Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Testere Balığı Nedir? Testere Köpekbalıklarının Testereleri Ne İşe Yarar?

Testere Balığı Nedir? Testere Köpekbalıklarının Testereleri Ne İşe Yarar? Simon Fraser University
Vatoz takımının en büyük üyesi olan testere balığı
8 dakika
7,570

Birbirinden ayrı iki grup olan testere balıkları ve testere köpekbalıkları, kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes) sınıfına ait 2 balık grubudurlar. Köpekbalıkları, testere balıkları, kimeralar (hayalet köpekbalıkları) ve vatozlar; kıkırdaklı balıklar filogenetik sınıfına aittir. Kıkırdaklı balıklar sınıfını ayırt etmemizi sağlayan en temel özellik, bu balıkların iskeletlerinin (isimden de anlaşılacağı gibi) kemikten değil, kıkırdaktan oluşmasıdır.

İnsanlar gibi çoğu omurgalı hayvanın iskeleti, kafatası gibi bölümler haricinde, embriyolojik dönemin en erken safhalarında tamamen kıkırdak yapılıdır. Yavru büyüdükçe, bu kıkırdak doku kireçlenir (kemikleşir) ve bu işlem sırasında iskeletin kalsiyum hidroksiapatit ve kolajen oranlarındaki değişiklik, esnekliği azaltıp, sertliği artırır ve kıkırdaktan kemiğe geçişi sağlar. Bunun sonucunda, bu tür omurgalı hayvanların yetişkin formlarının kulak ve burun gibi bazı istisnai organları haricinde, tamamı kemik yapılıdır. Kıkırdaklı balıklarda bu işlem, yalnızca dişlerde (dentin oluşturacak şekilde) gerçekleşir. Hatta bu yüzden köpekbalıklarının dişleri, iskeletin kalanına göre daha iyi korunur; çünkü iskeletin kalanı kıkırdaktır ve çabuk bozulabilir.

Testereli balıkların hepsine tek isim takıp "testere balığı" ya da "testere köpekbalığı" dememe sebebimiz, kıkırdaklı balıklar sınıfının farklı uçlarına yakın olmalarıdır. Testere balıkları vatozlara, testere köpekbalıkları ise köpekbalıklarına dahildir. Yani aslında, birbirinden yaklaşık 200 milyon yıl önce ayrılan köpekbalıklarından ve vatozlardan, birbiriyle neredeyse tıpatıp aynı gözüken 2 ayrı balık grubu evrimleşmiştir. Dahil oldukları vatozlar ve köpekbalıkları takımları birbirine hiç benzemezken bu 2 grup arasında, çok ufak ama dikkatli bakıldığında rahatlıkla ayırt edilebilecek farklılıklar vardır. Bu farkların azlığı, testere köpekbalıkları ve testere balıklarını, benzer ortamların farklı türleri nasıl neredeyse tamamen aynı şekle sokabileceğinin güzel birer örnek haline getirmektedir. Buna, yakınsak evrim adını vermekteyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Testere balığı - Testere balıklarının solungaçları vücutlarının altındadır ve gövdeleri yassıdır.
Testere balığı - Testere balıklarının solungaçları vücutlarının altındadır ve gövdeleri yassıdır.
Piqsels
Testere köpekbalığı - Testere köpekbalıklarının solungaçları vücutlarının yanlarındadır ve gövdeleri silindiriktir.
Testere köpekbalığı - Testere köpekbalıklarının solungaçları vücutlarının yanlarındadır ve gövdeleri silindiriktir.
Flickr – ume-y

Testere Balıklarının Testeresi Ne İşe Yarar?

Testere balıklarına ve testere evrimine geçmeden önce söylemek gerekir ki balıklarda testere, sanıldığından daha yaygın ve avantajlıdır. Testerenin avantaj ve yaygınlığının en büyük delillerinden biri, yukarıda da söz ettiğimize ek olarak, 5 farklı soyda, birbirinden bağımsız olarak evrimleşmiş olmasıdır. Biyolojik bir özelliğin farklı soylarda, birbirinden bağımsız olarak kaç defa evrimleştiği o özelliğin evrimsel yararı hakkında sağlam bir fikir verir. Bu durum, testerenin seçilimdeki avantajlarını da merak ettiriyor.

Doğal seçilim, (avantajlı olmadığı sürece) gösterişli veya fiyakalı olanı seçmeye yönelmez (bunu yapan daha ziyade Cinsel Seçilim'dir). Doğal seçilimin önemsediği, o özelliğin ortamda ne derece faydası olduğudur. Birbirinden bağımsız 5 defa evrimleşmiş olan testereler de istisna değildir: Testerelerin cinsel seçilim tarafından pekiştirilerek evrimleştiğini düşünmek pek mümkün değil; çünkü testereler, türün her üyesinde birbirine oldukça benzerdir. Her bireyde neredeyse aynı şekilde bulunan bir özelliğin, cinsel seçilim için kriter olması pek mümkün değildir; çünkü zaten, muhtemel eşlerin hepsinde aynı olacaktır. Peki o zaman ne işe yarıyor bu testereler?

Kafalarının (veya burunlarının) uçlarında çıkıntıları olan, testere balığı ve testere köpekbalığı dışında balıkların hiçbiri, sahip oldukları çıkıntıları, avlarının yerini tespit etmek veya avı manipüle etmek eylemlerinin her ikisi için birden kullanamazlar. Bu tip balıklara, kılıçbalığı ve kaşık-ağızlı mersin balığı (Polyodon spathula) örnek verilebilir. Kılıçbalıkları, çıkıntılarını avı manipüle etmek için kullanırken, kaşık-ağızlı mersin balıkları, plankton sürülerini saptamak için kullanırlar. Ancak tek çıkıntıyla, bu yeteneklerin her ikisine de sahip olduğu bilinen 2 grup balık vardır: testere balıkları ve testere köpekbalıkları.

Belki bir aslan veya bir dinozor kadar korkutucu gözükmeyebilirler; ama aslında bu testereli balıklar, tam anlamıyla dehşet saçan birer ölüm makineleridir. Hayal edin: Deniz tabanında yüzen bir testere balığı (veya testere köpekbalığı), yavaş yavaş, vücudunu sabit tutup kuyruğunu kıvırarak boş görünen, karanlık, balıksız suda ilerliyor. Testeresi aynı bir anten gibi, hafif yukarıda, kafasını iki yana sallayarak sanki suyu tarıyor. Tıpkı bizim gibi, o da etrafta bir şeyler göremiyor, ama bizim aksimize o, hissedebiliyor. Testeresindeki elektroreseptörleri ile durmadan hassas ölçümler yapıyor ve çoktan belirlediği avını takip ediyor. Avı yön değiştirse ve hatta arkasına bile geçse, nereye gittiğinden haberdar; çünkü onu izlemek için gözlerini değil, elektroreseptörlerini kullanıyor. Yeterince yaklaşınca, aniden hızlanıyor ve zavallı kurbanı daha ne olduğunu anlamadan onlarca testere dişi darbesiyle paramparça ediliyor! Yine testeresiyle, balık parçalarını tabana yaklaştırıp aşağı bakan ağzına vakumluyor, sıradaki avı için gezinmeye devam ediyor. Muazzam düzeyde dehşet verici...

Tüm Reklamları Kapat

Aslında balıklar arasında ne avı manipüle etme (kesme, çevirme, sersemletme, vurma gibi eylemler gerçekleştirme), ne de elektroreseptörlerle yer saptama çok nadirdir. Örneğin, kıkırdaklı balıklar sınıfının, vatozlar gibi birçok üyesi, elektromanyetik alanı kullanarak avlarını saptayabilirler – ki suyun iletkenliği, ortam benzerliği ve genetik yatkınlıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, farklı canlılarda aynı yeteneklerin evrimleşmesi pek de şaşılacak bir şey değildir. Hatta köpekbalıklarının, okyanusların altından geçen elektrik kablolarını ısırmalarının sebebinin, yayılan elektromanyetik alanı hissetmeleri olduğu düşünülüyor. Yalnız hem avı manipüle edebilen hem de manyetik alanı avı saptamak için kullanan, üstelik bunları tek organla gerçekleştirdiği bilinen tek canlılar, testere köpekbalıkları ve testere balıklarıdır.

Testere balıklarının ve testere köpekbalıklarının elektroreseptörlerine Lorenzini Ampulleri denmektedir. Çoğunlukla kıkırdaklı balıkların (Chondrichthyes) sahip olduğu bu reseptörler, ufak gözenekler içinde elektrik yükü ölçebilen hücreler içerir ve ağız çevresinde yoğun bulunur. Testere balıklarında ise hem ağız çevresi hem de testerenin neredeyse tamamı bu reseptör gözenekleriyle doludur. Testere balıklarının diyetleri büyük oranda deniz tabanındaki kabuklulardan oluştuğu için, bu reseptörler, testerenin alt yüzünde, üst yüzüne nazaran sayıca çok daha yoğunlaşmıştır.[1] Bu elektroreseptörler o kadar hassastır ki bone başlıklı köpekbalıkları (Sphyrna tiburo), santimetre kare başına 1 nanovoltluk elektik alanlarını bile tespit edebilir. Santimetre kare başına 1 nanovolt, 16.000 kilometre uzunluğundaki bir telin iki ucuna iki pil bağlayacak olsanız elde edeceğiniz elektrik akım ile eş değerdir.[2] Benzer şekilde büyük beyaz köpekbalığı da 1 voltun milyonda biri kadar hassas ölçümler yapabilir.[3]

Kaplan köpekbalığının Lorenzini Ampulleri
Kaplan köpekbalığının Lorenzini Ampulleri
Wikimedia Commons

Testere Evrimi

Günümüzde kabul edilen diş evrimi teorisi, dişlerin, balık derisi pullarından evrimleştiğini söyler. Ancak testerelerin evrimsel süreci hakkında aşamalar belirleyebilecek düzeyde fosil veriye henüz sahip değiliz. Veri eksiliğinin yanı sıra, testerelerin hem deri pullarından hem de dişlerden farklı ve kendine özgü bir yapıya sahip olması da belirsizliği artırıyor. Örneğin, kıkırdaklı balıkların ağız dişleri yenilenirken, eski dişin arkasında hep bir grup yedek diş bulunur ve en öndeki diş düşünce, arkasından çabucak yedek diş çıkar (aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi); fakat testere balıklarının ve testere köpekbalıklarının testere dişleri yenilenirken böyle bir durum söz konusu değildir: Testere köpekbalıklarında düşen testere dişinin yerine yenisi ancak bir diş düştükten sonra üretilir, yedekte hazır bulunmaz; testere balıklarında ise testere dişi yenileme özelliği hiç görülmez.

Köpekbalığı dişleri. Öndeki dişin düşme ihtimaline karşı arkasındaki yedek dişler görülebilir. Testere köpekbalıklarında yeni testere dişi, kullanılan diş düştükten sonra oluşur, yedekte bulunmaz; testere balıklarında ise diş yenileme hiç görülmez, yalnızca zamanla uzayan testerede oluşan açıklıklar yeni dişlerle kapatılır.
Köpekbalığı dişleri. Öndeki dişin düşme ihtimaline karşı arkasındaki yedek dişler görülebilir. Testere köpekbalıklarında yeni testere dişi, kullanılan diş düştükten sonra oluşur, yedekte bulunmaz; testere balıklarında ise diş yenileme hiç görülmez, yalnızca zamanla uzayan testerede oluşan açıklıklar yeni dişlerle kapatılır.
The Fins United Initiative

Ayrıca, köpekbalıklarındaki yedek dişleri incelerseniz, bizden çok farklı bir yenileme mekanizmaları olduğunu görürsünüz. Farklılıklar yalnızca yedek diş deposu bulundurmakla kalmaz; bizde yenilenen dişler alttan gelip düşen dişin yerine geçerken, köpekbalıklarında yeni dişler arkadan gelir ve öne ilerlerken 90° dönerler. Bu 90° dönme sürecinin aynısı, testere köpekbalıklarında da görülür; dişler ilk oluştuklarında geriye bakar pozisyondadırlar ama zamanla yanlara saçaklanan yapılarına kavuşurlar (aşağıdaki görsel).

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yavru bir testere köpekbalığının çıkan dişleri.
Yavru bir testere köpekbalığının çıkan dişleri.
Royal Society Publishing

Testere dişlerinin farklı türlerde, farklı özellikler bakımından hem çene dişleriyle hem de deri pullarıyla bağlantısı olduğu kesindir. Elimizdeki verilerle vardığımız en sağlam sonuç; testere dişlerini deri pullarından, ağız dişleriyle benzer sonuca varacak evrimsel süreçlerle evrimleşmiş olmasıdır.[4]

Sonuç

Özetlemek gerekirse, testere köpekbalıkları ve testere balıkları ayrı canlı gruplarıdır; çünkü biri köpekbalığı, diğeri ise vatozdur. Burunlarındaki çıkıntılarla avı saptama ve manipüle etme (burada manipüleden kasıt, "kontroldür", yani çevirme veya kesme gibi) eylemlerinden her ikisini birden gerçekleştirebilen tek canlılardır. Ağız çevrelerindeki ve testerelerindeki hassas elektroreseptörler sayesinde gözlerinin göremeyeceği uzaklıktaki hareketleri sezebilirler. Testere dişlerinin ise pullardan evrimleştiği ve ağız dişine benzer evrimsel süreçlerden geçtiği düşünülür. Bu fizik ve biyoloji harikası canlıların nesillerinin doğal ortam tahribatı ve avlama yüzünden tehlikede olması gerçekten üzücüdür.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Muhteşem! 9
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 14:45:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10309

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Tuzla, et al. Testere Balığı Nedir? Testere Köpekbalıklarının Testereleri Ne İşe Yarar?. (30 Mart 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10309
Tuzla, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 30). Testere Balığı Nedir? Testere Köpekbalıklarının Testereleri Ne İşe Yarar?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10309
M. Tuzla, et al. “Testere Balığı Nedir? Testere Köpekbalıklarının Testereleri Ne İşe Yarar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10309.
Tuzla, Melih. Bakırcı, Çağrı Mert. “Testere Balığı Nedir? Testere Köpekbalıklarının Testereleri Ne İşe Yarar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 30, 2021. https://evrimagaci.org/s/10309.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close