Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Tıp konusunda geliştirebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Ebru Özen
Ebru Özen
58K UP
İnceleyen10 18 Ağustos 2023
Lise yıllarımda severek izlerdim o kadar etkisinde kalmışım ki şimdi yeniden başlayacağım gizem sevenler mutlaka izlemeli
Dizi
9.8/10
(187 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı İzmir Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 4 gün önce İzmir₺200,0011 Mayıs
Nöropedagoji ve Nöroplastisite
11 Mayıs 2025 17:00 tarihinden 11 Mayıs 2025 18:00 tarihine kadar.

🧠 Nöropedagoji ve Nöroplastisite
📅 11 Mayıs 2025 Pazar
🕔 17.00 - 18.00
📍 Laika Coffee & Culture, Karşıyaka

Beyin nasıl öğrenir, nasıl değişir?
Eğitim ile nörobilim kesiştiğinde karşımıza çıkan en heyecan verici alanlardan biri: Nöropedagoji.
Bu etkinlikte, beynin yapısal ve işlevsel olarak nasıl değişebileceğini; öğrenmenin sinir sistemi üzerindeki etkilerini ve bu bilgilerin eğitimde nasıl kullanılabileceğini konuşacağız.

🎙️ Konuşmacı: Lokman Topbaş, M.A.
(Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi, Felsefe Lisans Öğrencisi)

📌 Etkinlik ücretlidir. Bir bilet 200 TL'dir. 30 kişilik kontenjan vardır.

Devamını Göster
6
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Evin Çiftçi
Evin Çiftçi
71K UP
İnceleyen 2 gün önce
Tek kelimeyle mükemmel bir filim . Nolan yine farkını ortaya koymuş , zaman algımızı yerle bir eden bir filim daha . ilk bakışta anlaması çok zor ama izledikçe taşlar yerine oturuyor . Kesinlikle izlemeye değerdir .
9.6/10
(71 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 27 Aralık 2016 19 dk.

Türkiye'de özellikle de sosyal medyanın yükselişiyle birlikte, zaten ülkemizde ve Dünya'nın geri kalanının çok büyük bir kısmında bugüne kadar pek de yer etmemiş "eleştiri kültürü"nün giderek daha da fazla yozlaştığını görmekteyiz.

İnsanlar eleştirdikleri kişi, grup, fikir ve oluşumları daha iyiye götüren, eksiklerini kapatan, onlara güç katan argümanlar üretmekten ziyade; birbirini yermek, zayıflatmak, açıklarını yüzlerine vurmak, alay etmek, hafife almak amacıyla, sivri dilli, üzerinde iyi düşünülmemiş ve zaman harcanmamış, eleştirilen konunun detaylarına dair hiçbir bilgi sahibi olmaksızın eleştiriler yapmayı seçiyorlar. Kısaca birçok insan, eleştirinin en kolay formu olan, kimsenin duymak veya zaman kaybetmek istemeyeceği yıkıcı eleştiriler üretiyorlar. Bu da, egoist bir zeka yarışına ve üretici olmayan polemiklere neden oluyor.

160
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cem Ergünay
Çeviren 4 gün önce 6 dk.

Büyük gıda şirketleri ve yatırımcılar, Ozempic ve diğer benzer kilo verme ilaçlarının milyonlarca insana ulaşmasını, Amerika'nın diyet endüstrisini altüst etmesini ve tüketicilerin nasıl besleneceği konusunda yeni sorular ortaya çıkarmasını sessizlikle izliyorlar.

Campbell Soup'tan Conagra Brands'e gıda üreticilerinin yöneticileri, ekiplerin tüketici davranışlarını değerlendirmeye ve bu davranışlara nasıl karşılık vereceklerine dair beyin fırtınası yapmaya başlamasıyla birlikte yatırımcılardan ilaçların potansiyel etkisi hakkında sorular almaya başladıklarını söyledi.

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
26
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Messier 99

Devasa sarmal galaksi Messier 99, gerçek anlamda kozmik bir ölçekte bile görkemli görünüyor. Yakın zamanda işlenen bu tam galaksi portresi, M99 boyunca 70.000 ışıkyılından büyük bir alana yayılıyor. Bu keskin görüntü, Hubble Uzay Teleskobu’ndan alınan morötesi, görünür ve kızılötesi görüntü verilerinin bir birleşimidir. Yüzü bize dönük olan ve Bernices takımyıldızı yönünde yaklaşık 50 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alan sarmal, yakınlardaki Başak Galaksi Kümesi’nin bir üyesidir. Muhtemelen Başak kümesinin başka bir üyesiyle gerçekleşen yakın bir karşılaşma, NGC 4254 olarak da kataloglanan galaksinin iyi tanımlanmış, mavi sarmal kollarının şeklini etkilemiştir.

24 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, Hubble, Janice Lee; İşleme ve Telif Hakkı: Leo Shatz
Çeviren: Ege Can Karanfil
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Dilay Eldoğan Eken
Yazar 31 Ocak 2021 12 dk.

Dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik ile ilişkili belirtilere ilk kez 1775 yılında Melchoir Adam Weikard tarafından yazılan tıp kitabında rastlanmıştır. Bu kitapta Weikard, dikkati kolayca dağılabilen, dikkatini sürdüremeyen, aşırı aktif ve oldukça dürtüsel bazı çocuk ve yetişkinlerden bahsetmiştir. Bu bireylerin yaşadıkları sorunun yetersiz çocuk yetiştirme pratikleri ve biyolojik yatkınlıktan kaynaklanıyor olabileceğini, tedavisinde süt, bitkisel ürünler, sessizlik, yalnız kalma, at sürme gibi uygulamaların etkili olabileceğini belirtmiştir.[1]

1700lü yıllarda yapılan etkileyici şekilde çağdaş tanımlamanın aksine dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri, sonraki yıllarda "minimal beyin hasarı", "çocukluk dönemi hiperkinetik reaksiyonu", "dikkat eksikliği bozukluğu" gibi isimlerle anılmış ve bu isimlerle uyumlu olarak kimi zaman beyin hasarı kimi zaman sadece hiperaktivite ile ilişkilendirilmiştir. Bugün artık bu belirtileri Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak isimlendiriyor, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nu yaşam işlevselliğini ve gelişimi olumuz yönde etkileyen dikkat eksikliği ve/veya hiperaktivite-dürtüsellik olarak tanımlıyoruz. Ayrıca bu bozukluğun çocuklarda yaklaşık %5-7, yetişkinlerde ise yaklaşık %3-5 olan görülme oranları ile yaygın bir nörogelişimsel bozukluk olduğunu biliyoruz.[2]

117
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sizden Gelenler
Bu platformu, youtube kanalını keşfetmeden önce sadece boş konuşuyormuşum bunu anladım. Önce öğrenmeyi sonra öğrendiklerimden şüphe etmeyi öğrendim. iyi ki böyle bir platforma üyeyim.
Eren Sunay
Seslendiren 27 Ağustos 2022 4:49
Evrim bir doğa yasasıdır. Bizim onu anlamamızdan bağımsız olarak vardır, işler ve canlıları değiştirir. Biz onu incelesek de, incelemesek de evrim var...
126
Taner Beyter
Taner Beyter
395K UP
Yazar 14 Ekim 2019 23 dk.

Şu an önümde bir ağaç görüyorum ancak bundan ne kadar emin olabilirim? Gerçekten önümde bir ağaç olduğundan şüphe duymak ve sanrı görüyor olabileceğimi hesaplamak ne kadar ileriye götürülebilir bir anlayıştır? Bu pozisyonda takınacağımız şüpheci tavır doğru inançlarımızı gerekçelendirmiş olsak dahi makul müdür?

Önümde gerçekten bir ağaç olabilir ve hatalı bir şüphecilik içinde olabilirim, önümde ağaç olmayabilir ve doğru bir şüphecilik içinde olabilirim; aynı zamanda sanrı görüyor olabileceğimin de farkındayım. Bilgi olmasalar dahi temeli sanrılara dayanan gerekçelendirilmiş inançlara sahip olma olasılığımız hiç de düşük değilmiş gibi görünüyor.

141
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ali Aldı
Ali Aldı
136K UP
İnceleyen10 2 Mayıs 2023
Adventure Time, kendine has bir dünya ve karakterlerle dolu bir çizgi dizidir. İzleyicileri, finn ve en yakın arkadaşı olan Jake'in, Ooo adındaki post-apokaliptik bir dünyada maceraya atılmalarını izleyecektir.

Dizi, eğlenceli ve esprili anlatımı, fantastik öğeleri, farklı boyutları ve zamanları içeren öyküleriyle izleyiciyi adeta büyüler. Dünya, canavarlar, büyücüler, prensesler, vampirler ve diğer fantastik yaratıklarla doludur.

Ancak, dizi sadece eğlenceli değildir. İzleyiciler, Finn ve Jake'in dostlukları, karakterlerinin gelişimi, duygusal yönleri ve dizinin mesajları aracılığıyla hayat dersleri alabilirler. Dizi, izleyicilere cesaret, dayanıklılık, saygı, sevgi ve arkadaşlık gibi değerleri öğretir.

Sonuç olarak, Adventure Time, her yaş grubundan izleyicinin keyifle izleyebileceği bir dizi. Eğlenceli maceraları, benzersiz karakterleri ve fantastik dünyasıyla büyüleyici bir dünya sunar. Ancak, dizinin sadece eğlenceli olmadığı, aynı zamanda hayat dersleri veren bir yönü de vardır. Kesinlikle deneyimlemeye değer bir çizgi dizidir.
Youtube Kanalı
9.8/10
(71 Kişi)
Puan Ver
@AdventureTime
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
D. Arslangilay
Yaşıyorum 19 saat önce Sen de Cevap Ver

Merhaba, öncelikle zihinsel gelişimi etkileyen şeyleri anlatmak istiyorum. İnsan vücudundaki diğer her şey gibi beynin de gelişmek için makul miktarlarda zorlanması lazım. Tabii ki bu tek başına yeterli değil. Nasıl ki kas geliştirmek için kasları belirli bie strese düzenli olarak maruz bırakıp büyümesi için protein veriyorsak beyne de aynı şekilde gelişmeye zorlamak için nöroplastisiteyi tetikleyecek uyaranlar ve bunu sağlayacak yakıt vermemiz gerekiyor. Öncelikle aktivitelerden başlayalım. Öncelikle zeka tekil bir kavram değildir (daha detaylı anlamak için çoklu zeka kuramını araştırmanı öneririm). Birden fazla zeka türü, bunlarla ilişkili birden fazla beyin bölgesi var. Tabii burada detaylara giremeyeceğim ama en çok işe yarayıp çoklu bölge çalıştırarak genel performansa katkı sağlayacak şeyleri yazmak istiyorum. İlk olarak enstrüman çalabilirsin. Enstrüman çalmak beyni aşırı şekilde uyarırı ve çoğunluğunun aktivasyonunu arttırır. Özellikle beynin iki lobunun iletişimini sağlayan corpus callosum bölgesini güçlendirir. Bunun dışında hafıza egzersizleri, sudoku, satranç gibi şeyler beyni yine geliştirecektir. Direkt matematik çalışmak ve bunu yaparken 2 taktik ve formül ezberlemek yerine gerçekten işeyiş mantığını çözüp kendi sistemlerini geliştirmeye çalışmak da işe yarayabilir. Bununla birlikte yüksek ekran süresi, reels/short/tiktok videoları kaydırmak, her türlü psikolojik bağımlılık ve daha fenası madde kullanımı (alkol de buna dahil) hem dikkat sürene zarar verecek, hem nöroplastisite kapasiteni azaltacak hem de çabuk sıkılmama neden olacaktır. Bunlardan kaçınmalısın. Yakıt kısmına gelirsek nöroplastisite için en çok gereken şeyleri omega-3, kolin, b12, b6, b9, sağlıklı bağırsak mikrobiyotası gelir. Omega-3’ün EPA ve DHA’aı önerilen dozda olan heehangi bir takviyesini tercih edebilirsin. Tabii ki diğer tüm ilaç ve takviyeler gibi bunları kullanmadan önce de doktoruna ya da eczacına danışmanda yarar var. Kolin için günde 2-3 yumurta yemek yeterli olacaktır ama eğer bir b kompleks takviyesi alırsan içinde muhtemelen cüzi miktarda kolin de olacaktır. Bunlar genel olarak yeterli ama sağlıklı bağırsak mikrobiyotası da vüxudun seratonin sistemini olumlu etkileyerek modunun hep iyi olmasını sağlar. Böylece daha az bunalarak daha uzun süre ders çalışabilirsin. Yine de ne yaparsan yap etkisi bir raddeyi aşamaz. Genel geçer kabule göre kapasitenin çoğu genetiktir ve temel zeka 0-6 yaş arasında şekillenir. Yine de düzenli emekle dikkate değer değişimler yapabilirsin. Ayrıca antioksidan alımının zihinsel berraklığı arttırdığını gösteren çalışmalar var. Eczacına konuda danışabilirsin.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 30 Ocak 2019
İlkel insan meraklı gözlerle ve yavaş, kendinden emin olmayan adımlarla doğruladı. Şimdiyse belirsiz bir hedefe doğru aceleyle yürüyoruz.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
22
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close