Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ece Müker
Ece Müker
492K UP
4 gün önce
NASA, 70 yaşındaki astronot Barbara Woodward’ın başarılı şekilde Dünya’ya dönüşünü kutladı. Böylece Woodward, uzaya çıkan ve geri dönen en yaşlı kadın astronot unvanını kazandı.

Woodward, 30 yılı aşkın süredir NASA'da görev yapıyordu ve bu uçuş, kariyerinin zirvesi olarak değerlendiriliyor. ISS'teki bilimsel çalışmalara katılan astronot, yaşın sınır olmadığını bir kez daha gösterdi. Görevi boyunca kas-iskelet sistemi üzerindeki yaşlanma etkileri ve mikro yerçekimi araştırmalarına katkı sağladı.

Woodward’ın dönüşü, hem insan sağlığı hem de ileri yaşta astronotluk konusunda yeni araştırma fırsatları doğurabilir. NASA yetkilileri, onun deneyimini bir “ilham kaynağı” olarak nitelendirdi.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Kağan Köseoğlu
İnceleyen10 2 gün önce
Şahsen hayatımda izlediğim en güzel ve en anlamlı filmlerden biriydi. Sadece bir distopya olmasından öte, insanı dürten ve olası geleceğe karşı uyaran bir nitelik taşıyor. Düşünen ve sorgulayan insanların çok dersler çıkaracağı harika bir başyapıt, herkese şiddetle tavsiye ederim.
9.8/10
(114 Kişi)
Puan Ver
Hatırla, hatırla... 5 Kasım'ı hatırla...
Yönetmen: James McTeigue
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Tıp konusunda geliştirebilirsin.

Anonim
Anonim Üye 6 gün önce Henüz cevap yok.
Bildiğim kadaryla pitbullar genetik olarak saldırmaya daha yakın köpekler ve çoğu ülkede yasak , acaba insanlarında saldırganlığı tıpkı pitbullar gibi genetik olabilir mi?
168 görüntülenme
Cevap Ver 1,000 UP
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Kural İhlali 1 moderatör tarafından eklendi
Geçerli bir unvan belirtiniz.
0
Tout Moraliste
İlgili şahıs. 2 gün önce Sen de Cevap Ver

Bir olgunun tümelleri onun evrensel kümesidir. Siz bundan eğer mümlün olan bütün tikelleri çıkarırsanız zaten tümeli ortadan kaldırmış olursunuz. Dolayısıyla bu işlem sizin tümeli sadece bir kavram olarak adlandırmanıza sebep olur fakat bu çıkarma işlemi neye göre ve neden yapılır? Tümel olan bir şeyin tümel olma sebebi içindeki tikellerdir. Ortak olmayan yanları bulmak adına belli miktarda tikel, tümelden çıkarılabilir. Lakin eğer siz bütün tikelleri çıkarırsanız o zaman bu işlemin tümelden tümelin kendisini çıkarmak ile bir farkı kalmaz. Yani bu işlem herhangi bir kazanım sağlamaz ve sadece kavramsal bir işlem olarak bulunur.

Kavramlar idea olarak varlığını sürdürür mü? Bu konu bambaşka bir konudur, kavramlar; sadece insanların maruz kaldığı ve onları unutmamak için adlandırdığı bulgular mıdır yoksa o kavramlar, insanları ölçü olarak kabul etmeden zaten var mıdır? Bu soru vb. sorular ile yola çıkıldığında yaptığınız çıkarma işlemlerinin gerek duyulmayan bir karmaşa ile sonuçlanacağı açıkça görünecektir.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 10 Nisan 2019 13 dk.

Bilim insanları, ilk defa bir kara deliğin doğrudan fotoğrafını çekmeyi başardı. Ana görselde gördüğünüz fotoğraf, bizden 53-55 milyon ışık yılı uzakta bulunan Messier 87 (ya da kısaca M87) galaksisinin merkezindeki kara deliğin fotoğrafı!

Bu müthiş başarı, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Bu yazımızda, bu soru işaretlerinin hepsini gidermeye çalışacağız.

292
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eftal Oturakçıibogil
Çeviren 4 Haziran
Kuyruklu yıldız Pons-Brooks'un neden zıt yönlere bakan kuyrukları var? Bu iki kuyruktan daha etkileyici olanı, görüntüde aşağı doğru olan parlak mavi iyon kuyruğudur. İyon kuyruğu güneş rüzgârı tarafından Güneş'ten dışarı doğru itilir. Sağ üstte 12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı'nın parlayan merkezi koması görülüyor. Komadan çoğunlukla sola doğru yayılan ise kuyruklu yıldızın toz kuyruğudur. Güneş ışığının basıncıyla itilen ve yavaşlayan toz kuyruğu, kuyruklu yıldızı yörüngesi boyunca takip etme eğilimindedir ve bazı bakış açılarından iyon kuyruğuna zıt yönde görünebilir. Geçen hafta Namibya'dan çekilen fotoğrafın alt kısmında, uzak ve parlak yıldız Alpha Leporis görülüyor. Kuyruklu yıldız iki gün önce Dünya'ya en yakın konumundan geçti ve şimdi sönükleşerek dış Güneş Sistemi'ne doğru süzülürken en iyi güney göklerinden görülebiliyor.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Mitek Papilio
Mitek Papilio
141K UP
Eseri Ekleyen 4 saat önce Kitap
Puan Ver
Orjinal Adı : Les Tactiques de Chronos
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
Utku Derin
Utku Derin
346K UP
Aktaran 2 gün önce 2 dk.

Şu anda, Kuzey Amerika kıtasının alt kısmı Dünya'nın erimiş mantosuna doğru damla damla akıyor. Texas Üniversitesi'nden araştırmacılar, Nature Geoscience dergisinde yayınladıkları makalede kraton incelmesi adı verilen bu jeolojik olayın ilk gerçek zamanlı olarak incelenmesi olabileceğini belirtiyor.[1]

Kratonlar, gezegenin kıtalarının bir kısmını oluşturan eski ve devasa kaya kütleleridir. Genellikle milyarlarca yıl boyunca sabit kalsalar da bazen jeolojik hareketler, bu kaya katmanlarının "kratonik incelme" veya "kratonik damlama" yoluyla yok olmasına neden olabiliyor. Bu olayın belgelenmiş bir örneğinin, milyonlarca yıl önce Kuzey Çin Kratonu'nun en derin kök katmanında yaşandığı biliniyor olsa da bilim insanları, şimdiye kadar bu süreci anlık olarak gözlemleyememişti.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Anıl Kocabaldır
Yazar 5 Mart 2020 13 dk.

Kelebek etkisi, en basit tanımla, bir sistemin başlangıç verilerinde küçük değişiklikler yapıldığında öngörülemez ve büyük sonuçların doğabilmesidir.

Kelebek etkisi denince herkesin aklına matematikçi, meteorolog ve aynı zamanda kaos teorisine çok büyük katkıları olan Amerikalı Edward Norton Lorenz'in (23 Mayıs 1917 - 16 Nisan 2008) verdiği analoji örneği gelir: Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de bir fırtınanın kopmasına neden olabilir. Daha sonra bu örneğin başka birçok farklı versiyonu karşımıza çıkmıştır.

97
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 22 Mayıs 2018 2 dk.

İnsanlar, beyinleri bunu algılamaya yetecek kadar evrimleştiğinden beri duygularını anlamlandırmaya çalışmışlardır. Bu çabanın en sistematik sonuçlarından birisi, duyguların kategorize edilmesi, gruplara ayrılması ve bir bütün olarak değerlendirilmesi olmuştur.

Bugüne kadar William James, Paul Ekman, Richard ve Bernice Lazarus gibi birçok psikolog, duygularla ilgili çeşitli sistemler geliştirmişlerdir. Bu yazımızda ele alacağımız, Albert Einstein Tıp Koleji ve Güney Florida Üniversitesi'nden Robert Plutchik tarafından 1980 yılında geliştirilen Duygu Çarkıfeleği'dir.

51
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nda yayınladığımız bilim haberlerini anlık olarak Bundle üzerinden de okuyabileceğinizi biliyor muydunuz?

Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 24 Şubat 2019
Mühendisler, insanlığın çeşitlenen ihtiyaçlarını karşılayabilmek için daha da çok çalışmalıdır.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
25
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Türkiye Matematik Kulübü
Etkinliği Ekleyen 4 hafta önce ÇevrimiçiÜcretsiz3 Mayıs
Türkiye Matematik Kulübü 5. Geometri Çalıştayı
03 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 04 Mayıs 2025 22:00 tarihine kadar.

Geometri Çalıştayı, Türkiye Matematik Kulübü tarafından düzenlenen akademik odaklı çalıştaylardan biridir. Özellikle geometri konusuna meraklı insanları buluşturmak ve bu konuda tartışabilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamakla birlikte bu konuya meraklı kişilerin konuşma vermesini teşvik etmek istiyoruz. 5. Geometri Çalıştayı çevrim içi olarak 3-4 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleşecektir. Etkinliğin gerçekleşeceği tarihte katılımcılar, konuşmaları Google Meet veya YouTube üzerinden canlı olarak takip edip sorular sorabilirler. Öte yandan etkinliği daha aktif bir şekilde geçirmek için kurmuş olduğumuz Telegram grubunda katılımcıların birbirleriyle konular hakkında konuşabilmelerini sağlamak istiyoruz.

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Asteroit Donaldjohanson

Bir ana kuşak asteroiti olan 52246 Donaldjohanson, yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda ve 3,5 kilometre genişliğindedir. 20 Nisan'da, asteroitle ikinci karşılaşması sırasında, Lucy uzay aracının uzun menzilli kamerası tarafından 1100 kilometre mesafeden bu keskin, yakın çekim görüntü kaydedildi. Adını Lucy hominid fosilini keşfeden Amerikalı paleoantropolog Donald Johanson'dan alan uzun asteroitin, yaklaşık 150 milyon yıl önce iki küçük cismin hafifçe çarpışması sonucu oluştuğu ve karakteristik temas ikilisi (İng. "contact binary") şeklini aldığı düşünülüyor. Ekim 2021'de fırlatılan Lucy uzay aracı, 2025 yılında ana asteroit kuşağındaki yolculuğuna devam edecek, ancak asıl hedefi Jüpiter'in Truva asteroitlerinden oluşan asteroit sürüsünü keşfetmek. Lucy'nin hedefindeki ilk Truva asteroiti olan 3548 Eurybates ile Ağustos 2027'de karşılaşması bekleniyor.

25 Nisan 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: Lucy/NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOIRLab
Çeviren: Simay Aladağ

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close