Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Picard İlkesi: Hiç Hata Yapmasanız Bile Başarısız Olabilirsiniz!

5 dakika
1,982
Picard İlkesi: Hiç Hata Yapmasanız Bile Başarısız Olabilirsiniz! BYU Marketing Lab
Tüm Reklamları Kapat

Picard ilkesi, "Hiç hata yapmadan da kaybetmek mümkün. Bu bir zayıflık değil, hayat bu." alıntısıyla ifade edilen düşünce biçimidir. Bu ilke, elinizdeki en iyi yolu seçseniz bile yine de olumsuz bir sonuçla karşılaşabileceğinizi, örneğin hedeflerinize ulaşamamanızın mümkün olabileceğini belirtir. Hayatın birçok alanında yer alan Picard ilkesini anlayabilmek oldukça önemlidir.

Picard İlkesinin Örnekleri

Picard ilkesinin örneklerinden bir tanesi, herhangi bir okul veya iş görüşmesine oldukça güçlü bir CV ile başvurmuş olmanıza rağmen mülakatı yapan kişinin aklında çoktan başka bir aday yer edindiğinden dolayı reddedilmiş olmanızdır.

Bu prensibin başka bir örneği pokerde görülür; matematiksel olarak kazanma olasılığı en yüksek hamleyi yapabilir ancak yine de kaybedebilirsiniz. Örneğin, güçlü bir başlangıç eli ile yüksek bahis yaparsınız fakat başlangıçta kötü bir el alan birine, şans eseri elinin iyileşmesiyle kaybedebilirsiniz.[1], [2] Bir diğer örnek ise, çok çalıştığınız bir sınavdan testin seviyesinin güncel yeteneklerinizin üstünde olması veya eğitmenin testi hazırlamadaki olası hataları sebebiyle başarısız olmanızdır.

Tüm Reklamları Kapat

Picard İlkesinin Potansiyel Faydaları ve Tehlikeleri

Picard ilkesini hesaba katmak birçok yönden hayatımıza katkı sağlayabilir. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Olayları mantık çerçevesinde değerlendirmeye yardımcı olur. Örneğin kendiniz dahil, insanların davranışlarının her zaman ahlaki açıdan adil sonuçlar vermediğini göstererek "etme-bulma dünyası" gibi mantık dışı inançlardan kurtulmanıza yardım edebilir.[3], [4]
  • Negatif sonuçlarla başa çıkmanıza yardımcı olur. Örneğin, bu ilke bir şeyi başaramamış olmanızın yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmediğini gösterir ve kendinize karşı şefkat beslemenizi sağlar.[5] Bu da yaşadığınız olumsuz sonuçların yanında bu sonuçlarla ilişkilendirilmiş suçluluk ve utanç gibi duyguların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
  • Harekete geçmeye teşvik eder. Kontrolünüzün dışında faktörlerin olduğunu, bu yüzden risk almanız ve kendinizi yalnızca kontrol edebileceğiniz faktörlere odaklamanız gerektiğini kabul etmenize yardımcı olarak başarısız olma korkusunu yenmenize destek olabilir.

Fakat bunlarla birlikte, Picard ilkesi farkında olunması gereken bazı problemlere de yol açabilir. Bunlardan en önemlileri şunlardır:

  • Gelişme ve olgunlaşmaya köstek olabilir. Örneğin, eğer bu ilkeyi bir şeyler ters gittiğinde hata yapıp yapmadığınızı düşünmeden ve davranışlarınız için sorumluluk almadan bir gerekçe olarak kullanırsanız bu kişisel gelişiminizi engelleyebilir.
  • Negatif duygulara sebep olabilir. Örneğin, bu ilke üzerine düşünmek, hayatın adaletsizliği karşısında sizi hayal kırıklığına uğratabilir veya öfkelendirebilir.
  • Motivasyonunuzu düşürebilir. Örneğin, bu ilkenin varlığı üzerine kafa yormak sizi çaresiz ve denemenin hiçbir anlamı yokmuş gibi hissettirebilir.[6]
Star Trek: Next Generation filminden Jean-Luc Picard.
Star Trek: Next Generation filminden Jean-Luc Picard.
SyFy

Picard ilkesinin etkileri kimin, neden, nasıl ve hangi bağlamda kullandığına göre değişebilir. Bu ilkeyi uygulayıp uygulamama veya nasıl uygulayacağınız konusunda karar verirken bu faktörleri dikkate almak önemlidir. Böylece, bu ilkeyi kullanmanın size zararından çok faydasının olmasını sağlarsınız.

Özetle, Picard ilkesinin olayları daha mantıksal çerçevede ele alma, olumsuz duygularla başa çıkma ve harekete geçmek konusunda motive etmek gibi çeşitli faydaları vardır. Ancak kişisel gelişime engel olma, negatif duygulara sebep olma ve motivasyon düşürme gibi tehlikeleri de bulunur. Picard ilkesinin etkileri, bu ilkenin kullanılıp kullanılmayacağına ve nasıl kullanılacağına karar verirken göz önünde bulundurulması gereken çeşitli faktörlere bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Picard İlkesi Nasıl Kullanılır?

Bu ilkeyi kullanmadan önce, durumu incelemeli ve ilkeyi kullanmaya uygun olup olmadığına ve eğer uygunsa kullanmanın en iyi yolunun ne olduğuna karar vermelisiniz. Bunu yaparken, bu ilkeyi kullanacağınız bağlam ve kullanma nedeniniz gibi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.

İlkeyi kullanmanın iyi bir fikir olacağını belirlediyseniz, bunun en iyi yolu hiçbir hata yapmamanın ve yine de başarısız olmanın mümkün olduğunu ve en mükemmel yolu izlemiş olsanız dahi, negatif bir sonuçla karşılaşabileceğinizi kendinize hatırlatmaktır. Bunu içselleştirmenize yardımcı olmak için aşağıdaki yolları da kullanabilirsiniz:

  • Bu prensibi destekleyen ilgili örnekleri düşünün. Mesela, rol model aldığınız birinin her şeyi doğru yapmış olması ve yine de kaybetmesi gibi.
  • Evrenin çaba gibi şeyleri otomatik olarak ödüllendirmediğini kendinize hatırlatın. Bu bağlamda akılda tutulması gereken iki yararlı kavram, insanların eylemlerinin her zaman adil sonuçlar doğurduğunu varsayan adil dünya hipotezi ve birinin ortaya koyduğu çabanın sonuçlarla orantılı olması gerektiğini varsayan, yani çaba gösterirlerse mutlaka olumlu sonuçlar alacaklarını düşünen çok çalışma yanılgısıdır.[4]
  • Olayları mantık çerçevesinde değerlendirebilmek için bilişsel önyargılardan arınma tekniklerini kullanın. Örnek olarak, eğer bir arkadaşınız bu durumda olsaydı ona hangi tavsiyeyi vereceğinizi düşünebilirsiniz.[3], [7]

Ayrıca, Picard ilkesinin geçerli olduğu durumlarla başa çıkmak söz konusu olduğunda aşağıdakileri de yapabilirsiniz:

  • Kontrol edemediklerinize odaklanmaktansa kontrol edebileceğiniz faktörlere odaklanın.
  • Neyi doğru yaptığınıza dikkatinizi verin.
  • Deneyimleriniz kötü sonuçlanmış olsa bile bu deneyimlerden neler öğrenebileceğinize odaklanın.
  • Olumsuz sonuçların sizi ne kadar süre etkileyeceğini gözünüzde büyütmektense, çaresizlik ve karamsarlığı azaltan önyargı azaltma tekniklerini kullanarak olayların nedenlerini nasıl yorumladığınızı değiştirebilirsiniz.[6], [8]
  • Negatif duygularla başa çıkmak için stoacı felsefeden yardım alın. "Ruh, düşüncelerinin rengiyle boyanır." sözünü hatırlayarak bu yaklaşımı benimseyebilirsiniz.[9]

Son olarak, başkalarının Picard ilkesini uygulamasına yardımcı olmak için benzer yaklaşımı kullanabileceğinizi unutmayın. Bunu çeşitli şekillerde yapabilirsiniz; örneğin, onlara bu ilkeyi öğretmek, bu ilkeyi kullanmalarına yardımcı olmak veya bu ilkenin içselleştirilmesine yardımcı olacak sorular sorarak rehberlik etmek gibi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Picard İlkesinin Kökenleri

"Hiç hata yapmadan da kaybetmek mümkün. Bu bir zayıflık değil, hayat bu." alıntısı, Star Trek: The Next Generation (2. sezon, 21. bölüm - Peak Performance) adlı TV dizisinden gelmektedir. Bu bölümde, Picard ilkesine adını veren Kaptan Jean-Luc Picard, strateji oyunundaki bir maçı kaybeden ve Picard'ın yıldız gemisinde görev yapan android karakter Data'ya maçtan sonra cesareti kırıldığı için bu sözü söyler.[10]

Star Trek, Jean-Luc Picard ve Data.
Star Trek, Jean-Luc Picard ve Data.
SyFy

Bu özdeyiş çeşitli medya platformlarında ilham verici bir alıntı olarak paylaşılmıştır. Ancak Mayıs 2024'te Effecitiviology sitesinde yayınlanan makalede ilgili ilkenin adı türetilmiş ve uygulanmasına yönelik kılavuzlar geliştirilmiştir.

Sonuç

Picard ilkesi, hiç hata yapmasanız bile başarısız olabileceğiniz fikrine odaklanan bir ilkedir. Bu ilke, elinizdeki en iyi yolu izleseniz bile yine de olumsuz bir sonuçla karşılaşabileceğinizi vurgular.

Bu ilke, durumları daha rasyonel bir şekilde değerlendirmenize ve olumsuz duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bu sayede suçlu olmadığınız bir başarısızlık için kendinizi gereğinden fazla eleştirmekten kaçınabilirsiniz. Bu ilkenin tehlikeleri ise sorumluluk almanız gereken durumlarda sorumluluktan kaçınmanız ve bunun da hayal kırıklığı ve çaresizliğe yol açması ihtimalidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. Piesing. The Myths That Hint At Past Disasters. (10 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Firestein. The Resulting Fallacy Is Ruining Your Decisions. (30 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: Nautilus | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b I. Shatz. Debiasing: How To Reduce Cognitive Biases In Yourself And In Others – Effectiviology. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b I. Shatz. The Just-World Hypothesis: Believing That Everyone Gets What They Deserve – Effectiviology. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
  • ^ I. Shatz. Outcome Bias: The Problematic Effect Of Judging Decisions Purely By Results – Effectiviology. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b I. Shatz. Learned Helplessness: How To Stop Feeling Like Everything Is Out Of Your Control – Effectiviology. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
  • ^ I. Shatz. Self-Distancing: What It Is And How You Can Use It To Make Better Decisions – Effectiviology. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
  • ^ I. Shatz. The Pessimism Bias: When Things Seem Worse Than They Are – Effectiviology. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
  • ^ I. Shatz. Lessons In Stoicism From Marcus Aurelius’s “Meditations” – Effectiviology. Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: effectiviology | Arşiv Bağlantısı
  • ^ IMDb. "Star Trek: The Next Generation" Peak Performance (Tv Episode 1989) ⭐ 7.7 | Action, Adventure, Drama. (8 Temmuz 1989). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: IMDb | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:42:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18796

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Picard İlkesi: Hiç Hata Yapmasanız Bile Başarısız Olabilirsiniz!. (25 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18796
Shatz, I., Alparslan, E., Akdeniz, . (2024, October 25). Picard İlkesi: Hiç Hata Yapmasanız Bile Başarısız Olabilirsiniz!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18796
I. Shatz, et al. “Picard İlkesi: Hiç Hata Yapmasanız Bile Başarısız Olabilirsiniz!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18796.
Shatz, Itamar. Alparslan, Eda. Akdeniz, . “Picard İlkesi: Hiç Hata Yapmasanız Bile Başarısız Olabilirsiniz!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/18796.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close