Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim ve bilimseverler sıkıcı değildir! Evrim Ağacı Etkinlik Platformu'nu kullanarak bulunduğun şehirde veya internet üzerinde toplantılar, etkinlikler, buluşmalar düzenleyebilir, diğerlerinin düzenlediği etkinliklere katılabilirsin. Ayrıca eğer bilimle ilgili bir iş, staj, burs veya eğitim arıyorsan veya bu pozisyonları dolduracak bilimseverler, bilim insanları ve öğrenciler arıyorsan, Evrim Ağacı İlan Platformu'nu kullanarak Türkiye'deki ve Dünya'nın her yanındaki bilimseverlerin oluşturduğu ağa katılabilir, bu ağa güç katabilirsin!

Tüm Reklamları Kapat
Gülay Kaya
Gülay Kaya
155K UP
Uyarlayan 2 Aralık 2020 9 dk.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), insanlar tarafından uzayda inşa edilen en büyük ve en çok ulusu tek bir proje etrafında araya getiren yapı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun ana kısımları 1998 ve 2011 yılları arasında tamamlandı ama hala yeni görevler ve deneyler ile gelişmeye devam ediyor. Uluslararası Uzay İstasyonu, 2 Kasım 2000 tarihinden beri içinde sürekli olarak görevli insanlar bulundurmaya devam ediyor.

Kasım 2020 itibariyle Uluslararası Uzay İstasyonu, 18 farklı ülkeden 241 kişi tarafından ziyaret edildi.[1] Amerika 152, Rusya ise 48 kişiyle bu ülkelerin başını çekiyor (güncel liste). Astronotların uzay istasyonunda geçirdiği zaman ve araştırma süreleri, ülkelerin uzay ajansına yaptığı para ve kaynak katkılarına göre tahsis ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'na 15 farklı millet katkı sağlıyor. Finansmanın büyük bir kısmına katkıda bulunan NASA (Amerika Birleşik Devletleri), Roscosmos (Rusya) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzay istasyonunun ana ortaklarıdır; diğer ortaklar Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı ile Kanada Uzay Ajansı'dır.[2][3][4][5][6]

26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 9 Nisan 2011 11 dk.

Evrimsel biyolojiyle derinlemesine ilgilenmeye başlayan birçok kişi, bir süre sonra bayağı sorulardan kurtularak evrimin özünü anlamaya yarayacak, birçok mekanizmanın işleyişinin kavranmasını sağlayacak, türler ve çevre arasındaki karşılıklı ekolojik ilişkileri algılamaya yarayacak sorular sormaya başlayacaktır. Bu soruların etraflıca irdelenmesi ve cevaplanması, modern bilimin en güçlü teorilerinden biri olan Evrim Teorisi'nin anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Örneğin, bir evrim konferansında anlatılanlar üzerine akla şöyle bir soru takılabilir:

Bu, elbette ki buna benzer olabilecek devasa bir soru grubunun bir örneği olarak seçilmiştir. Özünde sorulan soru şudur:

90
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 1 Haziran 2024 1 sa.

Sokak köpekleri (veya bilimsel literatürdeki isimleriyle "serbest dolaşan şehir köpekleri"), şehirlerde yaşayan, sınırlandırılmamış köpeklerdir.[1] Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, şehirlerin var olduğu ve yerel insan nüfusunun izin verdiği hemen her yerde yaşamaktadırlar.

Sokak köpekleri arasında başıboş köpekler, sahiplerinden ayrılan ya da sahipleri tarafından terk edilen evcil hayvanlar ya da hiç sahiplenilmemiş yabani köpekler bulunabilir. Keza sokak köpekleri arasında başıboş safkanlar, gerçek melez köpekler ya da Hint parya köpeği gibi yetiştirilmemiş çeşitler de bulunabilir.

84
5
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 19 Aralık 2021
Gezegenlerin sıralanması tesadüfen gerçekleşmedi. Bunun nedeni tüm gezegenlerin Güneş‘in etrafında ekliptik düzlemi denilen bir düzlemde dönmeleridir. Dünya sakinlerinin yaptığı gibi bu düzlemden bakıldığında, bütün gezegenler tek bir şerit ile sınırlı gibi görünüyor. Yine de en parlak üç gezegenin neredeyse aynı yönde görünmesi bir tesadüftür. Böyle bir tesadüf bu ayın başlarında yakalandı. Gün batımının ardından Ferma Tepeleri, Bergamo, İtalya‘dan çekilen yukarıdaki görselde sağdan sola doğru Venüs, Satürn ve Jüpiter, bir çizgi üzerinde görülüyor. Hizalanmaya Dünya‘nın uydusu Ay ve daha uzaktaki Uranüs de katılıyor. Bulut şeritleri gökyüzünde batan Güneş‘in olduğu tarafta. Leonard kuyruklu yıldızı sönükleşirken, bu gezegen hizalanması Ay olmasa da ayın geri kalanında devam edecektir.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnci Şardağ
Yazar 7 Şubat 2021 12 dk.

Evrimsel biyolojide mimikri diğer bir adıyla taklitçilik, bir türün avından veya avcısından gizlenmek için diğer türe benzer özellikler geliştirmesi olarak tanımlanır. Doğada yaygın olarak karşılaştığımız mimikri örneklerinin başında canlıların birbirlerinin görünümünü taklit etmeleri gelse de koku, ses ve davranış gibi canlıların biyokimyasal özelliklerin taklit edildiği örnekler de bulunmaktadır. Daha detaylı bir şekilde Max Planck Enstitüsünde Davranış Fizyolojisi üzerine çalışan Wolfgang J. H. Wickler mimikriyi, “Taksonomik olarak yakından ilişkili olmayan iki veya daha fazla organizmanın yüzeysel benzerliği ile karakterize edilen fenomen” olarak tanımlamaktadır.

Genellikle mimikri davranışının oluşturulmasındaki amaç, taklit eden canlının, taklit edilen canlı dışında üçüncü tür bir canlıyı kandırmaktır. Bu üçüncü canlı, taklit eden türün avı veya avcısı olabileceği gibi, taklit ettiği türün dişisi veya erkeği de olabilir. Kısacası mimikri, canlının kendine zarar verebilecek diğer türleri kandırmak veya manipüle etmek amacıyla kamuflaj davranışı sergilemesi ve uyarı sinyalleri oluşturmasıdır. Doğada bu mekanizma temelde avcılara karşı bir savunma olarak geliştirilmiş olsa da avcıların da mimikri sayesinde avlarının güvende hissetmelerini sağlayarak onları kandırdıkları örnekler bulunmaktadır.

88
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Tüm Reklamları Kapat
Eser
Rüzgâr Özkarakaş
Eseri Ekleyen 1 gün önce Kitap
6.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Vie de Michel-Ange
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
Yaşam Ağacı Türü
Furkan Coşar
Furkan Coşar
26K UP
Türü Ekleyen 6 gün önce
Endonezya küçük doğanı, gündüz yırtıcı kuşları takımının doğangiller familyasından bir kuş türüdür. Dünya'nın en küçük yırtıcı kuşlarından biridir. Boyu yalnızca 14 – 16 cm'dir. Brunei, Myanmar, Tayland, Malezya, Singapur and Endonezya'da bulunur.
2
Söz
Fazilet Toros
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Zaten Siz Hepiniz Böylesiniz

Yürüyen merdivenlerde katır kutur
dikenli bir dal gibi gülsüz
adımlarımın ahı var ve biriktirdiğim bir nehir

inanmak zorunda değilsiniz
-ey inan edenler! özgür değilsiniz.

tomruklar yoruldu akmaktan garul gurul
ferhat sizlere ömür, romeo hırtlamba kavga etmekten
doksanağustosotuzbir doğdu komada alabarda
ciğerleri rutubetten Akdeniz olmuştur, gülümseyiniz

dinlemek zorunda değilsiniz
-ey tulumba kafalar! froyd değilsiniz
.
döşümde cenaze bitmiyor harul hurul
bin kürek bin kazma bir çukur: mezarlık otuzüçşehir
yasinlerden yasin beğendi, toprak direndi
açılmaz yaralar üstünde çeper
ne papatya ne kasımpatı ne sümbül, ballı çiçek birdir
dışarıda ayaz içeride yokluktur

anlatmak zorunda değilsiniz
-ey ima edenler! meddah değilsiniz.
Kaynak: Cite De Pera Dergi/internet sitesi
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 5 gün önce 4 dk.

Umman’ın Dhofar bölgesindeki mağaraların taş yüzeylerinde ve kurumuş nehir yataklarının yüzeylerinde yılan gibi kıvrılarak kayanın üzerine işlenmiş neredeyse 2400 yıl öncesine ait yazılar bulunuyordu. "Zufar yazısı" olarak da bilinen bu yazının ne olduğu ise uzun yıllar boyunca bilim insanları için çözülemeyen bir bilmeceydi. Ancak uluslararası bir akademik dergide yayımlanmak üzere olan yeni bir çalışmanın yazarı, Zufar yazısının ana alt türünü deşifre ettiğini ve alfabenin Güney Arabistan'da ortaya çıkmadığına dair kanıtlar bulduğunu öne sürüyor.

Ohio State Üniversitesi'nden dilbilimci ve çalışmanın yazarı Ahmed el-Cellad, Zufar yazısının uzun süren gizeminin on yıllar boyunca akıllara pek çok olası açıklama getirdiğini belirtiyor. Bunlar arasında "bunların Kur'an'da adı geçen kayıp bir Arap kabilesi olan Âd kavminin yazıtları olduğu gibi pek olası olmayan fikirlerin de bulunduğunu söylüyor. Çalışmada yer almayan Pekin Üniversitesi'nden dilbilimci Giuliano Castagna, el-Cellad'ın yeni makalesinin bu konu üzerine yapılmış ilk güvenilir çalışma olduğunu ve "Arabistan tarihinin yepyeni bir sayfasını yazma potansiyeli taşıdığını" vurguluyor

21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Me T
Me T
54K UP
Sıradan biri 1 gün önce Sen de Cevap Ver

Bilim kurgu Fantastik macera türü veya mitolojik karakterler kurgulayarak felsefenin edebiyatla zirveleştiği bir tür

Aslında ikisi ile ilgili kafamda birşeyler var bir kısmını yazdım bilim kurgu fantastik macera kitabımın, mitolojik karakterler kurgulayarak felsefenin edebiyatla birleştiği bir hikayede yazdım "Whisper Of The Forgotten Gods" ama tek bölüm olarak bıraktım varlık ile ilgili anlam arayışları için

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mücahid Köse
5 gün önce
Bir bilimsever ve Evrim Ağacı yazarı olarak, başta beni takip edenler olmak üzere Evrim Ağacı'ndaki tüm bilimseverleri, bugün "açıl susam açıl" değil; "kapan susam kapan" demeye davet ediyorum. Buradaki "susam" ise: BBC Türkçe

İsrail-Filistin meselesinde gerçeklerin üstünü örtmeye, hakikati karanlıkla boğmaya çalışan, gazetecilik ilkelerini ve evrensel etiği yok sayan BBC News'in Türkiye temsilciliği, Evrim Ağacı'nda yer bulmamalıdır.

Bilim adına burada toplananların, yalanın, çarpıtmanın ve insanlık onurunu hiçe sayan yayıncılığın temsilcilerine karşı ortak ve güçlü bir tavır sergilemesi gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki bu platform ne bir kişinin, ne bir grubun ne de bir kurumundur; gerçeği arayan ve bilim ile etik değerleri savunan hepimizin ortak bilim ve akıl paydasında buluştuğu bir topluluk evidir. 

Bilime, gerçeğe ve etik değerlere saygı, her türlü çıkar ilişkisinin üzerinde olmalıdır. Bugün burada, bilimin ve etiğin yanında duran herkes, BBC News'in Evrim Ağacı'ndaki "onursal yazar" ve "kurumsal üye" statüsünün resmi olarak derhal sona erdirilmesini talep etmeli ve bu çağrıya kulak ve ses vermelidir.

Bilimin karanlığı aydınlattığı bir zeminde hakikati boğanlara alan tanımak, en başta Evrim Ağacı'nın kendi misyonuna ihanettir. Bilime, akla ve etik değerlere sahip çıkan bu toplulukta, gerçeklere savaş açan, insanlık suçunu aklamaya çalışan hiçbir yapı, onursal bir statüyle var olmamalıdır.

Evrim Ağacı'nın adalet terazisi şaşmasın, ilkesel tutumdan taviz verilmesin. Mottosu "karanlığı bilimle fethet" olan Evrim Ağacı’nda karanlığa geçit verilmesin!

Hakikat için, bilim için, adalet için sen de ses ver! Beğen, paylaş, duyur!

7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
63K UP
Gözlemi Yapan 3 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı ilçe merkezinde gözlemlenmiştir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0020 Temmuz
Atomlardan proteinlere: Yapısal Biyoloji ve Yapısal Taklit
20 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 27 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Amino asitler nasıl bir araya geliyor, 3 boyutlu yapı nasıl oluşuyor? Protein yapılarını çözmek, incelemek ve karmaşık protein etkileşimlerini anlamak için hangi teknikleri kullanıyoruz? Etkinlikte bu sorulara cevap ararken, teorik ve pratik oturumlar aracılığıyla protein yapılarını ve etkileşimlerini inceleyeceğiz. Pratik derslerle veritabanı kullanımı (NCBI BLAST, Expasy), protein görselleştirme (PDB, Chimera X), yapı modelleme (AlphaFold), protein etkileşimleri (PISA) ve moleküler kenetleme (HADDOCK, SWISSDOCK) konularını işleyeceğiz.

Devamını Göster
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close