Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Evrimi hızlandırmanın bir yolu var mı?

Evrim nasıl hızlandırılabilir? Diyelim ki insanları, daha da hızlı koşabilen bir türe evrimleştirmek isteseydim önümde ne gibi engeller olurdu?
604 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
Evrim mühendisi

Evet, var. Aslında bu, aynı zamanda evrimin mekanizmalarından birisi de: yapay seçilim. Evrim, en basit anlatımıyla, bulunulan çevre için, genlerin ve özelliklerin en uyumlu olan kombinasyonlarının seçilmesi yoluyla olmakta. Ama eğer ki türlerin nesil atlama hızını hormon terapisi gibi yöntemlerle (mesela büyüme hormonları vererek) arttırırsak, popülasyona daha geniş bir çeşitlilik sunmak adına mutasyon oranlarını arttırırsak, kendi istediğimiz yöndeki özellikleri ve özellik kombinasyonlarını kendi elimizle seçersek, birbirine daha benzer ve istediğimiz özelliklere daha çok sahip olanları birbiriyle çiftleşmeye zorlarsak (ensest veya iç çaprazlanma yoluyla), istediğimiz özelliklerin ortaya çıkma hızını da arttırmış oluruz. Bu, evrimin hızlanması demektir.

Ama burada iki şeye dikkat etmek lazım:

  1. Etik: Bu anlattığımı bitkilere ve hayvanlara uygularsan, buna ehlileştirme ya da kültürleme deniyor. Ama bunu spesifik bir hayvan türüne, yani Homo sapiens türüne (biz insanlara) uygulayacak olursan buna öjeni deniyor. Bu tarz bir uygulama, insanların kendi içsel değerlerinin kendi gözlerinde çok yüksek olmasından ötürü "faşistik bir uygulama" olacaktır.
  2. Çeşitlilik Kaybı: Çok güçlü seçilim baskıları çeşitliliği daha hızlı eler. Mutasyonlar kimi zaman bu kadar hızlı işlevsel çeşitlilik yaratamayabilir. Bu da türün problemlerle karşılaşmasına neden olur: daha kolay ölürler, doğurganlıklarını yitirirler, vs. Yani bunu yapacak kişinin genetiğin, evrimin, iç çaprazlanmanın karmaşık dinamiklerini gözetmesi gerekir.

Sanırım şunu çok iyi anlamak gerekiyor: Bir şeyi yapabilecek olmak, o şeyi yapmamız gerektiği ya da yapmanın iyi olacağı anlamına gelmiyor. Bizler sadece biyolojik organizmalar değiliz, aynı zamanda sosyal organizmalarız da... Dolayısıyla bu tarz uygulamaların tüm etkilerini etraflıca değerlendirmek gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

221 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Annals Of Botany. (31 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Understanding Evolution. (31 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur
Orijinal Soru: evrim sürecini hızlandırabilir miyiz?

Tabii ki hızlandırabiliriz. Yapay olarak. Bu durumda da öjeniye bakmalıyız.

Öjeni, kelime anlamıyla, insan popülasyonlarının genetik frekanslarının kontrollü yönlendirmeyle iyileştirilmesi demektir. Yani, insan toplumlarının gen dağılımlarına müdahale ederek, bu dağılımların istenen bir yönde değiştirilmesi anlamına gelir. Bu müdahale, teknik olarak tamamen bilimsel olan bir müdahaledir: popülasyon içerisinde kimlerin çiftleşip kimlerin çiftleşemeyeceğine bir dış güç tarafından karar verilerek en uygun genetik kombinasyonların yaratılması hedeflenir. Bu sayede, "üstün insan ırkı"nın yaratılması amaçlanır. Ancak daha tanımından anlaşılabileceği gibi, bu isteğin etik ve ahlak ile çok ciddi sorunları bulunmaktadır. Dolayısıyla bilim tarafından çözülmesi zor bir problem olarak karşımıza çıkar.

Kısacası evet, yapılabilir. Ben burada soru "Yapabilir miyiz?" olduğu için pek ahlaki yönüne girmedim ama çok ciddi tartışmalar var.

Tüm Reklamları Kapat

Konu ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan ve buradan alabilirsiniz.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close