Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Eskiden 20'lik dişlere ihtiyaç duyup da şimdi yitiriyor olmamız, tersine evrim örneği mi?

717 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Her yok olan organ "tersine evrim" yaşandığı anlamına gelmiyor. Tersine evrim genelde "belirme-körelme" sekansı için değil (bu sıradan "körelme" veya "evrim" olarak biliniyor), "belirme-körelme-belirme" veya "körelme-belirme-körelme" sekansı için kullanılan bir tabir. Yani evrimin, adeta zaman geriye akıyormuşçasına, karmaşık bir özelliğin önce belirip, sonra yok olup, sonra tekrar belirmesi gibi durumlar için kullanılıyor.

Mesela kurbağaların atalarında üst çenede dişler var. Kurbağalar, bu dişleri yitirdi. Şimdiyse bazı kurbağalarda üst çene dişleri tekrar beliriyor. Atasal forma neredeyse birebir dönmeyi sağlayan bu sekansa "ters evrim" diyoruz.

Ayrıca ters evrimden söz edebilmek için, evrimin neredeyse birebir aynı yolu takip ederek tersine işlemesi gerekiyor. Yoksa mesela balıklarda "kuyruk yüzgeci" (İng: "fin") var, onların torunları olan karasal memelilerde bu yüzgeç tamamen yitirildi, sonrasında denize dönen bazı memelilerde tekrardan kuyruk yüzgeci benzeri (İng: "caudal flipper/fluke") bir yapı oluştu. Ama bu "ters evrim" değil, çünkü memeli yüzgeci ile balık yüzgeci bariz olarak farklı yapılar. Memeli yüzgeci, omurganın bir uzantısı olarak evrimleşmiş bir yapı (bünyesinde gerek kemikler, kıkırdaklar, eklemler ve tendonlar var); balık yüzgeçlerinde ise kıkırdak hariç hiçbir şey bulunmuyor. Bu, tersine evrim değil, benzer şartlara maruz kalan canlılarda görülen yakınsak evrim (İng: "convergent evolution").

Tüm Reklamları Kapat

20'lik dişlerin körelmesinin de tersine evrimle bir ilgisi yok. 20 yaş dişleri ot-ağırlıklı ve meyvecil diyete sahip birçok memelide bulunan öğütücü dişler. İnsanlar, savanaya çıkıp et-ağırlıklı hepçil diyete geçince (ve beyinleri irileşmeye başlayıp çeneleri küçüldükçe) işlevlerini büyük oranda yitirdiler ve körelmeye başladılar. Bu, körelme yönünde sıradan bir evrimsel değişim. Eğer 20 yaş dişleri tamamen körelir de sonra tekrardan (neredeyse birebir aynı biçimde) oluşmaya başlarsa o zaman ters evrimden söz edebilirdik.

Bu arada tüm evrimsel biyologların "ters evrim" kavramını kabul etmediğini belirtmekte de fayda var. Burada ilgili bir tartışmayı görebilirsiniz.

16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close