Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Tavuskuşlarının Devasa Kuyrukları Sanıldığı Kadar Masraflı Olmayabilir!

2 dakika
6,230
Tavuskuşlarının Devasa Kuyrukları Sanıldığı Kadar Masraflı Olmayabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Erkek tavuskuşunun devasa ve parlak kuyruğu dişileri üzerine çeker; ancak aynı zamanda erkeğin avcılara da yem olmasını kolaylaştırır mı? Bilim insanları uzun bir süredir bu kadar büyük ve dekoratif bir kuyruğun evriminin erkeklere yüklü bir masrafla geldiğini düşünüyorlardı. Erkek tavuskuşlarının kuyrukları, toplam boy uzunluklarının %60'ına kadarını oluşturabilir!

Bu fotoğrafta, oldukça nadir yakalanabilen bir kare görmektesiniz. Her ne kadar tavuskuşlarının erkekleri uçma yeteneklerini yitirmemiş olsalar da, cinsel seçilim sebebiyle evrimleşen devasa kuyrukları uçmalarını oldukça zorlaştırdığı düşünülmektedir. Kulashekara S. Chakravarthy tarafından 2011 yılında çekilmiş bir fotoğrafta bu nadir anlardan birini tam isabetle yakalanmıştır.
Bu fotoğrafta, oldukça nadir yakalanabilen bir kare görmektesiniz. Her ne kadar tavuskuşlarının erkekleri uçma yeteneklerini yitirmemiş olsalar da, cinsel seçilim sebebiyle evrimleşen devasa kuyrukları uçmalarını oldukça zorlaştırdığı düşünülmektedir. Kulashekara S. Chakravarthy tarafından 2011 yılında çekilmiş bir fotoğrafta bu nadir anlardan birini tam isabetle yakalanmıştır.
Kulashekara S. Chakravarthy

Ancak şu anda bir grup bilim insanı, tavuskuşlarının kuyrukların bulunduğu ve bulunmadığı durumlarda avcılardan ne kadar hızlı kaçtıklarını doğrudan test etmeyi başardı. Sonuç? Kuyruğun varlığı ile yokluğu arasında dikkate değer bir fark yok gibi gözüküyor.

5 farklı Hindistan tavuskuşu ile çalışan araştırmacılar bir uçuş arenası kurdular ve yüksek hızlı 3 boyutlu kameralar kullanarak kuşların kaçış anındaki uçma denemelerini kaydettiler. Kuşları uçurabilmek için uzunca bir sopayla onları dürten uzmanlar, yerden kalkış sırasında tavuskuşlarının hızlarını ve havalanma sonrasındaki 2. kanat çırpışınından sonraki hızlarını ölçtüler. Uçuş başarısı ise hızlanmak ve vücudu yerden kaldırmak için harcanan enerji takip edilerek belirlendi. Bu ikisi, bir kuş avcısından kaçarken en çok enerji harcadığı iki noktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Sonradan araştırmacılar tavuskuşlarının kuyruklarını kestiler. Bunda korkulacak bir taraf yok, çünkü zaten tavuskuşlarının kuyruk tüyleri kıştan kışa dökülür ve yerine yenileri çıkar. Gerçi doğada hepsi bir anda dökülmez; ancak tavuskuşu en azından tüylerini ömrü boyunca yitirmemektedir. Sonrasında onları yeniden uçmaya zorlayarak görüntüler aldılar.

Videoları analiz ettikten sonra, kuyruk tüylerinin varlığı ile yokluğunun, uçuş performansına dikkate değer bir etkisi olmadığı sonucuna vardılar. Bu sonuçlarını The Journal of Experimental Biology dergisinde yayımladılar. Araştırma sonuçları evrimsel biyoloji dahilinde yapılan karmaşık cinsel yapıların hayvana bir maliyetle geldiği fikrini değiştirmeye yarayabilir. Yani cinsel seçilim tarafından desteklendiği için evrimleşen yapılar, sanılanın aksine her zaman hayvanlara bir yük getirmiyor olabilir.

Ancak bu araştırmada dikkat edilmesi gereken ve araştırmanın yazarları tarafından da dikkat çekilen bir nokta var: bu sadece uçuştaki birkaç parametreye bakılarak yapılan bir analiz. Bu kuyruklar uçuş kontrolünü, uçuş sırasındaki dengeyi ve yere inerkenki performansı olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Dolayısıyla tavuskuşlarının kuyruğu tamamen masrafsızdır sonucuna varmak hatalı olacaktır. Fakat eskiden sanıldığı kadar masraflı olmayabileceğine dair bir ipucu bulunduğu söylenebilir. Böylece evrimsel biyolojinin en güçlü iki itici mekanizması olan doğal seçilim ile cinsel seçilim arasındaki karşılıklı ilişki daha iyi anlaşılabilecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:11:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2719

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Tavuskuşlarının Devasa Kuyrukları Sanıldığı Kadar Masraflı Olmayabilir!. (23 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2719
Bakırcı, Ç. M. (2014, September 23). Tavuskuşlarının Devasa Kuyrukları Sanıldığı Kadar Masraflı Olmayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2719
Ç. M. Bakırcı. “Tavuskuşlarının Devasa Kuyrukları Sanıldığı Kadar Masraflı Olmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2719.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Tavuskuşlarının Devasa Kuyrukları Sanıldığı Kadar Masraflı Olmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2719.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close