Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pug (Pag, Mops) Cinsi Köpeklerde Yapay Seçilim Yoluyla Evrim

2 dakika
22,679
Pug (Pag, Mops) Cinsi Köpeklerde Yapay Seçilim Yoluyla Evrim
Tüm Reklamları Kapat

Türkçede "pag", "pak" ya da "mops" olarak bilinen pug isimli köpek çeşidi (fotoğrafta altta görülüyor), boxer ve bulldog gibi köpeklerde olduğu gibi kısa ağız/burun yapısına ve kıvrık bir kuyruğa sahiptir. Günümüzde en yaygın olarak bakılan köpek çeşitlerinden bir tanesidir. Ve tüm modern köpek çeşitleri gibi, insanın evrime müdahalesinin ürünü olarak evrimleşmiş bir hayvandır. Bu durum, her ne kadar evrimin gücünü bize gösteriyor olsa da, kontrolsüz bir şekilde yapılan müdahalelerin sıkıntılarını da ortaya koymaktadır.

Daha önceden buradaki yazımızda köpeklerin son 100 sene içerisinde nasıl Yapay Seçilim yoluyla, insanlar tarafından evrimleştirildiği konusunda bilgi vermiştik. O yazımızda paglara değinmiş olsak da, burada ek bir fotoğrafla konuyu biraz daha detaylandırmak istedik. Paglar, evrimin hızını arttırmak ve yönlendirmek için kullanılan Yapay Seçilim mekanizmasının beraberinde getirdiği sıkıntıları üzerinde bir damga gibi taşıyan köpekler arasında yer almaktadır.

Puglar; aşırı vücut ısınması (hararet), obezite, proptoz, yırtık kornea, entropyon, farenks refleksi, beyin zarı hasarı (nekrotizan meningoensefalit) ve hemispondili gibi hastalıklara son derece açık köpeklerdir. Öyle ki, bu hastalıklar onlar için "sıradan" görülebilecek kadar sıktır. Peki neden? İnsanlarda da birçok hastalığa "sık" rastlanır; ancak böylesi ciddi ve hatta ölümcül hastalıklar genellikle oransal olarak "nadir" bulunur. Diğer hayvanlarda da öyle... Köpeklerde vaziyet neden böyledir?

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar ve onlarla birlikte gelen istekleri, canlıların evrimine bile yön vermiştir. Vahşi kurtlardan doğal ve yapay seçilim yoluyla evrimleşen evcil köpekler, özellikle son 100 yıldır çok daha katı bir Yapay Seçilim etkisine maruz kalmaktadır. İnsanlar, talep ettikleri özelliklerin o köpek soy hattında daha belirgin olabilmesi için, o özellikleri taşıyan akraba bireyleri birbiriyle çiftleşmeye zorlamaktadır. Onlardan doğan yavrulardan da bizim isteklerimize en uygun olanlar seçilmekte, hayatta tutulmakta ve sonra tekrar bizim isteklerimize benzer olanlarla (ki bunlar genellikle yakın akrabaları olmaktadır) çiftleştirilmektedir. Bu iç melezlenme, çekinik genler üzerinde taşınan hastalıkların yavrularda daha sık olarak görülmesine neden olmaktadır (tıpkı insanlarda akraba evliliklerinin sakıncalı olması gibi). Böylece nesiller geçtikçe, sürekli bizim isteklerimize daha benzer köpekler evrimleşir. O soy hattının popülasyonları, bizim isteklerimize benzer olacak şekilde değişir. Ancak buna paralel olarak, o soy hatlarında çeşitli genetik hastalıklar ve bazı hastalıklara yatkınlıklar da hızla baş gösterir. Bu hastalıklardan "ani ölümcül" olmayanlar göz ardı edilmektedir. Ne pahasına? Köpekler bizim isteklerimize birazcık daha benzesinler diye... İşte fotoğrafta görülen, sadece 100 küsür yıl içerisinde evrimin bir köpeği neye dönüştürebileceğidir.

Aslında evrimi bu kadar net olarak görmemiz hoş, bunu kabul ediyoruz. Canlı kanlı bir örnek sunuyor bize... Ancak keşke hiçbir canlıyı böyle bir evrime zorlamasaydık. Ne de olsa evrimi kanıtlamak için sıradağlar kadar kanıtımız var. Varsaydı da böyle bir kanıtımız olmasaydı...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science and Dogs | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 06:03:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3656

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Pug (Pag, Mops) Cinsi Köpeklerde Yapay Seçilim Yoluyla Evrim. (5 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 27 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3656
Bakırcı, Ç. M. (2015, June 05). Pug (Pag, Mops) Cinsi Köpeklerde Yapay Seçilim Yoluyla Evrim. Evrim Ağacı. Retrieved December 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3656
Ç. M. Bakırcı. “Pug (Pag, Mops) Cinsi Köpeklerde Yapay Seçilim Yoluyla Evrim.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Jun. 2015, https://evrimagaci.org/s/3656.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Pug (Pag, Mops) Cinsi Köpeklerde Yapay Seçilim Yoluyla Evrim.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 05, 2015. https://evrimagaci.org/s/3656.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close