Hayır, evrim matematiksel olarak imkansız değildir; tam tersine, matematiksel evrim diye bir saha bulunmaktadır (bu alandaki ders kitaplarına bir örnek ve diğer bir örnek)! Ama evrimin işleyişini ya da biyolojide matematiğin nasıl kullanılacağını bilmeyen kişiler, kendi anlamadığı konuların suçunu koca bilim sahasına atmayı çok seviyor.
Birinci hata: Evrimde genlerin tamamı belli bir kombinasyona dönüşmez. Böyle bir hesap yaparsanız imkansız çıkacaktır. Ama burada da anlattığım gibi çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan çeşitlilikte çevresel koşullara göre kimi avantajlı kimi dezavantajlı konumda olur ve avantajlılar genlerini daha çok aktarır. Her nesilde ufak ufak değişimler olur. Bütün genler çat diye bir anda değişmez. Bu argüman, burada ve şurada da incelenmişti.
İkinci hata: Evrimsel mekanizmaları bilmemek. Sadece mutasyon veya sadece çeşitlilik mekanizmalarını alırsanız günümüzdeki evrimi anlayamazsınız. Bunu biliyoruz ve matematiksel olarak zaten gösterebiliyoruz. Buradan ve şuradan okuyabilirsiniz. Ama evrimin ana itici gücü olan ve çevresel değişimlere bağlı olarak işleyen seçilim mekanizmalarını ve evrimin hızını da düşünmelisiniz. Çünkü doğada çevre sabit değildir ve doğadaki evrimi anlamak için doğadaki faktörleri hesaba katmak zorundasınız. Bunun hakkında detaylı analizleri buradan, buradan, buradan, buradan ve buradan okuyabilirsiniz. Doğada evrim için gördüğümüz şartları programlara eklediğimiz zaman böyle ve şöyle oyunlar bile çıkabiliyor. Evrimsel Biyoloji Yazı Dizisine de göz atabilirsiniz.