Her yok olan organ "tersine evrim" yaşandığı anlamına gelmiyor. Tersine evrim genelde "belirme-körelme" sekansı için değil (bu sıradan "körelme" veya "evrim" olarak biliniyor), "belirme-körelme-belirme" veya "körelme-belirme-körelme" sekansı için kullanılan bir tabir. Yani evrimin, adeta zaman geriye akıyormuşçasına, karmaşık bir özelliğin önce belirip, sonra yok olup, sonra tekrar belirmesi gibi durumlar için kullanılıyor.
Mesela kurbağaların atalarında üst çenede dişler var. Kurbağalar, bu dişleri yitirdi. Şimdiyse bazı kurbağalarda üst çene dişleri tekrar beliriyor. Atasal forma neredeyse birebir dönmeyi sağlayan bu sekansa "ters evrim" diyoruz.
Ayrıca ters evrimden söz edebilmek için, evrimin neredeyse birebir aynı yolu takip ederek tersine işlemesi gerekiyor. Yoksa mesela balıklarda "kuyruk yüzgeci" (İng: "fin") var, onların torunları olan karasal memelilerde bu yüzgeç tamamen yitirildi, sonrasında denize dönen bazı memelilerde tekrardan kuyruk yüzgeci benzeri (İng: "caudal flipper/fluke") bir yapı oluştu. Ama bu "ters evrim" değil, çünkü memeli yüzgeci ile balık yüzgeci bariz olarak farklı yapılar. Memeli yüzgeci, omurganın bir uzantısı olarak evrimleşmiş bir yapı (bünyesinde gerek kemikler, kıkırdaklar, eklemler ve tendonlar var); balık yüzgeçlerinde ise kıkırdak hariç hiçbir şey bulunmuyor. Bu, tersine evrim değil, benzer şartlara maruz kalan canlılarda görülen yakınsak evrim (İng: "convergent evolution").
20'lik dişlerin körelmesinin de tersine evrimle bir ilgisi yok. 20 yaş dişleri ot-ağırlıklı ve meyvecil diyete sahip birçok memelide bulunan öğütücü dişler. İnsanlar, savanaya çıkıp et-ağırlıklı hepçil diyete geçince (ve beyinleri irileşmeye başlayıp çeneleri küçüldükçe) işlevlerini büyük oranda yitirdiler ve körelmeye başladılar. Bu, körelme yönünde sıradan bir evrimsel değişim. Eğer 20 yaş dişleri tamamen körelir de sonra tekrardan (neredeyse birebir aynı biçimde) oluşmaya başlarsa o zaman ters evrimden söz edebilirdik.
Bu arada tüm evrimsel biyologların "ters evrim" kavramını kabul etmediğini belirtmekte de fayda var. Burada ilgili bir tartışmayı görebilirsiniz.