Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Yunus Sahin
Seslendiren 17 saat önce 6:08
Eğer Dünya'daki ülkeleri incelediyseniz, bir Türkiye vatandaşı olarak Turks & Caicos isimli ülkenin ismi dikkatinizi çekmiş olabilir. Elbette Türkmenistan...
1
Tüm Reklamları Kapat
Çınar Civan
Çeviren 6 Ekim 2023
Evrenimiz ne kadar büyük? Bu soru, diğerlerinin yanı sıra, 1920'de iki önde gelen astronom tarafından, o zamandan beri astronominin Büyük Tartışması olarak bilinen olayda tartışıldı. O zamanlar pek çok astronom, Samanyolu Galaksisi'nin tüm evren olduğuna inanıyordu. Ancak pek çok diğer kişi de galaksimizin pek çok galaksiden sadece biri olduğuna inanıyordu. Büyük Tartışma'da her argüman ayrıntılıydı ancak fikir birliğine varılamadı. Yanıt, burada dijital olarak çoğaltılan orijinal cam keşif plakasında gösterildiği gibi, Andromeda Bulutsusu'ndaki tek bir noktanın tespit edilen varyasyonuyla üç yıl sonra geldi. Edwin Hubble görüntüleri karşılaştırdığında bu noktanın farklılık gösterdiğini fark etti ve 6 Ekim 1923'te plakanın üzerine "DEĞİŞKEN!" yazdı. Hubble bunun en iyi açıklamasının bu noktanın çok uzaktaki değişken bir yıldızın görüntüsü olduğu olduğunu biliyordu. Yani M31 gerçekten Andromeda Galaksisi idi ve muhtemelen bizimkine benzeyen bir galaksiydi. 100 yıl önce açıklama yapılmış olan bu görüntü hoş olmayabilir. Ancak, üzerindeki değişken nokta, insanlığın ilk kez şaşırtıcı derecede geniş bir evrene bilerek baktığı bir pencere açmıştır.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Muhammet Üzeyir Kaya
İnceleyen10 4 gün önce
Kara kitap ... İçinde her telden sesin bulunduğu aslında bir roman değil de bir destan olarak nitelendirilmesi gereken epik bir eser. Orhan Pamuk her ne kadar Kar romanı ile nobel almış olsa da bütün kitaplarını okumuş biri olarak söylemem gerekir ki kaleminin en kuvvetli olduğu eseri bu kitaptır. Kitap aslında bir zaman makinesi gibi çalışıyor. İçindeki bölümlerin her biri başka bir boyuta açılan kapı veya anlaması zor bir bilmece gibi ilmek ilmek işlenmiş bir labirent havası veriyor. Yapılan alıntılar, esinlenilen hikayeler insanı bir edebiyat denizinde yüzer gibi hissetiriyor. Belki de en can alıcı noktası hikayenin bitmek bilmeyen bir arayış içinde ilerlemesi. Sürekli devam eden soru işaretleri, baş kahramınımız Galip'in asla bulamayacağı biricik eşi Rüya'yı aradığı hikaye, derinliği çok iyi ayarlanmış metaforlarla süslenmiş ki aslında Rüya'yı arayan biz okurlar kendimizi Galip yerine koyup bu çıkmazları aşmaya çalışıyoruz, aynı Galip'in kendini Celal Salik yerine koyup bir şeyler bulmaya çalışması gibi. Ancak bu kitabı eşsiz kılan yönü hikayesi değil hikayenin etrafına kurulan anlatı ve metaforlar. Kelimeler denizinde dans eden bir kalem edasıyla sizi oradan oraya sürükleyen modern bir destan Kara Kitap.

Temelde Şeyh Galip'in Hüsnü Aşk adlı eserine yazılmış bir güzelleme olarak nitelendirilse de; Kara Kitap her okuyanın içinde farklı kapıları açacak bir anahtar niteliğinde. Üslup olarak divan edebiyatı çizigisinden gelen kelimelerin ahengini, modern edebiyatın muğlak anlatımına adapte edebilmiş ve bunu yaparken de içimizden biri sıcaklığını asla kaybetmemiş yazar Pamuk.

Açıkçası ne yazılsa nasıl yazılsa eksik kalacak. Kitabı okumak ve bu yolculukta Galip'e sessizce eşlik etmek kitap hakkında yazılan bütün tanıtımların ve özetlerin ötesinde sizi tatmin edecektir. Bunu size temin eder ve eklerim ki hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz yazı hariç, yazı hariç.
Kitap
10.0/10
(11 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Metin Mert Yiğit
Gözlemi Yapan 6 gün önce Türkiye, Çanakkale
Çanakkale/Ezine/Dalyan , Dalyan limanın yakınında olan kalpli göl diğer adıyla pembe gönlün etrafında maki bitki örtüsüne gözlemlenildi
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 7 Nisan 2014 14 dk.

Bir önceki yazımızda, diğer yazı dizilerimizde daha genel kapsamda ele aldığımız seçilim olgusunun daha akademik detaylarına girmiştik ve farklı sayıdaki lokus sayısıyla ifade edilen özelliklere göre geliştirilen farklı modellerin varlığından söz etmiştik. Ancak daha önemlisi, mutasyonların evrimin ana mekanizması olamayacağı gerçeğini matematiksel olarak ispatladıktan sonra, mutasyonların yarattığı varyasyonlar üzerine etki eden seçilimin ne kadar önemli bir evrimsel kuvvet olduğunu sözel olarak açıklamış, örnekler vermiştik. Şimdi ise bu konunun matematiğine girerek, mutasyonlara kıyasla seçilimin ne kadar hızlı bir şekilde evrimi tetikleyebileceğini göstereceğiz. Böylece matematik alet çantamıza yeni formüller ekleyerek, Hardy-Weinberg Dengesi'nin ikinci kuralı olan "Dengenin var olması için seçilim olmayacak." ilkesini bozsak bile popülasyonların evrimsel analizi nasıl yapabileceğimizi göreceğiz.

Öncelikle, herkesin genel hatlarıyla bildiği seçilim olgusunu sayısal bir düzleme oturtalım: Yine tek lokuslu (2 alelli) bir model kullanacağız, en basitini yani. Alellerimizin adı B1 ve B2 olsun bu defa. Tıpkı A ve a gibi; ancak farklı harflere ve isimlendirmelere de alışın diye böyle yapmayı uygun görüyoruz. Hemen bir başlangıç frekansı tanımlayalım:

86
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Süleyman Ay
Süleyman Ay
101K UP
Öğrenciyim 6 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, yaren maman tarafından sorulmuştur.

Youtube kanalı olarak Aksen kahraman ve Ayse eser kanallarını kullanmanı öneriyorum. Uygulama olarak duolingo ve busuu uygulamalarının ücretsiz özelliklerini kullanabilirsin. Biraz kendini geliştirdiğinde internetten A1 kitapları bulup okuyamaya başla. Quizlet gibi kelime uygulamalarına internetten A1 kelimelerini bulup bu tarz uygulamalardan kelimeleri ekleyip öğrenmeye başlayabilirsin. Ek olarak Voscreen uygulamasını kullanabilirsin bu uygulama tamamen ücretsiz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Selin Akdemir
Yazar 18 Haziran 2024 5 dk.

Sentetik biyolojinin bağımsız bir disiplin olarak ortaya çıkışı, aşı geliştirme alanında yeni yollar açmıştır. Sentetik biyoloji biyolojik sistemlere mühendislik prensipleri uygulayarak yeni işlevler yaratmayı ve mevcut olanları iyileştirmeyi amaçlar. Bu yazımızda, sentetik biyolojinin aşı geliştirme alanındaki mevcut durumunu gözden geçirerek çeşitli teknikleri ve bunların bulaşıcı hastalıklar için aşı oluşturmadaki uygulamalarını tartışacağız.

Sentetik biyoloji, biyolojik sistemleri ve organizmaları yeniden tasarlamak ve inşa etmek amacıyla mühendislik ilkelerini biyoloji ile birleştiren disiplinler arası bir alandır. Bu alan, genetik materyallerin yeniden programlanması, biyolojik parçaların ve devrelerin tasarımı ve biyosistemlerin optimize edilmesi gibi çeşitli teknikleri içerir. Sentetik biyolojinin temel amacı, biyolojik sistemlerin işleyişini daha iyi anlamak ve bu bilgiyi tıbbi, çevresel ve endüstriyel uygulamalarda kullanmaktır.

13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 29 Ağustos 2018 23 dk.

Tüm Dünya'da modern bilimin en önemli parçalarından biri olan evrimin kabul edilirliği giderek artıyor. İnsanlar evrimsel biyolojinin detaylarını öğrendikçe, yıllar yılı meydanları dolduran "yaratılışçı" ve evrim karşıtı akımların hiç de söyledikleri gibi bir kavram olmadığını, son derece basit ve anlaşılır bir doğa gerçeği olduğunu kavramaya başladılar. Bu da, akıllarda şu önemli sorunun doğmasına neden oluyor:

Bu sorunun altında yatan ana sorunun kaynağı, aslında bir "yaratıcı süpergücün" (kısaca "tanrı"nın) varlığı ile ilişkilendirilir. Çünkü "Eğer yaratma olayı varsa, bir yaratıcı da olmalıdır." düşüncesi, teolojinin asırlardır kullandığı felsefi bir argümandır. Her ne kadar yaratılma olayı ile yaratıcı arasında kısmen bir ilişki olsa da, yaratılma sözcüğünün özünde ifade ettiği eylem ile yaratma eyleminde bulunduğu iddia edilen süpergüç arasındaki ilişki, evrim karşıtlarının halka yansıttığı kadar sıkı olmayabilir. İzah edelim:

302
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Itamar Shatz
Itamar Shatz
499K UP
Yazar 25 Ekim 5 dk.

Picard ilkesi, "Hiç hata yapmadan da kaybetmek mümkün. Bu bir zayıflık değil, hayat bu." alıntısıyla ifade edilen düşünce biçimidir. Bu ilke, elinizdeki en iyi yolu seçseniz bile yine de olumsuz bir sonuçla karşılaşabileceğinizi, örneğin hedeflerinize ulaşamamanızın mümkün olabileceğini belirtir. Hayatın birçok alanında yer alan Picard ilkesini anlayabilmek oldukça önemlidir.

Picard ilkesinin örneklerinden bir tanesi, herhangi bir okul veya iş görüşmesine oldukça güçlü bir CV ile başvurmuş olmanıza rağmen mülakatı yapan kişinin aklında çoktan başka bir aday yer edindiğinden dolayı reddedilmiş olmanızdır.

31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Fazilet Toros
Alıntıyı Ekleyen 13 Nisan 2024
İyi ve kötü bütün zehirlerin bulunduğu, herkesin kendisini kaybettiği ve herkesin yavaş yavaş ölümün hayat denildiği yere devlet derim.
Kaynak: Böyle Buyurdu Zerdüşt
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Altay Kenger
Seslendiren 7 Nisan 2020 9:48
İnsan nüfusunun artmasına bağlı olarak yeni bulaşıcı hastalıklar da gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Çok sayıda insanın birbirleriyle ve hayvanlarla iç...
28
Alper Kaan Selçukoğlu
Aktaran 19 Temmuz 2 dk.

40 yaşındaki Tess adlı Asya fili, tarihte bir ilki gerçekleştirerek, bebek Asya filleri için ölümcül olan bir hastalığa karşı geliştirilen mRNA aşısını alan ilk fil oldu. Fillerin damar iç yüzey hücrelerine yerleşen herpesvirüs (EEHV), Kuzey Amerika ve Avrupa'da koruma altındaki Asya fili yavrularının bir numaralı katili olarak biliniyor ve doğal popülasyonlar için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu virüs ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde birkaç Afrika filinin ölümüne de neden olmuş.

EEHV'nin bu denli ölümcül olmasının nedeni kan damarlarının zarar görmesine, kanamalara ve organ yetmezliğine yol açan hemorajik hastalığa sebep olabilmesidir. Bu durumu önlemek için geliştirilen EEHV mRNA aşısı, filleri virüsün konak hücrelerine girmesini sağlayan viral proteinlere maruz bırakarak bu proteinlere karşı bağışıklık tepkisi geliştirmelerini sağlar. Böylece filler, bu proteinler tekrar karşılarına çıktığında virüsü güç kazanmadan yok edebilirler.

16
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 2 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
3
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close