Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

500 Milyon Yıllık Galaktik Küme İçinde, En Yaşlı Görünür Gezegenimsi Bulutsu Keşfedildi!

4 dakika
577
500 Milyon Yıllık Galaktik Küme İçinde, En Yaşlı Görünür Gezegenimsi Bulutsu Keşfedildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzay Araştırmaları Laboratuvarı (LSR) ve Hong Kong Üniversitesi (HKU) fizik bölümü üyelerinden oluşan bir uluslararası gökbilimci ekibi, çok nadir bir gök mücevheri keşfetti. Gezegenimsi Bulutsu (GB) olarak adlandırılan bu mücevher, M37 denilen (ayrıca NGC2099) 500 milyon yıllık bir Açık Yıldız Kümesinde (AYK) bulundu. Bu oldukça yüksek bir astrofiziksel değere sahip bir keşifti. Araştırmacıların bulguları, tanınmış açık erişimli bir dergi olan Astrophysical Journal Letters'ta yayımlandı.[1]

Gezegenimsi bulutsular; zengin bir emisyon çizgisi spektrumu ve görüntüsüyle parlayan, bir kenara fırlatılmış ve ölmekte olan yıldızların parıldayan örtüleridir. Onlara fotojenik bir özellik veren çarpıcı renkleri ve şekilleri, insanların ilgisini çeker. Uzaydaki en geniş optik teleskoplardan biri olan James Webb Uzay Teleskobunun halkla ilk paylaştığı görüntülerden birinin bir gezegenimsi bulutsu olması hiç de şaşırtıcı değildir.

Galaksimizde ~4,000 gezegenimsi bulutsu olduğu düşünülüyor. Oldukça uzun ve çirkin "IPHASX J055226.2+323724" ismiyle, bu yeni keşfedilen bulutsu, bir gezegenimsi bulutsu ve bir açık yıldız kümesi arasındaki ilişkinin yalnızca üçüncü örneği. Ayrıca, şu ana dek bulunmuş en yaşlı gezegenimsi bulutsu olduğu da tahmin ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

HKU LSR başkanı olan Profesör Quentin Parker tarafından yönetilen küçük ekip, keşifleri için bazı ilginç özellikler saptadılar. Yazarlar, gezegenimsi bulutsuların kinematik yaşının 70,000 yıl olduğunu buldular. Bu tahmini süre, konak bir ölen yıldızın bulutsu kabuğunu ilk fırlatışından bu yana geçen süreye işaret ediyor. Tahmin ayrıca, gezegenimsi bulutsu emisyon çizgileri tarafından belirlenmek üzere bulutsunun ne kadar hızlı genişlediğine dayanıyor. Bu hızın ise başlangıçtan itibaren etkin bir şekilde aynı kaldığı varsayılıyor. Bu, 5,000-25,000 yıllık tipik gezegenimsi bulutsu yaşlarıyla karşılaştırılıyor.

Gezegenimsi bulutsu açısından bakıldığında, kendisi, bulutsuların duayeni sayılabilir. Fakat yüz milyonlarca yıllık asıl yıldızın hayatı açsısından bu, göz açıp kapayıncaya kadar geçecek bir süre. Bu duayen, bir yıldız kümesi içerisinde yaşadığından bu ortam; ekibin genel galaktik gezegensel bulutsularda mümkün olmayacak etkili ekstra değişkenler saptmasına olanak sağlıyor. Örneğin; renk-büyüklük diyagramında gösterildiğinde kümedeki binlerce yıldızın özelliklerinden türetildiği gibi, gezegenimsi bulutsunun ata yıldızının anakolu bitirdiği zamanki kütlesi tahmin edilebilir. Ekip, aynı zamanda, gezegenimsi bulutsuyu teorik izokronlar ve sıcak mavi merkezi yıldızın gözlemlenen özellikleriyle fırlatan merkezi yıldızın artık kütlesini öngörebilir. Bunların sonucu olarak ekip, doğduğunda gezegenimsi bulutsu gaz kabuğunu fırlatan yıldızın ne kadar büyük olduğunu ve çoktan beyaz cüce diye adlandırılan yıldızın artık ve büzüşük sıcak çekirdeğinde ne kadar kütle kaldığını öğrenebildi.

Sıcak mavi gezegenimsi bulutsu merkez yıldızı için elde edilen yeni "Gaia" verileri, gezegenimsi bulutsunun bu ekstrem yaştaki gerçek boyutunun belirlenmesine izin veren iyi bir mesafe tahmini sundu. Verilere göre, gezegensel bulutsunun 3.2 parsek (1 parsek=3,26 ışık yılı) çapında olduğu belirlendi. Bu da, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bilinen gezegenimsi bulutsu fiziksel boyutlarının en uç noktasında olabilir. Eski HKU doktora öğrencisi ve çalışmanın ilk yazarı Dr. Vasiliki Fragkou şöyle açıklıyor:

Bu oldukça nadir ve şaşırtıcı olan açık yıldız kümesi-gezegenimsi bulutsu ilişki hadiseleri üzerine çalışabildiğim için çok heyecanlıyım çünkü sürekli yeni bir bilimsel sonuç veriyorlar. Örneğin; karşılaştığımız üç hadisede de şekil açısından kelebek (çift kutuplu) gezegensel bulutsular var. Hepsi oldukça sönük ve evrimleşmiş. Emisyon çizgilerine göre hepsi birinci tip kimyaya sahip.

Yazışmadan sorumlu yazar Profesör Quentin Parker şöyle söylüyor:

Bu açık yıldız kümesinde bulunan üçüncü gezegenimsi bulutsu ve teyit edilmiş üç örneği de ekibim buldu. Bunlar oldukça nadir ama aynı zamanda da çok önemliler. Bu güzel objeler bize, yıldızlar için önemli bir astrofiziksel bağıntı olan ilk ve son kütle bağıntısındaki (ISKB) noktaları belirleme şansı tanıyor. Hem de bunu geleneksel kümelerdeki beyaz cüceleri kullanma metodundan bağımsız olarak yapıyoruz. İlginç bir şekilde, tüm noktalarımız yeni oluşturulmuş ampirik ISKB eğiliminin hemen altında bulunuyor. Ancak Nature Astronomy dergisinde yakın zamanda, Marigo ve arkadaşları tarafından asıl ata kütlesi için 2-3 Güneş kütlesi aralığında bulunan bu bağıntıdaki bükülmeye katkı sağlıyorlar. Açık yıldız kümesi-gezegenimsi bulutsu noktalarımız tesadüfen ISKB'nin şu anda seyrek nüfuslu bölgelerinde bulunuyor ve bu da onları çok daha değerli kılıyor.

Manchester Üniversitesinden HKU LSR'de Seçkin Misafir Profesör ve yardımcı yazar Albert ZILJSTRA, genel Galaksi'de önceden çok daha kısa olan gezegenimsi bulutsu görünürlük ömrü hakkında yorum yaptı. Yorumunda kendisi şöyle söylüyor:

Yeni sonuca göre; bir gezegenimsi bulutsunun bir açık yıldız kümesindeki konumu, gezegenimsi bulutsuya, ortamdaki yıldızlararası madde (genelde açık yıldız kümesinde daha zayıftır) tarafından rahatsız edilmeksizin genişleyebileceği ve sönebileceği uygun bir ortam hazırlar ve bu Galaksi'de olduğu gibi olmaz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:54:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12495

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. 500 Milyon Yıllık Galaktik Küme İçinde, En Yaşlı Görünür Gezegenimsi Bulutsu Keşfedildi!. (5 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12495
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 05). 500 Milyon Yıllık Galaktik Küme İçinde, En Yaşlı Görünür Gezegenimsi Bulutsu Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12495
S. Küçükkıvanç, et al. “500 Milyon Yıllık Galaktik Küme İçinde, En Yaşlı Görünür Gezegenimsi Bulutsu Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12495.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “500 Milyon Yıllık Galaktik Küme İçinde, En Yaşlı Görünür Gezegenimsi Bulutsu Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12495.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close