Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 16 Şubat 2019
İnsanın var oluşu, okyanus yaşamının bolluğuna bağlıdır. Bacaklarımdan birini bir köpekbalığına kaybettim; ancak onlarsız bir okyanus, her türlü saldırıdan korkutucudur.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
23
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 4 Kasım 2014 14 dk.

Türler arası melezleşmenin mümkün olduğu; katırlar, "çakupek", "kaslan", "grolar", "leopan" veya melezleşerek türleşen ispinozlar[14] gibi sayısız canlı sayesinde net bir şekilde bilinmektedir. Bu, ilginç bir soruyu doğurmaktadır: İnsan, diğer hayvanlarla melezleşebilir mi? Daha spesifik olarak, insan, şempanzeler veya bonobolar gibi çok yakın akrabalarıyla melezleşebilir mi?

İnsan-şempanze veya şempanze-bonobo gibi birbirinden ayrı olan ama evrimsel açıdan çok yakın akraba türlerin verimli döller verecek (veya vermeyecek) biçimde çiftleşip, yavrular üretme ihtimali (yani "melezlenme ihtimali") üzerinde durmadan önce, ayrı türleri yaratan evrimsel mekanizmaları ve türleşme kavramını kısaca hatırlamamız gerekiyor.

131
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Dilay Eldoğan Eken
Yazar 31 Ocak 2021 12 dk.

Dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik ile ilişkili belirtilere ilk kez 1775 yılında Melchoir Adam Weikard tarafından yazılan tıp kitabında rastlanmıştır. Bu kitapta Weikard, dikkati kolayca dağılabilen, dikkatini sürdüremeyen, aşırı aktif ve oldukça dürtüsel bazı çocuk ve yetişkinlerden bahsetmiştir. Bu bireylerin yaşadıkları sorunun yetersiz çocuk yetiştirme pratikleri ve biyolojik yatkınlıktan kaynaklanıyor olabileceğini, tedavisinde süt, bitkisel ürünler, sessizlik, yalnız kalma, at sürme gibi uygulamaların etkili olabileceğini belirtmiştir.[1]

1700lü yıllarda yapılan etkileyici şekilde çağdaş tanımlamanın aksine dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri, sonraki yıllarda "minimal beyin hasarı", "çocukluk dönemi hiperkinetik reaksiyonu", "dikkat eksikliği bozukluğu" gibi isimlerle anılmış ve bu isimlerle uyumlu olarak kimi zaman beyin hasarı kimi zaman sadece hiperaktivite ile ilişkilendirilmiştir. Bugün artık bu belirtileri Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak isimlendiriyor, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nu yaşam işlevselliğini ve gelişimi olumuz yönde etkileyen dikkat eksikliği ve/veya hiperaktivite-dürtüsellik olarak tanımlıyoruz. Ayrıca bu bozukluğun çocuklarda yaklaşık %5-7, yetişkinlerde ise yaklaşık %3-5 olan görülme oranları ile yaygın bir nörogelişimsel bozukluk olduğunu biliyoruz.[2]

117
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öne Çıkan EtkinlikKültürel Etkinlik
Chopin F
Etkinliği Ekleyen 18 saat önce İstanbul₺540,00 - ₺594,005 Mayıs
Piyanist Besteci ve Astrofotoğrafçı Özgür Ünaldı
05 Mayıs 2025 20:00 tarihinden 05 Mayıs 2025 22:00 tarihine kadar.

Hakkında

 
Besteci, piyanist ve astrofotoğrafçı Özgür Ünaldı 5 mayısta Süreyya Operası'nda “Yıldızlı Gece” konserinde gökyüzünden, tarihin usta bestecilerinden ve piyanistlerinden ve hattâ aramıza yeni katılmış olan oğlundan aldığı ilhamla yazdığı eserlerini seslendirecek.  
 
Piyano repertuarının en güçlü eserlerinin icrasındaki ustalığıyla tanınan Ünaldı, bu defa hem piyanist, hem besteci, hem de astrofotoğrafçı olarak ilklerle dolu bir konser verecek. İlk defa sadece kendi eserlerinden oluşan bir program ve ilk defa seslendirilecek (dünya prömiyeri) iki dev eser. 
 
Besteciliğe olan yeteneği çok küçük yaşlarda ortaya çıkan sanatçı son yıllarda teleskobundan ona yansıyan yıldızlar, gökadalar ve bulutsuların görüntüsünden aldığı ilhamla yazdığı eseri Op.5 ”İlk Işık" piyano süiti’ni ilk kez seslendirecek. Astrofotoğraflarının da sergileneceği bu konserde Ünaldı göğün sonsuzluğunun verdiği hisleri müzikle ifade etmesinin yolculuğunu da anlatacak. Ünaldı’nın bu konserde dünya prömiyerini yapacağı bir başka eseri ise Op.4 ” Rüya" Baladı. Frederic Chopin’le başlayıp birçok piyanist-bestecinin sürdürdüğü geleneğin devamı mahiyetindeki bu eser, 21. yüzyılı ve bu toprakların ses dünyasını Ünaldı’nın nev-işahsına münhasır renkleriyle temsil etmekte. 
 
Bestecinin ilk eserlerinden Op.1 Prelüd’ü ve cumhuriyet dönemi bestecilerine şapka çıkaran eseri Op.3 “Alnar Çeşitlemeleri” de konserin diğer eserleri. Özgür Ünaldı’nın “Yıldızlı Gece” konseriyle Türk bestecilik tarihinde açılacak yepyeni bir sayfaya tanıklık etmek için Süreyya Operası’nda buluşalım. 
 
Program: 
 
Op.3 - Alnar Çeşitlemeleri (2020) 
Op.1 - Prelüd (2000) 
Op.4 - Balad No.1, “Rüya” (2025) 
 
- ARA - 
 
Op.5 - İlk Işık Süiti (2025) 
1. Promenade (Uzay Yürüyüşü) 
2. Girdap (Av Köpekleri Takım Yıldızı) 
3. Promenade (Uzay Yürüyüşü) 
4. Andromeda (Andromeda Takım Yıldızı) 
5. “Ninni” (Arda’ya itafhen) 
6. “Orion” (Orion Takım Yıldızı - Orion, Atbaşı ve Alev Bulutsuları) 
7 Promenade (Uzay Yürüyüşü) 
8. Pacman (Kraliçe Takım Yıldızı) 
 
Konser 10 dakika ara ile birlikte yaklaşık 110 dakika sürecektir.

Devamını Göster
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 6 gün önce 15 dk.

Gökyüzünün antik hâkimleri olarak tanımlanan pterozorlar, çoğu yerde sıklıkla "uçan dinozorlar" olarak anılmaktadır. Ancak bu yaygın yanılgının aksine, pterozorlar dinozor değil uçan sürüngenlerdir.[1] Öyle ki "Pterosaur" kelimesi bile Yunanca "kanat" anlamına gelen “pteron" ve "kertenkele" anlamına gelen "sauros" kelimelerinden türetilmiştir.[2]

Pterozorların "uçan dinozorlar" olarak yanlış tanımlanmasının başlıca sebeplerinden biri, Jurassic Park gibi popüler kültür unsurlarının etkisidir. Aslında pterozorlar (Pterosauria) taksonomik bir takımdır. Bu takım, ayakta durduğunda zürafa boyuna çıkan devasa Quetzalcoatlus‘dan, yalnızca 9 cm uzunluğunda ve 40 gram kütledeki Anurognathus gibi çok çeşitli cinsleri içermektedir.

16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı'na Destek Ol
Simay Aladağ
Çeviren 5 Nisan 2024
Açılmış Güneş Tacı iki ayrı tam Güneş tutulması sırasında kaydedilerek Güneş'in dinamik dış atmosferinin haritasını çıkaran bu yaratıcı kompozit görselde ayrıntılı olarak gösteriliyor. Görsel, 2017 yılında Jackson Hole, Wyoming'den görülen Güneş tutulması (altta) ve 2023 yılında Exmouth, Batı Avustralya'dan görülen Güneş tutulması (üstte) sırasında Güneş tacının tutulma sırasında tam daireden bir dikdörtgene açılması ve yansıtılması ile oluşturulmuştur. 2017 tutulması, Güneş 11 yıllık aktiflik döngüsünde minimuma yakınken gerçekleşmişken 2023 tutulması solar maksimuma daha yakın olduğu bir zamanda gerçekleşmişti. 2023 yılına ait görüntüdeki Güneş tacı, ortaya çıkan birçok şerit ve pempemsi çıkıntı ile aktif Güneş'in çarpıcı karakterini vurgulamaktadır. Tabii ki Güneş tacını çıplak gözle kolayca görülmez ancak Ay'ın gölgesinde dururken kolayca görebilirsiniz.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Jeoloji konusunda geliştirebilirsin.

Depremler
Depremler
26 Makale
4 saat 44 dakika
Öğrenmeye Başla
Yaşam Ağacı Türü
Pelin Yaşar
Pelin Yaşar
53K UP
Türü Ekleyen 1 gün önce
Empusa pennata, peygamberdevesigiller (Mantidae) familyasına ait, karakteristik vücut yapısıyla tanınan bir mantis türüdür. Vücudu kurumuş yaprağı andıran ince ve dikenli yapılara sahiptir. Başında taç benzeri uzantılar bulunur, bu da onu diğer mantis türlerinden ayırır.

Gündüzleri pasif kalır, geceleri avlanır. Besin zincirinde böceklerle beslenen yırtıcı bir rol oynar. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yayılış gösterir. Türkiye’nin güney ve doğu bölgelerinde doğal popülasyonları bulunmaktadır.

Kriptik (gizleyici) kamuflajı, avına yaklaşırken fark edilmesini engeller. Zararsız bir türdür. Doğal alanların biyolojik çeşitliliğinde önemli bir yeri vardır.
1
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 22 Ocak 2018 7 dk.

Evrime dair halk arasına bilerek yayılmış yalanlardan birisi, evrimin sadece veya çoğu zaman "fonksiyon kaybettirici" yönde işlediğine dair bir argümandır. Bu görüşe göre evrim, en başından kusursuz bir şekilde yaratılmış olan türleri bozacak ve daha kusurlu hale getirecek biçimde işlemektedir. Elbette bu argümanın bilimsel olarak desteklenen herhangi bir tarafı yoktur ve bu argüman, evrimsel sürece dair bilgisizliği yansıtmaktadır. Ancak şu soru samimiyetle sorulabilir: Evrimde yeni bir fonksiyon nasıl kazanılır? Yani bir yeni bir fiziksel özellik veya yeni bir davranış, yani yeni bir "bilgi", genlere nasıl "işlenir"? 

Bu sorunun evrimle ilgili temel varsayımlar açısından hatasını buradaki kısa yazımızda izah etmiş ve buradaki yazımızda da fonksiyon kazandırıcı özelliklere bir örnek vermiştik. Bu yazıda ise bir diğer örnek vererek, evrimde yeni özelliklerin nasıl kazanıldığına bir bakış atacağız.

90
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avcı Bulutsusu: Hubble Görüntüsü

Avcı Bulutsusu gibi az sayıda kozmik manzara hayal gücünü canlandırabilir. M42 olarak da bilinen bulutsunun parıldayan gazı, sıcak genç yıldızları çevreliyor. Bu yıldızlar, sadece 1500 ışık yılı uzaklıkta bulunan muazzam bir yıldızlararası moleküler bulutun kenarında yer alıyor. Avcı Bulutsusu en yakın büyük yıldız oluşum bölgesi olduğundan yıldızların parçalı olarak nasıl doğduklarını incelemek için en iyi fırsatlardan birini sunuyor. Aynı zamanda bulutsunun enerjik yıldızları, görüşümüzü engelleyebilecek olan örtücü gaz ve toz bulutlarının da savrulup gitmesine neden oldu. Bu sayede yıldız doğumu ve evriminin devam eden aşamalarına bakmamızı sağladı. Avcı Bulutsusu’nun paylaşılan görseli, Hubble Uzay Teleskobu tarafından alınan veriler kullanılarak oluşturulmuş bu zamana kadarki en keskin görüntülerden biridir. Avcı Bulutususu’nun tamamı yaklaşık 40 ışık yılı genişliğindedir ve Güneş’imiz ile birlikte galaksimizin aynı sarmal kolunda bulunur.

29 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, Hubble Legacy Archive; İşleme: Francisco Javier Pobes Serrano
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Duru Özeren
Duru Özeren
111K UP
Uyarlayan 28 Mart 2021 18 dk.

Hawking radyasyonu, bir kara deliğin olay ufku ve civarında oluşan hipotetik parçacıklar yoluyla yaptıkları kara cisim ışımasını tarif eder. Hawking radyasyonu, ortalamada kara deliklerin kütlesini azaltan bir ışıma türüdür ve bu bakımdan kara deliklerin sıra dışı bir özelliğidir. Hawking radyasyonu, kara deliklerin sıcaklıklarının kütleleriyle ters orantılı olduğunu söyler. Bir diğer deyişle, bir kara delik ne kadar küçükse, o kadar çok ışıma yapacaktır, o kadar sıcak parlayacaktır ve o kadar hızlı buharlaşacaktır.

Bugüne kadar hiç direkt olarak gözlemlenmemiş olmasına ve gözlenmesinin çok zor olmasına rağmen Hawking radyasyonu, Genel Görelilik Teorisi ve kuantum mekaniğinin birleşik modelleri tarafından desteklenen bir tahmindir. Bu radyasyona "Hawking Radyasyonu" denme nedeni, 1974'te büyük fizikçi Stephen Hawking’in "Black hole explosions?" ("Kara Delik Patlamaları?") başlıklı makalesinde, bu tür bir radyasyonun var olup olamayacağını sorgulayan ilk isim olmasıdır.[1]

91
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Levent Melik
Bilimsever 18 Şubat 2021 Sen de Cevap Ver
Bu soru, Orijin Paradox tarafından sorulmuştur.

Düşünce evrimleşir mi sorusuyla kastettiğiniz kültürel evrim ise sorunuzun yanıtı evettir . Bu konuda Richard Dawkins'in MEM kuramını okumanızı tavsiye ederim . ( sitemizde konuyla ilgili olarak aşağıda url bilgisini paylatığım makaleyi inceleyebilirsiniz.)

https://evrimagaci.org/kulturel-evrim-ve-memler-mem-ve-memetik-nedir-3353

MEM kuramına göre herhangi bir konuda din,dil. moda ,düşünce akımı, davranış biçimi aynı biyolojik evrimde olduğu gibi küçük mutasyonlarla ve uyum mekanizmalarıyla evrimleşebilir. Örneğin gelinin çiçek taşıması veya takması geleneği pek çok kültürde çok uzun zamandır ( sümerlerden beri ) yaşayan başarılı bir MEM dir. Bir diğer örnek ise antik yunan kültüründe ilk örneklerini gördüğümüz demokratik toplumsal düzenin , modern çağdaş dünyada evrilmiş olduğu biçim olarak gösterilebilir .

Tüm Reklamları Kapat

Eğer sorunuzda bahsettiğiniz kavram, düşünceden ziyade "düşünme faaliyeti" ile ilgili olarak, biyolojik evrimle ilgiliyse ,bu konuya en çarpıcı örnek olarak ateşin bulunmasının, insanın "düşünme faaliyetinin" evrimi üzerindeki etkilerini verebiliriz. Ateşin bulunması, beraberinde et gibi protein olarak çok zengin ancak yemesi ve sindirmesi zor bir besinin pişmesi olanağını getirdi. Etin pişmesi, daha az zamanda daha fazla et yenmesini sağladığı için ,evrimsel açıdan gelişen beynin enerji ihtiyacını karşıladı. Ayrıca ateşin başında beraberce geçirilen uzun geceler, sosyal davranışların da gelişmesine neden oldu . Ateşin bulunması kolaylaştırıcı bir etken olsa da elbette başrol her zaman olduğu gibi seçilim mekanizmalarındaydı.

120 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Emel Bayram
Emel Bayram
80K UP
Gözlemi Yapan 23 saat önce Türkiye
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close