Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
6 Ekim 2023
Edwin Hubble Evreni Keşfediyor
Bilgiler
Yorum (0)
Edwin Hubble Evreni Keşfediyor
Evrenimiz ne kadar büyük? Bu soru, diğerlerinin yanı sıra, 1920'de iki önde gelen astronom tarafından, o zamandan beri astronominin Büyük Tartışması olarak bilinen olayda tartışıldı. O zamanlar pek çok astronom, Samanyolu Galaksisi'nin tüm evren olduğuna inanıyordu. Ancak pek çok diğer kişi de galaksimizin pek çok galaksiden sadece biri olduğuna inanıyordu. Büyük Tartışma'da her argüman ayrıntılıydı ancak fikir birliğine varılamadı. Yanıt, burada dijital olarak çoğaltılan orijinal cam keşif plakasında gösterildiği gibi, Andromeda Bulutsusu'ndaki tek bir noktanın tespit edilen varyasyonuyla üç yıl sonra geldi. Edwin Hubble görüntüleri karşılaştırdığında bu noktanın farklılık gösterdiğini fark etti ve 6 Ekim 1923'te plakanın üzerine "DEĞİŞKEN!" yazdı. Hubble bunun en iyi açıklamasının bu noktanın çok uzaktaki değişken bir yıldızın görüntüsü olduğu olduğunu biliyordu. Yani M31 gerçekten Andromeda Galaksisi idi ve muhtemelen bizimkine benzeyen bir galaksiydi. 100 yıl önce açıklama yapılmış olan bu görüntü hoş olmayabilir. Ancak, üzerindeki değişken nokta, insanlığın ilk kez şaşırtıcı derecede geniş bir evrene bilerek baktığı bir pencere açmıştır.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Courtesy Carnegie Institution for Science
Çeviren: Çınar Civan
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
114
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close