Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Eylül Er
Eylül Er
61K UP
Çeviren 30 Temmuz 2020 27 dk.

1930-40’larda sigara içmek hem erkeklerde hem de kadınlarda bir norm haline geldi ve birçok hekim de o dönem sigara içiyordu. Aynı zamanda, halk arasında sigaranın sağlığa zararlarıyla ilgili endişeler de artışa geçmişti. Tütün şirketleri, stratejik bir hareketle doğrudan hekimlere atıfta bulunan reklamlar tasarladılar. Hekimleri içeren reklam kampanyaları, 1950'lerin başlarına doğru gelişirken, tütün şirketlerinin yetkilileri, tüketicilerini kendi markalarının güvenli olduğuna dair inandırmak için "hekim imajı"nı kullandılar.

Bu reklamlar ayrıca, sigara aleyhinde çoktan sistematik sağlık kanıtlar birikmiş olmasına rağmen, tekil doktorların klinik yargılarının sigara içmenin zararlarının belirleyicisi olmaya devam etmesini öneriyordu. Bununla birlikte, 1954'e geldiğimizde, endüstri stratejistleri, sigaraları etkileyen sağlık kanıtıyla ilgili artan kamuoyu endişesi karşısında reklamlardaki doktor imgelerini artık güvenilir bulmamaya başlamıştı.

116
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Hacer Aslan
Hacer Aslan
132K UP
Yazar 17 Kasım 2023 7 dk.

Karbon nanotüpler hibritleşmiş karbon atomlarının altıgen düzenlenmesinden oluşan karbon allotroplarıdır.[1][2] Silindirik tüplerle birleştirilirler ve tek bir grafen tabakası veya Van der Waals kovalent olmayan kuvvetler aracılığıyla bağlanan birden fazla grafen tabakasıyla oluşturulabilirler.[3] Tek duvarlı karbon nanotüpler, 1-2 nm çapında yuvarlanmış bir grafen tabakasından oluşurken çok duvarlı karbon nanotüpler çapı 100 nm'ye kadar olan ikiden fazla yuvarlanmış grafen tabakasından oluşmaktadır.[4]

23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Endı Sıkul
Endı Sıkul
7K UP
İnceleyen6 13 Nisan 2024
Bu kanalı daha yeni keşfettim. Oldukça faydalı kişisel gelişim kitapları öneriyorlar, ama bildiğimiz: "Evrene enerji gönderin sizin bir şey yapmanıza gerek yok, yatın aşağı!" tarzında değil. Bu konuda emin olabilirsiniz. Bunun yerine gayet faydalı videolar çekiyorlar.

Kanal sahipleri oldukça birikimli ve faydalı videolar yapıyorlar. Bir göz atmanız gerektiğini düşünüyorum. Zaten yalnızca kişisel gelişim videoları yapmıyorlar bunun haricinde oldukça bilgilendirici videoları var, shorts videoları var.

Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Youtube Kanalı
9.7/10
(29 Kişi)
Puan Ver
@karavandakiadam
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Mert Arslan
Mert Arslan
55K UP
İnceleyen4 1 gün önce
John Wick Serisinin devamı olan bu film açıkçası John Wick tarzı bir etki veriyor.Ben bu filmin incelemesini daha önce Doguqn Studios adlı kanaldan seyrettim.Ve John Wick Film serisinin devamını getirecek bir spinoff film olacak dedi.Ve Öyle bir spinoff filmi olarak çıktı.Ben şahsen seyretmedim.Seyredersem düşüncem bu filme karşı değişebilir.Ama Arada olan bir spinoff yapımı seyretmek John Wick serisini daha kolay bir şekilde anlamamı sağlayacak teşekkürler
Film
5.8/10
(5 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 17 Haziran 2022 36 dk.

Akademik çalışmalarının büyük bir kısmı yerel dergilerde yayınlanmış botanik makalelerinden oluşan, Sorularla İslamiyet sitesinin yazarlarından olan ve eserleri arasında "Bediüzzaman Said Nursi’nin Tesbitleri Işığında Millî ve Manevî Problemlerimizin Hal Çareleri" gibi çalışmalar bulunan Adem Tatlı, TÜBİTAK'ın "Ansiklopedi" adını verdiği kısımda "Biyolojik Evrim" konusunda bir girdi yayınladı.

Bu yazımızda, yazarın girdi boyunca yaptığı tüm hataları tek tek teşhis edecek ve bunların bilimsel doğrularını, akademik kaynaklarıyla birlikte öğreneceğiz.

130
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Kerem Algüzey
Yazar 11 Şubat 2020 23 dk.

İnsanlık bugüne kadar pek çok bilimsel atılım yapmış, tüm dünyayı küresel olarak etkileyen pek çok buluş gerçekleştirmiştir. Bilimsel atılımların ve insanlığın durmadan ilerleyişinin önündeki en büyük engellerden bir tanesi de enerji ve ham maddenin doğal kaynaklarla sınırlı olmasıdır. Siz değerli okurlarımıza bu sınırlamayı insanlık için büyük ölçüde kaldıran, hayatlarımızı hem iyi yönde hem de kötü yönde derinden etkileyen petrolü anlatmayı, bunu da olabildiğince geniş bir yönden ele almayı hedefliyoruz. İyi okumalar dileriz!

Yazımıza başlarken petrolün önce ne olduğunu açıklamak doğru olacaktır. Petrol çoğunlukla sıvı hâlde bulunan, çeşitli renklerde bulunabilen, yağ kıvamında bir maddedir. Yoğun, kolaylıkla alev alabilen petrol, yeryüzünde doğal olarak bulunan katı, sıvı ve gaz hâldeki hidrokarbonların bir karışımıdır. Petrol kelimesi Latince "petra" ve "oleum" kelimelerinden türemiştir. Petra, Latince "kaya" anlamına gelirken, oleum kelimesi de "yağ" anlamına gelir. Ham petrolün rengi çıkarıldığı yere göre farklılık gösterebilir. Petrolün renginin değişkenlik göstermesinin sebebi, içeriğinde bulunan hidrokarbonların çeşitleri ve karışım oranlarındaki farktır.

92
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Anonim
Anonim Üye 14 saat önce Henüz cevap yok.
Videoda daha çok takipçilere seslenilmiş ancak Evrim Ağacı'nda yazılar yazan, seslendiren ve farklı şekillerde katkı sağlayan birçok gönüllü var. O gönüllülerden biri olarak ben ve diğer gönüllü arkadaşlar bu işin tam olarak neresindeyiz? Durum bu kadar vahimse, üretmek için gerçekten emek veren ve zamanından ayıran içerik üreticileri neden yazmaya ve üretmeye devam etmeli? Bizim için de bir şey söyleyebilir misiniz?
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj
Teşekkürler, Gülşah Güler!

Evrim Ağacı'na bugüne yaptığın tüm katkılar için çok teşekkürler! Evrim Ağacı'nda yayınladığın veya yayınlanmasına katkı sağladığın 11 içerik sayesinde Türkiye'de bilimsel bilgiye erişim bir o kadar kolay. Hep birlikte, daha da güzel işler başarmaya devam!

Devamını Göster
Teşekkürler, Gülşah Güler!
Berkay Kalaycık
Çeviren 5 Ağustos 2021 14 dk.

Akdeniz tipi iklim bölgeleri (AİB) beş kıtaya yayılmıştır: Afrika, Avustralya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika. Bitki örtüsü (yakıt) büyümesini sağlayan serin ve yağışlı kışlar ve bitki örtüsünün tutuşabilirliğini artıran sıcak ve kuru yazlar ile karakterize edilen, güçlü bir mevsimsel iklimi paylaşırlar. Buna bağlı olarak, ekolojik ve evrimsel süreçler ile insan toplumları, Akdeniz tipi iklim bölgelerinin çoğunluğunda, ateş tarafından güçlü bir şekilde şekillendirildi.

Daha yakın zamanlarda, peyzaj ve iklimde yaşanan insan kaynaklı değişimler, yangın rejimlerinde ve dolayısıyla Akdeniz tipi iklim bölgelerinin beşinde de sosyo-ekolojik etkilerinde güçlü değişikliklere yol açmıştır. Son yıllarda artan nüfus, vahşi yaşam alanı ile kentsel alan arayüzüne (veya kısaca "VKA", yaban hayatı alanları ile kentsel alanların iç içe bulunmasını ifade eder) milyonlarca yeni insan ile barınak getirdi ve şiddetli yangın dönemlerinde ısınma ve kuruyan iklimler ve buna artı olarak meydana gelen tutuşmalar (çoğunlukla antropojenik), ekstrem orman yangını olaylarının (kısaca "EOO") yaygınlığının artmasına neden oldu. Ekstrem yangın olayları da, genellikle çok geniş yanan alanlara ve insan yaşamı ve onun varlıkları üzerinde önemli etkilere neden oldu.

40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Deniz Karan
Deniz Karan
20K UP
5 gün önce
Ölüm dediğimiz şey de bir yanılsama aslında. Organizmalar öldüklerinde yok olmuyorlar yalnızca fiziksel bütünlükleri kaybolmuş oluyor. Buna bağlı olarak belki bilinç bütünlüğümüz de parçalanıyor olabilir. Ya portakal suyu içerken fark etmeden atalarımın bilinç parçasını içiyorsam? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayşegül Şenyiğit Özdil
Uyarlayan 22 Ağustos 2017 20 dk.

Yaşlanma, ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Yaşlılık, nüfus istatistikleri çerçevesince, yaşa bağlı olarak ölüm oranında bir artış ve doğurganlıkta bir düşüşle tanımlanmaktadır (Görsel 1'e bakınız).[1][2] Bu durum, evrimsel bir çelişki barındırır: Doğal seçilim, organizmaları en uygun şekilde sağkalım ve üreme başarısına (Darwinci uyum başarısına) sahip olacak tarzda tasarlıyorsa, o halde evrim, neden ilk iş olarak yaşlanmayı önlemez?

Aristo'dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladılar. Örneğin Romalı şair ve düşünür Lucretius, De Rerum Natura (Nesnelerin Doğası Üzerine) adlı eserinde, gelecek kuşaklara yer açtığı için yaşlanmanın ve ölümün faydalı olduğu fikrini savunmuştur. Bu görüş, biyologlar arasında 20. yüzyıla kadar tutunmuştur.

89
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Poyraz Savaş
Türü Ekleyen 1 gün önce
Coraciiformes yalıçapkınları, arı kuşları ve gökkuzgunlarından oluşan bir kuş takımıdır. Coraciiformes genellikle renkli kuşlardan oluşan bir takımdır. Bu takımın üyeleri, avlarını etkisiz hale getirmek için onları yüzeylere çarpmalarıyla bilinir.
2
Söz
Japhet As
Japhet As
47K UP
Alıntıyı Ekleyen 11 Nisan 2023
Silahların gürültüsü, yasaların sesini boğar.
Kaynak: Denemeler
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ecrin Güvenaltın
Ben bir sayısal okuyan bir öğrenciyim. 5 saat önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Metehan Görücü tarafından sorulmuştur.
Neden kaslarımız durduk yere titriyor/seğiriyor?
Neden kaslarımız durduk yere titriyor/seğiriyor?

Kasların durduk yere titremesi, genellikle miyoklonus veya tremor olarak adlandırılan istemsiz kas hareketleridir. Bunlar çoğu zaman zararsız olsa da, bazen altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilirler. Bu yüzden çok sık yaşanırsa doktora gitmeni tavsiye ederim . İşte kasların durduk yere titremesinin (seğirme veya tremor) yaygın nedenleri:

Yaygın ve Genellikle Zararsız Nedenler

Stres ve Kaygı: Yoğun stres, anksiyete veya panik durumları vücudun adrenalin salgılamasına neden olarak kaslarda titreme ve seğirmelere yol açabilir. Nefes çalışmaları yapabilirsin .

Tüm Reklamları Kapat

Yorgunluk ve Uykusuzluk: Kasların aşırı yorulması veya yeterli uyku alınamaması kaslarda istemsiz kasılmalara neden olabilir. Uykuya dalarken yaşanan ani sıçramalar (hipnogojik seğirme) da bu kategoriye girer. Uyku düzenini tekrar düzenleyebilirsin .

Aşırı Kafein Tüketimi: Kafein, sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahiptir ve fazla tüketildiğinde kaslarda titreme veya seğirmelere yol açabilir. Kahve , çikolata vb. Şeylere bir süre ara ver .

Beslenme Bozuklukları: Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi elektrolit dengesizlikleri veya B12 vitamini eksikliği kas fonksiyonlarını etkileyerek titremelere neden olabilir.

Fiziksel Yorgunluk veya Aşırı Egzersiz: Kasların aşırı zorlanması veya uzun süreli egzersiz sonrası kaslarda titreme görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hıçkırık: Hıçkırık da diyafram kasının istemsiz bir seğirmesidir. Bu en yaygın olanıdır .

Altta Yatan Sağlık Sorunları !!!

Eğer kas titremeleri sık, şiddetli, sürekli hale geliyorsa veya başka belirtilerle birlikte görülüyorsa, altta yatan bir sağlık sorunu olabilir. Bu durumlar şunları içerebilir:

Nörolojik Hastalıklar:

Parkinson Hastalığı: Genellikle istirahat halinde ortaya çıkan, ellerde ve kollarda belirgin olan bir titreme türüdür.

Esansiyel Tremor: En sık görülen hareket bozukluğudur. Genellikle ellerde görülür ve hareketle artabilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık görülebilir.

Multipl Skleroz (MS): Sinir sistemini etkileyen otoimmün bir hastalıktır ve kaslarda titremelere yol açabilir.

Epilepsi: Nöbet bozuklukları kas spazmları ve titremelere neden olabilir.

Beyin Hasarı veya İnme: Beynin kas hareketini kontrol eden bölgelerindeki hasarlar titremelere yol açabilir.

Sinir ve Omurilik Yaralanmaları: Sinirlerin hasar görmesi, kasların istemsiz hareket etmesine neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tiroid Bozuklukları (Hipertiroidizm): Tiroid bezinin aşırı çalışması, metabolizma hızını artırarak titremelere neden olabilir.

Düşük Kan Şekeri (Hipoglisemi): Kan şekerinin düşmesi, vücudun bir tepkisi olarak titremeye yol açabilir.

Böbrek veya Karaciğer Yetmezliği: Bu organlardaki işlev bozuklukları, vücutta toksin birikimine ve dolayısıyla kas titremelerine neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı İlaçların Yan Etkileri: Bazı antidepresanlar, antipsikotikler, astım ilaçları veya sakinleştiriciler gibi ilaçlar titremeye neden olabilir.

Genetik Bozukluklar: Nadiren de olsa bazı genetik bozukluklar kas titremelerine zemin hazırlayabilir.

Bunları ciddi sorunlara yol açabilir Bu yüzden dikkat et .

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Tüm Reklamları Kapat

Eğer kas titremeleriniz:

Günlük yaşamınızı etkiliyorsa,

Şiddetli ve uzun süreliyse,

Eşlik eden başka belirtiler (kas güçsüzlüğü, denge kaybı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu vb.) varsa,

Ani başladıysa ve geçmiyorsa,

mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmanız önemlidir. Doktorunuz titremenin nedenini belirlemek için fiziksel muayene, kan testleri veya elektromyografi (EMG) gibi ek testler isteyebilir.

Unutma, kas titremeleri çoğu zaman endişe verici değildir ancak altta yatan ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Bu nedenle şüphe duyduğunuzda profesyonel bir tıbbi değerlendirme almak her zaman en iyisidir. sana yardımcı olduysam ne mutlu bana .

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Salih Atlı
Salih Atlı
124K UP
Blog Yazarı 1 dk.

Canlıların (tek hücreli olandan en gelişmiş olana kademeli olarak yükselen kapasitede) kendi dışındaki dünyadan aldıkları sinyalleri kendileri için işe yarayan bilgiye dönüştürdüklerini biliyoruz. Bu sürecin asıl olarak bilgilenme- bilgi edinme faaliyeti olduğunu, ve edinilen bilgi (ler) nin o canlının temel ihtiyaçlarını dengeli ve sürekli olarak sağladığı durumda bu faaliyetin daha fazla bilgiye erişim için ilerlemediğini, bir anlamda bilişsel gelişimin durduğunu söylememiz mümkün görünüyor. Çevresel koşulların yaşamı ve üremeyi tehdit ettiği durumlarda canlı farklı yollar arayıp yeni bilgiler edinecek ya da soyu tükenecektir; varyasyon, adaptasyon ve kopyalama ile ilerleyen evrimsel süreç.

En gelişmiş olduğuna gezegeni kolonileştirmiş olmasına bakarak karar verdiğimiz insan bu bağlamda en bilgili canlıdır. Ama bu bilgili oluşa herhangi başka bir anlam yüklenebilir mi, bilinçli miyiz? Bu noktada insan bilgisinin iki seviyedeki ilerleyişini mercek altına almak işe yarayabilir. Bireysel seviyedeki tutum ve davranışlarla topluluk seviyesinde olanlar farklı örüntülere sahiptir. Bireysel bilişin kapasitesi tarih boyunca artarken topluluk seviyesi belki de tekerrürden ibaret. Biliş kapasitesini bilinç olarak okuduğumuzda topluluk seviyesinde yerinde sayan bir bilince sahibiz; dışımızdaki dünyaya ait bilgideki artışla topluluk seçimleri eşit biçimde ilerlemiyor sadece araçlar değişiyor. Öyle ki bireysel tutum ve davranışlarımızın değerlendirilmesi adına sürdürülebilir yönergelere (kültürümüz) ve rasyonel kriterlere sahipken topluluk seviyesinde bunun yerine sabit örüntüler, irrasyonel seçimlerle karşılaşıyoruz; sanki bilinç bulanıklaşıyor. Kritik eşikler söz konusu olduğunda (sağkalım ve üreme) toplumsal tercihlerimiz her seferinde evrimin standart mekanizmalarına tabi kalıyor önce can sonra kademeli olarak genetik yakınlarımız; standart memeli ''bilinci''.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close