Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat
Kutup ayılarının yaşam döngüsünün en kritik ve gizemli evrelerinden biri, annelerin yavrularıyla birlikte inlerinde geçirdikleri dönemdir. Bu süreç, yavruların hayatta kalabilmesi için hayati öneme sahiptir.

Ancak, bu dönemde ayıların tam olarak ne yaptıkları ve inlerinde ne kadar süre kaldıkları gibi detaylar, uzun süredir bilim insanlarının merak ettiği konular arasında yer alıyordu.

Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorulara yanıt bulmak amacıyla altı yıl süren bir çalışma gerçekleştirdi. 13 kutup ayısına uydu bağlantılı tasmalar takıldı ve dokuz inin dışına kameralar yerleştirildi.
Selin Akdemir
Yazar 18 Haziran 2024 5 dk.

Sentetik biyolojinin bağımsız bir disiplin olarak ortaya çıkışı, aşı geliştirme alanında yeni yollar açmıştır. Sentetik biyoloji biyolojik sistemlere mühendislik prensipleri uygulayarak yeni işlevler yaratmayı ve mevcut olanları iyileştirmeyi amaçlar. Bu yazımızda, sentetik biyolojinin aşı geliştirme alanındaki mevcut durumunu gözden geçirerek çeşitli teknikleri ve bunların bulaşıcı hastalıklar için aşı oluşturmadaki uygulamalarını tartışacağız.

Sentetik biyoloji, biyolojik sistemleri ve organizmaları yeniden tasarlamak ve inşa etmek amacıyla mühendislik ilkelerini biyoloji ile birleştiren disiplinler arası bir alandır. Bu alan, genetik materyallerin yeniden programlanması, biyolojik parçaların ve devrelerin tasarımı ve biyosistemlerin optimize edilmesi gibi çeşitli teknikleri içerir. Sentetik biyolojinin temel amacı, biyolojik sistemlerin işleyişini daha iyi anlamak ve bu bilgiyi tıbbi, çevresel ve endüstriyel uygulamalarda kullanmaktır.

13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
3 gün önce
23 Haziran 2025’te Falcon-9 roketiyle fırlatılan The Exploration Company‘nin Nyx kapsülü, 166’dan fazla kişinin küllerini ve DNA örneklerini içeren tarihi bir görevle yörüngeye ulaştı. Kapsülde ayrıca Mars koşullarında kenevirin dayanıklılığını test etmek amacıyla kenevir bitkisi ve tohumları da yer aldı.

Ancak 24 Haziran’da planlanan iniş sırasında kapsülün paraşütleri açılmadı ve kapsül Pasifik Okyanusu’na çakılarak kayboldu. Şirket, LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamada görevin yörüngeye çıkış, ayrılma, yeniden giriş ve kısa süreli iletişim açısından başarılı geçtiğini, ancak inişten dakikalar önce iletişimin tamamen kesildiğini bildirdi.

Görev, uzaya gönderilen ilk özel “anı kapsüllerinden” biri olarak tarihi öneme sahipti. Celestis firması, görevde hayatını kaybeden bireylerin ailelerine taziye mesajı yayımlayarak onların yakınlarının “Dünya yörüngesine ulaştıktan sonra okyanusta geleneksel bir şekilde sonsuzluğa uğurlandığını” ifade etti.

Nyx görevi ayrıca kenevirin mikro yerçekimi ortamındaki dayanıklılığı üzerine veri toplamayı da hedefliyordu. Bu kapsamda Mars’a yönelik tarımsal yaşam destek sistemlerine ışık tutması bekleniyordu.

İlk test uçuşlarıyla ISS ve alçak yörüngeye kargo taşıma hedefi olan Nyx kapsülünün, 2028’de ESA desteğiyle ISS’e resmi bir görev gerçekleştirmesi planlanıyor. Şirket, bu kaza sonrası teknolojik kazanımları koruyarak yeni testler için hazırlıklara devam ediyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 29 Ağustos 2018 23 dk.

Tüm Dünya'da modern bilimin en önemli parçalarından biri olan evrimin kabul edilirliği giderek artıyor. İnsanlar evrimsel biyolojinin detaylarını öğrendikçe, yıllar yılı meydanları dolduran "yaratılışçı" ve evrim karşıtı akımların hiç de söyledikleri gibi bir kavram olmadığını, son derece basit ve anlaşılır bir doğa gerçeği olduğunu kavramaya başladılar. Bu da, akıllarda şu önemli sorunun doğmasına neden oluyor:

Bu sorunun altında yatan ana sorunun kaynağı, aslında bir "yaratıcı süpergücün" (kısaca "tanrı"nın) varlığı ile ilişkilendirilir. Çünkü "Eğer yaratma olayı varsa, bir yaratıcı da olmalıdır." düşüncesi, teolojinin asırlardır kullandığı felsefi bir argümandır. Her ne kadar yaratılma olayı ile yaratıcı arasında kısmen bir ilişki olsa da, yaratılma sözcüğünün özünde ifade ettiği eylem ile yaratma eyleminde bulunduğu iddia edilen süpergüç arasındaki ilişki, evrim karşıtlarının halka yansıttığı kadar sıkı olmayabilir. İzah edelim:

302
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yunus Sahin
Seslendiren 17 saat önce 6:08
Eğer Dünya'daki ülkeleri incelediyseniz, bir Türkiye vatandaşı olarak Turks & Caicos isimli ülkenin ismi dikkatinizi çekmiş olabilir. Elbette Türkmenistan...
1
Haluk Ertan
Haluk Ertan
75K UP
Yazar 5 Eylül 2020 55 dk.

“Abiyogenez” üzerine yazmaya karar veren kişi oldukça zor bir işe kalkıştığını bilir. Çünkü, cansız maddelerden canlının oluşum sürecini tanımlayan kavram, bilimin en önemli ama aynı zamanda en karmaşık araştırma alanı olan “Yaşamın (canlılığın) Kökeni” konusunun merkezinde yer alır. Bundan dolayı, sözlü olsun yazılı olsun bütün kültür tarihi boyunca insanlık, bu sorunla ilgili sayısız çeşitlilikte bilgi ve düşünce ortaya koymuştur ve bu uğraş günümüzde de devam etmektedir.

Deneysel bilimin güçsüz olduğu antik dönemlerde, “Nereden geliyoruz?” sorusuna yanıt bulma ihtiyacını, kadim inançlar ve folklorik efsaneler karşılamıştı. Daha sonra tek tanrılı göksel dinlerin dogmaları ve felsefe devreye girdi. Binlerce yıllık bu entelektüel çabanın ortaya koyduğu devasa külliyat, insan bilincini derinden etkiledi ve bu etkinin hâlâ sürdüğü herkesin bildiği bir gerçek. Başka bir anlatımla, ele alınan konu, efsanelerin, mitolojinin, dogmaların, safsataların, önyargıların gerçek sanıldığı ve çağdaş bilimin henüz yeni araştırdığı bir alanda kalem oynatmaktır. Fakat öte yandan, bilimin açıklayamadığını hiçbir şeyin açıklayamayacağı gerçeği bizlere, yaşamın yani canlının kökeniyle ilgili bilimsel bulguları toplumla paylaşma yükümlülüğü veriyor.

290
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çınar Civan
Çeviren 6 Ekim 2023
Evrenimiz ne kadar büyük? Bu soru, diğerlerinin yanı sıra, 1920'de iki önde gelen astronom tarafından, o zamandan beri astronominin Büyük Tartışması olarak bilinen olayda tartışıldı. O zamanlar pek çok astronom, Samanyolu Galaksisi'nin tüm evren olduğuna inanıyordu. Ancak pek çok diğer kişi de galaksimizin pek çok galaksiden sadece biri olduğuna inanıyordu. Büyük Tartışma'da her argüman ayrıntılıydı ancak fikir birliğine varılamadı. Yanıt, burada dijital olarak çoğaltılan orijinal cam keşif plakasında gösterildiği gibi, Andromeda Bulutsusu'ndaki tek bir noktanın tespit edilen varyasyonuyla üç yıl sonra geldi. Edwin Hubble görüntüleri karşılaştırdığında bu noktanın farklılık gösterdiğini fark etti ve 6 Ekim 1923'te plakanın üzerine "DEĞİŞKEN!" yazdı. Hubble bunun en iyi açıklamasının bu noktanın çok uzaktaki değişken bir yıldızın görüntüsü olduğu olduğunu biliyordu. Yani M31 gerçekten Andromeda Galaksisi idi ve muhtemelen bizimkine benzeyen bir galaksiydi. 100 yıl önce açıklama yapılmış olan bu görüntü hoş olmayabilir. Ancak, üzerindeki değişken nokta, insanlığın ilk kez şaşırtıcı derecede geniş bir evrene bilerek baktığı bir pencere açmıştır.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Yusuf Asaf Güven
Alıntıyı Ekleyen 17 saat önce
Hiçbir şey harekete geçen cehalet kadar korkunç olamaz..
Kaynak: Maximen und Reflexionen
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Itamar Shatz
Itamar Shatz
499K UP
Yazar 25 Ekim 5 dk.

Picard ilkesi, "Hiç hata yapmadan da kaybetmek mümkün. Bu bir zayıflık değil, hayat bu." alıntısıyla ifade edilen düşünce biçimidir. Bu ilke, elinizdeki en iyi yolu seçseniz bile yine de olumsuz bir sonuçla karşılaşabileceğinizi, örneğin hedeflerinize ulaşamamanızın mümkün olabileceğini belirtir. Hayatın birçok alanında yer alan Picard ilkesini anlayabilmek oldukça önemlidir.

Picard ilkesinin örneklerinden bir tanesi, herhangi bir okul veya iş görüşmesine oldukça güçlü bir CV ile başvurmuş olmanıza rağmen mülakatı yapan kişinin aklında çoktan başka bir aday yer edindiğinden dolayı reddedilmiş olmanızdır.

31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Bora Ergen
Bora Ergen
51K UP
İnceleyen8 5 gün önce
Kendini çok değerli videolar çekiyor ve bunla kalmayıp Türkiye'ye Türkçe eser, çeviri gibi konularda katkılarda bulunuyor kendisi bilim alanında çok değerli bir insan olmasına rağmen benim açımdan tek üzücü yanı bazı Anayasaya uygun olmayan kurum(kuruluşları) genel desteklemesi.
Youtube Kanalı
9.5/10
(781 Kişi)
Puan Ver
@BarisOzcan
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
5
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Muhammet Üzeyir Kaya
İnceleyen10 2 gün önce
Şair K.A. Kars şehrine kar yağan bir günde iner... Bu cümleden de anlaşılacağı üzere kitabımız Dostoyevski'nin Beyaz Geceleri gibi şairane bir ortamda geçmektedir. Kitabın dokusu bir şiirin roman haline getirilmesi gibi kafiyeli şekilde akar gider. İçinde kaybolacağınız bir Türkiye kesiti. Siyasi olarak sağ sol şeklinde ayrılmış bir toplumu biraz da "o taraftan" incelemek isteyen Pamuk bunu yine kendine has anlatısıyla süslemiştir. Yine her okuyanın kendinde farklı yansımalar bulacağı bu eser yazarımıza edebiyat dalında nobel ödülü kazandırmıştır.

Olumlu yönlerini şu şekilde değerlendirebiliriz; Kars şehri gibi doğuda olan görece gelişmemiş bir şehri edebiyat dünyasına kazandırarak ve daha önce ele alınmamış bir konuyla toplumun muhafazakar kısmını bu denli tanınan bir kalem olarak edebiyat dünyasının önüne çıkarması kitabı bir hayli ilginç kılar. Ancak yine kendisi bu muhafazak kesim içerisinden gelmeyen Pamuk'un bu bakış açısı o kesim tarafından eleştirilmiştir.

Ancak her ne olursa olsun şair KA'nın Karsta yaşadığı bu eşsiz şiirsel deneyime eşlik etmek sizi bambaşka dünyalara götürecektir.
Kar
Kitap
10.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 3 gün önce Türkiye, İstanbul
İstanbul Beylikdüzü'nde, bir site bahçesinde gözlemlenmiştir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Great Expectations (Charles Dickens)

Great Expectations is the thirteenth novel by Charles Dickens and his penultimate completed novel. It depicts the education of an orphan nicknamed Pip (the book is a bildungsroman, a coming-of-age story). It is Dickens’s second novel, after David Copperfield, to be fully narrated in the first person. The novel was first published as a serial in Dickens’s weekly periodical All the Year Round, from 1 December 1860 to August 1861. In October 1861, Chapman and Hall published the novel in three volumes. The novel is set in Kent and London in the early to mid-19th century and contains some of Dickens’s most celebrated scenes, starting in a graveyard, where the young Pip is accosted by the escaped convict Abel Magwitch. Great Expectations is full of extreme imagery – poverty, prison ships and chains, and fights to the death – and has a colourful cast of characters who have entered popular culture. These include the eccentric Miss Havisham, the beautiful but cold Estella, and Joe, the unsophisticated and kind blacksmith. Dickens’s themes include wealth and poverty, love and rejection, and the eventual triumph of good over evil. Great Expectations, which is popular both with readers and literary critics, has been translated into many languages and adapted numerous times into various media.

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺500.00
Great Expectations (Charles Dickens)
Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 2 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
3
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
A. Ömer Yiğit
İnceleyen 14 Kasım 2021
Nörobilim ve psikoloji sevenlerin takip etmekten zevk duyabilecekleri bir kanal. Aynı zamanda -kanalın ana unsuru olmasa da- ekonomi, sanat gibi farklı disiplinler ile ilgili de içerikleri oluyor.
Youtube Kanalı
9.7/10
(29 Kişi)
Puan Ver
@AcikBeyin
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close