Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Sizden Gelenler
Uğur Yıldırım
Üye
Evrim konusunda böylesine zengin Türkçe içeriklere erişme imkanı sunduğunuz için çok teşekkürler. Evrim ve biyoloji hakkında belki internette sayısız kaynak bulabiliriz ama Türkçe kaynakların artması, özellikle güncel akademik bilime ulaşma konusunda Türkçe kaynakların artması bilimsel algının oluşması için inanılmaz bir katkı sağlıyor. Bence Evrim Ağacı'nın yapmış olduğu en büyük iş budur. Her şey için çok teşekkürler Evrim Ağacı ailesi.
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat
Kerem Cakmak
Üye 6 gün önce Henüz cevap yok.
Örneğin A ve Z rengi var. A renginin sıcaklığı 5 iken Z renginin sıcaklığı 15 Bu renklerin birleştiği nokta veya birleşmiş renginin sıcaklığı 10 mu olur? Yoksa tamamen rastgele mi?
112 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
349K UP
Çeviren 29 Ocak 2024
Ülker yıldız kümesi, geçmekte olan bir gaz ve toz bulutunun bir parçasını yavaşça yok ediyor. Ülker, Dünya'nın gökyüzündeki en parlak açık yıldız kümesidir ve neredeyse kuzeydeki her noktadan çıplak gözle görülebilir. Geçtiğimiz 100.000 yıl boyunca, bir gaz ve toz alanı şans eseri Ülker yıldız kümesinin içinden geçip yıldızlar ile toz arasında güçlü bir tepkimeye neden oluyor. Geçen bulut, Samanyolu galaksimizin yakınlarındaki birkaç yıldız oluşum bölgesini birbirine bağlayan ve yeni keşfedilen bir gaz ve toz yapısı olan Radcliffe dalgasının bir parçası olabilir. Yıldızlardan gelen basınç, çevredeki mavi yansı bulutsusundaki tozu önemli ölçüde iter, daha küçük toz parçacıkları ise daha güçlü bir şekilde itilir. Kısa vadeli bir sonuç olarak toz bulutunun bazı kısımları ipliksi ve katmanlı hale gelir. ABD'nin Utah kentindeki Utah Çöl Uzaktan Gözlemevi'nden çekilen görüntü, yaklaşık 9 saatlik pozlamayı içeriyor.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Emel Bayram
Emel Bayram
80K UP
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 27 Mayıs 2011 43 dk.

Termodinamik, ısının dinamiğini, yani çeşitli kuvvetler altında ısının hareketini çalışan bir bilim dalıdır. Ama termodinamik, sadece ısının hareketiyle ilgilenmez: ısı, iş, sıcaklık gibi kavramların; enerji, radyasyon ve maddenin fiziksel özellikleriyle ilişkisini araştırır.[1] Bu bakımdan termodinamik, çok temel bir fizik ve mühendislik sahasıdır.

Saha, 19. yüzyılda fizikçiler ve mühendisler, buhar motorlarının verimliliğini artırmaya çalışırken doğdu ve insan medeniyetinin gidişatındaki hemen her şeyi değiştirdi:[2] Örneğin içten yanmalı bir motorlar, buzdolapları, kaloriferler, klimalar, enerji santralleri, kısaca enerji transferiyle çalışan hemen her mühendislik ürününü, termodinamik sahasındaki çalışmalara borçluyuz.

142
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çınar Ege Bakırcı
Yazar 5 Ekim 2022 17 dk.

Klasik koşullanma (veya tepkisel koşullanma), bilinçsiz veya otomatik olarak gerçekleşen bir öğrenme türüdür. Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder. Rus fizyolog Ivan Pavlov tarafından keşfedildiği için Pavlovyen koşullanma olarak da bilinir. Davranışsal psikolojinin temelini oluşturduğu için genellikle psikoloji tarihindeki en önemli keşiflerden biri olarak kabul edilir.

Klasik koşullanmanın günümüzdeki en basit örneklerini reklamcılıkta görebiliriz. Örneğin, güzellik ürünleri satan firmalar, reklamlarında temiz ve pürüzsüz bir cilde sahip oyuncuları kullanır. Böylece reklamı izleyenler, ürünü "sağlıklı bir cilt" ile ilişkilendirir. Günlük hayatta klasik koşullanmanın bunun gibi birçok örneğini görmek mümkündür.

Bionluk Logo yazarlarınca hazırlandı.
142
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meriç Öztürk
Meriç Öztürk
314K UP
Çeviren 26 Nisan 2015 1 dk.

"Kardeşim ile başım dertte" diyorsanız muhtemelen birazdan bahsedeceğimiz durum, sizin kastettiğinizden çok daha gerçekçi! Hindistanlı bir kadının beyninde bir tümör keşfedildi ve temizlendi. Fakat bu biliğimiz bir tümör değil: Onun hiç gelişmemiş olan kardeşi! Yine de bu duruma sandığınızdan çok daha sık rastlanıyor.

Yamini Karanam ikiz kardeşnin olduğunu bilmiyordu, ta ki beyin ameliyatı olana kadar. Karanam bir üniversitede doktora yapmaya başladığında daha önce hiç olmayan bilişsel problemler yaşamaya başladı. Karanam durumu şöyle anlatıyor:

25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Karlı
Yusuf Karlı Seslendiren 23 Aralık 2021 3:00:12
Fizik disiplinin gizem dolu fenomenlerinden biri olan kuantum dolanıklık konusunda geçtiğimiz günlerde yepyeni bir gelişme kaydedildi. Bir tardigrad kuantum...
39
Mehemmed Shahmuradov
Bilimsever 3 Ocak Sen de Cevap Ver

Doğumdan itibaren sürekli mikro yerçekimi ortamında yaşamak, insan gelişimini önemli ölçüde değiştirecektir. Özellikle bacak ve sırt kasları gibi ayakta durmak ve yerçekimine direnmek için kullanılan kaslar, kullanılmadıkları için önemli ölçüde zayıflayacak ve küçülecektir. Kemikler, artık ağırlık taşımadıkları için, daha az yoğun ve daha kırılgan hale gelecektir. Kardiyovasküler sistem, kan akışındaki yerçekimi etkisinin olmamasına uyum sağlayacak ve bu da potansiyel olarak daha zayıf bir kalbe ve değişmiş kan basıncı düzenlemesine yol açacaktır. İç kulaktaki uzamsal yönelim ve denge mekanizmaları farklı şekilde gelişebilir ve bu da yerçekimli bir ortamda yaşamayı zorlaştırabilir. Psikolojik olarak, sürekli "ağırlıksızlık" durumu, uzay ve hareket algısını etkileyebilir.

Eğer insanlar bu ortamda hayatta kalabilir ve üreyebilirlerse, uzun nesiller boyunca evrimsel değişiklikler ortaya çıkabilir. Kemik yoğunluğunda ve kas kütlesinde azalmanın, enerji tasarrufu sağlayarak nötr hatta faydalı bir özellik haline geldiğini görebiliriz. İskelet yapısı genel olarak daha narin hale gelebilir. Dengeden sorumlu olan vestibüler sistem, yerçekimi ipuçlarına daha az bağımlı hale gelebilir ve diğer uzamsal referanslara daha uyumlu hale gelebilir. Uzun zaman dilimleri içinde, bu özelliklerle ilgili gen frekanslarındaki hafif kaymalar bile daha belirgin hale gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 10 Temmuz 2021
Eğer şanslı olmak istiyorsan, ödevini yap.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
30
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evren Cemil Çayırlı
1 gün önce
KKTC'yi Azerbaycan resmen tanımıyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Bilim, batıl inancın zehridir.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2035
14 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
25
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 2 gün önce Sen de Cevap Ver

Güneşten Dünyaya gelen ışık ve enerjinin yaklaşık %29'u uzaya yansıyor. %23'ü atmosfer tarafından emiliyor ve yaklaşıl olarak da %48î yüzeye ulaşıyor. Bu bağlamda atmosfer, gelen ışığın yarısından fazlasının Dünyanın yüzeyine ulaşmasını engelliyor denebilir. Bu paralelde de evet, gölgenin tanımına uygun biçimde aslında Dünya, tamamen gölge altında demektir. Dünyaya gelen ışığın çoğunluğu, atmosfer tarafından gölgelenir.

Sorunuzu neye vurgu yaparak sorduğunuzu tam olarak anlayamadım ama Dünyadaki tüm canlılık ve yaşamsal dinamikler, geçmişteki yaşam şartları dahilinde evrimleştiği için mevcut durum bizler ve tüm canlılar için en uygun hâldir. Gelen bu enerji ve ışık miktarı artacak ya da azalacak olsa, bu değişimin hızına göre Dünyadaki canlılığın varlığı kolayca tehlikeye girebilir. Bu şartlar için evrimleştik ve ya böyle devam etmesini ya da bu durum değişecekse de evrimleşme hızının karşılayabileceği şekilde değişmesini ummalıyız. Aksi hâlde bu enerji rejimi, Dünyadaki yaşamın varlığını kolayca tehdit edebilecek kadar önemli.

Umarım açıklayıcı olmuştur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Albayrak. Dünya'nın Enerji Bütçesi Nasıl Hesaplanır? Güneş, Dünya'yı Neden Kavurmuyor Ve İklim Krizi Gezegenimizi Nasıl Tehdit Ediyor? - Evrim Ağacı. (15 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Emel Bayram
Emel Bayram
80K UP
Türü Ekleyen 5 gün önce
Kuyruğu uzun ve sivri, tüyleri ise göz alıcı derecede siyah ve beyazdır. Başı, sırtı ve göğsü mat siyah; omuzları ve alt tarafı beyazdır. Kanatları parlak çelik mavisidir; ancak kanatlarını açtığında uçlarının oldukça beyaz olduğu görülür. Kıçı ve kuyruk sokumu siyah, kuyruğu parlak yeşil ve mordur. Güçlü, hızlı ve düzgün kanat çırpışları ile uçuşu süratlidir. Sesi kuvvetlidir ve "çak çak çak çak" diye çıkar.Ömrünün 30 ilâ 38 yıl olduğu düşünülür. Zeki bir kuş türüdür.
2
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close