcükler değişime karşı daha dirençliyken, dilbilgisi daha hızlı değişir ve etkileşimde bulunmayan dillerle olan temastan özellikle etkilenir.

Max Planck İnsanlık Tarihi Bilimi Enstitüsündeki bilim insanlarının öncülük ettiği uluslararası bir araştırma ekibi, bir dilin dilbilgisi yapılarının zaman içerisinde sözcüklerden daha hızlı değiştiğini o alanda uzun süredir devam eden bir varsayımı çürüterek keşfetti.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı ilçe merkezinde, tarla kenarında gözlemlenmiştir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökteki Ejderha Gözü

Bu manzaraya baktığınızda ne görüyorsunuz? Merkezdeki karanlık yerde yıldızlarla dolu gece gökyüzünü, sol tarafında da gün batımını görüyor musunuz? Peki her tarafa yayılmış bulutları? Ya da Samanyolu Galaksisi'nin ortadan inen şeridini? Bir tepenin üzerinde yer alan o terk edilmiş karakolun kalıntılarını görüyor musunuz? (Bu karakol, Rusya'daki Askold Adası'nda bulunmaktadır.) Veyahut bir kafa lambasıyla kendisini çevreleyen sürreal manzarayı seyreden o fotoğrafçıyı? (Bu panorama, Haziran 2025'te çekilen 38 görüntünün bir küçük gezegen efekti yaratacak şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.) Engebeli bir patikada sıralanan basamakları görüyor musunuz? Yoksa tek gördüğünüz bir ejderha gözü mü?

1 Temmuz 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Anton Komlev
Çeviren: Tolunay Dündar

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Avc1 _
Avc1 _
113K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 4 gün önce Sen de Cevap Ver

Doğal seçilimi oluşturan faktör sadece iyi genetiğin hayatta kalması değildir. Aynı zamanda en çok sonraki nesle aktarılandır. Günümüzde iyi veya kötü herhangi bir genin sonraki nesle geçmesi artan yaşam koşulları sayesinde arttı. Ancak dişi rollerin üremede seçiciliği hâlâ devam etmektedir.

İşin trajikomik kısmı günümüz kadınlarının erkek seçimi yapması erkeklerin zoruna gitmektedir. Ancak doğada doğal seçilimde kaliteli geni seçen rol dişilerdir. Günümüzde de böyle: bir kadın; uzun boylu erkeği, daha güçlü erkeği veya daha zekisini seçerek ilgili kaliteli geni sonraki nesle aktarmada payı bulunur. Yani bir bakıma kadınlar insanların evrimini sağlar.[1]

Düşünceniz bir bakıma doğru evet, sağlık olanaklarıyla en kötü koşullarda bile her türlü geni hayatta tutabiliyoruz. Bu doğal seçilimde kötü gözükse de hayatımıza renk katmadı değil. Evrim konusunda tabi ki endişelerimiz var ama bu bir son değil. Nitekim iyi kötü her türlü genin fazlaca bulunduğu, nüfusun çok fazla olduğu Hindistan bile yazılım sektöründe en önde gelenlerden. Sahi biyolojik evrimin yanında teknolojik evrimde mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası, doğal seçilim etkilendi ancak daha son bulmadı. Dişi rollerin etkisi hâlâ mevcut. Evrim endişeniz varsa dahi insan ırkını makineleşmek bekliyor olabilir.

Kaynaklar

  1. N. A. O. S. (US), et al. (2009). Mate Choice And Sexual Selection: What Have We Learned Since Darwin?. In the Light of Evolution: Volume III: Two Centuries of Darwin. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Batuhan Piren
Alıntıyı Ekleyen 28 Nisan 2023
Acıların bölüşülmesi değil, sevinçlerin bölüşülmesidir dostluğu yaratan
Kaynak: https://www.goodreads.com/author/show/1938.Friedrich_Nietzsche
25
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,006 Temmuz
Modern Fizikten Parçacık Fiziğine
06 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 13 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

İnsanoğlu tarihi boyunca etrafında gördüğü maddeyi ve gökyüzünde gördüklerini anlamaya, anlamlandırmaya çalıştı. Bu hedefte 20. yüzyılla beraber maddenin temel yapısı ve evrenle ilgili bilgilerimiz büyük oranda arttı. Bu bir haftalık derste, özel görelilik ve kuantum fiziğinin ortaya çıkışından, parçacık fiziğinde yaptığımız keşiflere kadar son yüz yıl içerisindeki gelişmeler anlatılacak, henüz cevabını bulamadığımız sorulara olası cevaplar anlatılacaktır.

Devamını Göster
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close