Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Akın Karahasan
Yazar 21 Nisan 2020 27 dk.

Değerli okurlarımız, bu yazımızda sizlere FOTON-M3 projesinin tardigradlara odaklı üç misyonundan biri olan RoTaRad (Rotiferler, Tardigradlar ve Radyasyon) misyonundan bahsedilecektir. RoTaRad misyonu rotiferler ve tardigradlar üzerine gerçekleştirilmiş olmasına rağmen yazımızda sadece tardigradlar üzerindeki deneylere ve sonuçlara odaklanılmıştır. Uzay ortamındaki stres faktörlerinin tardigradlar üzerindeki etkilerini belirlemek adına oluşturulan diğer iki misyon olan TARDIS ve TARSE ile ilgili yazılarımıza linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tardigradlar veya su ayıları, dünyadaki en zorlu hayvanlar olmaya adaydır. Bu metazoanlar, tüm dünyada derin deniz bölgeleri, gelgit bölgeleri, göller, nehirler, Himalaya dağları, tropiklerin yeşil yağmur ormanları, en kurak çöller ve Kuzey Kutbu'nun sert tundrası gibi çeşitli habitatlarda bulunabilmektedirler. Bununla birlikte, tüm tardigradlar aktif olabilmek için su filmine ihtiyaç duyar. Karasal habitatlarda, nemin fazla olduğu ortamlarda yetişen yosunlarda ve likenlerde bulunurlar. Çevresel strese maruz kaldığında bu yarı karasal tardigradlar kriptobiyoz adı verilen “askı” durumuna girebilirler. Kendilerini gözlemleme fırsatı bulduk. Yaşam Ağacı projemizdeki gözlem kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz.

85
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Sena Küçükkıvanç
Aktaran 5 Ekim 2022 4 dk.

Uzay Araştırmaları Laboratuvarı (LSR) ve Hong Kong Üniversitesi (HKU) fizik bölümü üyelerinden oluşan bir uluslararası gökbilimci ekibi, çok nadir bir gök mücevheri keşfetti. Gezegenimsi Bulutsu (GB) olarak adlandırılan bu mücevher, M37 denilen (ayrıca NGC2099) 500 milyon yıllık bir Açık Yıldız Kümesinde (AYK) bulundu. Bu oldukça yüksek bir astrofiziksel değere sahip bir keşifti. Araştırmacıların bulguları, tanınmış açık erişimli bir dergi olan Astrophysical Journal Letters'ta yayımlandı.[1]

Gezegenimsi bulutsular; zengin bir emisyon çizgisi spektrumu ve görüntüsüyle parlayan, bir kenara fırlatılmış ve ölmekte olan yıldızların parıldayan örtüleridir. Onlara fotojenik bir özellik veren çarpıcı renkleri ve şekilleri, insanların ilgisini çeker. Uzaydaki en geniş optik teleskoplardan biri olan James Webb Uzay Teleskobunun halkla ilk paylaştığı görüntülerden birinin bir gezegenimsi bulutsu olması hiç de şaşırtıcı değildir.

20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ege Can Karanfil
Çeviren 13 Ağustos 2021
Mükemmel değilse bile, bu sarmal galaksi en fotojenik olanlardan biridir. Balık takımyıldızına doğru 32 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan, yaklaşık 100 milyar yıldızdan oluşan bir ada evreni olan M74, muhteşem bir profil görüntüsünü sunar. Sc galaksi olarak sınıflandırılan M74’ün zarif sarmal kollarının nefes kesici tasarımı, parlak mavi yıldız kümeleri ve koyu kozmik toz şeritleriyle izlenir. Pek çok görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulan bu keskin görsel, Hubble Uzay Teleskobu’nun Araştırmalar için Gelişmiş Kamerası tarafından kaydedilen görüntü verilerinden oluşturuldu. M74’ün yüzeyi boyunca yaklaşık 30.000 ışıkyılı boyunca uzanan bu görüntü, galaksinin büyük yıldız oluşum bölgelerinin kırmızımsı parıltısını vurgulayarak, hidrojen atomlarından yayılan emisyonu kaydeden pozları içerir. Messier kataloğundaki çoğu galaksiden daha düşük yüzey parlaklığına sahip olan M74, bazen Hayalet Galaksi olarak da bilinir.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 23 Eylül 2014 2 dk.

Erkek tavuskuşunun devasa ve parlak kuyruğu dişileri üzerine çeker; ancak aynı zamanda erkeğin avcılara da yem olmasını kolaylaştırır mı? Bilim insanları uzun bir süredir bu kadar büyük ve dekoratif bir kuyruğun evriminin erkeklere yüklü bir masrafla geldiğini düşünüyorlardı. Erkek tavuskuşlarının kuyrukları, toplam boy uzunluklarının %60'ına kadarını oluşturabilir!

Ancak şu anda bir grup bilim insanı, tavuskuşlarının kuyrukların bulunduğu ve bulunmadığı durumlarda avcılardan ne kadar hızlı kaçtıklarını doğrudan test etmeyi başardı. Sonuç? Kuyruğun varlığı ile yokluğu arasında dikkate değer bir fark yok gibi gözüküyor.

21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Selen Gündüz Ve Meriç Öztürk
Selen Gündüz Ve Meriç Öztürk Seslendiren 11 Şubat 47:09
Çocukların bireyselliğini kazanma serüveni nasıl işliyor? Başarısız ayrışmalar neye sebep oluyor? Bağlanma şekilleriyle ayrışma güçlüğü arasında bir bağlantı...
23
Ece Müker
Ece Müker
522K UP
6 gün önce
UCL ve Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, evrende en yaygın buz formu olan düşük yoğunluklu amorf buzun tamamen yapısız olmadığını, içinde nanometre boyutunda kristaller barındırdığını keşfetti. Önceden sıvı suyun donmuş ama yapısız bir hali olarak kabul edilen bu buz, yapılan bilgisayar simülasyonları ve laboratuvar deneyleriyle aslında kısmen kristalli bir yapıya sahip olduğu gösterildi.

Bu bulgu, kuyrukluyıldızlar ve buzlu uydular gibi gök cisimlerinde bulunan buzların, yıldız ve gezegen oluşum süreçlerinde daha önce düşünülenden farklı roller oynayabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca, yaşamın kökenine dair "Panspermia" teorisi kapsamında, yaşamın yapıtaşlarını taşıdığı düşünülen bu buzun, kristal yapısı nedeniyle bu işlevi sanılandan daha az etkin gerçekleştirebileceği değerlendiriliyor.

Araştırma, yalnızca kozmolojik süreçleri anlamamıza katkı sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda optik fiber gibi ileri teknolojilerde kullanılan amorf malzemelerin verimliliğini artırmak için de yeni yollar sunabilir.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 18 Temmuz 2022 40 dk.

Irk, belli bir toplum içindeki insanları, sahip oldukları fiziksel veya sosyal niteliklere göre kategorilere ayırmakta kullanılan bir kavramdır.[1] Ancak bugüne kadar birçok farklı ırk tanımı da yapılmıştır; bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:[2]

Irk tanımıyla ilişkili olarak görülen, hatta birçok durumda eş anlamlı olarak kullanılan etnik köken veya etnik grup kavramıysa şu şekillerde tanımlanmaktadır:

259
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 3 Şubat 2019
Derin bir cahilliğe gömülmüş olan insanlık, icat ettikleri ile hayatta kalmak zorundadır.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
13
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sizden Gelenler
Arsel Berkat Acar
Üye
Evrim Ağacı'nın 10. yılında bu sürenin 8 yılını birlikte geçirmemizin sevincini ve gururunu paylaşıyorum. Eğer bana 10 sene önce "Türkiye'nin önde gelen bilim platformunda yer alacaksın, yüz binlerce okurun erişeceği makaleler hazırlayacaksın ve kitap yayınlayacaksın" deseydiniz size inanmayabilirdim. Şimdiyse "Nereden nereye..." diyerek gülümsüyorum. Umarım daha nice yılları birlikte geçireceğiz. Buradan tüm okurlara, destekleyenlere, eleştirmenlere, yazarlara, çevirmenlere, editörlere ve genel olarak Evrim Ağacı ailesinde yer alan herkese teşekkür ederim. Biz, birlikte güçlüyüz!
Ahmet Uğur Avcı
Yazar 1 Ocak 2021 6 dk.

Havayolu kullanan yolcuların sayısı, küresel salgın gölgesinde geçen 2020 yılını saymazsak, giderek artıyordu. 2017 yılında yaklaşık 4 milyar yolcu havayolunu kullanmışken bu sayı 2018 yılında 4.3 milyar, 2019 yılında ise 4.4 milyar yolcuya ulaştı. Sağladığı zaman tasarrufu, düşük maliyeti, uzak mesafeleri tek araçla erişilebilir kılması, havayolunun tercih edilmesindeki faktörlerden sayılabilir. Ancak hepsinin içinde en kritik faktörün güvenlik olduğunu varsaymak yanlış olmaz.

2019 yılında tüm dünyadaki ticari uçuşlarda 114 kaza gerçekleşti ve ne yazık ki 6 ölümlü kaza nedeniyle 239 kişi hayatını kaybetti. Geçmiş yıllara göre hem kaza oranları hem ölümlü kaza sayılarında önemli yol kat edilmiş gibi görünse de daha iyisi için durmaksızın çalışılıyor.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
M3Hm3T 4K1F
İnceleyen 2 gün önce
Puanım 6/10. En sevdiğim aktör Jake in de başrolde olması beni ayrı mutlu etti. Filme geçersek Film güzel, hikayesi güzel ama sonunu tam yapamamışlar. Ama yinede sonu güzel. İzlenir
8.5/10
(6 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Source Code
Yönetmen: Duncan Jones
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Yaşam Ağacı Türü
Elif Beren
Elif Beren
20K UP
Türü Ekleyen 1 gün önce
Aşağı takım Mygalomorphae, yaşayan örümceklerin 3 büyük grubundan birini kapsar. Bu grup örümcekler çoğunlukla ağır bedenli ve kısa bacaklı örümcekleri kapsar (buna tarantulalar da dahildir). Zehirlidirler ama çoğunun insanlara zararı yoktur.
2
Discord
Gamze Şen
6 gün önce
Homo sapiens
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Lynds Karanlık Bulutsusu 1251

Lynds Karanlık Bulutsusu 1251'de yıldızlar oluşuyor. Yaklaşık 1.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Samanyolu galaksisinin düzleminin üzerinde süzülen LDN 1251, aynı zamanda daha az iştah açıcı bir şekilde "Çürük Balık Bulutsusu" olarak da bilinir. Bu tozlu moleküler bulut, Cepheus parlama bölgesine doğru uzanan bir karanlık bulut kompleksinin parçasıdır. Görüntüde saklanmış olan Herbig-Haro cisimlerinden saçılan kırmızımsı parıltılar da dahil olmak üzere, yeni doğan yıldızlarla ilişkili enerjik şoklar ve dışa akımlar, bu engelleyici yıldızlararası bulutların tayf boyunca yapılan astronomik incelemelerinde ortaya çıkar. Ayrıca, tozlu genişliğin ardında neredeyse gömülü halde duran uzak arka plan galaksileri de bu sahneye gizlenmiştir. Bu büyüleyici teleskopik kare, gökyüzünde neredeyse üç dolunay genişliğindedir. Bu, LDN 1251'in tahmini uzaklığında 25 ışık yılından fazla bir mesafeye karşılık gelir.

10 Temmuz 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Copyright: Cristiano Gualco
Çeviren: Sabri Küsüroğlu

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Blog Yazısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ebru Tuba Ölçücü
Gözlemi Yapan 2 gün önce Türkiye, Ordu
Çalılıklar, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Cins adı Anchusa , bir zamanlar kozmetik amaçlı kullanılan bir kök pigmentinin adı olan Yunanca ''ankousa''dan gelir. Epitet adı Latince ''gök mavisi'' anlamına gelir ve çiçeklerin rengine işaret eder.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Eric Rose
Eric Rose
209K UP
Yazar 17 Temmuz 2018 11 dk.

20. yüzyıl bilimin yüzyılıydı. Bu yüzyılda bilim, insan toplumuna entegre olarak ilerliyor ve gelişiyordu. Albert Einstein’ın bu yüzyılda zihnini gelişime açması, bilimsel olguların derinlerini incelemesini ve merakı olan fiziğin bütün tanım, postulat ve teorilerinin temellerini sorgulamasının zorunlu olduğunu gösterdi. Bilgi neydi? Bilgiye erişim imkanı neydi ve fizik bilimi ne kadar doğanın gerçekliği üzerineydi? Tüm bu sorular Albert Einstein’ın büyük atılımı için temel bir bilim ve bilgi felsefesi merakının doğmasına sebep oldu. Albert Einstein’ın felsefe öncülleri oldukça basitti:

Bu üç basit felsefi argüman, Isaac Newton Klasik Fiziğine vurulan büyük darbenin öncülleriydi. Isaac Newton dönemine göre oldukça tutarlı ve güçlü bir bilimsel alan oluşturmuştu. 1686 tarihinde yayınlanan kitabı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri), klasik mekaniğin temelini atmıştır ve tarihin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Bu kitabın bilimsel önemi dışında altında yatan felsefi sunuşu da görmek oldukça kolaydır:[1]

106
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barbod Hasanpur
Üye 6 gün önce 1 Cevap
Biliyorum Bunu Sormak İçin Çok Erken Olabilir ama Neden İnsanlar Bu Kadar Gelişen Yapak Zekâ ve Robotların Gelişimini Durdurmuyor Çünkü İleride Artık Neyin Gerçek Olduğunu ve Olmadığını Ayırt Edemeyeceğiz ve Bir Çok Meslek/Sektör Maalesef Yok Olacak...
242 görüntülenme
İnsanlar Yapay Zekâ/Robotların Gelişimini Neden Durdurmuyor?
İnsanlar Yapay Zekâ/Robotların Gelişimini Neden Durdurmuyor?
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Ali Deniz Akkuş
Araştırmayı yapmayı seven bir insanım. 1 gün önce Sen de Cevap Ver

Tabi ki olablir .Hangi canlılar değil tüm canlılar uyum sağlar. Uyum sağlayamayanlarda ölür. Peki kim neye göre uyum sağlayacak? Bunu kimse bilemez. Bir canlı türünün sadece 1 kolu yok olabilir veya o türün tamamı da yok olabilir. Belki de tür tamamen kurtulur. Bunu kimse bilemez. Bu o türün o yeni koşula ne kadar hızlı adapte olabileceği ile ilgilidir.[1]

Kaynaklar

  1. ChatGPT-4-Turbo. Dhfeohuhwr. Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2025. Alındığı Yer: ChatGPT | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close