Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Ayşenaz Subaşı
İnceleyen10 3 gün önce
Beni en çok etkileyen korku filmlerinden biridir. Belki de çok rahatsız edici bir korku filmi olmasına rağmen renkli, canlı ve hayat dolu bir dış görünüşe sahip olduğu için böyle hissettirmiştir.
Bu film, insan beyninin ne kadar etkilenebileceğini, ruhun nasıl paramparça edilebileceğini mükemmel bir şekilde anlatıyor. Filmdeki ince manipülasyonları ve ana karakterlerin farkında bile olmadan düştükleri durumu izlemek inanılmazdı. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film.
Film
7.3/10
(10 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Midsommar
Yönetmen: Ari Aster
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Burak Albayrak
Ekleyen 29 Mayıs 2022 42 dk.

Kan basıncı, kanı dolaşım sisteminde hareket ettiren kuvvettir ve yaşam için hayati önem taşır. Kanımızı dolaşım sistemi etrafında akmaya zorlayan basınç olmadan, atardamarlarımız aracılığıyla dokulara ve organlara oksijen veya besin iletilemez. Bağışıklık ve insülin gibi hormonlar için beyaz kan hücresi ve antikor sağladığı için de ayrıca hayati önem taşır.

Hipertansiyon, atardamarlardaki kan basıncının tehlikeli bir şekilde yükseldiği, uzun süreli tıbbi bir durumdur ve genellikle semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, uzun süreli hipertansiyon, felç, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon, periferik arter hastalığı, görme kaybı, kronik böbrek hastalığı ve bunama için önemli bir risk faktörüdür.

46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
G. Deniz Salalı
Yazar 7 Kasım 2020 9 dk.

Pandemiyi önlemedeki en büyük umudumuz, COVID-19’a karşı başarılı bir aşı geliştirilmesi olarak görünüyor. Ancak başarılı bir aşının geliştirilmesi tek başına yeterli olmayacak. Bir aşının başarılı olup sürü bağışıklığının sağlanması için, toplumda yeterli sayıda insanın aşılanması gerekiyor. Bunun için aşı temini kadar, insanların aşı yaptırmaya karşı olan tutumları da önemli.

İnsanların neden bazı inanç ve fikirleri diğerlerinden daha çekici bulduğu, birçok evrimsel davranış bilimci gibi benim de hep ilgimi çekmiştir. Pandeminin başlangıcından beri birçok insanın yeni koronavirüsün kökeni hakkında farklı teorilere inandığını gözlemledim. Bu nedenle, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden meslektaşım sosyal psikolog Mete Sefa Uysal ile birlikte, yeni koronavirüsün kökeni ve insanların potansiyel COVID-19 aşısı hakkındaki görüşleri üzerine bir araştırma yapmaya karar verdik. Türkiye'den 3936 katılımcıya ve Birleşik Krallık’tan 1088 katılımcıya potansiyel bir COVID-19 aşısına ilişkin aşı olma isteklerini ve virüsün kökenine yönelik inançlarını [doğal (örn. vahşi yaşamdan kaynaklanan) / yapay (örn. bir laboratuvarda üretilen) / emin değil)] sorduk.

70
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Enes Soylu
Enes Soylu
16K UP
İnceleyen9 2 gün önce
Atmosferi,gerilimi,oyunculuklarından dolayı 5 bölümü sıkılmadan izleyebilirsiniz.Senaryo güzel ama nadiren gerçekçiliğini kaybediyor,dizi kısa olduğundan dolayı başlarda bariz hissediyorsunuz:Sırf onur nişanı için mi bu riskleri göze aldılar anlayamadım,arka plana bakmak lazım ama nükleer fizikçiye güvenmek yerine devletin ideallerine sırt dayamak;sanırım gülünç olduğu kadar gerçek bir durum.Dyatlov'un yandaşları cesaretlerini kaybedip 1 milyon insanın canına kastetme yolunda ilerlediğinde kafamızdan pek iyi kelimeler geçmiyor.Komünist yönetimin ne kadar hassas,aynı zamanda sert ve acımasız olduğunu görüyoruz.Kamuoyunun ve basının cesaretinin,iyi niyetinin ne kadar paha biçilemez bir şey olduğunu görüyorz.
Dizi
9.9/10
(71 Kişi)
Puan Ver
Yalanların Bedeli Nedir?
Yönetmen: Johan Renck
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Çeviren 29 Mayıs 2021 2 dk.

Carl Stewart, üst düzey bir İngiliz marketinde bir kalıp mavi Stilton peyniri bulduğu için çok heyecanlandı. Bu zengin tatlı, kremsi peyniri avcunun içine koydu ve hemen bir fotoğrafını çekip, çoğunlukla uyuşturucu satıcıları tarafından kullanılan, şifrelenmiş bir mesajlaşma uygulamasında paylaştı.

39 yaşındaki Stewart'ın farkında olmadığı şey, o fotoğrafı paylaştığı anda, kendini polise teslim ediyor olduğuydu.

44
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 13 Mart 2013 1 dk.

Özellikle yüz, kirpik, burun ve kaş kıllarınız olmak üzere vücudunuzdaki tüm kılların köklerinde bulunma ihtimali olan ve kirpik maytları olarak bilinen hayvanlar yaşadığını biliyor muydunuz?

İnsan türünde bu maytlardan 2 farklı tür yaşamaktadır: Demodex folliculorum ve Demodex brevis. Trombidiformes takımının Demodicidae ailesine ait, parazitik yaşayan bu maytların neredeyse hiçbir zaman dikkate değer bir zararları yoktur. Elbette, parazitik olmaları bakımından size hiçbir şey kazandırmadan kaynaklarınızdan kullanırlar ve korunurlar; ancak yine de bunun size etkisi yok denecek kadar azdır. Görselde de görüldüğü gibi kıl köklerinde yaşarlar. Boyları genelde 0.1 milimetre ile 0.4 milimetre arasında değişir. Nadiren de olsa bazı iltihaplanmalara neden olabilirler.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Umut Endiz
Umut Endiz
110K UP
Üye 1 gün önce Henüz cevap yok.
116 görüntülenme
Bu böcek cinsini bilen var mı?
Bu böcek cinsini bilen var mı?
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Pınar Cakova
Çeviren 4 gün önce 5 dk.

Gıda takviyeleriyle ilgili reklamları izlediğinizde veya süpermarket reyonlarında dolaştığınızda yediklerinizin yeterince besleyici olmadığı izlenimine kapılabilirsiniz. O halde antioksidanlar gibi faydalı bileşenleri pratik bir hap haline getiren takviyelerden destek almak varken kendinizi neden sadece meyve sebze tüketmekle sınırlayasınız ki?

Bu mantıklı bir fikir gibi görünüyor. Eğer brokoli ve havuç gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunan antioksidanlar sağlığımız için faydalı ise aynı bileşenleri içeren bir takviyeler de faydalı olmalı, değil mi? Ancak durum tam olarak öyle değil!

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 15 Mayıs 2024 Sen de Cevap Ver

Bu ve buna benzer pek çok soru bu platformda soruldu ve görünen o ki sorulmaya devam edecek. Eski cevapların kapsamını genişleterek cevap vereceğim için tekrar cevap vermekte bir sakınca görmüyorum.

Öncelikle kütle kavramını iyi anlamamız lazım, isterseniz Newton'un ikinci yasasına göre tanımına bakalım. Kütle; cismin herhangi bir kuvvet tarafından ivmelenmeye karşı gösterdiği dirençtir. Bu tanımı şu şekilde değerlendirebiliriz; uzayda herhangi bir noktada durağan halde öylece durduğunuzu düşünün, size bir birim ivme kazandırmak için belirli bir kuvvet ile itmem gerekir, sizin ivme kazanacağınız bu itme kuvveti kütleniz ile eşdeğer oluyor. Dikkat ederseniz uzayda öylece durduğunuzu varsaydık, yani bir durağanlıktan bahsettik, bu değer aslında sizin durağan kütlenizdir. Peki, belirli bir yönde belirli bir ivmeniz olsaydı gene aynı kuvvet ile ivmenize bir birim daha katacak şekilde ivme kazandırabilir miydim? Cevabımız hayır! Artık daha güçlü bir kuvvete ihtiyacımız olurdu, işte bu durum için "cisimlerin hareketinin niceliğine yani momentumuna bağlı göreli kütlesi vardır" diyoruz. Fotonlara gelecek olursak; Evet, durağan kütleleri gerçekten yok ancak, momentumlarına bağlı göreli kütleleri var.

İkinci iyi anlamamız gereken durum kütle çekim; aslında hiç bir cisim kütlesi ne olursa olsun başka bir cismi çektiği, ittiği falan yok. Bizler durumu açıklayabilmek için böyle kavramlar kullanıyoruz. Einstein'ın bize öğrettiği neydi? "Kütleler uzayı büküyor", yani işin içine eğri uzay giriyor. Fotonlar açısından duruma bakacak olursak; Diyelim ki bir foton karadeliğin neden olduğu eğri uzayın etkisi ile etrafında dönüyor olsun. Fotonun bir bilinci olsa ve "niye burada dönüp duruyorsun" diye soracak olsak, fotonun cevabı şu olurdu "benim dönüp durduğum falan yok, doğama uygun bir şekilde, yani elektromanyetik dalga hareketine uygun olarak dosdoğru yoluma gidiyorum" derdi. Gerçekten de foton eğri uzay geometrisi açısından bakıldığında düzgün bir şekilde yoluna gitmektedir. Görseli anlamaya çalışın.

Tüm Reklamları Kapat

Eğri Uzay Geometrisi
Eğri Uzay Geometrisi

Görselde gördüğünüz gibi yıldızdan gelen foton başka büyük kütleli bir cismin yanından geçerken sanki yolunu değiştirmiş gibi görünüyor ve buna neden olan şey uzayın eğri geometrisidir, oysa foton açısından hala kesik çizgiler ile belirtilen rotada düzgünce yoluna gitmektedir.

Karadeliğin neden olduğu ve uzayın maksimum büküldüğü olay ufkunun içinde karadeliğe yolculuk eden fotona ne oluyor bilmiyoruz, uzay-zaman ikiliğinin anlamını yitirdiği tanımsız bir tekillik durumu söz konusu. Ancak, kesin olarak emin olduğumuz bir şey var; foton asla bu karadelikten kaçamayacak. Kısaca kaçış hızından bahsedecek olursak; kütlelerin neden olduğu eğri uzayın etkisinden kurtulabilmek için belirli bir hızın üstüne çıkmanız gerekir, örneğin bu Dünya için 11,2 km/sn dir. Bir cismi bu hızda yukarı fırlatırsanız, cisim eğri uzayın etkisinden kurtulur ve uzaya savrulur. Karadeliklerin kurtulma hızı kesinlikle 300.000 km/sn den büyüktür. Işığın hızı bu değerin biraz altında olduğu için düştüğü karadelikten asla kaçamayacaktır.[1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. Taner Güler. Evrenin İşleyişine Dair Temel Bir Özellik: Kütle. (8 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Bilimkurgu Kulübü | Arşiv Bağlantısı
  2. Z. Emecan. Kaçış Hızı Nedir? (Kurtulma Hızı): Uzaya Nasıl Çıkarız? • Kozmik Anafor. (18 Mart 2016). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Kütle Nedir? Ağırlık Nedir? İkisi Arasındaki Farklar Nelerdir? - Evrim Ağacı. (5 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  4. M. Taşdemir. Lorentz-Minkowski Uzayında Eğri Ve Yüzeylerin İncelenmesi - Evrim Ağacı. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
505K UP
2 gün önce
Yeni bir uluslararası araştırma, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5°C hedefinin kutup buzullarını korumak ve deniz seviyesindeki hızlı yükselişi önlemek için yetersiz olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, güvenli bir iklim sınırı olarak 1.0°C artışın daha uygun olabileceğini belirtiyor. Çalışma, geçmiş sıcak dönemlerden elde edilen veriler, mevcut buz kaybı ölçümleri ve gelecek projeksiyonlarını birleştirerek deniz seviyesinin önümüzdeki on yıllarda on yılda 20–30 cm artabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, mevcut küresel ısınma hızının geçmiş jeolojik dönemlerle kıyaslanamayacak kadar hızlı olduğuna dikkat çekiyor. Buz tabakalarının yılda yaklaşık 370 milyar ton eridiği belirtilirken, model tahminlerinin bu değişimi olduğundan düşük yansıttığı vurgulanıyor.

Ayrıca, düşük enlemlerde deniz seviyesinin daha hızlı yükseldiği, bu nedenle Bangladeş, Vietnam ve Belize gibi bölgelerin ciddi risk altında olduğu aktarılıyor. Bilim insanları, sıcaklık artışı 1.5°C’yi geçse bile, uzun vadeli güvenli iklim hedeflerine ulaşmak için daha katı hedeflerin belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Bilim insanları, küresel ısınmanın artık geri döndürülemez eşiklere yaklaştığını ve siyasi çekişmelerin ötesinde acil bilimsel eylem gerektiğini vurguluyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hebun Canbey
2 gün önce
Ölümsüz olmak için bütün hücrelerimizi kanserleştirmemiz mi gerekir? 
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close