Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İlker Aydın Demirelli
Üye 19 saat önce 2 Cevap
3

Beynimi nasıl daha güçlü yapabilirim?

Merhaba ben bir sınav öğrencisiyim ve günümün çoğunu ders çalışarak geçiriyorum bu bende bir takıntı oldu ve git gide daha zeki daha pratik olmak istiyorum boş vakitlerimde neler yaparsam beynimi daha hızlı geliştirebilirim örneğin satranç bulmacaları çözmeye falan başladım boş vaktimde de gelişim sağlamak için
127 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
D. Arslangilay
Yaşıyorum 7 saat önce

Merhaba, öncelikle zihinsel gelişimi etkileyen şeyleri anlatmak istiyorum. İnsan vücudundaki diğer her şey gibi beynin de gelişmek için makul miktarlarda zorlanması lazım. Tabii ki bu tek başına yeterli değil. Nasıl ki kas geliştirmek için kasları belirli bie strese düzenli olarak maruz bırakıp büyümesi için protein veriyorsak beyne de aynı şekilde gelişmeye zorlamak için nöroplastisiteyi tetikleyecek uyaranlar ve bunu sağlayacak yakıt vermemiz gerekiyor. Öncelikle aktivitelerden başlayalım. Öncelikle zeka tekil bir kavram değildir (daha detaylı anlamak için çoklu zeka kuramını araştırmanı öneririm). Birden fazla zeka türü, bunlarla ilişkili birden fazla beyin bölgesi var. Tabii burada detaylara giremeyeceğim ama en çok işe yarayıp çoklu bölge çalıştırarak genel performansa katkı sağlayacak şeyleri yazmak istiyorum. İlk olarak enstrüman çalabilirsin. Enstrüman çalmak beyni aşırı şekilde uyarırı ve çoğunluğunun aktivasyonunu arttırır. Özellikle beynin iki lobunun iletişimini sağlayan corpus callosum bölgesini güçlendirir. Bunun dışında hafıza egzersizleri, sudoku, satranç gibi şeyler beyni yine geliştirecektir. Direkt matematik çalışmak ve bunu yaparken 2 taktik ve formül ezberlemek yerine gerçekten işeyiş mantığını çözüp kendi sistemlerini geliştirmeye çalışmak da işe yarayabilir. Bununla birlikte yüksek ekran süresi, reels/short/tiktok videoları kaydırmak, her türlü psikolojik bağımlılık ve daha fenası madde kullanımı (alkol de buna dahil) hem dikkat sürene zarar verecek, hem nöroplastisite kapasiteni azaltacak hem de çabuk sıkılmama neden olacaktır. Bunlardan kaçınmalısın. Yakıt kısmına gelirsek nöroplastisite için en çok gereken şeyleri omega-3, kolin, b12, b6, b9, sağlıklı bağırsak mikrobiyotası gelir. Omega-3’ün EPA ve DHA’aı önerilen dozda olan heehangi bir takviyesini tercih edebilirsin. Tabii ki diğer tüm ilaç ve takviyeler gibi bunları kullanmadan önce de doktoruna ya da eczacına danışmanda yarar var. Kolin için günde 2-3 yumurta yemek yeterli olacaktır ama eğer bir b kompleks takviyesi alırsan içinde muhtemelen cüzi miktarda kolin de olacaktır. Bunlar genel olarak yeterli ama sağlıklı bağırsak mikrobiyotası da vüxudun seratonin sistemini olumlu etkileyerek modunun hep iyi olmasını sağlar. Böylece daha az bunalarak daha uzun süre ders çalışabilirsin. Yine de ne yaparsan yap etkisi bir raddeyi aşamaz. Genel geçer kabule göre kapasitenin çoğu genetiktir ve temel zeka 0-6 yaş arasında şekillenir. Yine de düzenli emekle dikkate değer değişimler yapabilirsin. Ayrıca antioksidan alımının zihinsel berraklığı arttırdığını gösteren çalışmalar var. Eczacına konuda danışabilirsin.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
70K UP
Konu hakkında bilgi sahibiyim 9 saat önce

Merhaba,

Öncelikle soruya insan beyninin sinir bağlantıları arasındaki ilişkiyi anlatarak başlamak istiyorum. İnsan beyni, doğumdan itibaren beyninin farklı bölgelerinde belirli işleri yaparak özelleşmeye başlar. Örneğin prefrontal korteks; karar verme, mantık kurma, plan yapma gibi işlevlerin kazanıldığı bölgedir. Beynimizi güçlü kılmak, özellikle uç beyin konusunda yapabileceğimiz bir şeydir. Ancak beynimizin eğitimini etkileyen faktörler vardır: Kara maddedeki dopamin miktarı, her bir bölgeyi eğitirkenki odak süremiz, beynimizin yorulma ve enerji faktörleri, pekiştirme kaynağının somut mu soyut mu olduğu gibi. Bu tür faktörler, beynin gelişmesinde etkilidir.

Peki beyin nasıl gelişir? Beynin temel politikası: "Kullanmazsan kaybedersin." Eğer beynimiz bir bölgede belirli işlevleri kullanmazsa, aynı bölgede işlenen diğer kavramlar daha çok güç kazanır. Örnek: Parietal lob; 3 boyutlu uzay algısından ve santral sulkus ile parietal-oksipital sulkus arasında yer alan acı işleme merkezinden sorumludur diyebiliriz. Eğer birey, parietal lobunu uzay algısı veya dokunma gibi girdilerle uyarmazsa, beyinde o bölgenin yeri zamanla acıya kalır (kronik ağrılar için kötü bir durum).

Tüm Reklamları Kapat

Peki ders çalışmakta ustalaşmak isteyen biri, beyninin hangi bölgelerini nasıl geliştirebilir? Öncelik verilmesi gereken ilk konu okumadır. Bu kabiliyet, oksipital lob ve temporal lob arasında bir bölgede kazanılır. Kitap okuyarak ve bazen de sesli okuma yaparak (görme oksipital lobda işlenirken işitme temporal lobda işlenir; bu yüzden sesli okuma o bölgeyi aktif kılmada önemli rol oynar) o bölgeyi geliştirebilirsiniz. İkinci öncelik ise hafızadır. Hafıza için genellikle hafıza kartları önerilse de bana kalırsa, ders çalışan birinin bilgilerini kalıcı hafızaya geçirmekle hafızasını geliştirmesi daha uygun olur. Peki kalıcı hafızaya bilgiler ne koşullarda yerleşir? Öncelikle öğrenilen bilginin yarısı ilk saat içinde unutulur. Birey, bir bilgiyi kalıcı hafızaya yerleştirmek istiyorsa 1-3-7-15 gibi artan aralıklı gün metoduyla bilgilerini tekrar etmelidir. (2n+1 metodu hesaplamayı kolaylaştırır.) Bu şekilde bilgi daha uzun süre hafızada kalır.

Ayrıca satranç hakkındaki düşüncem, ders çalışan biri için pek olumlu olduğunu söyleyemem. Çünkü eğer işin içinde dopamin varsa evet, bu iş daha fazla kavranır. Ancak kavradığınız şey mantık yürütmeden çok satranç oynama arzusudur. Bu yüzden eğlenceli aktiviteler, ders çalışmaktan daha çok isteneceği için pek verimli değildir. (Dopamin detoksunun temel sebebi budur. Dopamin kaynakları bireyi farkında olmadan yönlendirir.)

Bu tür işleri yaptıktan sonra size en önemli tavsiyem: odaklanma ve az stres. Çünkü stres durumunda beyin, pekiştirme işlerini askıya alıp savaş ya da kaç durumuna giriyor. Bu nedenle kaygıyı azaltmalı ve yeterli uyku almalısınız. En püf noktaya gelirsek: odaklanma. Odaklanma, beynin diğer uyaranlardan soyutlanıp sadece tek işe yönlendirilmesidir. Bu sayede maksimum verimde işlem yapılır. Örneğin müzik dinlemek, eğer sözleri olan bir şarkıysa dikkati çok dağıtır ve verimi düşürür. Odak toplamak için en yaygın yöntem meditasyondur (dini bir eylem olarak yapılmasını söylemiyorum). 5-10 dakika arası zihni boşaltıp hiçbir şey düşünmemek bile odağınızı toparlamanızı sağlar.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close