Vajina Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Her ne kadar halk arasında ayıp olarak görülüp utanç kaynağı olsa da, penis, vajina, meme ve testis gibi organların türümüz ve genel olarak hayvanların var oluşu için ne kadar önemli araçlar olduğu aşikardır. Dolayısıyla bu tabuları yıkıp, son derece doğal ve sıradan bir olgu olan, biyolojik varlığımızın yegâne kaynağı olan seksin detaylarından haberdar olmamız gerekiyor. Örneğin penis ile ilgili benzer bir içeriğimizi buradan görebilirsiniz. Cinsellik ile ilgili tüm yazılarımızı buradan görebilirsiniz. Konuyla ilgili bir yazı dizimizi buradan okuyabilirsiniz.
Eğer cinsel organlardan söz edilmesi sizi rahatsız ediyorsa, bu noktada okumayı kesmenizi tavsiye ederiz. Ancak eğer ki varlığımızın nadide sebeplerinden biri olan bu organı tanımak istiyorsanız, faydalı olacağını umduğumuz bu yazımızı okuyabilirsiniz. İyi okumalar.
Vajina Nedir?
Latincede "vāgīna" kelimesinden gelen, Türkçeye "vajina" olarak giren bu sözcüğün kelime anlamı "kılıf" veya "kın"dır. Dişilerin, lifli ve kaslı (fibromasküler) yapıda olan üreme organının bilimsel adıdır. Canlılarda cinsel birleşme ve çocuk doğumu görevlerine sahiptir. İnsanlarda rahim (uterus) adı verilen boşluğa bağlansa da, vajinal boru rahim boynu (cervix) bölgesinde sona erer.
Erkeklerde bulunan tek kanal olan genital açıklık yapısının aksine, dişilerde iki açıklık bulunur: idrar yolu (urethra) ve vajina. Vajinal açıklık, idrar yolu kanalından çok daha geniştir ve iki yapı da, etli yapıdaki koruyucu görev üstlenen dudaklar (labia) tarafından korunur.
Vajinanın iç kısmı, cinsel birleşme sırasında penis ile arasında sürtünme yaratabilmek için, pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Cinsel birleşme sırasında vajina duvarları, squalene isimli bir kimyasalın salgılanması sayesinde nemlenerek penisin girişini kolaylaştırır. Bu kimyasal, doğada, kadınların vajinası haricinde sadece köpekbalıklarının karaciğerinde tespit edilmiştir. Aralarındaki herhangi bir ilişki olduğu düşünülmemektedir.
Şimdi vajina ile ilgili bazı temel gerçeklere bakış atalım:
Vajinayla İlgili Bilmeniz Gereken Gerçekler
1. Vajina diye bildiğiniz şey, muhtemelen vulvadır.
Kadın üreme organının iki bacağın arasında, dışarıya açılan ve gözle görülebilen etli kısmına vulva denir. Vulva, basitçe, gözle görebildiğiniz tüm parçaları kapsar: labia, klitoris, idrar kanalı ve vajinal açıklık. Genelde insanlar "vajina" derken, aslında vulvayı kastederler. Ancak vajina, dışarıdaki kısmın adı değildir. Vajina, vulvayı dölyatağı boynuna (serviks) bağlayan kaslı geçidin adıdır. Yani aslında, vajinal deliğin içerisinde bulunan yerdir ve gözle görülmez. Bu yazı boyunca, vajina dediğimizde aslında biz de çoğu zaman vulvayı kastediyor olacağız.
2. Vajinanız üremeye en uygun olduğunuz zamanı size bildirir.
Yumurta üretimi (ovülasyon) olduğu dönemlerde, rahim mukusu parlak ve esnek bir hal alır. Bunu muhtemelen siz de fark edeceksinizdir.
3. Vajina, bir sorun olduğunda da size bildirir.
Vajinal rahatsızlıklarda en sık görülen semptom, kaşınma ve rahatsızlık hissidir. Bir diğer sık görülen belirti, regl dönemi haricindeki kanamalardır. Bu tür kanamalar pis kokar veya görünümleri normalde deneyimlenenden oldukça farklıdır. Bu durumda, acilen doktora başvurulmalıdır.
4. Klitoriste penisten bile çok sayıda sinir ucu barındırır.
Vajinanın klitoris adı verilen bölgesinde toplamda 8000 adet sinir ucu bulunur. Peniste 4000 civarında olduğu bilinmektedir.
İnsanlar klitoristen bahsederken hem küçük, gözle görülemez bir parça düşünürler. Ancak yapılan araştırmalar aslında derinin altına uzanan ve dallanan bir yapı olduğunu göstermektedir. Henüz tam olarak yapısı bilinmese de, kadınların "vulva" adı verilen ve dışarı açılan cinsel organlarının iki yanına doğru, tıpkı tavuklardaki lades kemiği gibi dallanmaktadır. Indiana Üniversitesinden Dr. Debby Herbenick, "Bu dalların her biri dışarıdan uyarılabiliyor gibi gözükmektedir." demektedir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
5. Vajina, genişleyebilir ve esnek bir organdır.
Ortalama bir vajina 7.5-10 santimetre arası uzunluğa sahiptir. Cinsel birleşme sırasında, bu uzunluk %200 artabilir ve vajina sorunsuz bir şekilde buna dayanabilir. Bunun mümkün olabilmesi, "vajinal çadırlama" olarak bilinen bir olaya dayanmaktadır. Bir kadın uyarıldığı zaman, rahmin etrafındaki kaslar kasılarak rahmi yukarıya doğru çeker, bu da vajinanın genişlemesine neden olur. Bu esnekliğin evrimsel sebebi, bebeğin çıkışını sağlayabilmektir.
6. Doğuran kadınların vajinası, fark edilebilir miktarda değişmez.
Yapılan istatistiki analizler, doğum yapan ve yapmayan kadınların vajinalarında herhangi bir fark tespit edememiştir. 1996 yılında yayımlanan bu araştırma sonucu, o zamanlarda oldukça şaşkınlıkla karşılanmıştı.
7. Doğum sonrasında 6 hafta boyunca cinsel birleşme yapılmamalıdır.
İster vajinal doğum, ister sezaryenle doğum yapmış olun, Dr. Alyssa Dweck 6 hafta boyunca cinsel birleşmeden uzak durulması gerektiğini söylemektedir. Bunun birkaç sebebi vardır: çoğu zaman vajinanın doğum sonrası iyileşmeye ihtiyacı vardır. Aksi takdirde enfeksiyonlar görülebilir. Ancak cinsel birleşme olmaksızın seks ve ön sevişme gibi faaliyetlerde sorun yoktur.
8. Her kadın "kızlık zarı" (hymen) ile doğmaz ve bu dokunun herhangi bir anlamı yoktur.
Kızlık zarının varlığı, insan popülasyonlarında varyasyon gösterir. Yani her kadında kızlık zarı olmak zorunda değildir. Tıpkı her insanın 20 yaş dişlerine sahip olmaması gibi. Var olan kadınlarda da kalınlığı ve koruma miktarı değişir; sabit değildir. Dr. Herbenick'in belirttiğine göre, "hymen kontrolü" yapılarak bakirelik yargısına varmak hiç isabetli bir yaklaşım değildir. Zira sadece kızlık zarının yokluğu, kadının seks yaptığı anlamına gelmez. Kızlık zarının evrimiyle ilgili buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.
9. Vajina vücut boşluğuna açılmaz!
Vajina, vücut boşluğuna açılmaz ve karmaşık bir yapısı olmayan, kapalı bir boru gibi düşünebileceğiniz uterusa açılır. Dolayısıyla, vajina içerisine giren herhangi bir cisim, orada kaybolmaz (örneğin ciğerlere kaçan mikroskobik veya milimetrik bir cisim ise oldukça kolay kaybolabilir). Eğer ki vajina içerisinde kondom ve benzeri cisimler düşürülecek olursa, kolaylıkla geri çıkarabilirsiniz, korkmanıza gerek yok.
10. Vajina bir çorap gibidir; içinde bir şeyler sıklıkla sıkışıp kalabilir!
Vajinayı, bir üstteki maddeyle uygun olarak da, bir "çorap" gibi düşünebilirsiniz. Kondomlar ve tamponlar gibi araçlar, vajina içerisinde sıkışıp kalabilir. Korkacak bir şey yoktur, kendiniz bile çıkarabilirsiniz, bir yere gidecekleri yok. Ancak bazı zamanlar, bunu yapamayabilirsiniz veya çıkarması acı verici olabilir. Bu durumda doktora gitmeye utanmayın! Dr. Dweck bu konuda şunları söylüyor:
Vajinadan çıkardığım bazı şeyleri size söyleyemem bile! Ancak jinekoloji dünyasının bir numaralı kuralı, insanları yargılamamaktır.
Dolayısıyla doktora gitmek, en iyi tercihinizdir. Özellikle vibratörler gibi yara açabilecek cisimleri kendiniz çıkarmaya çalışmayın.
Buna ek olarak, vajinanın bir çorap gibi olmasından ötürü, zamanla ve yaşlılığa bağlı olarak pelvik prolapse adı verilen bir durum oluşabilir. Bu, vajinanın dışarı sarkması durumudur. Tıpkı bir çorabın ters yüz edilmesi gibi düşünebilirsiniz. Endişelenmenize gerek yok; bu, düzeltilebilir bir durumdur.
11. Vajina içinde bir şey kaybedemezsiniz!
Vajina içinde bir şeylerin kaybolabileceği iddiası, sık duyulan efsanelerden birisidir. Vajina içerisinde hiçbir şey kaybolmaz. Mikroskobik olmayan hiçbir şey, vajina duvarından geçemez. Belki rahmin derinlerine gidebilir; ancak vücudun içine geçemez. Dolayısıyla vajina içinde ne kalırsa kalsın, çıkarılabilirdir. Tabii delici, kesici, sivri cisimler duvarı delerek geçebilirler; ancak zaten buna neden olacak bir şeyi orada bulundurmamanızı tavsiye ederiz.
12. Vajina, karın düzlemine paralel değildir!
Vajina, yaklaşık 130 derecelik bir açıya sahiptir. Bu nedenle tamponlar, sırt yönüne doğru takılır. Ancak bu açı, hep sabit değildir ve yaşla değişir. Hatta bu nedenle yaş ilerledikçe, eskiden güzel olan seks pozisyonları kötü hale gelebilir. Menopozun da bunda etkisi olduğu bilinmektedir.
13. Vajinal kıllar işlevseldir.
Vajinal kılların varlığı, "güzel görünme" adı altında kadınların sürekli kesmeleri gereken bir yapı yaratmak değildir. Bu kılların, son derece önemli 3 işlevi bulunur (erkeklerde de aynı/benzer işlevleri görür): İlk olarak, vajinayı mikropartiküllerden korur. İkincisi, erkeklere "cinsel birleşmeye hazır" veya "üreme çağına erişilmiş" olunduğu mesajı verilir. Üçüncü ve en önemlisi, bu kıllar, feromon adı verilen hormonların bir anda salınmamasını, yavaş yavaş salınmasını sağlar. Bu da erkeklerin bu feromonların etkisi altında daha uzun kalmasını sağlar. Vahşi doğada, bu 3 özellik de hayati önem taşır.
14. Kadınların yaşı arttıkça, cinsel organlarındaki kılları kesme oranları düşer.
2010 yılında 2451 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, bir kadının yaşının, cinsel organ etrafındaki kılların kesilme miktarını doğrudan gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuçlara göre, 18-24 yaş arasındaki kadınların çoğu "tamamen kılsız", 25-49 yaş arasındaki kadınların çoğu "bir miktar kesilmiş", 50 yaşın üzerindeki kadınlarınsa ezici çoğunluğu "hiç kesilmemiş" seçeneğini seçmişlerdir.
15. Kondom kullanımı seks zevkini azaltmamakta veya seksi daha kötü yapmamaktadır.
ABD'nin Ulusal Cinsel Sağlık ve Davranış Araştırmaları'nın (NSSHB) yaptığı bir çalışmaya göre kadınlar, seks sırasında eşlerinin kondom kullanmadığı zamanlarda da, kullandıkları zamanlardaki kadar kötü seks deneyimleri yaşayabilmektedirler. Yapılan bu son araştırmada, kondom kullanımının seks deneyimini kötüleştirdiğine dair doğrudan bir kanıt bulunamamıştır.
16. Vajina ve vulva konusunda türümüz içinde çeşitlilik mevcuttur.
Vajina yapısı bakımından aşırı bir çeşitlilik bulunmaktadır. Bu da, insan üzerinde vahşi doğada yaşarken cinsel seçilimin ne denli önemli olduğunu göstermektedir. "Vajina dudakları" (labia majora ve labia minora) olarak bilinen et dokusu, her kadında farklı uzunluklarda, kalınlıklarda ve şişkinlikte olabilir. Dolayısıyla "standart vulva/vajina" diye bir şey bulunmaz. Bu durum, muhtemelen Cinsel Seçilim'in bir ürünüdür. Çünkü sadece dişiler erkekleri seçmez, erkekler de dişileri doğurganlıklarına ve sağlıklarına göre seçmektedirler. Geniş bir varyasyon, dişilerin üreme şansını arttırmaktadır. Bu çeşitliliğe dair bir sanat projesini buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla için buraya tıklayınız.
17. "G Noktası" ile klitoris aynı şey değildir.
G noktası ile klitoris aynı şey değildir. G noktası, klitorisin en derin ve en çok siniri bir arada bulunduran bölgesidir. Yapının tümüne "klitoris" denir. G Noktası, her kadında orgazma neden olmamaktadır, bu genel bir yanılgıdır. Sadece bazı raporlarda, bu bölgenin aşırı uyarılmasının orgazma neden olduğu düşünülmektedir.
18. G Noktası, aslında var olmayabilir.
1940 yılından beri incelenen bu yapının varlığından halen emin değiliz. Zira farklı raporlarda farklı sonuçlar çıkmaktadır. Bazı araştırmalar, G noktasının kadın prostat bezinin bir kalıntısı olabileceğini de göstermektedir. Dolayısıyla medyadaki sıradan haberlere hemen inanmamanızı tavsiye ediyoruz, yapının yeri ve işlevi ile ilgili genel geçer bir kabul söz konusu değil. En azından birçok insanın hayal ettiği gibi, basıldığı zaman orgazma neden olan bir mekanizma bulunmamaktadır. Sanılanın aksine bu süreç biraz daha karmaşıktır.
Öncelikle, G Noktası ile ilgili biraz bilgi verelim: Araştırmacılar vajinanın içinde, yaklaşık 2.5-5 santimetre derinlikte, karın tarafındaki duvarda yoğun zevkle ilişkilendirilen bir bölge olduğunu tespit etmişlerdir. Bu sebeple birçok seks uzmanı, orgazm için vajina içine sokulan parmakla "buraya gel" anlamındaki parmak hareketinin yapılmasını tavsiye ederler. Bu hareket, doğrudan bu noktayı uyarır.
Ancak işler burada birazcık karmaşıklaşmaktadır: Görüntüleme teknolojileriyle yapılan araştırmalar ve ikizler üzerinde yapılan çalışmalar, böyle bir organın gerçekten var olduğunu tespit edememektedir. Hatta anatominin bu şekilde bariz bir uyarıcı bölgesi olduğundan bile emin değiliz. Hatta kendi kendilerinde deneyen kadınların de hepsi, G Noktası diye bir noktayı bulabildiklerini söyleyememektedirler.
Bu ne demek? Yapılan daha yeni bir araştırma, orgazmlara neden olan spesifik bir bölge değil de, bunun yerine klitoris, idrar kanalı ve ön vajinal duvarın ortaklaşa çalışması sonucu hazzın arttığını göstermektedir. Bu yüzden, bunu sağlayan bölgeye şu anda "klitoüretrovajinal kompleks" adı verilmektedir. Bunların üçü de uygun bir şekilde uyarıldığında, bazı insanların "vajinal orgazm" olarak isimlendirdikleri "G Noktası orgazmına" erişilebilir. Bu orgazm, çok daha yoğun bir haz verir; öyle ki bütün vücutta müthiş şiddetli kasılmalara neden olur. Bu kasılmaların, erkek spermlerini vücut içinde tutarak üreme şansını arttırıcı bir etkisi olduğu düşünülmektedir.
19. Çok az kadın seks sırasında orgazm olabilmektedir; ancak oran net değildir.
Bazı çalışmalar, kadınların sadece %30'u cinsel birleşme sırasında orgazm olabildiğini gösterirken, bazı diğer çalışmalarda kadınların %84'ünün orgazm olabildiği tespit edilmiştir. Bu sonucu veren araştırma, aynı zamanda orgazm olan kadınların %20-30 civarının her 4 seksten 1'inde orgazm olabildiklerini göstermektedir.
20. Orgazm ihtimalini arttırmak için, birçok yöntem bir arada kullanılmalıdır.
NSSHB tarafından yapılan bir diğer araştırmaya göre, cinsel birleşme sırasında yapılan farklı davranışlar (cinsel organların birleşmesi, el ve ağzın kullanılması gibi), orgazm olma ihtimalini arttırmaktadır. Dolayısıyla sadece cinsel birleşme, orgazm için yeterli olmayabilir.
21. Neredeyse hiçbir kadın orgazm sırasında sıvı boşaltmaz.
Kadınların çok azı, erkeklerdeki boşalmaya benzeyen bir sıvı atımını deneyimler. Bu sıvı, idrar kanalında bulunan parauretral bezlerden salgılanan bir sıvıdır. Kimi zaman idrarla karışık şekilde atılabilir. Cinsel birleşme sırasındaki aşırı uyarılma, bu bezleri aktive eder.
22. Seks, kadınlar için faydalıdır!
Seksin kadınlar üzerinde sayısız faydası keşfedilmiştir. Daha düşük kalp krizi oranları, inme miktarında azalma, meme kanserinde azalma, savunma sisteminde güçlenme, uyku sağlığında artış, deri gerginliğinde (genç görünümde) artış, vücudun genel sağlığında artış (fitliğin artması), adet ağrılarında azalma, kronik ağrıda azalma, depresyon riskinde azalma, stres miktarında azalma, kendine güvende artış bunlardan sadece bazılarıdır.
23. Eğer seks sırasında, daha yeni gitmiş olmanıza rağmen, çiş yapma ihtiyacı hissediyorsanız, bu tamamen normaldir.
Klitoüretrovajinal kompleks burada da devreye girmektedir. Bu kompleksin adında yer alan "üretro", "idrar kanalı" ile ilişkilidir. Bu kanalın penis tarafından uyarılması, kimi zaman idrar torbasını bile tetikleyebilir. Bu da, bireyin çiş yapma (işeme) hissini uyandırır. Bunun bir diğer nedeni de "sinirler arası karşılıklı iletişim" (İng: "nerve cross-talk") kavramıdır. Seks sırasında sinirlerden o kadar fazla sinyal geçer ki, kusursuz olarak işleyemeyen bu sinirlerimizde hatalı sinyaller üretilir veya bir sinir, uyarmaması gereken bir diğer siniri uyarabilir. Bu sırada hissettiğiniz idrar ihtiyacı, gerçekte çişiniz olduğunu değil, uyarılmaya başladığınızı gösterir. Dolayısıyla buna kanmayın.
24. Kondom kullanmak cinsel yolla bulaşan hastalıkları %100 engelleyemez.
Kondom kullanıyor olunmasına rağmen cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapılabilir, dolayısıyla partnerlerinizi çok dikkatli seçiniz. Herpes ve İnsan Papillom Virüsü (HPV), deriden deriye temasla da bulaşır. Kondom sadece penis şaftını kapatır, ancak testisler ve kasıklardaki dokular da iltihaplı olabilir. Yine de kondom kullanımı bunları bile önemli ölçüde azaltmaktadır. Genel olarak dikkatli olun.
25. Birçok kadına ömürlerinde en az 1 kez HPV bulaşır; ancak yıllarca hiçbir belirti görülmez.
Bazı HPV soy hatları rahim kanserine ve genital siğillere neden olabilmektedir. Bunun tespit edilmesi durumunda, kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak vücudunuzda bunlara dair hiçbir izin olmaması, HPV-pozitif olmadığınız anlamına gelmez. ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre HPV-pozitif olan her 10 kişiden 9'unda belirtiler 2 yıl içinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak bu, her zaman geçeceği anlamına gelmez. Tam tersine, on yıllar boyunca vücutta saklanan HPV, uygun bir anda birden patlayarak hastalıklara neden olabilir. Bu sebeple CDC, 26 yaş altı tüm kadınların HPV aşısı olması gerektiğini söylemektedir.
26. Birçok kadın, vibratör kullanımı konusunda yalan söylemektedir.
Her ne kadar bu alandaki istatistikler çoğu zaman ABD'den geliyor olsa da, Dünya çapında vibratör kullanımı konusunda çokça yalan söylendiği düşünülmektedir. Örneğin, ABD'deki kadınların %50'si vibratör kullanmaktadır! 18-60 yaş arası 3800 kadını kapsayan ulusal bir araştırmada, kadınların %50'sinin ömürlerinde en azından 1 kez vibratör kullandığı, bunların %20'sinin geride bırakılan ay içerisinde en az 1 defa vibratör kullandığı gösterilmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan kadınların %33'ü seks sırasında da vibratör kullandıklarını, %41'i sadece ön sevişme sırasında kullandıklarını belirtmiştir.
27. Doğum kontrol hapları, vajinal sulanmayı etkilemektedir.
Doğum kontrol hapları da, emzirme ve menopoz gibi, vajinal sulanmayı etkileyebilir. Bu sulanma, penisin daha kolay içeri girip, dölleme ihtimalini arttırıcı bir adaptasyondur. Ancak östrojen seviyesi bu sulanmayı doğrudan etkiler. Emziren, doğum kontrol hapı kullanan veya menopozdaki kadınlarda östrojen seviyeleri düşük olduğu için, sulanma oranı da azalır.
28. Cinsellikten uzak durmanın haricinde, implantlar ve rahim-içi araçlar (IUD) en etkili doğum kontrol yöntemleridir.
Bunların ikisi de uzun dönem etkilidir ve istenirse çıkarılarak etkileri tersine çevrilebilir. Her ikisi de, hamileliğe karşı %99 koruma sağlar. Bu sebeple Amerikan Pediyatri Derneği bunların en iyi 2 yöntem olduğunu yakın zamanlarda ilan etmiştir. İmplantlar, kibrit boyutlarında olan ve kolunuza doktora tarafından yerleştirilen araçlardır. Bu araç, progestin hormonu salgılayarak spermlerin yaşama şansını düşürür. Tek bir implant, 3 sene boyunca işlevseldir. IUD ise T şeklindeki bir araçtır ve doğrudan rahme takılır. Hormonal olan ve olmayan çeşitleri vardır. IUD'ler 3-12 yıl kullanılabilmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki, bunların ikisi de CYBH'a karşı hiçbir engel sağlamaz.
29. Kayganlaştırıcı kullanmak, seksten alınan zevki arttırmaktadır.
2011 yılında The Journal of Sexual Magazine dergisinde yayımlanan bir makale, kayganlaştırıcıların seks deneyiminden alınan zevki arttırdığını göstermektedir.
30. Kadınların %30'u seks sırasında acı da hisseder.
Bazı kadınlar, seks sırasında acı hissedebilir. Bunun sebebi kimi zaman vulvodinya olarak bilinen vulva enfeksiyonlarıdır. Bu acı, kronik olabilir. Ancak hastalık, kadınlar arasında oldukça nadir görülmektedir. Dolayısıyla seks sırasında deneyimlenen acı, herhangi bir hastalık olmadan da görülebilmektedir. Bunun birçok sebebi olabilir: çok sert seks yapmak, cinsel organların boyutlarının uyumsuzluğu veya yeterli sulanmamış vajina bunun başlıca nedenleridir. Neyse ki, bunların çoğu önlenebilirdir. Örneğin pozisyon değiştirerek, daha uzun ön sevişme yaparak, kayganlaştırıcı kullanarak bu acılar neredeyse yok edilecek kadar azaltılabilir.
31. Adet öncesi ve sırası akıntılar için "normal" miktar bulunmamaktadır.
Adet öncesi ve sırası akıntıları, kadın vücudunun sağlığı için çok önemli bir araçtır. Ancak bu akıntıların miktarının belli bir seviyesi bulunmamaktadır. Bazı insanlar için normal olan, sizin için normal olmayabilir. Sizin için normal olan, bazı diğer insanlar için normal olmayabilir. Ayrıca aydan aya bu miktar da değişebilir. Enfeksiyonlar, doğum kontrol hapları, vb. durumlar bu akıntıların miktarını, rengini, kokusunu değiştirebilir. Eğer ki normalde olandan fazla, az veya farklı özelliklerde akıntı görülecek olursa, doktora başvurulmasında fayda vardır.
32. Lezbiyenler, düz ve biseksüel kadınlardan daha çok orgazm olduklarını bildirmektedirler.
6151 kadın ve erkeği kapsayan bir araştırma, Kasım 2014'te The Journal of Sexual Magazine dergisinde yayımlanmıştır.
33. Vajina içine jet şeklinde su sıkılarak temizleme (vajinal duş) yapılmamalıdır.
Vajina, kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Tıpkı kulak kirlerinin temizlenmemesi gerektiği gibi (buradan ilgili yazımız okunabilir), vajina da dış müdahalelerle temizlenmemelidir. Duş başlığından fışkıran su (veya sırf bu iş için üretilen bazı pompalar) kullanılarak yapılabilen vajinal duşlar, vajina içerisindeki sağlıklı bakterileri yok eder. Epidemiologic Reviews dergisinde yayımlanan bir makaleye göre bu, pelvik inflamatuvar bozukluğuna, bakteriyel vajinoza ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
34. Birçok farklı sebeple mantar bulaşabilir!
Islak mayoyla oturmak veya terli bir egzersiz sonrası şortları değiştirmemek, bunlardan sadece bazılarıdır. Çok alkol tüketmek veya çok fazla şeker yemek 2 diğer yoludur. Aynı zamanda sürekli antibiyotik kullanmak, mantar oluşumuna engel olan bakterileri öldürerek mantarlara yol açar. Bunu durdurmak için yoğurt yemek faydalı olabilmektedir. Birçok yoğurt, sağlıklı bakteri oluşumunu tetikleyerek mantarlara engel olur. Ayrıca gerekirse ilaç yoluyla da mantarlardan kurtulmak mümkündür.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 316
- 114
- 97
- 87
- 83
- 60
- 41
- 6
- 3
- 3
- 2
- 1
- C. Kylstra. 29 Things Everyone With A Vagina Should Definitely Know. (23 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: BuzzFeed | Arşiv Bağlantısı
- A. B. Belman, et al. (2001). Clinical Pediatric Urology. ISBN: 9781901865639. Yayınevi: CRC Press.
- H. Kinetics. (2018). Health And Wellness For Life. ISBN: 9781492583462. Yayınevi: Human Kinetics.
- L. Rankin. 15 Crazy Things About Lady Parts. (8 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:33:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2942
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.