Düşünce evrimleşir mi sorusuyla kastettiğiniz kültürel evrim ise sorunuzun yanıtı evettir . Bu konuda Richard Dawkins'in MEM kuramını okumanızı tavsiye ederim . ( sitemizde konuyla ilgili olarak aşağıda url bilgisini paylatığım makaleyi inceleyebilirsiniz.)
https://evrimagaci.org/kulturel-evrim-ve-memler-mem-ve-memetik-nedir-3353
MEM kuramına göre herhangi bir konuda din,dil. moda ,düşünce akımı, davranış biçimi aynı biyolojik evrimde olduğu gibi küçük mutasyonlarla ve uyum mekanizmalarıyla evrimleşebilir. Örneğin gelinin çiçek taşıması veya takması geleneği pek çok kültürde çok uzun zamandır ( sümerlerden beri ) yaşayan başarılı bir MEM dir. Bir diğer örnek ise antik yunan kültüründe ilk örneklerini gördüğümüz demokratik toplumsal düzenin , modern çağdaş dünyada evrilmiş olduğu biçim olarak gösterilebilir .
Eğer sorunuzda bahsettiğiniz kavram, düşünceden ziyade "düşünme faaliyeti" ile ilgili olarak, biyolojik evrimle ilgiliyse ,bu konuya en çarpıcı örnek olarak ateşin bulunmasının, insanın "düşünme faaliyetinin" evrimi üzerindeki etkilerini verebiliriz. Ateşin bulunması, beraberinde et gibi protein olarak çok zengin ancak yemesi ve sindirmesi zor bir besinin pişmesi olanağını getirdi. Etin pişmesi, daha az zamanda daha fazla et yenmesini sağladığı için ,evrimsel açıdan gelişen beynin enerji ihtiyacını karşıladı. Ayrıca ateşin başında beraberce geçirilen uzun geceler, sosyal davranışların da gelişmesine neden oldu . Ateşin bulunması kolaylaştırıcı bir etken olsa da elbette başrol her zaman olduğu gibi seçilim mekanizmalarındaydı.
120 görüntülenme