Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni mRNA Aşısı, Bebek Asya Fillerinin Bir Numaralı Katilini Alt Edebilir!

2 dakika
399
Yeni mRNA Aşısı, Bebek Asya Fillerinin Bir Numaralı Katilini Alt Edebilir!
Bu görsel Flux AI Pro ile oluşturulmuştur.
Tüm Reklamları Kapat

40 yaşındaki Tess adlı Asya fili, tarihte bir ilki gerçekleştirerek, bebek Asya filleri için ölümcül olan bir hastalığa karşı geliştirilen mRNA aşısını alan ilk fil oldu. Fillerin damar iç yüzey hücrelerine yerleşen herpesvirüs (EEHV), Kuzey Amerika ve Avrupa'da koruma altındaki Asya fili yavrularının bir numaralı katili olarak biliniyor ve doğal popülasyonlar için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu virüs ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde birkaç Afrika filinin ölümüne de neden olmuş.

EEHV'nin bu denli ölümcül olmasının nedeni kan damarlarının zarar görmesine, kanamalara ve organ yetmezliğine yol açan hemorajik hastalığa sebep olabilmesidir. Bu durumu önlemek için geliştirilen EEHV mRNA aşısı, filleri virüsün konak hücrelerine girmesini sağlayan viral proteinlere maruz bırakarak bu proteinlere karşı bağışıklık tepkisi geliştirmelerini sağlar. Böylece filler, bu proteinler tekrar karşılarına çıktığında virüsü güç kazanmadan yok edebilirler.

Dünyanın ilk EEHV aşısı, Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Paul Ling tarafından Houston Hayvanat Bahçesi ile iş birliği içinde geliştirildi. Bu süreçte yünlü mamut ve Tazmanya kaplanı gibi canlıların benzerlerini oluşturmayı amaçlayan türdiriltimi şirketi Colossal Biosciences bu süreçte önemli rol oynadı. Ek olarak Covid-19 aşısı çalışmaları da bu yolda bilim insanlarına yardımcı oldu.

Tüm Reklamları Kapat

EEHV, kontrollü ortamlarda yaşayan Asya fili yavruları için bir numaralı ölüm sebebidir.

EEHV, kontrollü ortamlarda yaşayan Asya fili yavruları için bir numaralı ölüm sebebidir.
IFL Science

Colossal, aşı için araştırma desteği ve hızlandırma fonu sağladı. Aynı zamanda, COVID-19 aşısının hızlı geliştirilmesini sağlayan tüm süreçler, EEHV için mRNA tabanlı aşının geliştirilmesi çabalarını da hızlandırdı. Geniş kapsamlı klinik öncesi denemeler, aşının bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini ve olumsuz yan etkilere yol açmayacağını gösterdi. Şimdi bu aşı, 40 yaşındaki Asya fili Tess'e uygulandı ve aşının diğer fillere de uygulanabilmesi için izlenecek.

Tess'e yapılan aşı, Asya filleri arasında ölümcül vakaların çoğundan sorumlu olan EEHV1A türü virüsü hedefliyor. Aşının yaratıcıları, diğer türleri de hedeflemek üzere aşının kolayca modifiye edilebileceğini umuyorlar. Bu türler arasında, Afrika fillerini etkileyen virüs türü de yer alıyor. Colossal Biosciences, haberin orijinal kaynağı olan IFLScience'a şöyle söylüyor:

Aşının amacı öncelikle fillere güvenle uygulanabilmesi. İkinci amaç ise filin bağışıklık sistemini enfeksiyon durumunda veya virüs aktive olduğunda virüsü nötralize eden antikorları serbest bırakmak üzere aktive etmek. Üçüncü olarak, bağışıklık sisteminin hafıza hücrelerinin, gelecekte aynı virüsü daha hızlı ve daha verimli bir şekilde nötralize etmeyi 'hatırlaması' amaçlanıyor. Son olarak hayvanat bahçelerindeki tüm savunmasız bireyleri belirlemek ve onlara koruma sağlamak amacıyla doğru zamanda bu aşıyı uygulamak gerekiyor, bu da genellikle yavruların erken dönemde anneden sağlanan koruyucu antikorlardan kesildiği zamana denk geliyor.

Bu gelişme, koruma altındaki genç filleri bu ölümcül hastalıktan koruma adına büyük bir adım kabul ediliyor. Aynı zamanda bu teknolojinin insan tıbbında da uygulanabilir olabileceği umuluyor. Colossal açıklamasını şöyle sonlandırıyor:

İlk EEHV mRNA aşısını geliştirmek için kullanılan teknoloji, COVID aşısının başarılı bir şekilde uygulanmasını sağlayan teknolojiye dayanmaktadır. Ancak EEHV'ye karşı bağışıklık sağlama başarısı, aynı zamanda diğer insan herpesvirüsleri (HHV'ler) ve daha geniş anlamda Herpesviridae ailesindeki diğer virüslere odaklanmış aşı geliştirme çabalarını destekleyecektir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Funnell. World-First Mrna Vaccine Could Topple Number One Killer Of Baby Asian Elephants. (9 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2024. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/09/2024 05:44:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18072

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Foton
Covid-19
Antarktika
Komplo
Dalga Boyu
Solunum
Biyokimya
Uzay Görevleri
Astrofizik
Aslan
Viroloji
Patlama
Hastalık Yayılımı
Göğüs
Gün
Farmakoloji
Risk
Jeoloji
Abiyogenez
Duygu
Diş Hekimliği
Böcekler
Dünya
Özel Görelilik
Karar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Yeni mRNA Aşısı, Bebek Asya Fillerinin Bir Numaralı Katilini Alt Edebilir!. (19 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18072
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, July 19). Yeni mRNA Aşısı, Bebek Asya Fillerinin Bir Numaralı Katilini Alt Edebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved September 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18072
A. K. Selçukoğlu, et al. “Yeni mRNA Aşısı, Bebek Asya Fillerinin Bir Numaralı Katilini Alt Edebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 19 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18072.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Yeni mRNA Aşısı, Bebek Asya Fillerinin Bir Numaralı Katilini Alt Edebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 19, 2024. https://evrimagaci.org/s/18072.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close