Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha fazlası için kaydır
Tüm Reklamları Kapat
Emily Willson
14 saat önce
Celebrate any birthday with InviteFlare's versatile invitations. Customizable designs suit kids, teens, or adults. Edit easily and share digitally or print. Create invites that fit any age or theme for a party that feels truly special!
Visit us at https://www.inviteflare.com/invitations/birthday
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Begüm Çimen
Begüm Çimen
3,275 UP
Çeviren 30 Ağustos 2018 19 dk.

İnsanlara olan ihtiyaca ne sebep oldu? Zeka mı? Kendi bilişsel evrimimizi anlamak için yaşayan en yakın atalarımıza, yani insan olmayan primat kuzenlerimize bakabiliriz.

Biliş, çevreden gelen bilgileri yorumlama, bunları birbirine bağlama ve elde edilen bu kişisel bilgileri gelecekteki durumlara ve problemlere uyarlayabilme yeteneğidir (Cheney ve Seyfarth, 1990). Böylesi önemli bir durum, hayvanın uyum başarısını geliştirmesini sağlar. Tüm hayvanlar yiyecek aramak, av olmaktan kaçınmak ve eş bulmak için çevrelerini anlamak zorundadırlar. Primatlar diğer taksonlar arasında, içinde bulundukları dünyayla nasıl baş ettikleri konusunda esneklikleri ile öne çıkmaktadırlar. Primer beyin büyüklüğünün ve buna bağlı olarak bilişsel yeteneklerinin gelişimini ilerleten ve önemli seçilim baskıları olduğu düşünülen karmaşık fiziksel ve sosyal dünyalarda yaşarlar (Byrne, 2000; Reader et al., 2011). Buna göre, öncelikle, fiziksel çevrelerini nasıl anladıklarını anlatacağız; daha sonra ise sosyal bilişi tartışmaya devam edeceğiz.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Felsefe konusunda geliştirebilirsin.

Cengiz Öztürk
6 gün önce
Merhaba ben cengiz ailenize yeni katıldım merhaba demek istedim
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Deha Kaykı
Deha Kaykı
196K UP
Yazar 16 Eylül 2023 25 dk.

Türdiriltimi (İng: "De-extinction") veya "diriltme biyolojisi", soyu tükenmiş türlerin bireylerine (genellikle genetik olarak) benzer canlı organizmaların yeniden oluşturulma sürecini ifade eder. Özellikle kuşlar gibi ekosistemlerde kritik roller üstlenen türlerin neslinin geri döndürülmesi, ekolojik dengeyi sağlama ve doğal yaşamın sürdürülebilirliğini artırma potansiyeli taşımaktadır. Bu çalışmalar, nesli tükenmiş kuş türlerinin genetik materyaliyle modern teknolojinin imkanlarının etkili bir şekilde birleştirilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Bu yaklaşım, daha önce denenmemiş alanlara da adım atmayı ifade eder; çünkü kullanılan yöntemler, geleneksel sınırların dışında tamamen yeni ve yenilikçi yaklaşımları içermektedir. Bu yazımızda, özellikle kuşlar perspektifinden türdiriltimi konusunu ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

Türdiriltimi gerçekleştirilirken yapay seçilim yoluyla geri ıslah (İng: "back breeding"), genom düzenlemesi gibi teknikler kullanılır. Ancak bu noktada başka alternatif bir yolda, klonlama tekniğini tercih etmektir. 1990'lı yıllarda koyun Dolly'i üretmek için somatik hücre nükleer transferi (SCNT) isimli yöntem geliştirilmiş ve türdiriltimi çalışmaları yeni bir soluk kazanmıştır. Yakın süreçte, Kuzey Amerika türü olan karaayaklı gelinciklerin (Mustela nigripes) Elizabeth Ann isimli bireyinde başarılı bir klonlama çalışması yapılmıştır. Klonlanan gelincik, yaklaşık 30 yıl önce ölmüş, Willa isimli bireyin bir klonuydu. Willa öldüğü zaman bilim insanlarınca vücudu dondurulmuş ve bu sayede DNA bilgisi korunabilmişti. Bu ve bunun gibi örneklerden de anlayabileceğimiz gibi klonlama tekniği memeliler üzerinde uygulandığında başarılı sonuçlar vermektedir.[1]

39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Kaan Çetin
Kaan Çetin
20K UP
Türü Ekleyen 3 gün önce
A. napellus Aconitum cinsinin bir üyesidir. Bitki toksik etkisiyle bilinir. Özellikle Avrupa'da yetişir.
3
Umut Karip
Umut Karip
184K UP
Uyarlayan 11 Aralık 2023 16 dk.

Serotonin, "monoamin nörotransmitter" olarak da bilinen, sinir hücreleri arasında bilgi taşıyan bir nörotransmitterdir.[1] Bu kimyasal bilgiler vücudunuzun nasıl çalışacağını belirler.[2]

Serotoninin depresyonla ilişkili olabileceği fikri ilk kez Alec Coppen tarafından 1967 yılında ortaya atılmıştır. Coppen, serotonin ve diğer nörotransmitterlerin beyindeki seviyelerinin duygudurum bozukluklarıyla ilişkili olabileceğini öne sürmüştür. Coppen'in, "Affective Disorders: The Biochemistry" adlı makalesiyle ilk kez paylaşılan bu hipotez Serotonin Hipotezi olarak bilinmektedir.[1] Kimyasal dengesizlik hipotezi hakkındaki genel fikir, nöronlar arasındaki sinapslarda belirli nörotransmitterlerin eksik olması durumunda uyarı iletiminin engelleneceği ve bunun depresyona yol açacağı yönündedir.

56
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 22 Şubat 2012 2 dk.

Walpole, bu kısa ve öz sözünde gerçekten çok önemli bir noktaya vurgu yapıyor. Bilim, bir açıdan bakıldığında, hata yapma sanatıdır. Bir mühendisin şunu dediğini sıklıkla duyarsınız: "Hiçbir zaman bir ürün, ilk denendiği anda çalışmaz." Mutlaka hatalar olacaktır. Benzer şekilde, doğa bilimlerinde de ileri sürülen hipotezler pek nadiren ilk atışta %100 isabetlidir. Çoğu zaman onlarca, hatta yüzlerce defa açıklamak istediğimiz soruna yönelik geçici cevaplarımız olan hipotezlerimizi değiştirmek, güncellemek, geliştirmek zorunda kalırız. Bunu yapmamızı sağlayan, hatalarımızdır. Hatalar, her ne kadar toplum içerisinde negatif anlamlı bir sözcük haline getirildiyse de, bilim için sıradan bir gerçekliktir. Şöyle ifade edelim: Hatalar olmasaydı, bilim olmazdı.

Ancak hata demişken, yanlış anlaşılmasın... Hatanın binbir türlü çeşidi vardır ve bilimdekiler, bizim "dürüst hata" veya "faydalı hata" dediğimiz hatalardır. Bu hatalar, insan aklının ve bilimsel metodolojinin sınırlılığından kaynaklanırlar. Yapacak bir şey yoktur, istemsiz olarak oluşurlar. Yapan kişi bunu fark etmez, dürüsttür. Ancak bunu yapması müthiş avantajlıdır, zira hata sayesinde, gerçeğe bir adım daha yaklaşırız.

24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
63K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 2 gün önce Sen de Cevap Ver

Evet, bazı sürüngenlerde yavru bakımı evrimsel olarak gelişmiş olabilir. Çünkü bu sürüngenlerin yaşam alanları, yumurtalarının diğer canlılar tarafından besin kaynağı olarak kullanılmasından kaynaklı bazı sürüngenlerin yumurtalarına bakması gerekmektedir. Timsahlar en bilinen örnektir; yumurtaları korur, yavruları ağızlarında taşır. Bazı kertenkele ve yılan türlerinde de yumurtaları koruma davranışları görülür. Bu bakım genelde kısa süreli ve sınırlıdır, çünkü sürüngenler kuşlar ve memeliler gibi yüksek metabolizma ve sosyal yapı gerektiren uzun süreli ebeveynlik sistemlerine sahip değildir.

Kısaca, bazı tür sürüngenlerde yavru bakımı görülür ancak bu kuşlar gibi kapsamlı ve uzun süreli değildir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. besjournals.onlinelibrary.wiley. Yırtıcılık, Ebeveyn Bakımı Ifadesinde Popülasyonlar Arası Farklılıklara Neden Olur.. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2025. Alındığı Yer: besjournals.onlinelibrary.wiley | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ozan Karakaş
Ozan Karakaş
30K UP
Yazar 22 Aralık 2018 10 dk.

An itibariyle farkında bile olmadan olağanüstü bir iş başarıyorsunuz: Bu sayfanın arkaplanıyla renksel karşıtlık içinde bulunan birtakım simgelerin izleri retinanıza düşüyor; sinirler bu görsel veriyi retinadan alıp temporal lobda bulunan ve verinin “ne”liğine karar veren ventral yol üzerinden beynin arka kısmındaki görsel kortekse taşıyor; görsel kortekste tanınan ve tanımlanan veri, bu kez de “nerede” olduğunun tespit edileceği dorsal yoldan geçerek paryetal loba ve oradan da tümüyle (görsellik, farklı katmanlarıyla anlam, sesletim ve hatta belki etimoloji yönünden) kavranacağı, neredeyse eşzamanlı olarak da deneyimlerinizin ve düşüncelerinizin geri kalanıyla ilişkilendirileceği prefrontal kortekse iletiliyor. Neredeyse bir paragrafta açıklamaya çalıştığımız tüm bu süreç çeyrek saniyeden dahi kısa bir sürede meydana geliyor ve ortaya çıkan sonuç hepimiz için çok tanıdık: okuma.

Okumanın Tarihi isimli kitabında Alberto Manguel 1984 yılında Bağdat Arkeoloji Müzesi’nde gördüğü, üzerinde hayvanları ve “on” sayısını simgeleyen çeşitli oyuklar ve izler bulunan, insanın yazıya dair ilk üretimlerinden biri olan ve tarihte önemli bir noktayı imleyen yaklaşık altı bin yıllık iki kil tabletten bahseder ve şöyle der:

125
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Satürn’ün Dans Eden Auroraları

Satürn‘de auroraları ne harekete geçiriyor? Bilim insanları ne olduğunu bulmak için, Cassini uzay aracı tarafından başka amaçlarla alınan yüzlerce kızılötesi Satürn görüntüsünü sıraladı. Auroralardaki değişiklikleri ilişkilendirmek ve film yapmak için yeterli sayıda aurora görüntüsü bulmaya çalıştılar. Yapıldıktan sonra bazı filmler açıkça gösteriyor ki, Satürn’ün auroraları sadece Güneş’in açısıyla değil aynı zamanda gezegen döndükçe de değişiyor. Ayrıca, gezegenin manyetosferindeki dalgalarla ilgili görünen bazı aurora değişikliklerine, büyük olasılıkla Satürn‘ün uyduları neden oluyor. Burada 2007 yılında çekilen sahte renkli (İng: "false-colored") görüntü, Satürn‘ü kızılötesi ışığın üç aralığında gösteriyor. Halkalar mavi Güneş ışığını yansıtırken, gezegenin kendisi diğerine göre enerjisi daha düşük olan kırmızı ışıkta parlıyor. Bir güney aurora bandı yeşil renkte görünüyor. Son zamanlarda elde edilen bulgular, auroraların Satürn‘ün atmosferinin üst katmanlarını ısıttığını gösterdi. Satürn‘ün auroralarını anlamak, Dünya’daki auroraları daha iyi anlamanın bir yoludur.

27 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: NASA, Cassini, VIMS Ekibi, U. Arizona, U. Leicester, JPL, ASI
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Blog Yazısı
Ege Güven
Ege Güven
56K UP
Blog Yazarı 1 dk.

İlk önce birbirinden çok farklı görünen bu iki alanın nasıl başka bir kavram adı altında birleştiğini öğrenelim. Nöroloji ve dilbilim arasındaki bağ 19. yüzyıldaki afazi durumunu inceleyen afaziyolojinin gelişmesine kadar dayanır. Afaziyoloji oluşan beyin hasarlarının beynin dil işletimi üzerindeki etkilerini inceleyerek beyin yapılarını belli işlevlerle bağdaştırmayı çabalar. Bu alanın gelişmesi belki de nörolinguistik kuramının ortaya çıkmasındaki ilk adımlardı.

Spesifik beyin alanlarını dil işletmesiyle bağdaştıran ilk insanlardan biri Fransız cerrah Paul Broca olmuştur. Broca konuşma zorluğu çeken birçok insana otopsi yapmış ve neredeyse hepsinde günümüzde Broca alanı olarak da bilinen sol frontal lobda hasar olduğunu tespit etmiştir. Bu konu üzerine çalışmalar yapmış Carl Wernicke ise beynin farklı alanlarının farklı dilbilimsel görevleri işlettiğini öne sürdü. Ona göre beynin konuşma alanı olarak bilinen "Serebral Korteksin" 2 alandan oluşmaktaydı, bir tanesi Broca alanı diğeri ise daha sonra kendi isminin verileceği Wernicke alanı. Wernicke; Broca alanının konuşmanın motor üretimini gerçekleştirdiğini, Wernicke alanının ise işitsel kısmını gerçekleştirdiğini düşünüyordu. Wernicke ve Broca'nın yaptığı çalışmalar dil sorunlarının nörolojik temelli olabileceği durumunu gözler önüne seren ilk çalışmalar olmuştur.

14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen5 6 gün önce
Yönetmen Gus Van Sant oyunculuk ve ressamlık da dahil birçok alanda parmağı olan, filmlerine şöyle bir göz attığımda garip bir 90'lar bohemi gördüğüm, 2 Oscar adaylığı kazanmış bir yönetmendir. Birisi Milk diğeri ise meşhur Good Will Hunting. Gerçi 2 filmi de Cannes ödülü almış. Bir de başarısız görülen 98 Psycho yeniden yapımı var. Bu film ise kısa süreli 95 yapımı bir film. Aslında suç ve gerilim filmi ama tonu o kadar hafif ki komedi demek de mümkün kalabilir tabii.

Az bir ödül ve adaylık da Nicole Kidman'ın oyunculuğu için gelmiş. Zaten film de kendisinin güzelliği üzerine kurulu bir film. Hem hikaye hem de görsel olarak. Kendisi o sıralar 28 yaşında. Bir de genç oyuncularda 21 yaşındaki Joaquin Phoenix dikkat çekiyor. Bu filme kadar yeni yeni film sektörüne geçmiş bir dizi oyuncusuymuş. Casey Affleck de ondan bir yaş küçük ama filmde o kadar ön planda değil. Filmin konusu ise aslında reelde sıkça görebildiğimiz tarzda bir profile dikkat çekiyor. Kuvvetle muhtemel narsisistik ve anti-sosyal kişilik bozukluğu olan ama güzel ve hırslı olması dışında bir numarası olmayan bir kadının çevresindeki özellikle saf erkekleri cinselliğiyle manipüle ederek yükselmeye çalışmasını konu alıyor.
6.5/10
(2 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : To Die For
Yönetmen: Gus Van Sant
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Mustafa Yargıç
Gözlemi Yapan 14 saat önce Türkiye, Gaziantep
Dülükbaba Tabiat Parkında buldum. Sanıyorum ayashensis. Alttürü.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen10 17 Mart 2023
Sadece Forrest'in hikayesi değil aynı zamanda dönem Amerikası'nın önemli olayları (Watergate Skandalı, Vietnam savaşı vs.) gibi farklı konulara da göndermeleri olan Tom Hanks' ın oyunculuğuyla zirveye çıkmış bir film.
9.6/10
(19 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
14
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Eskişehir Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 2 gün önce EskişehirÜcretsiz10 Mayıs
Uzay Hukuku; Dünyadan Uzaya Hukuki Bir Bakış
10 Mayıs 2025 14:00 tarihinden 10 Mayıs 2025 15:00 tarihine kadar.

Yeni bir etkinlikle daha karşınızdayız ve bu kez rotamızı biraz daha yukarılara çeviriyoruz! 🌌
Gündemimizde ise hepimizde merak uyandıran bir konu var: UZAY HUKUKU. Uydular, Mars görevleri, uzay turizmi derken akıllarda şu soru belirmeye başladı: Peki tüm bunların hukuki zemini neye dayanıyor?

İşte tam da bu sorulara ışık tutmak üzere 10 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00'te Av. Serhat Kaşıkara bizlerle olacak! Kendisiyle birlikte uzayın hukuki boyutunu ele alacağız. Kim neyi sahiplenebilir? Uzayda suç işlenirse kim yargılar? Uluslararası uzay hukuku nereye gidiyor?

🎙 Etkinliğimiz bol bol sohbet, soru-cevap ve keyifli bilgilerle dolu olacak. Etkinliğimize katılmak için instagram @evrimagacieskisehir hesabına özel mesaj atarak ulaşabilirsiniz. ✉️ Etkinliğimiz ücretsizdir!

Devamını Göster
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Beril Sıla Topak
İnceleyen9 5 gün önce
Fleabag feminizm, kadın bedeni ve kadın cinselliği üzerine düşünmeyi sağlayan içerisinde trajedi, kara mizah bulunan sanki baş karakterle aranızda küçük sırlarınız varmış hissiyatıyla bir çırpıda bitirebileceğiniz ama çokça düşünme alanı sunan bir dizi. Karakterin duygu dünyası ve psikolojik durumlarını dışarıdan bir gözle analiz edebilmenin etkileyiciliğini bu dizide bulabildim. Dizinin başkarakteri annesini ve sonrasında ise en yakın arkadaşını -hatta tek arkadaşını- kaybetmiş bir kadındır. Yasını ve üzerindeki baskıları içinde yaşar ve bunları paylaşacağı kimseye sahip değildir. Feminizme bazen düşündürücü bazen de güldürücü şakalarla sıkça vurgu yapan başkarakterin kendi çelişikilerini sıkça yansıttığı olay akışındaki ailevi problemler, yalnızlık ve psikolojik problemlerin nasıl dışa yansıdığına iyi değinildiğini düşünüyorum. Benim için çok güzel bir 12 bölümdü. Tavsiye edilir!!!!!!
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Merak güdüsü gelişmemiş bir kişiye bilmediği konuların hepsi önemsiz görünür. Timsahların yaşamı da, Paganini'nin keman konçertosu da...
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
22
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close